MANIA CUMPARATURILOR

MANIA CUMPARATURILOR | Autor: Alina Maria

Link direct la acest mesaj

Buna fetelor, am si eu o problema destul de mare si de care de obicei reuseam sa ma ascund in spatele a foarte multe motive .
Adevarul e ca eu nu pot sa am bani si sa nu ii cheltui . Am mana sparta si nu e bine .
Vineri iau salariu si eu deja nu mai am bani , nici macar de o paine . Norocul meu ca e de toate in casa si mai sunt si banii sotului care acum e suparat ca iar nu am reusit sa pun un ban deoparte . Din contra am scos si din aia pusi " bine " .... offf
Ar fi multe de spus , si am sa va spun mai multe detalii , acu ce va rog spuneti-mi si mie voi cum va impartiti banii , pe ce se duc si cati raman ?
Cum pot sa am si eu un banut deoparte , de ce vreau mereu sa tot cumpar ?
Oare din cauza ca nu au avut ai mei cand eram mai mica vreau ca ai mei copii sa aibe de toate . Efectiv au de toate , prea multe .

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna alina,

nu are rost sa-ti spunem cum impartim sau cheltuim noi banii, pentru ca la tine, asa cum ti-ai ales titlul, pare a fi o "manie"
orice manie are un substrat psihologic
asadar, este posibil ca tu sa fi avut candva o problema, pe care aparent ai uitat-o, insa te impinge spre cumparaturi nechibzuite.
incearca sa discuti problemele care te framanta cu un specialist, acesta este cel mai in masura sa-ti dea sfaturi
oricum, un prim pas l-ai facut, ai recunoscut ca ai o problema, nu stiu daca e corect spus "manie", insa clar esti in situatia in care nu-ti chibzuiesti deloc bine banutii, nu te poti abtine pana nu-i faci praf si pe cei pusi deoparte pentru zile negre...
daca ai fi singura ar mai fi cum ar mai fi; insa, asa cum ai descris tu, "mania cumparaturilor" afecteaza bugetul familiei, banii pusi deoparte si iti pericliteaza putin si relatia cu sotul
de curiozitate, spune-ne ce fel de cumparaturi faci ? pentru tine sau pentru copii ? ai ajuns in faza in care nu mai stii unde sa pui lucrurile proaspat achizitionate ?

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmaw spune:

buna
salariul tau intra la o banca nu?
IA R.D.V. cu bancherul tau el iti va spune cum poti sa economisesti adica exista produse bancare diverse....Poti face un cont de economii in care sa nu poti sa l cheltuiesti....DECI du te la banca si sfatuieste te cu ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Atata timp cat iti dai seama de aceasta pasiune a ta pentru cumparaturi este bine ! Este un pas facut inainte ! Trebuie sa te abtii sa mai cheltui toti banii in ziua de salariu. Ca prima solutie, ar fii sa scoti cash acolo 20-40 euro sa-i consideri bani de cheltuiala personala pana la urmatorul salar. Si sa incerci sa te incadrazi in banii aia orice ar fi. LAsa-ti restul de bani in cont si lasa-l pe sotul tau sa plateasca toate darile lunare. La cumparaturi de mancare du-te odata pe saptamana cu sotul(sau trimite-l numai pe el) , mergi la cumparaturi cu lista si nu te abate de la ea. Daca mai trebuie cate una -alta pune aceste trebuinte in ordinea prioritatilor si mai vezi daca alea de pe ultimile locuri sunt chestii chiar necesare.
GAndeste-te ce s-ar intampla daca nu ar fi si salariul sotului, cu ce a-ti mai trai daca tu iti cheltui toti banii din prima zi ?! Si mai este o chestie : pentru tine ce este mai important : relatia cu sotul, siguranta familiei tale sau pasiunea pentru shopping??? Vezi in ce parte inclina balanta si mai spune si cate un NU hotarat tentatiei de a opri la magazine si a cheltui bani fara rost. Succes !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Impartiti impreuna banii astfel incit in ziua salriului cind va intra in banca sa stiti unde si pe ce se vor duce. Puneti deoparte chiar in ziua in care ati luat salriuil, intr-un cont separat suma pe care vreti sa o economisiti lunar.

promite-i sotului ca nu te vei atinge de acel cont fara acordul lui.
Impotriva cumparaturilor de moment. Pune obiectul jos spunindu-ti ca daca il doresti si a doua zi atunci iti trebuie. De regula vei uita de obiectul respectiv dupa ce iesi din magazin.

