Colectia de toamna - iarna 2005, acum mari!!! (12)
Raspunsuri - Pagina 16
lavi02 spune:
Eu de fapt intrasem sa-mi dau cu parerea despre subiectul saptamanii - drumetiile la munte cu copii sau fara.
Ioana valeu ce v-ati aventurat, bine ca ati scapat cu bine!
Nici eu nu stiu daca as mai fi in stare sa urc pe munte cu rucsacul plin in spate, mi-e si frica sa incerc, fie vorba intre noi. Anul trecut cu Apusenii am facut asa o febra musculara (umbland doar cu un ghiozdan cu geci/haine in spate), incat de abia ma imbracam/dezbraca, in cort iar in prima zi cand m-am intors in prima zi la servici m-am aruncat pe WC (nu puteam sa ma las usor) de am rupt capacul. Pst! doar voua va marturisesc ca eu sunt faptasul, la servici a ramas un mister.
Da' altfel a fost frumos si a meritat. Totusi, nu as fi fost in stare sa fac traseul cu copiii, la Cetatile Ponorului se coboara pe cabluri si se urca pe grohotis, a fost cam nasol cu grohotisul ca era panta mare si circulatie in ambele sensuri, de abia m-am tinut pe mine in cate un punct mai fix ca sa treaca cei de pe contrasens, n-as fi fost in stare sa sustin un copil.
---------
Asam, sa revin din depanarea amintirilor cu observatiile mele:
Copiilor mei le plac traseele montane "palpitante": daca e de catarat pe stanci, daca e un rau de trecut pe pietre, daca sunt scari de urcat/de coborat. Nu le place mersul pe drum forestier sau urcat/coborat prin poieni decat daca exista si un "ce profit": fragute, afine, zmeura. Nati mai ales are un ochi pt fructele de padure de nu se poate.
Le place sa urce in turnuri de castele, de biserici, le plac cheile amenajate ca in Austria si Slovenia (klamm-urile), unde chit ca e ceva efort de urcat si coborat nu comenteaza, ba chiar sunt foarte entuziaste. Le place in pesteri, le plac casele memoriale ("cum era mai de mult"). Le place sa arunce pietre in apa, sa se bage cu picioarele in parauri, sa bea apa din izvor si sa se faca ciuciulete cu orice ocazie.
Am mai observat ca toleranta la mers pe munte creste odata cu varsta, Silvia se plictiseste mult mai tarziu decat Nati.
Bic exact ca si la voi, si noi in prima zi in Austria am facut un traseu "usor": urcat cu telecabina, coborat vreo 200m diferenta de nivel pe serpentine pana intr-o sa, apoi urcat ceva mai putini printr-o poiana si apoi mers pe curba de nivel. Dupa aceea traseu retur. Scopul plimbarii era admirarea din diverse unghiuri a crestei paralele cu noi unde erau varfuri de 3000m. Nati s-a plictisit inca de la coborarea initiala, in zona seii ne-au depasit in tromba un grup de septuagenari. Silvia s-a plictisit putin la urcusul de dupa sa de la dus, dar la intors a fost foarte entuziasta. Numai Virgil stie cum s=a descurcat cu Nati, ca eu incepusem sa ma enervez asa ca m-a pus sa o iau inainte cu Silvia si a ramas el mai in urma cu Nati, l-a scos pe Ratatouille, i-a pus un bat intre labute, i-a dat un rol sa-i arate drumul lui Nati si uite asa ne-am reunit toata familia in sa. La intoarcere iar nu stiu cum au urcat Virgil cu Nati cei vreo 200m, mai ales ca batea si soarele tare, dar in esenta tot cu metoda jucatului si convinsului.
