mamicile vin cu propuneri pentru gradinite!
Numele meu este Emilia Stanciu si sunt managerul Gradinitei...
Ceea ce ar trebui sa stiti despre mine este ca meseria de "educator" este meseria ideala pentru mine, este meseria pe care mi-am dorit-o inca de cand eram copil :), iar ceea ce fac acum, "managiuirea" unei gradinite este "my dream-job".
Ca orice manager de gradinita care se respecta :) citesc normal, si opiniile mamicilor de pe forumurile de copii: ce apreciaza sau ce nu apreciaza la o gradinita, ce vor sa invete copiii lor, care sunt asteptarile lor de la o institutie de invatamant prescolar, etc.
Si acum propunerea mea este una constructiva (sper): dragi mamici, ce teme/ proiecte/ activitati/ evenimente/ activitati extra-curriculare ati dori sa mai aiba copilul dumneavoastra la gradinita?
Eu am incercat sa propun in cadrul gradinitei mele tot felul de proiecte:
- tehnici de comunicare,
- de negociere,
- de organizare a timpului,
- de reabilitare a imaginii politistului sau stomatologului in ochii copiilor :),
- de educatie financiara,
- de realizare a unui proiect,
- de marketing personal,
- proiecte artistice de realizare a unor lucrari in diferite tehnici, etc etc etc.
O descriere a lor gasiti si pe siteul gradinitei noastre.
Sunt sigura ca asteptarile dumneavoastra de la o gradinita si de la copiii dumneavoastra sunt mari asa ca......fiti creative, constructive si veniti cu propunerile dumneavoastra care vor fi apreciate ( de mine cel putin :) )!
Raspunsuri
cosmi1975 spune:
eu imi doresc joaca.....invatarea prin joaca,consolidarea prin joaca.....imi doresc ca jocul didactic sa fie folosit in orice activitate
prin joc l ai cucerit pe puiul mic de 4 ani
m am saturat de fisele date de educatoarea la orice activitate
...care nici macar nu corespund varstei copilului(grupa mica...colorati steagul Romaniei
in culori corespunzatoare) si de aici apar asteptarile si pretentiile parintilor....adica daca la grupa mica stia steagul
la mijocie sa cante pe note imnul![]()
Miriluta spune:
Este vorba de activitati pt o gradinita?????? Ca mie imi suna mai mult a activitati pt manager!
Toate temele astea :
- tehnici de comunicare,
- de negociere,
- de organizare a timpului,
- de educatie financiara,
- de realizare a unui proiect,
- de marketing personal
..fac parte din programa de calificare pt un manager. Si mie personal, o gradinita care imi ofera aceste cursuri pt copilul meu, nu imi inspira incredere.
Sunt convinsa ca aveti intentii onorabile dar vorbim de copiii intre 2 si 7 ani. 
cristinamh spune:
dar spre ceva mult mai practic si util si care sa nu sune foarte pompos nu va orientati?
de exemplu, un curs de buna purtare, care sa aiba in cuprins si cum sa mananci la restaurant, cu un cutit si furculita, cum sa treci la teatru printre randuri, sau 2+3 ore despre cum sa te speli corect pe dinti...
sunt sigura ca si educatia financiara are obiective bine definite in spate...
dar intre atatea optionale, parca as vrea cel mai mult sa se joace... un optional de joaca in gradina ar fi mult mai potrivit. sa nu uitam totusi la ca 3-5 ani se recomanda o activitate optionala pe saptamana, iar la 5-7, doua.
Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii
capcaunul spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui cristinamh ... un optional de joaca in gradina ar fi mult mai potrivit. |
subscriu
Fomalhauti spune:
Emi, ai copii? Nu de alta, dar eu personal chiar m-as inscrie la gradinita asta, as avea nevoie de o buna parte din cursurile pe care le propui tu. (Chiar ieri m-a enervat un politist, dar micul meu de aproape 4 ani nu a avut nimic impotriva lui...Si mi-e frica rau de stomatolog).
