Clasa a 5-a, anul scolar 2010-2011 (1)

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Cristina oficial si al meu este tot primul an de studiu la aceasta scoala.

El a inversat limbile straine cand l-am mutat.Practic insa desi au facut anii trecuti, franceza au invatat...nimic/ zero barat asa incat pentru el a fost benefic ca a reinceput cu anul I. La engleza desi nu facuse decat un optional la scoala stia destul ca sa fie ok pentru anul III.

Insa la Cangur nu se tine cont de anul de studiu, ei au dat subiectele pentru clasa a 5 a si a 6 a ( merg impreuna pe aceiasi foaie de concurs,la comun) asta insemnand de fapt anul III si IV de studiu.

La fel, la romana, la cangur sunt comune subiectele pentru clasele 5 si 6 si am impresia ca si la mate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CristinaT spune:

Lala, acum am inteles

Grati, ca sa revin la olimpiada mea :))

cum as putea eu sa aflu ce se cere in plus fata de ce studiaza ei la scoala
ma refer aici la cls 5 a

Si o intrebare retorica desigur
de ce se cere si materie in plus?

Mergi la inceput

Cristina
poti descarca materialele de olimpiada ,din anii trecuti, de aici :
http://mate.info.ro/AllMaterials.aspx?ID=20&Grade=5&Page=2

sunt 5 pagini in cautare si gasesti ce s-a dat anul trecut prin tara.

Atat pentru romana cat si pentru matematica exista acea culegere de pregatire pentru olimpiade si concursuri de care vorbeam mai demult, unde sunt subiecte si bareme.

Se cere "mai mult" deoarece olimpiada se considera ceva extra, de performanta si se face pregatire pentru ea ori la scoala ( mai rar) ori acasa.

- se cere principiul cutiei, patrate,cuburi perfecte la un nivel mai sus decat s-au facut la clasa, idem la probleme cu siruri,sume sau divizori.

Poate Gratiela fiind in domeniu ne spune mai multe.

Mergi la inceput

Uite un exemplu cu principiul cutiei:

Sa se arate ca oricum am alege 13 numere din multimea A= {1,2,3...24} printre ele exista cel putin 2 a caror diferenta este 4.

Rezolvare:

Folosind principiul cutiei daca n+1 obiecte sunt repartizate in n cutii atunci exista cel putin o cutie in care exista cel putin 2 obiecte.

Formam cutiile : {1,5},{2,6},{3,7},{4,8},{9,13),{10,14},{11,15},{12,16},{17,21},{18,22),{19,23},{20,24}

Nr cutiilor este : 24:2=12
Obiectele sunt cele 13 numere.
Conform principiului cutiei rezulta ca oricum am repartiza cele 13 numere alese in cele 12 cutii va exista cel putin o cutie cu cel putin 2 numere. Din modalitatea in care am format cutiile diferenta celor doua numere este 4.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anka74 spune:

Principiile astea se faceu si pe vremea noastra?...eu eram clasa a V a prin '85 dar zau ca nu imi aduc aminte de ele.
Va pup pe toate, cu cutii cu tot!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

nu se faceau...eu am facut in facultate numai ca aveam senzatia ca le stiam de cand lumea. Sunt probleme de logica si de ...cercetas eu le spun! Trebuie sa fii creativ si sa-ti formezi cutiile - asta e un lucru de multe ori tare greu!
in plus trebuie sa stie principiul includerii si excluderii, princ cutiei, criteriile de divizibilitate (toate!), nr prime complet, descompunerea in factori primi si cmmdc, cmmmc, fractii la nivel de clasa a VI-a, metoda reducerii la absurd, metoda drumului invers (cu pb complicate). Tb sa rezolve pb de logica foarte multe pt coerenta in gandire... Din toate astea eu am insistat doar pe ultimele. Atata teorie matematica peste programa ii suprima creativitatea. Ozi nu exceleaza in partea de supermetode, dar e foarte creativa si am accentuat invatarea teoriei "papagaliceste". O definitie nu-ti vine din suflet si e poveste faza cu intelesul...normal ca retii mai usor daca exersezi dar sunt destule situatiile in care trebuie memorat definitia sau teorema.