In zilele urmatoare am luat-o mai usor, am mers pe Grossglockner si la klamm-uri unde li se parea interesant, iar la cascada Krimml au urcat vreo 300m diferenta de nivel (nesperat pt noi) dar de data asta a fost palpitant ca au fost o gramada de puncte de belvedere, unde te mai si stropea cu apa cascada!!! si in plus am avut inspiratia sa le luam la inghetata in niste forme de plastic cu pinguini si s-au tot jucat cu pinguinii la urcus, nu au avut timp sa se plictiseasca.
meems spune:
Ne-am "repatriat" si noi, astazi am venit din Arizona, unde au fost niste calduri cumplite! Dar si aici e cald azi, insa mult mai suportabil. Rianna e incantata ca e acasa, s-a mai ingrasat (deh, maica-mea era tot cu mancarea dupa ea!), s-a mai inaltat, e mai ambitioasa (in sensul ca vrea sa faca ea totul, doar in momentul in care e incurcata de tot ne cere ajutorul), si e la fel de zambareata si iubitoare. E deja al doilea sau al treilea zbor in care isi manifesta vadit entuziasmul de a fi in avion: aici ma mosteneste 100%. Eram amandoua cu gatul lungit langa geam sa admiram norii si sa urmarim cum ne departam de pamant.
Lavi, bine ati revenit!!
Anda, sanatate lui Nic
Joy, ce bine ca nu ne-ai uitat!
Crissy, cum mai e Beatrice?
crissy77 spune:
anda, vai, mititelu... Printre analizele astea ati facut si ASLO?
Bea e ok, ia in greutate. Sambata am reintregit botezul (ea a fost botezata si in maternitate), cumatria am facut-o acasa, doar rude si prieteni f apropiati (33 adulti+4 copii+1 bb). Elise se comporta bine. Deocamdata sunt in etapa in care Elise o tine in brate, Bea miorlaie ca nu sta confortabil, Elise o pupaceste pana o inroseste.
Azi la 5 tb sa fim la Iasi, la maternitatea Cuza - sectia prematuri pt ctrl oftalmo (sa vedem in ce stadiu mai e retinopatia)
lavi02 spune:
Crissy sa-i fie de bine botezul lui Beatrice!
Si tie refacere rapida dupa petrecere!
Bafta la doctor, speram ca sunt bine ochisorii fetei!
Meemsy si eu sunt la fel cu avionul, ce bine ca am mai gasit aici 2 entuziaste ca mine ;, cel mai mult imi place decolarea, apoi aterizarea si apoi sa observ de sus plaje, orase, rauri... norii pufosi, tot. Acum la intoarcere am avut noroc ca am prins loc la geam!
Zborul spre Madrid e tare dragut ca tot alterneaza mare si uscat: o iei peste Serbia (aproape de Belgrad, am vazut Sava si Dunarea - chiar varsarea Savei in Dunare nu se vedea de nor), apoi Bosnia cea muntoasa, apoi Croatia si se trece peste insule, apoi Adriatica, apoi Italia, apoi iar mare si apoi Sardinia, iar mare si Menorca, Majorca, un pic se vede si Ibiza si apoi iar mare si Spania cu pamantul ei rosu; se intra pe deasupra Valenciei.
Noki_Lara spune:
Howdy! Dap, ne-am repatriat cu bine, sambata seara, dupa un drum de 14 ore si 1250 km direct Plitvice-Bucuresti, facut de mine cu cooperarea perfecta a bufnitei.
Aventura noastra a fost suuuuper, Sarah extrem de cuminte si cooperanta. S-a maturizat enorm, a inteles ca suntem numai nou doua si ca trebuie si o sa ne descurcam si am profitat la maxim de timpul petrecut impreuna si locurile superbe pe care le-am vazut.
Poze le voi pune zilele astea, va imaginati ca am enooorm de multe. Sarha s-a specializat in pozat, face niste poze extrem de bine incadrate si e tare entuziasmata de aceasta noua preocupare a ei. Deh, are cu cine sa semene.
