Palatoschizis(4)Roxa, Lili, Nicoleta, curaj!
Raspunsuri - Pagina 20
![](images/user_man.png)
sorryn81 spune:
Salutare tuturor,
Multumim mult celor care ne-au scris. Ne-am bucurat mult de incurajarile voastre, si parca greutatea si apasarea problemei pe care o avem e mai mica acum.
Iulyana,prin ce ai povestit de fetita ta, m-ai ajutat inca o data sa imi dau seama ca problema pe care o are micuta noastra e destul de minora si usor de rezolvat, in comparatie cu a altor copilasi cu malformatii de genul acesta.
E adevarat ca dorinta de a scapa cat mai repede de povara gandului ca copilul nostru are o problema, poate face ca, noi , ca parinti sa dorim operatia cat mai repede, dar ai dreptate, o astfel de decizie trebuie luata avand in vedere si riscurile interventiei la o varsta asa mica. Nici nu vreau sa imi imaginez ce ar insemna sa-mi spuna d-na doctor dupa operatie ca copilul meu nu a putut rezista anesteziei. Oare n-o sa regret toata viata ca puteam sa mai astept cateva luni, si nu ar mai fi fost nici o problema?! In felul asta, sper sa putem lua o decizie cu capul pe umeri.
Felicitari pentru fetita pe care o ai. Imi imaginez ce scumpa poate sa fie. Dumnezeu sa va ajute ca si urmatoarea operatie sa fie incununata de succes.
NicoletaZ, intradevar am primit o gramada de informatii si deja planul de bataie e facut Stim ce-i de facut si cu moralul stam foarte bine. Ne ajuta si Clara, mancacioasa lu' tata
Apropo de mancare, aseara ne-a facut o figura de ne-a lasat cu gura cascata. Dupa baitza, la ora 11 a papat 90 ml de laptic, si dupa o jumatate de ora a inceput un tambalau si un circ de nu mai stiam ce sa-i facem. Am luat-o in brate, i-am dat suzeta, am scos putin la aer sa adoarma mai usor.....nimik nu a functionat. Ultima varianta, am zis sa mai incercam cu niste laptic. A fost foarte satisfacuta si a mai papat inca 40 de ml, deci in total 130, si apoi somn de voie ca valiza in gara pana la ora 3. Multumim lui Dumnezeu pentru ea, e o dulceata.
radu_claudia esti tizul nevestemi, tot Simona o cheama si pe ea. Sa-ti traiasca fetita si sa fie sanatoasa!
Am observat la toti care ati povestit de copilasii vostri , ca momentul operatiei e ceva destul de relativ, si depinde de felul malformatiei, de gravitate si de starea de sanatate a micutilor. Asa ca deja imi iau gandul de la a ma mai gandi la o varsta anume cand Clara o sa scape de chin. Cand va vrea bunul D-zeu si d-na doctor
Apropo de dinti, nu cred ca e o regula. Fetitei noastre mai mari, Ana, i-au iesit 3 dinti jos, 4 sus, si vreo 3 masele, si acum se cam pregatesc caninii. Asa ca......nu cred ca o ordine batuta in cuie pentru momentul eruptiei dintisorilor.
Apropo, cum ati facut cu suzetele?! Eu am reusit sa gasesc una la Nuk, cu tetina foarte lata, pentru copii de 1,5 ani, dar nici asa nu prea reuseste s-o tina singura. Exista asa ceva mai special sa nu mai trebuiasca sa i-o tinem noi?!
Sanatate tuturor!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/cellia78/cellia78.jpg)
cellia78 spune:
' na ziua!
Ia ghiciti ce face Adelina? Da! Muci! Ca doar se apropie operatia...... De cateva zile o duc la controale zilnice si sper ca starea nasoala sa nu avanseze; ei, ash! Nu se poate, domne! Cica inca nu a apucat sa faca infectie si nici nu a coborat la plamani, macar atat! Nu febra, doar muci; care devenisera urati;iar azi-noapte a aparut si tusea; dar tuse de care nu a mai avut, indiferent de raceala; tuse pana la senzatia de voma si sufocare; azi-noapte de vreo 3 ori eram decisa ori sa chem Salvarea, ori sa o iau pe sus pana la spital; imi reveneam cand vedeam ca era decisa sa isi revina si vroia sa doarma; plus gandul ca Salvarea ar fi venit dupa 2 ore, apai camera de garda unde trezeam pe careva sin visare.......
Azi-dimineata, fuga la doctor. Cica am facut bine ca am venit, i-a dat antibiotic, sirop expectorant si picaturi de nas; o pun eu pe picioare, in maxim o saptamana! Nu mai scapa neoperata, i-am promis ca asta e, luna septembrie e luna in care punem capat suferintelor fizice si urmarilor urate ale malformatiei!!! Am zis!