Daca nici asta nu merge atunci lasa gestionarea banilor pe mina sotului iar tu opreste-ti o suma modica din salar (convenita cu sotul tau) cu care sa faci ce vrei, insa cind o termini alti bani de cheltuiala nu mai capeti pina luna viitoare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina Maria spune:

Va multumesc mult pt. raspunsuri . Am sa incerc sa fac cate ceva din ce ati spus voi . Nu stiu daca merge si nu stiu pana cand . Am mai incercat merge bine o luna doua si apoi mai rau ravnesc si sparg banii a treia luna , maiales daca ma supara sotul atungi chiar ca apas pe acceleratie .
Vineri iau banii si am sa scot pt. cumparaturile saptamanale si retul pun deoparte .
O sa va anunt cum merge treaba .
Cineva intreba pe ce cheltui , nu stiu , nu conteaza , orice , incepand de la mancare , jucarii ,produse de facut curat , ornamente in casa ,ORICE .
Va pup !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

draga alina,

ai mare grija cu aceasta manie/obsesie sau cum vrei tu sa-i spui, se pare ca face parte din categoria afectiunilor obsesiv-compulsive

intr-o emisiune de-a faimoasei oprah era prezentat cazul unei femei obsedate de cumparaturi, care isi transformase casa intr-un imens depozit de cumparaturi luate de dragul de a cumpara, insa niciodata nu le folosea, nici nu mai stia de ele, erau puse peste tot in gramezi inalte pana la tavan, avea doar o carare prin fiecare camera, pe unde putea sa se deplaseze.
pana nu a facut terapie cu un specialist, nu a reusit sa scape de problema.

ce anume vrei tu sa "acoperi", sa "umpli" prin acumularea de bunuri materiale ?
ai avut o copilarie mai grea, cu lipsuri materiale, cu parinti severi ? ai avut parte de o perioada foarte stresanta ?

important este sa realizezi ca ai nevoie de un mic ajutor, fie ca se numeste terapie, fie ca este vorba despre un tratament medicamentos. nu-ti mai face acum mustrari de constiinta, ai nevoie de ajutor ca sa depasesti aceasta problema.

uite un fragment de articol, nu stiu insa cat de reale sunt datele:

"Specialistii sustin ca este vorba de o maladie a timpurilor moderne, numita "oniomanie". Cei atinsi de aceasta boala ajung cu timpul sa cumpere gramezi de lucruri de care, in realitate, nu au nevoie. Primele teste cu acest medicament sunt incurajatoare.

Foarte multi barbati se plang ca sotiile lor sunt "nebune dupa cumparaturi". Chiar daca nu este vorba de o nebunie in sensul propriu al cuvantului, cercetatorii americani sunt de parere ca respectivele femei au intr-adevar probleme. Dupa estimarile oamenilor de stiinta de la Universitatea Stanford, doar in SUA circa 1,5 milioane de oameni, din care peste 90% femei, sufera de "oniomanie", ceea ce inseamna ca nu reusesc nicicum sa se abtina de la a achizitiona noi si noi lucruri, chiar daca nu au mare nevoie de ele.

In incercarea de a gasi un remediu pentru aceasta obsesie, oamenii de stiinta au tratat un grup de 21 de voluntari cu diverse medicamente impotriva depresiei. "Am constatat ca persoanele se reped in magazine mai ales atunci cand sunt stresate sau sufera de depresii. Nu se pot controla, oricat de mult ar incerca sa-si ocupe timpul cu altceva. Cei care sufera de aceasta boala si nu-si satisfac placerea de a cumpara ajung sa nu mai poata lucra. De aceea, am incercat efectul antidepresivelor. La inceput nu am inregistrat nici un fel de progrese, dar cand am realizat o pastila pe baza de Citalopram, rezultatele au fost senzationale. Toti cei 21 de voluntari, care inainte nu puteau sta mai mult de o zi fara sa cumpere ceva, ne-au spus ca nu mai simt nevoia de a colinda magazinele", a declarat profesorul Michael Koran, realizatorul studiului.

