Lapte de soia
Azi am facut pt prima data lapte de soia pt fetita mea care are alergie la proteina laptelui de vaca. Am fost plina de entuziasm pt ca citisem ca e f bun, chiar delicios...brrr, ce mi-a iesit mie e un lichid alb murdar, cu un gust incert, dar nicidecum bun.
Am lasat boabele la inmuiat peste noapte, am pus in blender o parte soia si 3 parti apa, am blenduit bine, apoi am pus pe foc si am fiert timp de 20 min dupa ce a clocotit.
Inutil sa spun ca s-a strambat ingrozitor cand i-am dat.
Am citit si ca poate fi adaugate arome (vanilie, scortisoara), poate fi indulcit...inca nu am incercat, dar intentionez.
As avea 2 intrebari pt cine se pricepe:
1. E ok reteta? Gresesc ceva fundamental? Din ce am studiat pe net, asta e varianta cea mai folosita.
2. Cat poate timp poate fi tinut in frigider dupa preparare? (asta in eventualitatea in care o conving sa-l bea. Mizez pe faptul ca nu stie cum e gustul laptelui de vaca si sper sa-l pot face si pe asta comestibil).
Multumesc mult!
Bertha, mami de frumuseti rare - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
Raspunsuri
bertha spune:
Intre timp l-am indulcit si i-am pus si un praf de scortisoara si a baut cu placere vreo 3-4 gurite. Nu i-am dat mai mult, pt ca, fiind un aliment nou, ma tem de posibilele reactii alergice.
Poate ma mai ajutati cu alte idei, sfaturi...orice. Sper din tot sufletul sa-l tolereze si sa-i placa, pt ca ...totusi ... n-o pot alapta pana la scoala.
Olina87 spune:
asta e reteta, uneori se bea si nefiert, fara adausuri are un gust oribil, in plus nu tine mult, 2 zile maxim
in schimb cu reziduurile solide am facut niste chiftelute, cu reteta obisnuita, atit de bune de-a disparut instant ditamai farfuria cu virf!
Charlie spune:
Da asta e reteta pe care o folosesc si eu. Si baza pentru tofu.
Incerca pentru diversiune putin cocos care se adauga cu vreo 10 minute inainte de luarea de pe foc. Aroma de cocos este foarte puternica.
------------------------
http://alegorie.wordpress.com/ - Blog Cu Drag despre Hrana Vie.
bertha spune:
Olina, Charlie, va multumesc mult pt raspunsuri!
Charlie, buna ideea cu cocosul, o retin. Cand ai timp, te rog, spune-mi cum pregatesti tofu si ce adaugi la el, am inteles ca si el trebuie "condimentat" cu ceva ca sa fie comestibil.
S-a imprietenit cu laptele de soia, i-am dat la 2 zile, crescand trepat cantitatea.
Olina87 spune:
reteta de tofu in casa:
Citat: |
600 gr. soia boabe 250 ml suc de lamaie Procedeu: Se lasa boabele de soia la muiat in apa pentru 6 ore pe timp de vara sau 12 ore pe timp de iarna, apoi se trec prin blender in diferite portii (nu toate odata) cu 4,200 ml apa la fiecare. Laptele de soia obtinut se strecoara apoi, cel mai bine printr-un tifon, unde se alege partea solida. Se ia apoi laptele de soia si se incalzeste circa 10 minute la foc mediu in timp ce se amesteca mereu. Cand incepe sa fiarba se stinge focul. Trebuie sa masuram temperatura laptelui de soia, cea ideala fiind de 40C. Se iau cei 250 ml de suc de lamaie, se pun intr-o oala mare dupa care se toarna laptele de soia peste el, la o distanta de 60 de cm. Pentru 5 minute e bine sa nu miscam deloc oala, ci sa o lasam asa, pana cand laptele de soia se branzeste. Dupa asta se aseaza tot continutul intr-o sita sau in ceva special amenajat pentru a permite presarea branzei de soia si scurgerea zerului din ea. In functie de cat de tare doriti ca sa fie branza de tofu, se lasa o greutate deasupra ei, de la 25 de minute pana la 35-40, si este gata. |
eu stiu ca se poate coagula si cu niste substante specifice, uite aici ceva detalii:
Citat: |
Fabricarea tofu Pentru a fabrica tofu, va trebui s#259; ad#259;uga#355;i laptelui de soia un coagulant ( sare sau un ingredient acid ) care îl va face s#259; se închege . Nigari, convine perfect , #351;i este utilizat cel mai des. #350;i al#355;i coagulan#355;i sunt posibili : clorur#259; de magneziu (extract din nigari), clorur#259; de calciu, sulfat de calciu (circa 8 linguri#355;e), sulfat de magneziu (sare de epsomit#259;), o#355;et (din cidru, de ex.) (circa 12 linguri#355;e), suc de l#259;mâie (galben#259; sau verde) (circa 12 linguri#355;e). Tofu nu con#355;ine gluten Ingrediente : 1 litru de lapte de soia fabricat în cas#259; sau cump#259;rat din comer#355; coagulant : nigari * de preferin#355;#259; . Mod de preparare : 1. Ad#259;uga#355;i 2 linguri#355;e de nigari diluat în pu#355;in#259; ap#259; la laptele de soia care fierbe . Amesteca#355;i cu un tel. 2. Preparatul se va închega , o mic#259; cantitate de lapte g#259;lbui se va separa de particulele mai groase #351;i albe : cheagul ! 