CIC pentru al doilea copil

CIC pentru al doilea copil | Autor: ohaulica

Link direct la acest mesaj

Iata problema mea: am un baietel de 1 an si doua luni si sunt in cic pana la 1 august 2004, actual sunt insarcinata si trebuie sa nasc al doilea copil in luna iunie 2004, problema pe care mi-o pun este: voi primi cic si pentru al doilea copil, sa nu ?, si de cand ar fi bine sa cer al doilea concediu: incepand cu 1 august 2004 sau in luna iunie? O a doua problema ar fi: care este valoarea pe care o voi primii?, 85% di cei 85% pe care ii am actual (valoare care este mai mare decat 6500000 ) sau 85% din salariul mediu brut pe economie pentru 2004?.Daca puteti va rog lamuriti-ma. Oana

OANA HAULICA

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Vei primi atat maternitatea cat si CIC si pt al doilea copil. E greu de raspuns azi ce va fi atunci. Eu zic sa ai rabdare pt ca e cale lunga. Vom vedea.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns skosa spune:

Marius

sa inteleg ca dupa CIC pentru primul copil NU nu trebuie sa lucreze 10 luni pentru a primi drepturile pt. un al doilea copil???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Potrivit art.38 alin.(1) din Legea nr.19/2000, perioada cat o persoana este in CIC este o perioada necontributiva, asimilata stagiului de cotizare.

Mergi la inceput

Liviu's

poti sa-mi explici asta ce inseamna?

asa mai babeste -))

Mergi la inceput

ART. 38
(1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a), b), c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului superior, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) lit. b) beneficiaza de perioade asimilate, daca in aceste perioade nu se regasesc in situatiile prevazute la art. 5.
(4) Perioadele asimilate, prevazute la alin. (1), se valorifica numai pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas.

Aceasta perioada, in care desi nu platesti contributii la asigurarile sociale, este asimilata perioadelor contributive, prin urmare beneficiezi de drepturile aferente asigurarilor de sanatate.

Mergi la inceput

Liviu's

ok, in cazul Ohaulicai, cat va primi la CIC pentru al doilea copil?

Mergi la inceput

Daca nu se mai modifica legislatia pana atunci, va primi o indemnizatie in cuantum de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2004.

Mergi la inceput

apropos

chestia cu 85% din salariul mediu brut pe 2004, este valabil si pentru persoane care sunt in CIC anterior 1 01 2004 ?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by skosa

apropos

chestia cu 85% din salariul mediu brut pe 2004, este valabil si pentru persoane care sunt in CIC anterior 1 01 2004 ?

sanyi

NU.

Mergi la inceput

multumesc

Mergi la inceput