Mergi la inceput

Offfffffffffffff

doamne sunt singura care nu inteleg rostul complicarii acestor concursuri.

Care este rolul acestor lucruri in plus? de ce nu au toti copii sanse sa participe la asa ceva doar cu ce invata de la scoala? De ce trebuie sa vin rupta in 4 de la munca si sa fac munca de detectiv pe T-pe pagini de subiecte sa caut pe site-ul ministerul sa vad eu cu ochii mei ca se cerea prin 2004-2005 (asta fiind singura programa existenta, banuiesc ca este si cea de anul asta) principiul cutiei de care nu am auzit vreodata si am facut 2 facultati la stat. Asa sunt concursurile prin toata lumea asta??? se cere materie din anii superiori fractii la nivel de cls a 6-a

Cred ca stiu de ce sunt asa: ori o fi vreo chestie mai subrtila cu semenele pe lucrare - daca ede cuvantul chetie teoria cutiei, ori nu sunt in stare sa formuleze subiecte pt elite pe baza materiei studiate.

Nu e destul de mult ce au de studiat bazat pe programa?
nu e destul de avansata materia fata de ce faceam noi?
Stiu nu mai sunt vremurile de alta data, dar copii care nu pot sa tina ritmul?
si aici nu ma refer la al meu sau altii de pe aici, ci in general, la copii obisnuiti ai caror parinti nu stiu sau nu pot pune prea mult pret pe educatie, dar pe ei poate i-ar duce capul. Ce inseamna pt ei scoala asta cu care nu pot tine pasul?
Eu cred ca pana un an nivel scoala ar trebui sa fie pt toata lumea
si apoi sa formam elitele. Sau elitele le cautam prin scoli si le formam separat. Cu pregatire separata pt ei.

Care este motivul pentru care au micsorat orele astea?
Nu se poate sa se inceapa scoala la 1 septembrie si sa se dea o pauza mai mare in decembrie??? si ec ar fi fost ac sau poate chiar mai mare.

Ok, desi am zis ca nu ma mai bag ca ma enervez... si oricum nu rezolv nimic. Sunt revoltata si imi iau copilul la plimbare. In definitiv, eu vreau sa am un copil fericit, ca destept stim ca este.

Mergi la inceput

am uitat s ava zic ca va multumesc pt raspunsuri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

Cristina nu fii asa suparata! Lala a spus bine...olimpiada este pentru pasionati. Ei muncesc suplimentar din placere. Uite, Ozi inoata 4km/zi pt ca-i place...alt copil nu ar face asta. Poti insista pe pb de logica. Uite, eu iti recomand cu caldura viitoriolimpici.ro au articole foarte bune si pb foarte dragute inclusiv unele gen grila.

Ozi a mers la Arhimede azi si a facut o mare varza...sunt suparata pe ea pt ca o pb de doi lei a gresit complet...inteleg ca la cele grele e dificil dar sa dormi pe tine?!

edit: s-a calificat cu 19p - mentiune deci dar m-a dezamagit ca a pierdut absolut nejustificat 9!

Mergi la inceput

Grati felicitari Ozanei, mentiunea e foarte buna, mai ales ca e primul concurs din anul acesta.

La noi se lucreaza la mate, recapitulare finala inainte de teza.Saptamana viitoare da prima teza din gimnaziu, eu cred ca am mai multe emotii ca el.
Vinerii am avut sedinta cu parintii, s-a insistat din nou pe participarea la concursuri, lucru suplimentar daca vrem performanta la olimpiade/concursuri, atentie marita la teste si la ore, lectura suplimentara cat mai multa etc.
Mr B se mentine, momentan, in catalog, pe o linie frumoasa de 10 la toate materiile si a lasat o impresie buna profesorilor.

Mergi la inceput