fond de economii pt copii

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Nici o banca pe lumea asta nu acopera inflatia cu dobanda pe care ti-o da. In plus in majoritatea tarilor dobanda este taxata deoarece este considerata venit. Nu conteaza ca iti depui banii in lei, $ sau Euro.. toate monedele se devalorizeaza iar bancile nu fac acte de binefacere. Cautati alte metode mai eficiente... parerea mea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

Edip,
Ce inseamna "metode mai eficiente"?
Te rog da un exemplu.
Roxana,
Multumesc de raspuns. Imi poti spune te rog ce dobanda ai la contul de economii ING?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaavram spune:

Buna magghyc.

Dobanda este de 5 % pe an plus un bonus de 2 % aplicabil trimestrial la ce s-a depus suplimentar intr-un trimestru fata de soldul trimestrului anterior. Adica, daca la sf. primului trimestru ai sa zicem 100 lei in cont iar la sf trimestrului 2 ai 150 lei, la cei 50 lei se aplica o dobanda de 2 % separat de dobanda calculata din cei 5 % pe an si la fel pentru restul trimestrelor dintr-un an. E un calcul mai elaborat. Stiu ca la agentiile ING aveau niste pliante unde era explicat destul de ok.

Sunt si eu curioasa ce alte solutii "mai bune" am avea. Adica e bine cand se da un sfat sa se explice la ce s-a facut referinta. Altfel se poate interpreta oricum: si ca un zvonac, si ca un dusman al bancii X si in orice alt fel. Doar e plin internetul de astfel de persoane. No ofence. Nu vreau sa se simta nimeni jignit, doar ca asa mi se pare mie normal.

Cat priveste inflatia, eu stiu doar ca anual mi se calculeaza inflatia in functie de datele publicate oficial in Romania si astfel mi se mareste prima de asigurare la Academica cu procentul aferent inflatiei ain asa fel incat sa existe efecte cat mai mici ale acesteia. Aceasta marire este suplimentara oricarei maririri dorite de mine.

Va pup pe toate si sa ne auzim cu bine.

Mergi la inceput

magghyc,
Din pacate nu mai sunt la curent cu ce se poate face in Ro. "Afara" exista bursa, bonduri de stat. Cu un portofoliu echilibrat intre firme cu potential de crestere, firme care ofera dividente si bonduri de stat poti sa ai un return peste rata inflatiei. Am auzit ca si in Ro e bursa acum dar nu stiu exact ce se intampla si daca poti cumpara actiuni la firme din strainatate sau care sunt ofertele.

roxanaavram,
nu e vorba de zvonaci aici.. citeste te rog site-uri de investitii straine, bloguri, statistici si ai sa vezi ca am dreptate cu dobanda vs. inflatie. Nu am dat alternative ca asa cum am mentionat mai sus nu sunt la curent cu posibilitatile din Ro.

Ca idee de verificat, google ce putere de cumparare aveau Euro sau $ acum 10 ani si ce au acum. O sa vedeti ca raportat la dobanda medie oferita de banci ai fi pierdut daca tineai banii in banca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Sigur ca existe metode de investit banii cu un randament mai bun decat al bancilor, dar eu cred ca subiectul se adreseaza unor persoane care nu au experienta financiara si nu-si pot permite sa alerge din broker in broker sau sa urmareasca zilnic cotatiile la bursa ! Daca am sti sa facem asta am fi toti consultanti financiari !

