Cursuri care ar fi de adauga in programa scolara
Raspunsuri - Pagina 2
Roxyn spune:
Hmmm, in primul rand as modifica modul de predare. Un mare procent dintre profesori dicteaza, un mare procent dintre invatatori au o teama absurda de a se dezlipi de manual, caiete speciale.
Legat de alimentatia sanatoasa, facusem cu copiii un proiect intins pe vreo 3 saptamnai, si am abordat beneficiile unei alimentatii sanatoase din mai multe puncte de vedere. Au adus imagini (nu cunosteau toate lietrele), au lipit, au facut colaje, minipiesa (daca pot spune asa) de teatru si multe altele care au fost prezentate parintilor si celorlalti carora le trimisesem invitatii. Nu cred ca ajunsesem la finalul semestrului ca au revenit la cornuri cu ciocolata, chipsuri etc. De ce? parintii nu a avut timp de pachetel...
Asta e un exemplu clasic de proiect care poate avea impact asupra copiilor dar cu ajutorul parintilor.
Ce as mai face cu ei? Teatru de papusi, concursuri cu teme din cele studiate si cu premii frumoase (copiilor le plac f mult concursurile si ii stimuleaza), utilizarea calculatorului in scop educational (aici intra constientizarea elevilor, ceea ce e f greu de realizat, dar nu imposibil), as face diferite ateliere (de confectionat papusi de carpe, de sah, badminton etc)
Toate chestiile astea le-as face cu scopul de a ne juca invatand dar si de a deconecta copilul de la cuvantul "trebuie".
De ce nu fac? Cand un cadru didactic face, ceilalti pun piedice. Daca face unul la clasa, parintii vor ca si la alte clase sa se faca...
A, si inca ceva: ati fi interesate de proiecte gen "scoala parintilor"? Ati participat in trecut la asa ceva?
As vrea sa desfasor un asemenea proiect si as vrea sa stiu cam ce teme ati dori sa fie abordate... Dar cred ca voi deschide un topic nou...
Mona40 spune:
Roxyn,
In primul rand imi pare bine sa constat ca inca mai sunt dascali sufletisti ca tine...toata stima 

In al doilea rand, da ai dreptate, cred ca ar trebui sa incepem mai intai cu "scoala parintilor"...
-un pic de pshihologie scolara n-ar strica...nu am pretentii sa stie nenea ghita cum gandeste un copil...dar totusi...putin , putin..poate tot l-ar ajuta cateva notiuni...
Eu cand eram mica, ma jucam cu papusi facute de mine si de bunica din carpe...
Erau cele mai frumoase
Roxyn spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui claujro
piedice? |
Scuze scaparea
"piedici"
liadorian spune:
Cursuri care ar fi de adaugat in programa scolara? Si eu ma intreb ce cursuri si-ar adauga, in progrma scolara, elevii. Ma intreb cat de greu ar fi ca elevii sa fie rugati sa formuleze idei de optional, sa spuna ce i-ar interesa inainte ca scoala sa vina cu o oferta de optionale (oferta care, stim cu totii, e adesea impusa, obligatorie). Ma intreb ce s-ar intampla daca, la sedintele cu parintii, acestia ar sustine dreptul copiilor lor de a opta?...
anya spune:
Dreptul de a opta exista, poate unii parinti il cunosc, dar ce ne facem cand scoala nu vrea sa faca optionale? Eu mi-am retras copilul de la religie si am intrebat ce alt optional exista. Raspunsul a fost ca nici unul. Si nu e o scoala mica, la marginea satului ci ditamai scoala cu 8 clase/an de studii in mijlocul capitalei.
Pe de alta parte, programul copiilor e destul de incarcat, asa ca multi se vor inscrie doar la minimul de optionale posibil, mai ales daca au "noroc" de profesori care dau teme multe.
madyrizi spune:
asta e de fapt problema cea mai mare. programele scolare si distribuirea materiilor nu se face in functie de anumite necesitati. au ramas aceleasi materii care, nu spun ca nu sunt de folos ca sa aruncati cu rosii, dar ar trebui cizelate sau conspectate.
nu se pune accent pe utilitatea materiei ci pe cantitatea ei.
nu se pune accent pe solicitarile parintilor ci se pune accent pe nr. de profesori din scoala si asigurarea normei didactice. daca unui profesor ii mai trebuie o ora se mai pune o ora. nu conteaza daca este necesara ora respectiva sau e pusa ca sa fie norma intreaga.
datorita acestui fapt nu mai este nici concurenta pentru ca profesorii sa-si dea interesul, sa faca ora atractiva, sa fascineze elevul. se dicteaza din carte, se impinge pe gat o culegere, scot un elev la tabla (de preferinta cel mai bun ca sa nu fie nevoie de prea multe explicatii) si gata ora.
nu vreau sa generalizez, am cunoscut profesori care sunt o incantare, dar majoritatea isi fac de rusine meseria (aleasa probabil din lipsa de altceva).
Mami
de
www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex
AlexsiMihai
AlexsiMihai
www.dianalaura.wblog.ro
veniti la produse noi sau impecabile la preturi foarte bune
pt. Alexandru Hapaleti si alti copii
liadorian spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui anya Dreptul de a opta exista, poate unii parinti il cunosc, dar ce ne facem cand scoala nu vrea sa faca optionale? Eu mi-am retras copilul de la religie si am intrebat ce alt optional exista. Raspunsul a fost ca nici unul. Si nu e o scoala mica, la marginea satului ci ditamai scoala cu 8 clase/an de studii in mijlocul capitalei. Pe de alta parte, programul copiilor e destul de incarcat, asa ca multi se vor inscrie doar la minimul de optionale posibil, mai ales daca au "noroc" de profesori care dau teme multe. Anya |
Nici pe mine nu ma incanta ideea de a adauga ore intr-un program care e oricum incarcat sau care devine incarcat pentru ca e gestionat aiurea (aglomerat cu lectii suplimentare, teme in plus etc.) Dar ma gandesc eu ca dreptul nostru ca parinti (si contribuabili) de a opta trebuie poate sustinut cu ceva mai multa fermitate. Hai sa spun fermitate. Scoala nu vrea sa propuna un alt optional desi e obligata? Atunci in mod sigur exista parghii legale prin care scoala sa fie silita sa faca ce trebuie. Spun si eu...
Am impresia ca jocul asta e unul al presiunilor - cine aplica mai multa presiune asupra cui? Si atunci, de ce eu, ca parinte, nu as presa scoala sa-si faca datoria atunci cand scoala imi preseaza copilul sa accepte ceva ce el nu vrea?
liadorian spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui madyrizi nu se pune accent pe solicitarile parintilor ci se pune accent pe nr. de profesori din scoala si asigurarea normei didactice. daca unui profesor ii mai trebuie o ora se mai pune o ora. nu conteaza daca este necesara ora respectiva sau e pusa ca sa fie norma intreaga. datorita acestui fapt nu mai este nici concurenta pentru ca profesorii sa-si dea interesul, sa faca ora atractiva, sa fascineze elevul. se dicteaza din carte, se impinge pe gat o culegere, scot un elev la tabla (de preferinta cel mai bun ca sa nu fie nevoie de prea multe explicatii) si gata ora. nu vreau sa generalizez, am cunoscut profesori care sunt o incantare, dar majoritatea isi fac de rusine meseria (aleasa probabil din lipsa de altceva). Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex![]() AlexsiMihai AlexsiMihai www.dianalaura.wblog.ro veniti la produse noi sau impecabile la preturi foarte bune pt. Alexandru Hapaleti si alti copii |
Atata timp cat nu generalizam, cred ca e mult e adevar in ceea ce spui tu. Dar mai cred ca solutia sta si in felul in care familia, comunitatea s-ar putea implica - dar cu adevarat implica - in viata scolii. Iar oferta de optionale e chiar una dintre sferele in care colaborarea asta poate sa fie extraordinara.
anya spune:
Ar mai putea aparea o problema - cunosc doua scoli in situatia asta - lipsa spatiilor in care sa se desfasoare orele de optionale. Se invata in 2 respectiv 3 ture si toate clasele sunt ocupate. Nici macar orele de sport obligatorii nu le-au facut din cauza salii mici/stricate.
Cat despre optionalul religie, cea mai tare faza e ca, dezi in orele de reigie fiul meu isi facea temele la alta materie iar eu depusesem cerere de retragere de la ora de religie, am incheiat anul cu media FB ![]()
la religie (de fapt la toate materiile).
sorana spune:
Anya asta e cel putin ciudat.
Fi-mea nu are nota la "religie". Dar nici nu a stat in clasa asa ca probabil ar trebui sa ma bucur ca n-are absente ![]()
Iar religia nu e optional deci scoala nu e obligata sa-ti ofere alternative. Religia este facultativa, nu optionala.
Ceva mai normal mi s-ar parea ca materiile facultative sa fie puse la ultima ora sau la prima astfel incat cei care nu le frecventeaza sa poata sta acasa.
Ce mi-a placut a fost ca m-au pus sa precizez pe cererea de a nu face religie ca vreau sa i se incheie media fara aceasta materie si ca nu vreau sa ramana in sala in timpul orei.
(Adica exista posibilitatea de a veni cu nota de la alt fel de biserica ceea ce nu era cazul nostru si posibilitatea de a frecventa ora dar fara nota).
Sorana si Monica (7 ani)