Oare chiar am facut rau?
Raspunsuri - Pagina 3
ruxij spune:
Eu zic ca ai facut bine. Ea bineinteles ca e suparata pe tine, problema cu inselatul increderii se pune cand e vorba de cineva intreg la minte, ea fiind abuzata, nu mai e intreaga la minte si trebuia sa spui cuiva. Ca i-ai inselat increderea e mai putin grav decat sa fi tacut. Parintii sunt cei mai apropiati si au cel mai mare interes sa o salveze.
Biribu spune:
Delia, ai deschis un subiect sensibil. recunosc ca sunt perplexa de raspunsurile pe care le-ai primit. de parca ai fi intrebat ceva de gen: prietena e inselata de sot, eu am aflat, sa-i spun ori ba....
victimele violentei nu au nevoie de confidenti, cineva sa-i asculte si ele sa se intorca apoi la un el si sa-si mai ia o portie de bataie. ei spun cuiva pt ca au nevoie si cauta cu disperare ajutor. dar nu stiu cum sa-l ceara sau ce cale sa adopte sa se salveze. de sindromul stockholm a auzit cineva? de totala lipsa de self-esteem la o femeie abuzata, care ajunge sa creada ca asa agresiv cum e el e the one and only, si ca poate si merita cite o palmutza doua, daca n-a stat suficient de drepti...
eu as crede ca o astfel de persoana e mai curind infricosata de ce i se poate intimpla daca iese din relatia respectiva.
eu cred ca tu personal stii f bine ca ai procedat in unicul mod posibil in situatia data si intrebarea ta aici e mai mult retorica.
ma rog, evident e o chestie de mentalitate. in romania nimeni nu ia atitudine cind o femeie e casapita de sot. nici prieteni, nici rude, nici vecini, toti intorc politicos capul si "nu vor sa le tradeze increderea" sau sa se amestece in "relatie". atita vreme cit violenta in familie, impotriva femeii sau/si copiilor e privita ca o chestie strict personala, deci sa se descurce fiecare cum poate, nu ar trebui sa ma mai mire raspunsurile de la topic. dar ma intristeaza teribil
Mami de doi mici
"If you believe everything that you read, better not read"
inaioana spune:
E cam greu sa judecam doar din informatiile astea. Situatia nu e alb-negru oricat ar parea.
Cand o tanara ajunge in situatie de abuz cu cineva, prima cauza la care te uiti sunt parintii si dianmica relatiei cu ei. Dati-mi voie sa ma indoiesc ca daca aceasta tanara ar fi avut o relatie buna cu parintii ei si ei ar fi demonstrat de-a lungul copilariei si adolescentei ca ii pot fi alaturi in mod eficient si firesc, ea ar fi ajuns sa stea intr-o astfel de relatie. Deci, din acest punct de vedere eu nu as fi spus parintilor, cel putin nu ca prima alegere, pentru ca in mod evident era un fel de "din lac in putz". (Chiar daca mie dinafara mi se pareau oameni ok, sunt lucruri care nu se vad dinafara decat din astfel de simptome).
Partea cu increderea e secundara. Cand ai un bun prieten care are sa zicem o dependenta sau o afectiune/tulburare mentala de natura sa il puna in pericol (cum ar fi chiar si cazul acestei tinere cel mai probabil) si cunosti asta, e datoria ta morala sa intervii. De aia se fac celebrele "interventii" si asa mai departe. Dar trebuie ales cu grija cum o faci si pe cine iti iei sprijin, ca uneori poate fi exact un astfel de abuzator initial sau cineva incapabil sa gestioneze situatia - mai degraba sa o inrautateasca, si atunci mai mult rau facem.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
columbiana spune:
Inaioana, cred ca pe seama relatiei fetei cu parintii si motivelor pentru care nu le-a spus putem broda la nesfirsit, sunt doar supozitii; nici eu, la 23 de ani nu cred ca le-as fi marturisit asa ceva alor mei, in primul rind sa nu-i incarc pe ei cu problemele mele, sa nu-i fac sa sufere din cauza mea, apoi din orgoliu; in plus partintii deja i-au cerut s-o rupa cu el, si acum urmau sa afle ca n-a fost asa.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
accept92 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Delia21 Accept,am facut asa cum mi-a dictat mie constiinta mea.Tu te comporti asa cum iti dicteaza a ta.Si nu...nu am facut un rau...dupa propriile mele valori.Iar copil nu mai esti cand ai un job si te intreti...dar atata timp cat parintii intretin 100% copilulajuns student...si prin urmare platesc...si vizitele la medicul legist plus medicamente....plus hainele rupte de domnul iubitel...in joaca...,esti adult doar in fata legii...nu si a parintilor.Apropo,...dorm foarte bine noaptea...nu am nevoie de acordul tau...ca sa visez frumos.Iar de respectat...pot respecta doar pe cei care stiu sa respecte...si sa se respecte. noi aici http://community.webshots.com/user/lela3321 |
Daca esti asa de convinsa ca nu ai facut rau care mai este rostul acestui subiect si de ce incerci sa te justifici in fata noastra? Nu ti-a cerut nimeni.