Din participantii la aceste experimente, doua cazuri erau cele mai dramatice. Dupa o serie de necazuri personale, Shelley si Anne au inceput sa cumpere sute si sute de produse. De exemplu, Anne a adunat in trei ani peste 1.000 de tricouri. "Pur si simplu, nu ma puteam abtine. Am ajuns sa nici nu mai desfac plasele cu cumparaturi. Le depozitam prin casa de nu mai aveam loc sa umblu", spune Anne. Cam la fel a patit si Shelley, care, dupa moartea sotului, s-a apucat sa cutreiere magazinele: "Stateam ore intregi si cumparam zeci de nimicuri, in special haine si cosme-tice. Am ajuns sa imprumut bani numai ca sa iau ceva". Cele doua femei spun ca s-au vindecat complet de mania cumparaturilor dupa ce au inceput sa ia medicamentele preparate de cercetatorii de la Stanford. "


inca un articol :

"Oniomania se refera la cumparaturile compulsive sau cheful excesiv de a achizitiona produse, incontrolabil. Intr-o societate care promoveaza cheltuiala si creditele, aceasta conditie medicala poate parea o gluma. Oniomaniacii sunt priviti de multe ori din exterior precum iresponsabili financiar si lasati fara suport in rezolvarea problemei.

Studiile indica faptul de unul din 12 oameni din Statele Unite sufera de tulburare, din care 80-90 % sunt femei. Cumparatorul compulsiv tipic este femeia aflat la in jurul varstei de 30 de ani care are mai multe carti de credit, poarta mari responsabilitati si a carei familii incaseaza un venit mediu.

Tulburarea are efecte devastatoare. Asa cum este de asteptat, de multe ori duce la probleme financiare din cauza cheltuielilor abuzive. Dar nu este aceasta singura problema; oniomania creeaza dificultati mentale si emtionale. Combinate insa fara intelegerea sistemului, tulburarea poate exista timp de ani de zile fara a se acorda atentia medicala.

Specialistii nu considera oniomania o adictie pentru ca nu exista o substanta chimica care provoaca dependenta precum alcoolul sau drogurile. Totusi, oniomaniacii de obicei prezinta o varietate de comportamente. De obicei compulsivitatea apare in cadrul unor cercuri vicioase. Se declanseaza din cauza depresiei sau a stresului emotional precum plitiseala, dezamagire, furie sau frica. Atunci cand aceste sentimente apar la iveala, stimuleaza impulsul de a cumpara care le acorda o euforie ce dilueaza dezechilibrul emotional. In momentul in care se simt stresati ei vor fi foarte sensbili la metodele de promovare a produselor si vor cumpara orice ii face sa se simta mai atractivi, puternici sau in siguranta. In urma achizitiei apare un sentiment de vinovatie din cauza cheltuielii banilor sau a cresterii datoriilor. Aceasta vinovatie va duce catre o noua runda de depresie care deschide un nou ciclu al cumparaturilorExista o multitudine de semne care indica existenta comportamentului compulsive. Printre acestea regasim:
* cumpararea si cheltuirea unei sume mari de bani ca rezultat al depresiei din cauza furiei, plictiselii, dezamagirii, fricii etc.
* cumpararea si cheltuirea banilor ce cauzeaza nefericire si haos, sentimente ce sunt apoi argumentate in discutiile cu prietenii.
* cumparaturile intervin in mod negativ in relatiile cu familia si serviciul.
* se achizitioneaza in cantitati mari produse de care nu este nevoie, in special obiecte pe care le au deja acasa si nu le folosesc. Spre exemplu, cumpararea hainelor atunci cand dulapul este deja plin cu lucruri care nu sunt purtate niciodata.
* produse care nu au fost folosite sunt aruncate, uneori in ambalajul original.
* se minte in legatura cu cantitea achizitiilor facute sau a sumei de bani cheltuite.
* aparitia unei mari datorii sau cumpararea unor produse inutile in locul platirii datoriilor, precum si imprumutarea sau furtul de bani pentru a face cumparaturi.
* jonglarea cu conturi si facturi pentru a fi capabil sa continue cumparaturile.

Chiar daca aceste simptome sunt recunoscute, tratamentul pentru onomanie poate fi mai complex decat tratarea adictiilor psihice precum drogurile sau alcoolul. Una din marile probleme o reprezinta imposibilititatea de a mai cumpara. In aceasta privinta, tratamentul pentru cumparaturile compulsive se aseamana cu cel pentru persoanele care mananca excesiv tot pentru inlocuirea starii depresive. Tratamentul trebuie sa asigure faptul ca pacientul nu va inlocui cumparaturile cu un alt obicei compulsiv. Anumitor persoane nu le pasa ce anume cumpara, insa altele au o pasiune pentru pantofi, haine sau filme.

