Cit de potrivit e momentul pentru refinantare?
Raspunsuri - Pagina 3
sirimie spune:
Ma indoiesc ca poti rambursa anticipat fara dobanda. Unele banci cer dobinda la inceput, primii ani platesti dobinda si apoi platesti din credit. Nu stiu cit de legal e.
Dupa parerea mea refinantarea are sens cind scade dobinda pe piata, de exemplu daca va scadea riscul de tara la noi si dobinda la euro ajunge 4% -- visez nu
Sau in cazul creditelor in franci elvetieni cind devine mult mai scump decit initial (risc asumat in momentul creditului). Pierderea la curs valutar eu cred ca poate fi compensata cu o refinantare. Pentru asta am deschis topicul.
Din cite am citit aici ideal e ca refinantarea sa fie pe acelasi numar de ani.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005) & Monica (23 aprilie 2009)
Am blog
marius spune:
A tot citit raspunsuri din care matematic ar exista o refinantare mai ieftina decat finanatarea. Cred ca singura varianta care mi s-a parut pertinenta a fost cea in care costul total al refinantarii era mai scaut decat al finantarii initiale prin diferenta considerabila a ratei dobanzii la acelasi interval de timp privind finantarea. Teoretic si matematic este corect insa sunt extrem de rezervat ca pe piata costul unei finantari rambursate anticipat chiar admitand ca rambursarea s-ar face din refinantare ceea ce iarasi cred ca este ireal ci doar teoretic, este suficient de mare astfel incat adunat la costul de refinantare sa fie in general mai mare decat costul finantarii. Repet doar daca am admite ca exista la un moment dat X o diferenta suficient de mare intre marjele dobanzilor bancare a doua banci ofertante pentru acelasi interval de timp si cu aceleasi costuri de acordare altele decat dobanda - ar fi valabila aceasta ipoteza. dar nu cred sa existe asa ceva pe o piata concurentiala pe care nu in ultima instanta (ca sa nu zic in prima instanta) interesul oricarui ofertant bancar este si ramane maximizarea profitului.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
teo1970 spune:
n-as vrea sa creez un subiect nou, daca deja exista unul, asa ca intreb intai:
exista un subiect referitor la noile AA la contractele cu bancile (cf OUG 50), eventual optiuni de abordare a acestei probleme (refinantari, procese colective/individuale etc.) ?
m-ar interesa discutii cu persoane care au refuzat AA la contractele ipotecare
astept provincia
multumesc
SuperMami_1 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui teo1970 n-as vrea sa creez un subiect nou, daca deja exista unul, asa ca intreb intai: exista un subiect referitor la noile AA la contractele cu bancile (cf OUG 50), eventual optiuni de abordare a acestei probleme (refinantari, procese colective/individuale etc.) ? m-ar interesa discutii cu persoane care au refuzat AA la contractele ipotecare astept provincia multumesc |
Si pe mine ma intereseaza subiectul. Si eu am refuzat actul aditional propus de ei prin care mi-au modificat comisionul de risc cu comisionul de administrare cont, au dat copy paste la coloana din excell.acum nu stiu ce mai trebuie facut pentru ca la Opc Bucuresti nu cred ca primesc sesizari pt un credit facut in provincie.
Nici la procesul colectiv nu m-am bagat tot din aceasta cauza.
Albumele noastre
teo1970 spune:
cred ca reclamatia trebuie facuta la OPJ pe raza caruia se afla sucursala in cauza (cu care ai facut contractul de credit)
eu nu am inteles cum ca etapa ANPC/OPC este obligatorie
se poate merge direct in instanta (sib prin ANPC, e adevarat sau direct individual/colectiv)
SuperMami_1 spune:
Nu e obligatorie etapa anpc, teo, dar cred ca un proces individual e cam costisitor. din cate am inteles eu procesul colectiv a fost deja demarat.
Albumele noastre
alex_andra spune:
Am citit diagonal subiectul, dar am observat cateva intrebari.
Conform OUG 50, se scoate comisionul de risc, iar bancile nu au voie sa-l insereze in alte comisioane noi.
COnform unei legi date acum vreo 2 ani, nu mai tin minte exact, bancile nu mai au voie sa mareasca costurile pe parcursul derularii unui credit.
Daca actele aditionale eliberate de banca contin doar socaterea comisionului de risc, nici nu este nevoie sa-l semnati, oricum intra in vigoare, este mai mult o instiintare.
NU AU VOIE sa bage alte comisioane in plus.
Daca mai aveti intrebari incerc sa va raspund.
A...si referitor la refinantare: comisionul de rambursare in avans nu se mai plateste catre nicio banca. Este prevazut de lege.
Daca ai credit de 100 de lei, la care ai o dobanda "x", nu conteaza si daca vrei sa-l platesti pe tot in avans, nu mai platesti si dobanda pe care ai fi platit-o daca creditul se derula pana la sfarsit, platesti doar dobanda pe luna in curs.
Refinantarea este buna daca o faci de la o banca la alta si sunt costuri mai bune, dar luati in calcul si costurile de dosar nou.
Eventual o ipoteca nou, sau ma rog, alte inscrieri pe la AEGRM, unde se inscriu garantiile mobiliare, asa cum se inscriu ipotecile la OCPI (oficiul de cadastru si publicitate imobiliara).
Si inca ceva important: daca alegeti sa refinantati creditul c o alta banca, la banca cea noua tot va trebui sa intocmiti dosar nou, sa va faca bonitate, sa va faca analiza financiara, etc.
Daca nu am fost clara in exprimare si nu ati inteles, revin...
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
teo1970 spune:
Andra,
problema e ca unele banci nu scot CR ci doar il redenumesc, el ramanand in continuare bine-mersi in actul aditional propunerea 1, 2, 3 n-shpe (si acest CR este cam 25% din valoarea sumei platite lunar; deci se plateste anuitatea + CR)
Comisionul redenumit ramane binemersi si in extrasele de cont, desi clientul nu a agreat introducerea lui/redenumirea celui vechi
mi se pare ca in OUG doar la dobanda variabila comisionul de rambursare anticipata de 0, la dob fixa e de max 1%
alex_andra spune:
Teo, nu au voie sa pastreze comisionul de risc, sub nicio forma, iar daca faci reclamatie, ai de castigat.
Ref la comisionul de rambursare, ai dreptate, daca ai dobanda fixa, bancile pot opta pt comisionul de rambursare pana la 1%.
Dar pot opta sa nu fie deloc ;)
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)
alex_andra spune:
Revin cu o precizare: dobanda fixa este acea dobanda care nu a fost modificata deloc, pe toata perioada derularii creditului. (ma refer doar la dobanda , nu si la alte comisioane).
Adica, nu e suficient sa zic dobanda este "6", nu euribor +"x".
Acel "6" trebuie mentinut, pe intreaga perioada a derularii creditului.
Andra, mami de leoaica Eva (03.02.2009)