3. L#259;sa#355;i preparatul în repaos 15 la 20 minute pentru a se forma cheagul. Dac#259; preparatul coaguleaz#259; r#259;u, mai ad#259;uga#355;i o linguri#355;#259; de nigari diluat#259; cu pu#355;in#259; ap#259;. 4. Pescui#355;i cheagul cu o spumier#259; #351;i-l depune#355;i într-o form#259; de tofu ( o cutie cu pere#355;ii perfora#355;i, de form#259;, în general, rectangular#259;, acoperit#259; cu un capac care are rolul de pres#259; ). Acest gen de tav#259; sau form#259; , pentru tofu este adeseori comercializat#259; în magazinele bio , dar o pute#355;i fabrica #351;i dvs. din lemn. 5. În lipsa unei cutii pentru tofu, pune#355;i cheagul într-o strecur#259;toare acoperit#259; cu muselin#259;. Trebuie s#259; mai concepe#355;i #351;i alte sisteme : o tav#259; pentru friptur#259; ( pentru o cantitate mai mic#259; de tofu ) sau o sit#259; de la vasul sub presiune acoperit#259; cu o farfurie,o strecur#259;toare de brânz#259;, etc. .. #351;i greut#259;#355;i pentru compactare de deasupra. 6. L#259;sa#355;i l#259;pti#351;orul s#259; se scurg#259;. Este normal s#259; v#259; alege#355;i cu mai mult l#259;pti#351;or decât tofu ! 7. Cheagul este astfel presat ( minim 20 de minute ) direct în form#259; gra#355;ie capacului – pres#259; sau punând o greutate peste muselin#259; pentru ca tofu s#259; prind#259; consisten#355;a dorit#259; . 8. Dup#259; ce a fost presat, blocul de tofu trebuie s#259; petreac#259; 20 de minute în ap#259; rece pentru a se înt#259;ri. Pentru aceast#259; opera#355;iune vom schimba apa rece de mai multe ori. 9. Acoperit cu ap#259; #351;i închis ermetic, tofu se p#259;streaz#259; o s#259;pt#259;mân#259; în frigider , într-un recipient cu ap#259; rece, dac#259; apa este schimbat#259; în fiecare zi ( sau la minim 48 de ore ! ). Dar, ideal este s#259;-l consuma#355;i cât mai rapid. Tofu suport#259; congelarea timp de mai multe luni , dar î#351;i schimb#259; aspectul. 10. Coagulantul, de asemenea, influen#355;eaz#259; u#351;or savoarea tofu-lui ob#355;inut . 11. Prelungirea timpului de scurgere cre#351;te fermentarea din tofu. * nigari : este un produs ob#355;inut prin trecerea unei cantit#259;#355;i mici de ap#259; printr-o mas#259; mare de sare marin#259; complet#259; . Este compus în principal din clorur#259; de magneziu. |
nu pot sa pun linkul ca cica e reclama, dar cauta pe gugal dupa
tofu nigari
Charlie spune:
Tofu o coagulez cu suc de lamaie. Dupa ce clocoteste laptele dau focul la foarte mic si adaug sucul a doua lamai pentru aproximativ 2 litri de lapte de soia. Vreau sa va spun ca iese delicioasa si e cel mai buna a doua zi.
Eu am facut o pasta aromata : ulei de masline, plus coaja rasa de la o jumatate de ramaie, plus ceva busuioc, plus maghiran, plus masline cateva boabe taiate marunt, marunt si putina sare. Am uns brazica pe deasupra dupa ce era bine scursa. Delicios.
Mie imi place si ca atare.. taiata fasii subtiri si langa ardei, rosii, masline, etc..
Acum ca tot la luminat olina, ma apuc sa caut si un alt coagulant pentru branza de soia. Buna lamaia dar parca iese prea putin cam 250-300 de grame la 2 l de lapte de soia.
Mi se pare putin ?!
Ramona
------------------------
http://alegorie.wordpress.com/ - Blog Cu Drag despre Hrana Vie.
bertha spune:
Multumesc mult pt idei!
Inca nu am facut tofu, dar am salvat retetele si voi incerca in viitorul apropiat.
Am avut o mica pb tehnica, in sensul ca mi se defectase robotul si n-am mai putut pregati lapticul. Am rezolvat si de ieri bea iar lapte, ii place, dar nu depaseste 100ml. Sunt f multumita si asa.
Sper sa aprecieze si tofu.
Bertha, mami de frumuseti rare - Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)
poze
Cum s-a nascut Ioana
emilia.m spune:
Eu nu fac in casa nici lapte de soia nici tofu pt ca nu am gasit soia. Dar cumpar din supermarket (mega image) si una si alta. imi place laptele de soia cu vanilie (imbogatit cu calciu si B-uri) si tofu afumat si cel cu ardei. Cel cu chimen mi se pare ingrozitor.
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
judith0079 spune:
Servus mamicilor,
si eu am un baietel de 1 an si 7 luni cu alergie la proteinele de lapte De la 1 an i-am dat lapte de soia de la Yoia (mi-a acceptat greu, dupa 1 na de alaptat :) ) si sincer are un gust oribil.
Dupa cateva luni medicul nostru alergolog ne-a recomandat laptele de orez ca fiind mai bun si mai sanatos. Asa am ajuns sa schimb laptele. Acum ii dau un mix de soia, orez si ovaz (un gust mult mai oribil) dar lui ii place.
Ca desert ii dau Desert de soia cu gust de vanilie (Alpro) pe care il mananca cu placere.
Am insa probleme cu retele. Nu mai stiu ce sa ii mai dau de mancare. As-i vrea sa-i mai pregatesc si alte feluri de mancare. Daca aveti ceva rete bune sa imi trimiteti si mie va rog.
Mersi.
O zi buna tuturor.