Calendarul gradinarului vesel (14)
Raspunsuri - Pagina 9
Ramona J spune:
Hello gradinarese! Sint si eu pe aici, dar nu pre am cu ce sa ma laud. Am scris acum vreo doua zile un mesaj lung cu starea gradinii si cind sa-l trimit s-a blocat computerul. O fi vreun semn!
Am avut un start tirziu in primavara asta si se vede! Legumele sint asa si asa, la fel si florile. Acum deja au venit caldurile mari si nu se mai face mare lucru. Ma gindesc sa scot rosiile si sa pun o tura noua pentru la toamna, cind mai trec caldurile astea mari. Daca astept prea mult nu mai apuca sa rodeasca.
Acum cam astea le am prin gradina: rosii, ardei, castraveti, dovlecei, ceva ierburi. Am uitat ca am si macris! Am pus si bame, inca nu s-au facut dar plantele arata bine.
Nu stiu daca v-am mai spus, dar ma gindeam sa incerc ceva de genul asta in toamna: www.strawbalegardens.com
Florile le tot mut, caut locuri care sa le placa. Unele rezista, altele nu...
Anul asta am avut trandafiri superbi la prima tura, apoi au inflorit sporadic. Cana au mers bine, cred ca la toamna trebuie sa separ bulbii. Am tot mai multi crini, de diverse feluri.
Levantica a inflorit frumos anul asta. Tala, tu ziceai de ceva retete de cosmetice, da-mi si mie niste informatii please! Fiul meu vrea sa intre in business, sa faca sapun.
Leeloo, ma bucur ca ai pus poza cu Clema Cleopatrei. Am si eu floarea asta, habar n-aveam cum se numeste. Ale mele sint albe. Sa stii ca se inmultesc de nebune! Dar sint frumoase intr-adevar.
Am vazut pozele de vacanta, sint absolut superbe - mi s-a facut dor de Romania. Sinteti niste frumosi cu totii, copiii sint niste dulci cum se tin de mina.
Tala spune:
Ramonasuna interesant ce scrie acolo (doar ca nu mi-e f clar cum prin tehnica asta de gradinarit scapi si de daunatori si de boli), insa pt la anul aveam de gand sa fac un mic solar poate fac si ceva experimental de genul asta (sa pun si eu undeva ce tot adun pt compost acum).
Retetele de cosmetice ti le trimit pe mail (pt ca materialul este destul de stufos), dar te previn ca e o indeletnicire periculoasa, in sensul ca poate crea dependenta (numai la sapunuri ma gandesc de ceva vreme, le si visez)
Hai Liviana nu ne tine in suspans, care-i traseul?
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
Ramona J spune:
Multumesc Tala. Noi am incercat o varianta de sapun, a iesit asa si asa. De atunci el ma tot bate la cap sa mai facem. Am si tot felul de ierburi in curte, ma gindesc sa le folosesc intr-un fel.
Am citit mai multe despre gradinaritul cu baloti de paie, se pare ca nu sint probleme deosebite cu daunatori. Balotii trebuie pregatiti inainte de plantare, dureaza vreo zece zile. Apoi se uda des, altfel se usuca.
Eu vreau sa-i pun pe unde avem gazon, ca dupa ce-i indepartez iarba poate sa creasca la loc. Ii pun la oarecare distanta unul de altul, incit sa putem trece cu lawn mower printre ei.
Ma rog, asta-i planul, vedem ce iese.
leeloo2004 spune:
Multumesc mult Ramona! Zici de Clema ca se inmulteste mult? Pai eu m-as bucura, chiar imi place mult de tot (cind am luat plicul cu seminte din magazin, nu stiu de ce, m-am gindit ca e o floare mica, nu mi-am dat seama ca o sa creasca asa de mult) - in principiu eu m-am gindit ca o las sa-si scuture semintele in acelasi loc - acolo mai am Regina Noptii si Cosmos (pe asta nu il mai las sa se intinda asa de mult, bine ca macar l-am pus linga gard!).
Asteptam poze!!
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Ramona J spune:
O sa mai fac poze, numai sa am la ce!
Mi-e tare urit de aparatul nostru, cred ca de asta nu prea fac poze. Bietii copii, nici lor nu le fac poze prea des. Se apropie ziua mea si ma gindesc sa-mi fac cadou un aparat mai performant. Poate asa-mi revine cheful de facut poze. Chestia este ca eu nu citesc niciodata instructiunile (de la nimic) si ma gindesc ca poate tot nu ies pozele bine daca nu ma invat sa si folosesc aparatul asa cum ar trebui.
b.nica spune:
Ramona !
Mi-ai dat solutii la 2 probleme:dupa cositul in forta,am paie in curtea de la tara o groaza si nu stiam ce sa fac cu ele pt. ca 'mnealor localnicii nu s-au aratat interesati.