Psihic sunt ok; la urma urmei a trecut ea de pneumonie, asta e nimica toata; mai glumesc ziua cu ea si-i spun ca nu-i merge de data asta; sa faca bine si sa lase mucii si tusea ca trebuie operata si basta! Si dinti dc -i mai vin, sunt hotarata sa merg pana la capat!
E ok; doarme ca de obicei la pranz, adica 11.30- 16.00 , haleste, e vioaie; doar ca e mucioasa
Revin.
Cecilia, mami de Nicolle Adelina
![](images/user_woman.png)
liliana26 spune:
eu sunt putin stresata fetele:daca bebe are pb si in spate de tot,la omulet?s-or fi uitat medicii bine,ca doi l-au verificat?eu nu pot sa vad,adica incerc sa-i tin gura deschisa si se vede palatul bine,intreg,dar omuletul nu-l vad...
cellia78 spune:
Corina, sorry! Cred ca intre timp tu ai si rezolvat problema cu reintroducerea alimentelor; oricum, eu i le-am reluat treptat, incepand cu branza de vaci, la doua zile carnea si tot asa...
Flori....pana raspund eu, faceti foamea Zau ca am motiv intemeiat!
Ca idee, ca poate iar esti in pana: supa de pui de tara, cu taitei; spaghete cu sos, cu carne de vitel si parmezan; salata de vinete; desert: prajitura Alba ca zapada.
Ok asa? Tu ce mai mesteresti pt halit? Ca acush le termin si nu am inspiratie...
Nicoleta ma bucura enorm de mult vestile tale! Sanatate multa puiutei si recuperare rapida! Si cu lacrimi putine!
Veronica, parerea mea este sa nu te mai stresezi; sunt multi copii nascuti fara probleme si care vorbesc tarziu; ti-am mai zis si de nepotul meu, care pana la 3 ani si ceva nu spunea decat "baba"; atat; indiferent de situatie, era tot ce pronunta; cand insa a inceput sa vorbeasca....sa te tii! Si are maxim 5 cuvinte pronuntate stalcit, restul le spune absolut corect. De treaba cu ce ti-a zis batrana, no comment; eu nu cred nici in deochi, d-apai in de-astea mai "grele"!
Uite, iti mai spun ceva; poate ca si eu ar trebui sa ma dau cu capul de pereti si sa am remuscari pt ca am decis plecarea din tara; in noua tara Frusi va fi nevoita sa invete engleza si franceza; pe langa romana vorbita cu noi acasa; acuma ce sa fac? Sa raman aici ca sa nu o debusolez, mai ales ca ea ar fi "predispusa" la probleme de dictie? Nu! Rabdare si iar rabdare! Si multa incredere in copiii nostri! Eu am rabdare cu ea; cand va dori dumneaei sa discutam, o vom face; pana atunci ma voi bucura si amuza si voi nota cuvintele pe care le va pronunta aiurea, ca orice copil din lumea asta; nu ma mai agit; destul ca m-am agitat anul trecut si pot sa spun cu regret ca nu m-am bucurat indeajuns de primul ei an de viata; am stat mereu sa o monitorizez,sa-i urmaresc evolutia, sa ma gandesc la cele mai urate treburi; iaca, Domnul a vrut cu ea si cu noi! Asa va vrea cu toti parintii, sunt convinsa!
Stii ca mi s-a zis in a doua ei zi de viata ca nu va merge, una din cauza hipotoniei musculare si a doua din cauza de talvalg; am refuzat sa-i cred; am luptat, m-am rugat si ne-am zbatut; iarna trecuta, de 4 ori pe saptamana, pe ger sau nu, eram cu ea la sedinte de kinetoterapie; da, vedeam ca ii intarzie mersul, aveam umbre in suflet dar continuam sa cred si sa-i spun zilnic ca am rabdare, ca am incredere, ca o astept; ma crezi sau nu, am refuzat sa o pun in premergator, desi il avem in casa, primit cadou; am vrut sa vad cand face ea singura primii pasi, nefortata nicicum de mine; si i-a facut! Dar cand a inceput sa mearga, desi inca merge doar tinuta de manute, pune pasii hotarat, apasat si are viteza; fara sovaire, fara poticneli!
Rabdare, Vero! Rabdare si incredere!
cellia78 spune:
Liliana, ia aminte ce am zis Veronicai!
Dc doi medici ti-au zis ca puiul e ok, atunci bucura-te, multumeste Domnului si bucura-te de momentele astea faine!
Dc tot ai umbre in suflet, repet ce ti-am zis la spital; iti dau nr de telefon al dr neonatolog care mi-a "verificat" copila, o suni, va vede si vorbiti; desi pare rea, iti spun cu mana pe inima ca e un om sufletist, dedicat copiilor.