Jurnal de calatorie - lectura facultativa, doar cine are rabdare:
MUNTENEGRU - supriza sejurului! Pot spune ca mi-a placut si mi-a mers la suflet chiar mai mult decat Croatia. Tara extrem de muntoasa, perisaje de te lasa cu gura cascata, orase mai mici si extrem de pitoresti, oameni draguti si saritori, preturi cam ca la noi, moneda oficiala euro. Noi am stat la Petrovac, la un complex de vilisoare cu demipensiune, a fost super misto, plaja aproape (150m) de nisip granulat mai mare. Apa cristal, dar mai rece decat as fi crezut - si in carticelele de prezentare a tarii zice ca vara marea ajunge la 25 de grade - ceea ce mie, personal, mi se pare putin. Am vizitat obiectivele majore ale tarii:
- fiordul Kotor - impresionant - Kotor, cu ditai centru-oras vechi, cu o cetate si ziduri suuus pe munte, de urcat 1450 de trepte - eu una le-am urcat incurajata de Sarah mai mult, la ora pranzului, pe 35 de grade. Peisajul de sus e senzational. Apoi se merge pe malul marii de-a lungul fiordului si se trece prin cateva orasele unul mai pitoresc decat altul. Preferatul meu, din toate cele vazute in aceasta vacanta este PERAST, integral pietonal, cu titicaruri de-alea electrice pentru transport in comun. O biserica mare in centru, unde evident ca am urcat in turn (ca in toate turnurile de biserici vizitate ). Vizavi sunt 2 insulite si pe fiecare este cate o manastire, din care se viziteaza una, la care se ajunge cu un vaporas. Superb.
- mausoleul de la Lovcen - la 1560 m altitudine unde ajungi cu masina pe niste drumuri cum nu prea gasesti in Romania. Apoi se trece printr-un tunel cu trepte, sapat in stanca si se ajunge la mausoleul propriu-zis ce consta in 2 camere (mormantul regelui) si o alta cu o sculptura imensa din granit si cu tavanul din aur de 24 k. Peisajul de acolo, de printre munti, este incredibil. Iar de la mausoleu se coboara pe un drum pitoresc de latimea unei masini, maaxim o masina jumate catre golful Kootor, la 1500 m - inimaginabile peisaje.
- boat-trip cu admirat plajele intre Petrovac-Budva, vizita in Budva de 2 ore - superb oraselul vechi. Mai putin partea noua, ca e plaja stil Mamaia, lata, umbrelute multe, terase, agitatie, pe mine nu ma pasioneaza.
- Parcul national Biogradska - asta l-am zarit in a doua zi cand coboram catre Petrovac unde aveam cazarea si am virat brusc. Buna inspiratia, ca dupa un drum de vreo 5 km prin padure, ajungi la un lac superb, pe care ne-am dat cu barca.Liniste si pace.
- Manastirea sapata in piatra Ostrog - cu ramasitele Sfantului Vasile Ostrogo-nu-stiu-cum, ceva facator de minuni, vindecari etc. Loc de mare pelegrinaj crestin. Aici am avut peripetii la greu pana sa ajungem, ca GPS-ul m-a bagat pe un drum-carare prin munte, prin paduri, eram io si bufnita, nu tzipenie de om. Cam kinky, dar am ajuns pana la urma. A..si micul amanunt e ca desigur, e tot in munti, la suuper altitudine. O sa vedeti pozele.
- Herceg Novi - un orasel la capatul fiordului Kotor foarte pitoresc. Asta l-am vizitat in ziua in care am plecat spre Croatia, unde din pacate am stat 4 ore la granita, de am facut 10 km in ritm de melc beat si schiop. Asta a fost cel mai putin placut episod al vacantei, dar am supravietuit, culmea, tot cu incurajarile bufnitei, care atunci a stat 6 ore in scaunel nemiscata, la 30 de grade, in coada de masini.
Cam asta e cronicuta cu Muntenegru. Superba tara. Vreau sa mai merg, ca mi-au ramas inca locuri de vizitat.