Anul trecut au fost ceva mai receptivi atunci cand le-au saltat dupa ce ne-am chinuit sa le strangem in capita,.Pe de alta parte imi dai sperante ca pot sa fac o gradina acolo unde nu puteam sa bag tractorul si unde pirul,,isi face de cap.
Te rog mult mai trimite link-uri,ceva,care sa aflam cum se procedeaza cu "StrawBale",pas cu pas.
Ramona J spune:
B.nica, nu cred ca-i prea bun de folosit finul. Cele mai bune sint paiele de griu (sau orz, ovaz), ca nu prea mai au seminte printre ele.
Uite aici un link bun, care explica pas cu pas. Daca trebuie traducere ma voi stradui...
Daca ai gradina-gradina, atunci nu cred ca-i nevoie de stilul asta de gradinarit. Eu am mult gazon pe care nu vreau sa-l distrug "forever". Plus ca pamintul pe aici este ca lipiciul si cred ca ar fi avantajos si in ceea ce priveste daunatorii.
Acum sa vad pe unde gasesc niste baloti de paie.
Macrina spune:
Salut fetele , salut Ramona ..
eu v-am parasit demult, daca v-aduceti aminte eram cu buruienile si gazonul anul trecut.. Acum is doar cu gazonul, buruienile am reusit de le-am naimit...
Mi s-au uscat bucati din gazon, par arse de soare si arata ca un cap chel, destul de naspa..offf.. Ce ma fac acum, cu gazonul asta? AM incercat sa punem seminte pe bucatile alea arse dar le mananca pasarile, suntem cam fed up cu iarba lui peste, nici nu ne pricepem si o sa ne coste si o caruta de bani cand plecam de aici..
Aveti idee de ce s-a uscat pe bucati? Si ce sa-i facem s-o revigoram?
Alta problema e cu casa de la tara(din Ro), tocmai am citit ce zicea Ramona, despre fan, si noi avem o groaza acolo, cum sa-l folosim? Cum se fac balotii, e vreun aparat special, cum vazui pe aici pe campuri prin America?
Mersi frumos, inca o data.. pentru rabdare
leeloo2004 spune:
Macrina - si eu am avut aceeasi problema ca si tine cu gazonul, acum nu stiu daca e aceeasi si cauza...La mine a fost apa in exces in zonele care s-au palit/uscat - acolo s-a dezvoltat muschi si iarba pur si simplu a murit. L amine in gazon erau portiuni ciudate, de ziceai ca au aterizat extraterestrii... Vestea buna este ca gazonul poate fi salvat - al meu e acum ca nou! Cei care s-au ocupat de gazon l-au tratat timp de 5 saptamini cu un ingrasamint special, NPK+microelemente; dupa circa 3 aplicari (se aplica o data la maxim 8 zile), timp in care l-am udat mai rar - au venit cu un aerator pe gazon si mi l-au tuns foarte scurt ca aeratorul sa poata scoate toate radacinile moarte. Nu a fost nevoie de semanare pe zonele uscate - dupa ce s-a terminat tratamentul zonele respective au fost "re-inghitite" de gazon. Eu sper sa se rezolve si la tine!
Ramona - sa stii ca si eu sunt la fel - uras sa citesc instructiunile! La orice! Dar aparatele din ziua de azi sunt mult mai user-friendly, iar daca ramii findela aceleiasi marci e cu atit mai simplu, de la model la model nu prea-si schimba functiunile principale!
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
simali spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tala Liviana Alice, daca vrei iti pot trimite ce am gasit eu pe internet despre uleiurile esentiale (si nu numai) si proprietatile lor, cateva retete (ca si ingrediente, fara cantitati) de sapunuri de casa si alte cosmetice homemade. Daca te intereseaza da-mi un pm cu adresa de mail (eu mi-am cumparat cantarul dar trebuie sa ma decid asupra retetei/lor ca sa stiu ce ingrediente cumpar) Cam atat despre noi. http://tabloute.blogspot.com/ Bucurie! |
Tala, tu ai deschis Cutia Pandorei cu sapaunul. De la ultima noastra discutie am devorat internetul. Astazi fac prima transa de sapun cu levantica din gradina si tarate si o alta varianta cu lapte, miere si ovaz (asta sa vad daca-mi iese ca e ceva mai dificil). Merge pe unt de cocos, ulei de palmier si ulei de masline. Am gasit soda de puritate 98% si soseste astazi. Nu visz decat sapunuri: cu flori de musetel, cu pelin, cu rozmarin, cu migdale macinate, cu pulpa de nuca de cocos...
Iti dau PM cu adresa mea de email.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice