fond de economii pt copii

fond de economii pt copii | Autor: magghyc

Link direct la acest mesaj

Buna,
Banuiesc ca nu sunt singura mamica de pe aici care si-a pus problema sa economiseasca niste bani pentru copii, bani care in intentia mea i-ar ajuta sa se inscrie la o facultate.
S-ar putea insa sa fiu singura care nu pricepe cum functioneaza sistemul...
Sa va dau un exemplu, facut in urma unei oferte primite azi.
Eu decid sa pun 1190 lei/an intr-un astfel de program de asigurari.Cotizez timp de 17 ani, ca bebe, care are acum 2 ani sa aiba la 19 ani bani de scoala. Deci eu dau 20230 lei.
Ei ii dau copilului la 19 ani un minim garantat de 4000 lei/an timp de 5 ani. Asta inseamna 20000 lei. Adica ceva mai putin decat am cotizat eu.
Mie mi se pare ciudat. Inteleg ca un avantaj major al unui astfel de fond de economii e ca in cazul in care mor eu, copilul va primi acel minim garantat...Dar dincolo de aceasta facilitate, mie mi se pare dezavantajos, ca suma minima garantata.

Asa ca ma intreb...dar totusi, nu e mult mai rentabil sa le pun banii pur si simplu la banca?
As aprecia parerea cuiva care intelege cum functioneaza sistemul si care sunt avantajele/dezavantajele fiecarui mod de economisire.

Mama de Nichita si Sarah
"Omnia mea mecum porto"
poze cu noi

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

fereste-te de acest tip de asigurari !!!

mai bine pui banii la banca sau vezi ca la raiffeisen exista un produs de economisire dedicat copiilor...

daca ii vei economisi in depozit la banca, alege varianta in lei si tine cont ca dobanda se va impozita cu 16% incepand de la 1 iulie...

mai profitabile sunt fondurile de investitii, care au randament superior dobanzilor la depozite, insa depinde de apetitul tau pentru risc...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns magghyc spune:

Corina,
Multumesc de raspuns.
Adica voi da 16% din dobanda statului? Imi poti da o simulare de calcul?

Sincer, la fonduri de investititii nu m-as baga. Pur si simplu nu inteleg mecanismele, pe mine ma sperie si hartia aia de pensie privata obligatorie, la care ma uit ca vitelul la poarta.
Deci ar ramane varianta sa fac un depozit la banca, nu?

Mama de Nichita si Sarah
"Omnia mea mecum porto"
poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gretchen spune:

Buna,
Corina, poti sa dezvolti un pic? De ce trebuie sa ma feresc de asigurari? Ca eu momentan m-as feri mai degraba de banci, cu comisioanele lor si dobanzile schimbatoare, basca impozitul pe dobanda, ajung sa raman cu bani mai putini.
Nu e o intrebare provocatoare, pur si simplu nu stiu, si ma intereseaza subiectul.

Mergi la inceput

Poate ne poate ajuta cineva sa facem un fel de mini-analiza (avantaje/dezavantaje) pt formulele de economisire pt copii care exista?

Eu deocamdata am auzit de urmatoarele variante
1. printr-o firma de asigurari. dupa cum am scris, in cazul asta cat aduni atata primeste copilul ca min. garantat

2. depozit la banca
3. fond de investitii
4. mi s-a propus sa imi fac "o pensie privata" si sa cer toti banii peste 17 ani (deci cand copilul o sa aiba varsta de facultate in cazul meu). Inca nu am o simulare de cost pe partea asta, sper sa primesc maine....

Apreciez orice persoana avizata care a studiat aceste optiuni si si-a format o opinie. Si va rog sa NU considerati ca sunt contra asigurarilor, dimpotriva, insa in acest caz simplu (eu, mama, vreau ca cei doi copii ai mei sa aiba fiecare o suma de bani peste 17 ani si sunt dispusa sa economisesc penttru asta) vreau sa vad ce variante am.

Mama de Nichita si Sarah
"Omnia mea mecum porto"
poze cu noi

Mergi la inceput

chiar aici pe forum a fost un subiect "AIG sau ING", in care foarte multi s-au plans ca au incheiat acele asigurari in ideea sa ofere copilului, la majorat sau in eventualitatea producerii evenimentului asigurat (accident, invaliditate, deces), o suma care sa-i ofere independenta materiala pentru o perioada.
insa, o parte au renuntat sa mai cotizeze dupa cativa ani si cand si-au cerut banii inapoi...surpriza...au primit chiar mai putini decat cotizasera per total...ca nu's ce taxe, ca nu's ce comisioane, ca nu's ce penalizari de reziliere contract inainte de termen...
asadar, ce intrebi tu magghyc, este vorba despre o ASIGURARE de viata si atat, care devine "profitabila" in momentul atingerii maturitatii politei, majoratul copilului sau producerea evenimentului asigurat...in rest tre' sa cotizezi tspe mii de ani, in speranta ca inflatia si devalorizarea leului nu-ti vor aduce investitia la un nivel infim, la finalul perioadei...

