Ovare micropolichistice ?!
Nu mai inteleg nimic!
Mai demult, mi s-a spus sa iau anticonceptionale ca sa se resoarba chisturile; dupa aceea mi s-a spus ca s-au resorbit.
La alta ecografie, ulterioara, nu mi s-a semnalat ca as mai avea.
Apoi, aveam doua-trei.
Mai nou, e foarte grav; mi s-a spus ca este o boala degenerativa, drept care aceste chisturi nu dispar si trebuie facuta operatia de decorticare.
Ajutati-ma sa inteleg cum e de fapt!
Si, mult mai important, le rog pe cele care au facut aceasta operatie sa-mi povesteasca si mie despre ce e vorba si cand (in ce situatii) e absolut necesar sa fie facuta.
Multumesc!
Raspunsuri
Catalina spune:
Draga Rozi, eu am facut aceasta operatie de decorticare a ovarelor si imi permit sa iti citez mai jos descrierea celor trei zile la spitalul giulesti, descriere pe care am facut-o unei prietene la cateva zile dupa laparoscopie. As mai dori sa spun ca mie nu mi-a folosit la absolut nimic. Asta depinde cred de medicul care are grija de tine (in cazul meu nu a avut grija dra dracea).
Daca ai intrebari le astept.
-o iau cu inceputul, sorry daca iti dau prea multe amanunte .. :-) Miercuri am mers la dna Viorica (mare mahar pe acolo ...) cum m-a sfatuit dra, ca sa imi ia sange si sa ma interneze. Viorica asta e o asistenta ff gomoasa care nu cred ca s-a multumit cu cei 250 mii pe care i-am dat ca atunci cand am intrebat-o f frumos daca se poate o rezerva contra cost mi-a raspuns foarte acru ca ce stiu eu ce are ea acolo, ca e aglomeratie si n-are locuri ... si m-a pus in pat cu o alta bolnava drept pentru care, internata la 8 AM am stat in picioare pana pe la 3PM. Iti dai seama ca nu imi venea sa ma asez in pat cu nimeni. In salon (10 paturi), ca la balci, fiecare cu probleme, care mai de care, sa te imbolnavesti de nervi nu alta. Am cautat-o personal pe dra ca nu eram sigura ca viorica asta i-a zis ca sunt acolo. Am gasit-o am incercat sa-i dau banii (2 milioane) n-a vrut sa-i ia, a zis ca ne vedem dupa ... ce stiam eu ... Paturile, toaleta, holurile curtea - mizerie crunta. 50 mii m-a costat numai sa imi schimbe si mie infirmiera asternutul dupa ce mi-a plecat colega de pat. Cu hainele de acasa nu m-au lasat deci am stat in zdrentele alea desi dadusem si la garderoba bani ca sa imi dea ceva mai inchegat, care sa nu curga de pe mine. Pentru o alta pacienta internata in acelasi timp cu mine s-a gasit loc in rezerva, d-aia zic ca banii mei probabil ca nu au fost buni. Bun, au inceput analizele: radiografie pulmonara, colposcopie (ca la vite, ne tineau in fundul gol aliniate si ne suiam cate una pe masa, ca la puscarie, dupa care mergeam la o asistenta care ne scria in fisa ca suntem bine, dupa ce in prealabil ii urla drul. diagnosticul din celalalt cabinet). Urmeaza cei 10 carbuni pe care sa-i inghiti, 2 injectii, una nedureroasa in burta - am inteles ca era ceva anticoagulant pt operatia de a doua zi si un antibiotic in fund de-ti paralizeaza piciorul. Bani la asistenta ca e aia de noapte de care mai ai nevoie - rezulta, o asistenta ff draguta. Apoi, "culmea distractiei" clisma de seara - la 10 noaptea si aia de dimineata la 5. Nici macar putina hartie igienica nu mi-au putut da, o uitasem in salon de zapacita ce eram si m-au lasat sa merg pana la toaleta de acolo desi drumul devenise destul de lung ... ma intelegi. Joi, la Reanimare cu mine. Dupa atatea clisme, chiar aveam nevoie de Reanimare. Sa stii ca nu am omis nimic. Daca eu nu m-as fi dus dupa dra. ea nici ca venea sa ma vada miercuri. Pana in momentul cand a venit si mi-a zis ca hai ca intram la operatie, nu am vazut-o sa intrebe de mine. Acum, eu inteleg ca e ocupata dar ... ce era si in sufletul meu ... Anestezistul, un dr. destul de dragut, dupa un milion si mai dragut, a vorbit cu mine inainte, mi-a explicat ce imi face, si a joi a stat toata ziua pe langa mine de parca eram ... chiar asistenta mi-a zis "Cred ca lu' dom'doctor ii cam plac bronzatele ... " De' asa sunt eu mai bronzata .. dar imi venea sa-i dau una ... Am lasat si pe la Reanimare vreo 5 /6 sute mii. Anestezistul mi-a spus de fapt ce s-a intamplat ca pe dra. nu am mai vazut-o pana vineri dimineata. Operatia a inceput la 10 si s-a terminat pe la 11. Anestezistul mi-a explicat descrierea procedurii scrisa in fisa: ovarele erau complet acoperite de o pojghita albicioasa - foliculii aia o formeaza in loc sa-si faca treaba, in asta consta sindromul de ovar polichistic - iar ovulul nu ar fi avut nici in vise pe unde sa iasa. Asa ca degeaba trimitea cineva oareshce ... . Prin operatia asta s-a indeparta pojghita aia. Uterul si restul aparatului aveau aspect normal doar ca trompa stanga nu se injecta. Adica nu era permeabila. Dra. mi-a zis mai tarziu ca arata f. bine si nu stie ce e in neregula cu ea, ca poate sa fi fost si pozitia sondei lor ... ma rog. Am inteles ca si cu o trompa merge, iar dreapta mea e ok. Am trei gauri cusute cu cruciulite: una in buric si doua deasupra ovarelor. :-) M-am trezit f repede din anestezie. Aveam perfuzii si sonda. Groaznic ! Seara am mers pe picioare. A doua zi, tineam mortis sa merg acasa asa ca m-am prefacut ca sunt ff ok desi eram cam ametita. Si acum sunt. Ce naiba, doar nu mancasem nimic ... .Tot anestezistul a venit sa ma vada inainte sa plece din garda si mi-a zis sa o pazesc pe dra, sa nu plec fara sa vorbesc cu ea. Tot eu ... Ma rog. Am asteptat-o o ora in fata salii de operatie de unde ma tot gonea cerberul dna viorica si in sfarsit am reusit sa vorbesc cu ea fix un minut. Bai, eu nu zic, o fi ocupata, dar nu crezi ca meritam si eu macar 5 minute acolo ... ma rog. Mi-a zis sa o caut peste o ora jumate. Ceea ce am si facut si am mai asteptat-o o jumate de ora, in picioare pe un hol in curent. Beton. Mi-a explicat f pe scurt ce mi-a facut si mi-a zis sa urmaresc menstruatia. Daca nu vine nici acum normal, la o luna, sa-mi fac progesteron si sa vin a a11 a zi sa imi faca echo. sa vada daca ovulez. Daca nu imi da medicamente de stimulare. Oricum, Oana, indiferent de ce iti spun eu aici, sa stii ca un lucru ma face sa merg inainte, aparte de speranta si dorinta mea: TOATA lumea care auzea la ce dra sunt, inclusiv medicul meu de familie, mi-au zis numai ca am intrat pe maini ffff bune. Are o reputatie beton.
Catalina, o viitoare mamica
tumpi spune:
Uf , mi s-a facut pilea gaina ce am citit, mai ales ca si eu voi face o laparoscopie tot la giulesti, dar eu sunt la dr. Niculescu.Dupa ce am citit ce ai scris , crede-ma ca-mi vine sa-mi iau talpasita si sa ma lipsesc de laparo, dar totusi ma incred in dr. NIculescu si sper sa nu trec prin ce ai trecut tu.Multa bafta si sa auzim curand de
Ioana
papadie spune:
Catalina eu nu prea citii pareri bune pe aici pe forum despre...
Imi pare rau pt tine ca ai trecut prin cel abator
crinuta spune:
Stai putin, de ce te grabesti cu laparoscopia? In primul rand acest diagnostic de ovare micropolichistice nu se da atat de usor. In al doilea rand,trebuie constatat daca ai sau nu ovulatie, ok?
Cati foliculi ai pe ovar? Este foarte important de stiut asta. 6,7 sunt ok.
Daca se constata ca nu ai ovulatie din cauza asta, poti face la inceput un tratament naturist, iar daca acesta nu da rezultate poti face laparoscopie.
pupici
Crinuta
Catalina spune:
Tumpi, imi pare tare rau ca te-am speriat, sa stii ca nu asta a fost intentia mea dar m-am gandit ca tare as mai fi vrut si eu sa imi fi spus cineva anumite lucruri inainte sa merg acolo. Asa ... habar n-am avut si am fost destul de socata. In acelasi salon cu mine era si o pacienta a doctorului Niculescu. Nu o data, ci de trei sau patru ori a venit sa o vada si ii vorbea extrem de frumos. Eu practic de la ceea ce ii spunea ei am mai tras eu cu urechea si am mai aflat una alta ca dra. Dracea nu s-a deranjat nici macar sa vina si ea o jumate de minut sa imi spuna bai fata vezi ca asta o sa iti fac. Asa, ca sa nu mor proasta.