Bine, acum ca sa nu spui ca m-am apucat sa postez doar ironii... Eu cred ca o gradinita trebuie sa aiba in primul rand un personal pregatit, educatoare care iubesc copiii si stiu sa se faca iubite de copii. Mie una, ca mama, mi se pare extrem de important ca un copil sa se simta bine la gradinita, sa mearga cu placere. Scopul principal al gradinitei este, dupa parerea mea, socializarea. Este doar o parere, dar eu una nu cred ca trebuie sa invete tot felul de lucruri complicate...Eu as face putin desen, putina pictura, putina muzica, putin (mai mult) sport. Poate ar fi buna o limba straina, se spune ca se invata mult mai usor la varste cat de mici (ca sa nu mai vorbim despre aspectul comercial, parintii sunt mult mai dispusi sa dea bani pentru o gradinita unde se invata si o limba straina).
hannen spune:
Multa joaca,activitati creative,pictura,desen,muzica,lucru manual(de ex.sa impleteasca un fular-sunt metode fara andrele ca sa nu existe pericole pt. copii,ore de gatit -chestii usurele precum cup cakes,cookies,pizza etc..)Copii implicati la servirea mesei(grupele mari )pot ajuta doamnele educatoare sa imparta colegilor farfuriile cu desert,canile cu ceai/apa,pot duce la bucatarie tavile cu vesela(toata de plastic)bineinteles ca asta NU se aplica menu-ului fierbinte(gen ibric cu ceai clocotit,sau oala de 10 kg de supa
)
"Cerc" unde copii se prezinta,misca,danseaza,alearga,sar,cinta acompaniati de pian.Pt. cei mici multe activitati cu manutele/degetelele,cintecele ...
Story time de cel putin 2 ori pe zi,scenete prezentate de doamnele educatoare la aniversarile lunare de zile de nastere.
Cadouri hand-made in gradinita pt. sarbatoriti!
Neaparat curte pt. joaca,eventual vara sa existe posibilitatea gradinaritului chiar si numai in ghivece.De asemeni in curtea gradinitei poate fi construita o piscina pt. vara(piscina care iarna poate fi acoperita cu un wood deck) si folosita ca loc de joaca.
Multe iesiri, drumetii ,activitati in afara gradinitei(mers in parc,pe cimpii la inaltat zmee,la picnic,la cules ghinde toamna..)
De asemeni eu ca proprietara de gradinita daca nu se gasesc artisti care sa ilustreze lunar o revista/carticica pt. copii ,cred ca mi-as cauta un artist care sa deseneze si sa schiteze carti pt. toate virstele/grupele de la gradinita.Este un lucru nemaipomenit ca in fiecare luna copilul sa primeasca o carte frumos colorata,cu o poveste,cu o povata,cu un sfat(totul in povesti si intimplari cu caractere "originale",de ex. "ursuletul ***,iepurasul*** si prietenii").La cei mai mari carti cu gize,gindaci,flori...(flora&fauna). Deasemeni niste brosurele cu sfaturi(competente) pt. parinti nu ar strica,un interviu cu un dr. de ex...multe,multe se pot gindi.
Cartile acestea cu povesti educative pot reabilita imaginea politistului sau a stomatologului.De ex. prietenii "elefantelul x,vulpita Y,soricelul Z si pisicuta M" au terminat gustarea,toti s-au dus sa se spele pe dinti,numai elefantelul nu a vrut...poze cu cei care se spala pe dinti,poze cu elefantelul cu dintii murdari(cu niste creaturi mici -microbii)...eventual l-a luat durerea de dinti si-a ajuns la stomatolog.Acolo dr.-ul dragut l-a scapat de durere si i-a explicat ca dulciurile...si nespalatul pe dinti i-au facut dintisorii sa se imbolnaveasca ...Si putem dezvolta pina maine.
De`as avea o gradinita as face`o "muah"!![]()
Whatever happens don`t let go of my hand!
emistanciu spune:
In primul rand ma bucur foarte fooooooarte tare ca am primit atatea raspusuri intr-un timp atat de scurt!
Felicitari mamicilor pentru faptul ca acordati atentie modului in care este educat copilul dumneavoastra!!!! 
Si acum sa va lamuresc: sa nu va speriati! Absolut toate proiectele pe care le facem noi la gradinita sunt facute prin joc. Cand aveti un pic de timp, aruncati o privure la Gradinita ELITE, pagina cu Proiecte. Descrierea lor pare poate "pretentioasa" pentru ca este adresata parintilor! ( No offence dar nu imi plac absolut deloc prezentarile puerile pe care le gasesc pe unele siteuri de gradinite) dar punerea lor in practica este normal! in functie de varsta copiilor.