inaioana spune:
citat din mesajul lui Ana Stroe Inaioana, cred ca pe seama relatiei fetei cu parintii si motivelor pentru care nu le-a spus putem broda la nesfirsit, sunt doar supozitii; |
Eu nu brodam pe seama motivelor "pentru care nu le-a spus", ci asupra motivelor pentru care cineva ajunge sa ramana intr-o relatie abuziva. Este o extrem de mare diferenta. Ca sa ajungi si sa ramai in felul asta intr-o relatie abuziva, trebuie sa ai o istorie de abuz in familie (nu neaparat fizic), chiar daca nu e prea evident asta pentru ochi neavizati. Nu poti ajunge o persoana cu stima de sine praf daca ai avut niste parinti ok.Sper ca m-am facut mai bine inteleasa.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
blackpanterro spune:
citat din mesajul lui Biribu Delia eu te felicit ca te-ai implicat si ca in felul asta ai aratat ca-ti pasa. discutii de genul celor de mai sus sunt de multe ori inutile cind fetele in situatii similare sunt pe un pat de morga. statisticile pe aici prin state sunt ingrozitoare tocmai in cazuri de violenta domestica de genul descris de tine si probabil ca stii ce campanii se duc de lamurire a publicului ca a nu spune nimic te face practic complice. complicele abuzatorului. caci vorbim de violenta si nu de jocuri de copii. si violenta asta f des merge prea departe cind e tirziu sa mai faci ceva. si da, eu sa fiu prietena ta, mama unei fete care e batuta cu bestialitate, te-as considera complice si vinovata si pe tine de faptul ca nu ai spus nimic. aaa, si sunt foarte curioasa care ar fi raspunsurile daca subiectul tau ar fi sunat: fata prietenilor a fost omorita in bataie, eu stiam dar nu am sunat parintii/politia ca sa nu ii tradez increderea. Mami de doi mici "If you believe everything that you read, better not read" |
Exact!! Si noua, la baza militara, ni se spune mereu sa nu privim abuzul ci sa il denuntam, pe aici sunt multe cazuri de violenta domenstica din pacate...
Adriana 37+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier
ladyJ spune:
citat din mesajul lui Biribu ma rog, evident e o chestie de mentalitate. in romania nimeni nu ia atitudine cind o femeie e casapita de sot. nici prieteni, nici rude, nici vecini, toti intorc politicos capul si "nu vor sa le tradeze increderea" sau sa se amestece in "relatie". atita vreme cit violenta in familie, impotriva femeii sau/si copiilor e privita ca o chestie strict personala, deci sa se descurce fiecare cum poate, nu ar trebui sa ma mai mire raspunsurile de la topic. dar ma intristeaza teribil Mami de doi mici "If you believe everything that you read, better not read" |
Multumesc de clasificare, foarte dragut din partea ta.
Va scapa un amanunt foooaarte important: l-a scris foarte clar Inaioana mai devreme. fata asta NU are o relatie BUNA cu parintii ei, deci rezolovarea problemei NU era asta pe care cu mult ´´tact´´ a gasit-o Delia.
Cine a zis ca trebuia sa inchida ochii? De ce nu citit ce se scrie la topic si va lasati imaginatia sa zburde?
Cand o persoana are incredere in tine, fie ea abuzata sau nu, in primul rand NU i-o inseli!(increderea).
FACI ceva sa o ajuti! Nu o parasti la parintii ei cu care evident ca NU are o relatie autentica, sanatoasa.
cris_stef spune:
Ai gresit sau nu, nu mai are importanta. IMPORTANT acum este cum sa o ajuti. Timpul nu mai poate fi dat inapoi sa te comporti altfel.
A cerut ajutorul de la tine si tu i-ai intins o mana asa cum ai stiut si ai crezut tu. Si ea probabil a fost constienta, in momentul in care s-a confesat, ca exista un risc sa spui mai departe parintilor ei de problema pe care o are.
Ce ma sperie pe mine este ca spui de dinti rupti? Dinti rupti de la o lovitura? E groaznic daca ne impiedicam si dam putin cu fata de trotuar, dar ... dinti rupti de "prietenul" ei? E GRAV! Tare grav!
Eu cred ca din acest moment nici nu mai conteaza daca ai gresit sau nu, daca i-ai tradat increderea sau nu. Este matura, etc, etc. Dar bataie?
Ea nu se poate desprinde din dependenta, asta este clar. Ca si toxicomanii, nu mai gandeste limpede.
Sfaturi? Eu as scoate-o cu orice pret din acest mediu toxic. Cred ca asta este primul sfat pentru toxicomani. Nu sunt psiholog/psihiatru, dar cred ca la orice boala se recomanda scoaterea din mediu vicios. Primul pas. Apoi tratament, etc. Nu as sta linistita pana nu as sti-o acasa la parinti, in siguranta. Sau departe de el. Singura, dar sigura.
Abuzul fizic este ingrozitor.