da, se percepe cota unica de impozitare de 16%, insa se aplica doar pe suma realizata ca si castig, respectiv dobanda; cota unica de impozitare NU se aplica la suma depusa, ci la dobanda acumulata.
deci daca depui 100 ron cu dobanda fixa 10% pe an (sa zicem), la finalul celor 12 luni, daca ai vrea sa lichidezi depozitul si sa ridici banii, primesti 100 ron, dobanda ar fi 10 ron, insa statul iti trage 16% din cei 10 ron dobanda, asadar in loc sa primesti in final 110 ron, primesti doar 108,4 ron.
la noi asigurarile inca nu au ajuns la performantele si standardele occidentale, lumea inca nu are incredere in sistem si nici produsele existente nu sunt asa atractive daca le iei la bani marunti. sincer, cine mai are incredere sa cotizeze 15-16-17 ani, in ideea ca la majorat kupilu ca avea banutul lui ? pai stim noi daca o sa avem job atatia ani, daca mai traim atat sau cine stie ce se mai intampla in rastimpul acesta, da faliment firma de asigurari, da faliment si firma care asigura firma de asigurari, pica guvernu', vine dictatura militara...scenarii sunt destule, daca iti pui imaginatia la lucru

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Corina,

Ok, deci pratic mi se vindea o asigurare de viata mascata. Sau nu mascata, ci imbracata in cuvinte frumoase :-)
Banuiesc in acest caz ca si cotizarea la pensii private nu e mult diferita ca sistem de aceste asigurari pt copii, nu?
Sunt pusa rau de tot pe economisit, sper sa ma tina salariul...Dar mi-am amintit cum primul meu job a fost la pizzeria din Gara, in tura de noapte (trebuia sa imi platesc facultatea) si m-am gandit ca as vrea sa ii scutesc, if possible, pe copiii mei de o experienta asa minunata.

Mama de Nichita si Sarah
"Omnia mea mecum porto"
poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gretchen spune:

Nu primesti atata. Din aia 108.4 se mai retin si comisioanele bancii, in principiul cel de administrare cont. :)

O sa caut topicurile unde s-a mai discutat despre asigurari si am sa le citesc. Multumesc, Corina.

Mergi la inceput

depinde de banca
insa comisioanele de administrare, in general, se aplica contului curent, nu depozitelor !
daca ai timp, trage o fuga la cele cateva mari banci, intreaba care este oferta lor de economisire (standard si pentru copii), noteaza-ti toate taxele, comisioanele percepute si iei decizia acasa, dupa ce analizezi avantajele si dezavantajele fiecarei oferte

mai poti sa te interesezi de produsul de economisire-creditare gen RBL sau Casa Ta, in care si statul iti da niste banuti (prima anuala de 250 euro), dobanda la banii economisiti e putin mai mica, insa la finalul contractului de economisire (3-4 ani sau mai mult, depinde) poti accesa un credit imobiliar cu dobanda preferentiala fixa, mai mica decat dobanda practicata la creditele similare...

Mergi la inceput

Gretchen,
Te rog pune un link. Daca s-a mai discutat nu are sens sa tin deschis subiect nou...

Mama de Nichita si Sarah
"Omnia mea mecum porto"
poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

ideea este sa economisesti, iar pentru asta trebuie sa alegi ceea ce ti se potriveste tie si familiei tale.
daca alegi sa pui la banca, intreaba ce suma primesti garantat la final. ce dobanzi si alte cele ti se opresc.
si intreaba daca statul garanteaza banii depusi la banca, orice s-ar intampla.
este foarte adevarat ca in Romania piata asigurarilor este slab pregatita si vine cu putine oferte. in general consultantii financiari prezinta produsele spre vanzare, nu planuri de economisire realiste cu componenta de pensie sau/si asigurare de viata.
la noi in Deutschland exista traditie in tot felul de planuri de economisire. nemtii economisesc pana la cent. sunt foarte atenti cu banii lor. cei mai multi (din studiile citite) prefera asigurarile si planurile de economisire prin companiile de asigurari.
noi avem si depozit bancar ptr copii, dar nu este rentabil deloc. adica dobanda este foarte mica, aproape nu merita.

Bazar general pe DC

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David

M-am nascut pentru succes!

Mergi la inceput