Ca sa previi un astfel de comportament este indicat sa folosesti doar cash, sa nu ai carti de credit si sa iti stabilesti o anumita suma pe care sa o poti cheltui. Nu urma emisiunile televizate de teleshopping si nu tine in casa cataloage cu produse. Daca simti nevoia sa cheltui, alege sa faci o plimbare fara sa ai bani la tine.

Daca consideri ca o persoana cunoscuta are un astfel de comportament este cel mai bine sa vorbesti cu un specialist pentru a-i acorda ajutorul necesar. Nu este usor sa treaca peste aceasta problema dar are nevoie de ajutorul prietenilor si a familiei."



Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena_R spune:

Interesant articol, Corina. Sunt multe sfaturi utile ce pot si cu usurinta puse in aplicare.

Eu acum sunt in proces de "strans cureaua". Desi nu sunt o maniaca a cumparaturilor (urasc sa merg sa cumpar haine de exemplu), in ultimul timp aveam cate $500 de plata pe luna numai pe cartea de credit si habar nu aveam cum si cand se adunau atatia bani. Asa ca am scos facturile pe ultimele 4-5 luni si am analizat cati bani se duc si pe ce anume. Am realizat ca la categoria "Altele" erau o gramada de bani pe care nu ii puteam justifica. Asa ca am aplicat teoria banilor gheata! Daca am la mine bine, daca nu, asta e, nu mai scot cartea de credit.

Te sfatuiesc si pe tine sa ti o evidenta a ce cheltuiesti si sa iti prestabilesti un buget la inceputul lunii. Te va ajuta sa iti dai seama ca nu ai nevoie de prostioarele pe care se duc o gramada de bani.
Iarasi, eu imi pun intrebarea daca chiar am nevoie de obiectul respectiv. De exemplu, daca mai am asa ceva acasa (dar de alta culoare sa zicem) nu mai iau un alt obiect asemanator.

Odata ce iti faci o rutina, trebuie sa te ti de ea, daca recidivezi, atunci degeaba te mai chinui. Stiu cum e sa te enervezi si sa mergi la cumparaturi, dar mai bine fa altceva in loc de asta...merci la sala, fa o plimbare, asculta muzica tare etc..

Succes si nu lasa mania asta sa te acapareze.. esti mai puternica decat ea!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cleo78 spune:

ca si fetele, iti dau un sfat: scrie.
Scrie tot ce cheltui- sa iti dea raportul pe sapt (banii intrati/banii iesiti). Faptul ca esti constienta este un pas deosebit!

mai spuneai ca in casa aveti de toate. Cine le cumpara? cine plateste facturile? adica cine tine casa/gospodaria? daca sotul tau, vorbeste cu el si sfatuieste-te cu el, pt ca te vede si te va sustine. Asa ca scrie zilnic...tot.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emilia.m spune:

Si eu sufar de fix aceeasi problema ca Alina Maria. Deci sfaturile voastre imi sunt utile si mie. Multumesc deci.

Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina Maria spune:

Cleo merci de idee , am sa scriu tot ce cumpar .
Sotul plateste facturile eu sunt cu mancarea sicemai trebuie in casa , pampers la copil etc.
De aia este greu sa ma abtin la cumparaturi ca mereu e ceva ce ne trebuie ,cred eu desi avem sampoane si tampoane pe un an .
Acum am facut o lista de cumparaturi saptamanala si una lunara de la cre incerc sa numa abat .
Am si o lista anuala pt. care trebuie sa pun bani deoparte , de exemplu ziua de nastere a copiilor , mos Nicolae , Craciunul etc. costa bani mai multi astfel incat daca pun lunar deoparte pot sa iau de acolo pt.un anumit eveniment . Avem 15 sarbatoriti pe an si pun cate 15 euro de persoana cadou si iaca alti bani de strans .
Sper ca luna asta sa pun 100 euro deoparte . 50 pt. bani de neatins si 50 pt. bani anuali .
Ce ziceti e buna ideea ? asa stiu precis unde se duc bani si nu ii risipesc pe toate prostiile .

Mergi la inceput