Haide mai papa, tu pe mine ma compatimensti? Fata de incercarile la care le-ai facut tu fata, alea trei zile au fost o plimbare in parc. Ce mai faci ?
Crinuta are mare dreptate. Pe moment am crezut si eu ca aceasta procedura va fi salvarea mea dar acum as gandi de mai multe ori inainte sa o fac. Desigur, conteaza enorm de mult medicul care te trimite sa faci laparo. Dracea de exemplu nici macar ecografie nu mi-ar fi facut daca nu ii spuneam eu "dna doctor, imi faceti si o echografie". Cand m-am dus la ea pentru prima oara nu aveam nici analize la zi, nici macar o hemograma, d-apai dozari hormonale, nu aveam nimic si totusi dupa doua trei intrebari ea si-a pus diagnosticul de ovare polichistice si mi-a spus vino la laparoscopie. Si eu desteapta pamantului, hop top pe masa de operatie. Ma prinsese in faza "mananc si ... daca stiu ca ma face sa raman insarcinata" Sorry pentru limbajul colorat. Hai sa auzim numai de bine
Catalina, o viitoare mamica
cornelia1172 spune:
scuze ca ma bag si eu dar am facut si eu laparoscopie la CFR2 si nu a fost asa ingrozitor.
initial am mers acolo pentru ca dr.Gherasie a crezut ca o trompa este infundata dar mi-a zis ca prin laparo se vede cel mai bine aparatul genital si absolut toate problemele.
nu am avut trompa infundata(cred ca nu am stat eu linistita la analiza) dar mi-a gasit ovarele pline de chisturi pe care le-a ars.
mi-a zis ca se numeste endometrioza ce am eu, poate reveni mereu si s-a format (cel putin la mine)din ciclul care s-a intors pe trompe.
dupa aceea am citit tot ce am gasit despre asta si am vazut ca initial se dau anticonceptionale ca si tratament si daca nu dau rezultate se recurge la operatie
andrruzza spune:
Rozi,
nu-ti fa atatea probleme mai:)
si eu am facut laparoscopie la giulesti, ci nu doar laparoscopie, laparoscopie+histeroscopie si a fost FLOARE LA URECHE, crede-ma. In 45 de minute se termina totul si la cateva ore esti ca si noua:)
merci acolo fara probleme, ca esti pe maini bune:)
Noroc tzie, mie...tuturor!!"Neasteptatul se produce intotdeauna"
crinuta spune:
Am auzit de nenumarate ori ca micropolichisturile s-au format din nou dupa laparoscopie ( cam la 6, 9 luni), asa ca nu vad sensul acestei interventii. De oblicei la ovare micropolichistice se recomanda decorticarea ovarelor, dar, din nefericire rezultatul nu este de durata, iar cauza nu este eliminata. Alt ex ca medicina are cam multe limite....
Crinuta
Rozi spune:
Of, fetelor, multumesc de raspunsuri. Vad ca sunt si pareri pro si pareri contra (ma ingrozesc cand vad cat poate suferi o femeie!! - va compatimesc sincer...)
S-o iau altfel: ce sanse sunt ca ovarul sa elibereze ovulul daca este (ovarul) polichistic?
La mine e nasol, am luat Ova-mit 5 zile, nu s-a intamplat nimic, am mai luat (la recomandarea medicului) inca 5 zile, si abia in ziua a 19-a (!!!) a aparut un folicul de 20 mm. Atat am reusit :(
Am facut Pregnyl in ziua a 20-a si testul facut azi dimineata a fost negativ.
Bineinteles ca as prefera sa nu fac nici o operatie, dar trebuie sa ma grabesc. Timpul nu iarta...
Deci stiti pe cineva care a ramas insarcinata avand ovare polichistice? As fi fericita sa nu trebuiasca sa fac operatii, mi-e groaza de spitale, nici timp nu am si nici multi bani...
Bafta tuturor!
crinuta spune:
Exista sanse ca ovarul sa elibereze un folicul matur. Te-am mai intrebat cati foliculi ai. E extrem de important. Cu cat sunt mai putini, cu atat cresc sansele.
pupici
Crinuta