Cateva exemple practice (scurt);
- pt Proiectul de negociere: copiii negociaza cum sa se joace impreuna sau pe rand cu o masinuta fara sa planga sau sa inceapa cearta;
- pt Proiectul Educatie financiara: fiecare copil strange bani in pusculita proprie si apoi mergem la supermarket sa vedem ce ne putem perimite sa cumparam; intai trebuie sa asteptam o perioada sa economisim, fireste;
- pt Proiectul de Marketing personal: aducem mai multe hainute, alegem cum sa ne imbracam, invatam sa ne prezentam politicos, sa multumim, etc; alta situatie: un copil joaca rolul de "copil artagos"- observam impreuna cum ne simtim fata de el, etc;
- pt Proiectul Suntem in stare sa lucram impreuna, copiii lucreaza pe echipe, invata sa se intrebe reciproc ce prefera sa faca, in ce ordine sa faca lucrurile, faptul ca e important sa participe toata lumea, etc.
Parca proiectele noastre par un pic mai prietenoase acum, nu-i asa? [:)
Si acum, in loc sa ma criticati, va astept cu propuneri de jocuri si activitati destepte pentru copii nostri!
Cu drag si cu interes, Emi 
emistanciu spune:
Avem avem!
Proiect de "Bune maniere" sau "Respect si sper sa fiu respectat!"![]()
Proiect de "Reabilitarea a imaginii stomatologului si a politistului in ochii copilului" - nu vreau ca ai nostri copii sa aiba traumele pe care le avem noi cand mergem la dentist sau cand ne trage politia pe dreapta ![]()
Foarte foarte important: educatoare destepte si cu vocatie de educator! Poti sa iti propui cele mai inaltatoare obiective educationale, fara un educator cu dragoste de copii nimic nu e....
emistanciu spune:
Sunt foarte de acord cu problema fiselor de lucru.
Problema vine insa de la Ministerul Educatiei si inspectoratele scolare care impun gradinitelor, fie ele de stat, fie particulare, sa urmeze niste teme si sa rezolve niste caiete de lucru la fiecare nivel de varsta. Depinde acum de abilitatea si inteligenta educatoarelor de a "fenta" aceste aspecte nefericite. Ca in fotbal...![]()
emistanciu spune:
Iata un alt exemplu de proiect pe care l-am desfasurat recent la gradi: Proiectul “Cum ne organizam timpul”.
Prin jocuri de rol, copiii au invatat cum sa-si organizeze activitatile la gradinita astfel incat sa aiba timp pentru tot ce au de facut: cat timp ne ia sa ne imbracam? cat timp ne jucam in parc? cat timp ar vrea sa invete cantece la gradi? ar prefera sa joace mai mult tenis? sau ce sport ar vrea sa faca tot timpul? Prin discutii dirijate de catre educatoare, copiii au fost ajutati sa vada care sunt motivele pierderii timpului si ce poate fi facut pentru a lupta impotriva acestor “hoti de timp” (de exemplu colegii care ii atrag tot timpul la joaca cand ei vor sa termine un puzzle si carora nu stiu cum sa le spuna nu, etc). Am discutat impreuna care este programul de la gradinita si ce facem noi la diferite activitati.
Copiii au realizat apoi in echipe doua colaje mari. Li s-a explicat faptul ca este mult mai bine sa ceara ajutor decat sa faca un lucru de nenumarate ori sau sa nu il poata duce la bun sfarsit. Rezultat: copiii nostri au inceput sa ceara ajutor si sa nu se mai incapataneze sa faca ei totul singuri. (Nu este asadar socializarea unul dintre rolurile gradinitei???)
Pe baza urmatoarelor resurse: glob pamantesc, imagini despre succesiunea anotimpurilor, fotografii ale copiilor de la diferite evenimente de la gradinita, ceasuri, clepsidre, calendare.
copiii au invatat ca:
• un an are 12 luni;
• succesiunea logica a celor patru anotimpuri ( fiecare anotimp are 3 luni; care sunt lunile fiecarui anotimp);
• o luna are 30 de zile;
• o saptamana are 7 zile (5 zile lucratoare si 2 zile weekend);
• o zi are 24 ore (12 ore ziua si 12 noaptea);
• ce intelegem prin: ieri, azi, maine;
• cum masur#259;m timpul cu ajutorul ceasului;
• recunoasterea orelor fixe pe ceas;
• utilizarea clepsidrei;
Tot in cadrul acestui proiect a avut loc vizita la Muzeul Ceasurilor din Ploiesti.
Ceea ce vreau eu sa subliniez este faptul ca jocuririle si joculetele si discutiile pe care noi le propunem la gradinita sunt facute si ele cu cap, cu obiective bine definite pt fiecare varsta, copiii nu sunt lasati sa se joace asa.....toata ziua la intamplare. ![]()