O sa fac si cronicuta la Croatia, dar mai tarziu, ca am treaba la birou. Cu cititul in urma nu ma pot lauda cine stie ce, dar recuperez si revin cu impresii.
Poze cu noi 1 si 2
Filmuletze poznase www.dropshots.com/noki_lara" target="_blank">1 www.dropshots.com/saraly" target="_blank">2 www.dropshots.com/noki_lara2" target="_blank"> 3 www.dropshots.com/Saralyna" target="_blank">4 si www.dropshots.com/saralyna2005" target="_blank">5
Varsta Sarah
There are no shortcuts to happiness!
lavi02 spune:
Noki ura!
Misto cronicuta, acum vreau si eu in Muntenegru!
Problema e ca la anul mi-am planificat o Grecia totusi, dupa 2 ani de Croatia am zis sa mai schimbam natia si felurile de mancare :)
Daaar, peste 2 ani e loc liber la planificare :)
Noki_Lara spune:
Lavi, ma gandeam io ca o sa-ti fac pofta!Si io ma gandeam la anul la un Zakynthos. Dar mai e asa de mult pana atunci. Sau o peninsula Istria, combinata cu o Italie de nord. Sanatosi sa fim si bani sa avem, ca locuri de vazut sunt cacalau.
Poze cu noi 1 si 2
Filmuletze poznase www.dropshots.com/noki_lara" target="_blank">1 www.dropshots.com/saraly" target="_blank">2 www.dropshots.com/noki_lara2" target="_blank"> 3 www.dropshots.com/Saralyna" target="_blank">4 si www.dropshots.com/saralyna2005" target="_blank">5
Varsta Sarah
lavi02 spune:
Noki asa e, daca aceste 2 conditii vor fi indeplinite, Doamne ajuta!, placerea planificarii si executiei e de partea noastra
Eu astept si cronicuta cu Croatia, si imi pare rau ca te-am mis-ghidat in ceea ce priveste Plitvice. Eu m-am luat dupa noi care nu am fost asa rapizi. Abia pe la 11 ne-am miscat din camera, pe la 12 am intrat in parc unde am stat pana la 19. Apoi am luat o cina cu purcel la rotisor la o carciuma din sat si cam asta a fost. Tu ai fost mult mai eficienta.
Noi ce-i drept am fost cu actualii fini de cununie, 4 oameni se misca mai greu decat un 2 oameni rapizi :)
Bravo lui Sarah, e o fetita grozava!!!
Noki_Lara spune:
Nu e vorba de mis-ghidat, Lavi, stai linistita. a fost supe-ok si-asa, numai ca recunosc ca deja asteptam sa ajung acasa si aveam si perspectiva zilei urmatoare petrecute full on the road.
Cronicuta de CROATIA:
- cum va ziceam, am stat la vama cu Muntenegru 4 ore!!! pentru ca se intorceau expatii lor catre statele unde erau stabiliti - Germania, Italia. Plus turistii nemti si italieni in sine care se grabeau spre casele lor ca incepeau serviicu luni si era sambata la pranz. Apoi am mai stat o ora la granita Croatia-Bosnia, pentru cei 20 de km de litoral pe care ii poseda Bosnia.
- Brela - vilisoara senzationala, aporape de mare, peisajul din balcon, de fapt chiar din pat, cu marea aceea albastra-albastra era senzational. Recunosc ca marea in Croatia e mai faina ca-n Muntenegru. Plaja cu pietricele, dar super faina. Statiunea in sine linistita, de pensionari nemti. Aproap de ea era insa Baska Voda, statiune ceva mai animata si mai tinereasca, dar fara plajele pitoresti ale Brelei.
- Boat-trip in insulele Hvar si Brac - suuper tare, o zi de distractie pe un vaporas cu pranz de peste proaspat prajit, muzica anilor 90 si dansat pe mese. Foarte tare. In Hvar am fost in localitatea Jelsa tare pitoreasca si in Brac la vestita plaja Bol care io credeam ca e de nisip, dar era tot cu pietre. Frumos peisajul, se vedeau superb muntii de pe coasta.
