Bunica adopta nepot
Va rog sa ma ajutati cu informatii, trimeri la legislatie, pe net n-am gasit nimic prea concludent.
Mama mea este cetatean german (prin casatorie)vrem sa-l adopte pe copilul nostru care are 5 ani.Ce lege reglementeaza adoptia intre rude, cu acordul parintilor, unde trebuie sa ne adresam , cum sa incepem?
Orice informatie imi va fi de mare ajutor.Va multumesc anticipat.
Raspunsuri
emilia.m spune:
Oare nu intra sub incidenta legii care interzice adoptiile internationale?
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
tibiuta spune:
Draga kj, daca ne-am fi " saturat de el" postam subiectul la sfaturi psihologice.E o problema mult prea delicata si nu am timpul necesar ca s-o dezbat aici pe forum.Nu intentionez sa NU imi cresc copilul langa mine.
Deci, daca poate cineva sa ma ajute cu niste trimiteri la legislatia in vigoare ii multumesc.
Stiu ca adoptiile internationale sunt interzise, insa rude sunt ceva mai permisive.Daca are cineva vreo idee multumesc, daca nu va rog nu mai puneti intrebari de genul celei puse de kj74 ca nu-i cazul.
ligia1112 spune:
Asta e legea: http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_adoptiei.php
Cap.IV - Procedura adoptiei internationale
Art. 45
Adoptia internationala a copilului care are domiciliul in Romania poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este ruda pana la gradul al III-lea inclusiv cu copilul pentru care a fost incuviintata deschiderea procedurii adoptiei interne.
Art. 46
(1) Cererea de incuviintare a adoptiei se transmite instantei judecatoresti de catre Oficiu.
(2) Instanta judecatoreasca se va pronunta, in conditiile prezentei legi, numai dupa analizarea raportului directiei referitor la existenta altor solicitari similare din partea rudelor copilului pana la gradul IV, cu domiciliul in Romania.
Art. 47
Adoptia internationala are efectele prevazute la art. 56—59 si presupune deplasarea copilului pe teritoriul statului primitor, in urma incuviintarii adoptiei de catre instanta judecatoreasca romana.
Art. 48
Adoptia internationala, in cazul in care adoptatul are domiciliul in strainatate, iar adoptatorul sau familia adoptatoare are domiciliul in Romania, este supusa dispozitiilor art. 30—33 din Legea nr. 105/1992 cu privire la reglementarea raporturilor de drept international privat.
marius spune:
Nu se pune in discutie adoptia unui nepot de catre bunica din start exista o legatura de "filiatie" ca sa ma exprim astfel. Adoptia prin natura ei presupune stabilirea unei legaturi de filiatie intre adoptator si adoptat care legatura nu exista inainte. Este un nonsens.
Eu nu pot sa-mi adopt fratele, mama, tatal, nepotul.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
emilia.m spune:
Totusi auzisem cazuri de copii care fusesera adoptati de matusi si unchi. Nu stiu insa daca era vorba de adoptie propriu-zisa sau "dat spre crestere" unor rude mai instarite si fara copii...
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
tibiuta spune:
Multumesc pt. raspunsuri.Intre frati se specifica in lege ca e interzisa adoptia.Cautand pe net articole am gasit o referoire la buni care ar avea intaietate la adoptie, inaintea unchilor si matusilor care pot sa adopte.Legislatia lasa loc de interpretare.Caut avocat bun
pogonici1977 spune:
suuces la proces..se poate adopta
anul 2010 va fi anul meu de reusita.... caci doamne doamne ne va ajuta si vom fi si noi parinti
ramayanaa spune:
cautand informatii legate de adoptia internationala (ca nu mai avem domiciliul in romania si chiar daca suntem cetateni amandoi suntem considerati straini) am gasit tocmai asta: singurii care au dreptul sa adopte un copil, neavand domiciliul in romania sunt bunicii....detalii legate de procedura etc...nu ma pricep