5 % nu e cam mic procentul de dobanda ? chiar cu +2%, ajunge la 7 %, ori eu am vazut la BCR, la depozitele pe termen de 1 luna, dobanda de 7.5 %, iar pana la 31 iulie au avut o promotie cu dobanda de 8.5% la depozitele pe 2 luni. Si astea sunt termenele cele mai scurte, daca vrei pe termen mai lung, dobanda creste.

www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaavram spune:

Buna Burtocika. Poate nu e cea mai mare, dar la momentul respectiv mi s-a parut cea mai buna solutie, avand in vedere ca nu sunt nici un fel de costuri de intretinere a contului, deci nu ai alte cheltuieli surprise, si nu esti conditionat de o durata in timp. In general solutiile cu dobanzi mult mai mari sunt cele pe termen scurt (eu una nu am gasit una pe termen lung cu dobanda foarte mare fata de 7 %). E adevarat ca m-am gandit si ca solutii pe termen scurt la depozite din acelea la termen dar eu nu le vad ca pe o solutie de economie pe termen lung, caci au termene si trebuie umblat la ele la scadenta. Cred ca ar fi destul de complicat, cel putin pentru mine - incepand cu luna octombrie de ex voi reveni la servici, fetita mea va sta cu bunicii la 40 de km de Buc iar eu voi face naveta cand aici, cand acolo, deci timpul liber imi va fi foarte strict compartimentat. Pe termen scurt sunt si acelea niste solutii, iar banii obtinuti sa ii bagi in ceva pe termen lung.

In ceea ce priveste solutiile legate de Bursa, tocmai din cauza ca nu sunt familiarizata cu metoda, iar orice broker ai lua trebuie si acela platit, am considerat ca nu e cea mai buna solutie pentru mine. Deocamdata sumele pe care eu le pot economisii nu sunt de ordinul zecilor de mii de lei noi de exemplu ca sa mi se para sa renteze o astfel de formula.

Oricum, la politele de studii de la ING, scrie clar in calculul facut la semnarea politei ca nu toti banii economisiti se duc in polita, anumite sume reprezentand diverse cheltuieli pentru diverse optiuni alese plus diverse cheltuieli ale lor. Asa ca in nici un caz nu ar avea cum sa reiasa ca la scadenta primesti cel putin cat ai economisit. E un instrument bun daca vrei sa ai o ciclicitate a platilor si nu esti un foarte bun organizator (adica nu poti sa iti garantezi tie ca vei depune lunar niste bani toti anii aia pana face bebe majoratul.

Edip scuze, acum am observat ca nu mai esti in tara ca sa stii. M-am grabit putin si nu m-am uitat cu atentie la tara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danutz spune:

Eu una nu asi sfatui pe nimeni sa mearga pe instrumente financiare de invvestitii si plasament fara sa cunoasca exact mecanismele acestor instrumente. Riscurile sunt mari si poti pierde extrem de usor banii investiti (bine, poti sa-i pierzi si daca cunosti instrumentele )
Personal am facut copilului o polita la ING cu o componenta de asigurare si una de investitii. Partea de investitii pot sa jonglez cu ea, cand bursa merge bine pot opta 100% pe bursa, cand pe bursa nu prea se mergea, am optat pt bond-uri de stat. Se poate si mixt, adica un anumit procent pe bursa si restul pana la 100% pe bond-uri. Dar trebuie sa urmaresc ce se intampla si e destul de greu. Momentan am 25% pe bursa si 75% in bond-uri.
I-am facut si cont de economii in care depun alocatia lunara si ce mai apuc, daca mai apuc.
Avantajul politei este acela ca are si partea de asigurare: daca eu patesc ceva sau daca mor, copilul la majorat va primi totusi banii stransi, plus ratele pe care le plateste ING pana la majoratul copilului. Dezavantajul ei este ca pot pierde o parte din bani, in functie de cum se misca partea de investitii, si nici nu pot umbla la acei bani.
Avantajul contului de economii este ca pot depune cand pot, pot retrage cand am nevoie.
Dezavantajul contului este ca dobanda nu e cine stie ce, platesc comision lunar de intretinere plus impozit pe dobanda iar, in caz de mor, se va face succesiune notariala, care inseamna taxe mari notariale si banii impartiti inttre "mostenitori".
Inflatia afecteaza ambele produse, deci aici nu e nici o diferenta. Daca se va introduce impozit pe castigurile pe bursa, atunci va fi echivalentul impozitului pe dobanda, si iar nu va mai fi diferenta intre cele 2 produse, dar atunci probabil voi opta pt 100% bonduri de stat, chiar daca au randament scazut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Burtocika spune:

Citat:
citat din mesajul lui roxanaavram

Buna Burtocika. Poate nu e cea mai mare, dar la momentul respectiv mi s-a parut cea mai buna solutie, avand in vedere ca nu sunt nici un fel de costuri de intretinere a contului, deci nu ai alte cheltuieli surprise, si nu esti conditionat de o durata in timp. In general solutiile cu dobanzi mult mai mari sunt cele pe termen scurt (eu una nu am gasit una pe termen lung cu dobanda foarte mare fata de 7 %). E adevarat ca m-am gandit si ca solutii pe termen scurt la depozite din acelea la termen dar eu nu le vad ca pe o solutie de economie pe termen lung, caci au termene si trebuie umblat la ele la scadenta. Cred ca ar fi destul de complicat, cel putin pentru mine

Roxana, de Cristina-Gabriela (18.02.2009)

Vezi ca nu te-ai informat bine ?
Nu conteaza pe ce termen este, la scadenta, depozitul se prelungeste automat in aceleasi conditii, in valoarea noului depozit fiind inclusa si dobanda din perioada precedenta. Nici eu n-am timp de umblat pe la banci in fiecare luna, am intrebat si mi s-a spus acest lucru, asa ca nu ma doare capul.
Comisioane de intretinere nu sunt "pe depozit", ci pe contul curent, din care poti sa ai unul singur deschis la banca respectiva (eu am la BCR, acolo unde am cardul de salarii; sotul are la BRD, unde are el cardul).

www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai coase cineva goblen ?
www.dealemele.webs.com" target="_blank">cartile copilariei mele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

Bun.
Deci eu in jocuri cu banii nu ma bag. Dupa cum zicea Burotcika, sunt persoane care sunt maestre in finante si..restul. Eu intru la restul. Nu pot decat sa ma informez si sa aleg ceva safe.

Edip, tu m-ai pus rau de tot pe ganduri.Eu acuma ce fac? Cumpar aur si il depun la cutia cu valori? Raman pe conturile bancilor?
Macar la un depozit bancar pot alege un termen mai mic si sa vad a la long ce merita - poate in 5 ani le iau 200 de mp de teren..sau nu imi vine in cap altceva...

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui magghyc

Bun.
Deci eu in jocuri cu banii nu ma bag. Dupa cum zicea Burotcika, sunt persoane care sunt maestre in finante si..restul. Eu intru la restul. Nu pot decat sa ma informez si sa aleg ceva safe.

Edip, tu m-ai pus rau de tot pe ganduri.Eu acuma ce fac? Cumpar aur si il depun la cutia cu valori? Raman pe conturile bancilor?
Macar la un depozit bancar pot alege un termen mai mic si sa vad a la long ce merita - poate in 5 ani le iau 200 de mp de teren..sau nu imi vine in cap altceva...

Aurul a avut si el rolul lui daca il cumparai prin 2000... Chestia cu investitul nu e usoara...pe aici se zice ca cea mai buna investitie in primul rand e in educatie care iti aduce un venit mai mare.. si aici ma refer la adulti nu la copii... prima "investitie" pe care trebuie sa o faci e sa scapi de datorii daca ai.. nu are nici un sens sa platesti rate la casa sau masina de 7-8% si in acelasi timp banii pe care ii pui deoparte sa primeasca dobanda de 4-5% de exemplu.. apoi depinde de multe chestii... Succesul financiar prin investitii ( intr-o lume normala, ca de tunuri stim cu totii cum si ce) vine dupa mult studiu... Exista firme de brokeraj in RO unde poti cumpara actiuni de la firme din Europa sau USA?

Mergi la inceput