- Split - oras-port mare, stil Constanta, cu blocuri comuniste naspa. DAR centrul vechi foarte dragut si faleza cosmopolita si plina de palmieri. Aici am avut vreme schimbatoare, cu averse de ploaie. Nu as putea spune ca m-a entuziasmat orasul.
- Trogir, ehehehe...alta mancare de peste. Oraselul meu preferat din Croatia, din cele pe care le-am vizitat.Biserici frumoase, catedrala veche cu turn-tzugui in care ne-am cocotat. Ce e interesant la orasel e ca practic toata partea de oras vechi se afla pe o insulita, legata de coasta printr-un podulet, iar la randul sau, orasul vechi este legat de o alta insulita, prin alt pod. Din pacate, maaare pacate, a inceput o ploaie torentiala pe care am infruntat-o fara umbrela, dar dupa vreo jumatate de ora de frig nu am mai rezistat si am plecat.
- Makarska - port pitoresc, sub forma de golf, plin de verdeata, cu o padurice de pini langa, centru vechi. Mi-a placut.
- Tucepi - localitate-statiune la 10 km de Makarska, promenada cu palmieri in port, restaurante medii si plaja stil luuung, dar ingusta. Dragutel, dar nimic deosebit.
- Zadar - mi-a placut mult orasul vechi. Biserici superbe, vechi, una din ele din sec. 7-8 !!, ruine romane, csmopolit. Superb.
- Plitvice - am stat 6 ore in parcul national, mnu am vazut veci atatea cascade. Sunt inimaginabil de multe, alterneaza cu laurile de un albastru ireal. Am ales turul C de 4-6 ore care includea mers pe jos multicel (cel mai complex tur, in afara de cel exclusiv pietonal), un tur cu vaporasul si unul cu busul-trenulet. Foarte pitoresc.
Aici am avut intamplare funny in care bufnita a recidivat cu picatul in apa (la fel ca-n picnicul de la Cheia din primavara). Io faceam o poza unui fluture extrem de concentrata fiind, eram pe un podet de-ala tipic pentru Plitvice de 2,5 metri latime, Sarah s-a intins si ea dupa fluture si a picat pe jumatate in lacusorul de langa, in speta cu piciorul stang unde si-a udat freasca adidasul, sosetele si pantalonasii. Cum eram la mijlocul turului, i-am dat jos sosetele si adidasul si pantalonii s-au uscat de la sine in vreo 3 ore.
- impresii generale: preturi ceva mai mari ca la noi, dar accesibile. Autostrazile misto, dar scumpe, am dat peste 30 de euro. Parcarile in schimb m-au disperat. In jur de un 1-1.20 euro/ora, oriunde mergeai. Mie mi se pare enorm. Dar asta este, nu aveai ce sa faci, era exclus sa gasesti loc gratis - la vilisoare erau toate arvunite, iar in alte spatii publice neamenajate, erau ditai semnele de ridicare de masini si circulau masinile de ridicat in dusmanie.Inghetata extraordinara, cupe mari si fff gustoase.
End de cronicute.
Poze cu noi 1 si 2
Varsta Sarah
lavi02 spune:
Noki, mie nu-mi vine sa cred ca nu ti-a placut catedrala din Split construita "on top" peste templul roman al lui Diocletian. :)
Si pe noi, drept sa spun, prima oara nu ne-a impresionat Splitul, insa a doua oara ne-a placut mult mai mult, enorm de mult. L-am vazut si mai pe indelete de fapt. Bineinteles, vorbesc de orasul vechi, nu de restul orasului cu blocuri comuniste.
Ai dreptate cu parcarea, e scumpa si se plateste peste tot pe unde e punct de interes, dar barem ai avantaj ca nu intra nimeni cu jeepanu' peste tine pe plaja.