Sorin, scuza-ma, te rog mult! Nu ma vad capabila sa termin mesajul catre tine azi; vreau sa ma oduhnesc un pic ca acum se trezeste puica mea si in ciuda bolii e vioaie ca intotdeauna; nu uit, e inceput, incerc sa-l termin maine si sa ti-l "livrez"; iti multumesc anticipat pt intelegere!
liliana26 spune:
mersi mult cellia!
as prefera sa merg direct la dr bratu daca tot fac drum la buc in doua luni maxim asa;poate ma ajuti tu cand vei merge cu fetita ta sa aflu cand o gasesc,daca se poate...tu cand zici sa merg?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
ginye55 spune:
Cecilia am scapat, n-am murit de foame... Io am bucatarit asa: ardei umpluti cu piept de pui, ciorbita de vita si azi bag o mancarica de cartofi. Desert mananc maine la sora-mea ca e ziua ei: tort de cioco.
Ia vorbeste tu cu Frosa ta sa se faca bine sa nu ne mai dea palpitatii...
in sept nu mai scapa operatia.
Sorin al meu a avut suzeta obisnuita, dar mi-a parut tare rau ca i-am dat-o pt ca la 3 luni a tb sa renuntam fortat la ea, cand l-am operat la buzita. Cu tetinele pt bibe, am folosit tetine din cauciuc f moale care se pun direct pe sticla. Sunt din cele care se foloseau si pe vremea noastra. Am incercat si eu tetinele de la nuk, dar se ineca cu ele, asa ca am renuntat la idee. Nu ne-am impacat nici cu bibe special de la mendela.
Liliana iti trimit bibe mendela? Lasa un PM cu adresa.
Cecilia mai tb adaugaut un puiut pe prima pagina...puiutul Lilianei.
Flori, mami de Eduard Stefan (12.10.2008)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/emanuelsrbn/emanuelsrbn.jpg)
emanuelsrbn spune:
Salutare,
Am gasit pe un site de logopedie niste exercitii de respiratie utile pentru copii nostrii:
http://copilarie.weebly.com/uploads/2/7/6/0/2760960/a_nva_s_respiri.doc
Citat: |
Exercitii de respiratie Nu putem trai fara a respira. Nu putem vorbi fara a respira. Inspirul si expirul trebuie sa fie bine reglate. Orice inspir presupune absorbtia aerului prin fosele nazale. Orice lectie de logopedie īncepe cu īnvatarea modalitatii corecte de a respira. O respiratie corecta ajuta la detensionare si la o pronuntie corecta. Cānd copilul expira dānd aerul afara pe nas (īn rinolalie, īn palatoschizis) trebuie sa-l īnvatam sa dirijeze aerul īn expir pe gura. Din pacate, īn Romānia ne lipsesc īn cabinetele logopedice spirometrele care sa ne arate cantitatea de aer expirata. Sunt multi copiii care nu stiu sa-si sufle nasul corect si am observat īn lunga practica ca profesor logoped ca nici parintii nu īncearca sa educe modalitatea corecta de a sufla nasul (īn timp ce se acopera o nara se sufla cealalta nara).Am avut anul trecut la cabinet un copil cu palatoschizis. A radiat de fericire cānd dupa doua sedinte a putut sa sufle īntr-o trompetica. Am lucrat si cu un autist care nu stia sa sufle īntr-un instrument muzical. Cānd i-am spus sa sufle el a inspirat. Mai este o problema īn cabinetele logopedice din Romānia (fapt care ma streseaza). Fiecare copil ar trebui sa aiba propriile instrumente de suflat si mijloace de a steriliza instrumentele existente. Anexez un material cu exercitiile de respiratie pe care le puteti face la cabinet, dar care se pot realiza si acasa. |
Sursa: http://copilarie.weebly.com/lectii-de-logopedie.html
Emanuel, tati de
![](copilas.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
ginye55 spune:
Sunt super fericita...tocmai am incheiat contractul de vanzare -cumparare! In sfarsit avem casuta noastra!
Flori, mami de Eduard Stefan (12.10.2008)
Juke spune:
Buna la toata lumea!
Sorin bine ai venit! Eu i-am dat de la 2 sapt suzeta de bebynova, normala, tesita, si acum are 3 luni si juma si tot ii tin suzeta cu mana. Am luat una rotunda dar e mai tare si o arunca din gura (e caragios tare cand o arunca, de fiecare data ma bufneste rasul).
Se pare ca pt prima data ne-au aparut si noua mucisorii. Momentan doar stanuta sii ii curge nasul.
muulti la toata lumea!
Mihaela, mami de Razvan-Andrei (9.05.2010)