Calendarul gradinarului vesel (14)
Raspunsuri - Pagina 8
lbelciug spune:
Gabriela, - deci am curaj ca plec in 2 si nu in 4?!
Mai trebuie si aventuri din astea, caci destul ne jucam rolul de parinti, muncitori, gradinari, gospodari etc. Mai trebuie sa fim si sotzi. Traseul va fi amplu, cca 2000km in 9 zile!
Muraturile sunt bune si ele, insa pt felul 2 te ajuta si o conserva home-made, altfel iarna ar trebui sa cumperi. Mai are Elisa si o reteta delicioasa de ghiveci, am zis ca poate o voi incerca si pe aceea!
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
leeloo2004 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lbelciug Gabriela, - deci am curaj ca plec in 2 si nu in 4?! Mai trebuie si aventuri din astea, caci destul ne jucam rolul de parinti, muncitori, gradinari, gospodari etc. Mai trebuie sa fim si sotzi. Traseul va fi amplu, cca 2000km in 9 zile! Muraturile sunt bune si ele, insa pt felul 2 te ajuta si o conserva home-made, altfel iarna ar trebui sa cumperi. Mai are Elisa si o reteta delicioasa de ghiveci, am zis ca poate o voi incerca si pe aceea! Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007) |
2000 km?? Unde plecati? Faceti un circuit?
Ai dreptate in ceea ce priveste conservele, eu insa nu prea gatesc, doar in weekend. Copiii maninca la gradi, iar cind venim toti acasa mincam mai mult racituri sau improvizatii...sau ceva ce se gateste usor ca numai de gatit nu mai am chef cind ajung acasa...
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
b.nica spune:
Dragele mele,eu am fost in ...jungla Amazoniei!
Jale,asta am gasit eu in gradina de la tara!Buruieni cat casa!
In furia cositului cu motocoasa au fost rasi 2 coacazi!Sper totusi sa se refaca.
Din cei pe rod,care s-au salvat,am cules productie bunicica.
Ciudat este cu merii:unii nu au rodit prea bine( erau tunsi de mine anul trecut,),dar celalalt,alt soi,este plin.
Clar,nuci si gutui nu sunt anul acesta si ma intreb de ce.
Dar au fost si momente bune pt. ca am improvizat pt. piticei un AquaPark cu piscinute,tobogan si o chestie nostima in care se pune apa si are un sistem ca la o ecluza.
b.nica spune:
Tala,uite ce tartacute am achizitionat,poza arata ca le voi avea asa:http://plantas-medicinais.me/wp-content/uploads/2009/08/bottles.jpg
Denumirea este Lagenaria siceraria.
Tala spune:
Liviana ziceai de gogosarii care sunt toti verzi, se poate sa fie ca la mine - eu am un soi de ardei rosu care apare si creste ff verde si se inroseste la final (vezi sa nu fie si la tine la fel). Ma intrebai si despre bulionul de anul trecut - eu am facut doar sos de rosii si ketchup dar n-am avut rosii cherry. Am vazut insa la o mamaita cum le tinea in lada frigorifica si cand avea nevoie le punea cateva secunde in apa rece apoi le freca putin intre degete ca si cum le-ar fi spalat si se ducea coaja imediat. Asa le voi pastra si eu si le transfer la momentul folosirii in sosul de rosii ca sa am rosii in sos. Oricum, am o gramada de gogonici.
Sa ai un concediu placut!
Olimpia la tine se numeste deznadejde nu lene - cred ca oricine s-ar descuraja daca ar tine-o non stop intr-o ploaie cum s-a intamplat la tine. Uite, fac si eu niste marturisiri: inca nu m-am ocupat de capsuni (si bine am facut caci acum am capsunici din stoloni care au crescut printre gulii), abia ieri am legat o parte din rosiile cherry (pana acum s-au sustinut una de alta). In fine, daca vrei, fac cumva si vin sa te ajut sa iei startul
B.nica si la mine ar trebui sa fie exact asa tartacutele insa nu mai sper sa faca vre-una pt ca pana acum au produs o gramada de flori insa nici un fruct, mai asteptam...ca tot n-avem alta varianta.
Eu am inceput sa culeg gulii (yammi), cred ca zilele astea coc si cateva vinete. Rosiile incep sa se parleasca (pt ca le-am cam chelit de frunze) si nu mi-am dat seama, trebuie sa le culeg imediat cum se ingalbenesc putin ca altfel le arunc). Azi ma apuc si de o transa de suc. Iarba creste tare frumos (am tuns-o deja de 2 ori si nici nu ma gandesc sa-i dau ingrasamant acum caci asta ar insemna sa o tund zilnic cred) si am colectat cred aproape 30 de soiuri diferite de seminte din gradina si mai am...
Alice, daca vrei iti pot trimite ce am gasit eu pe internet despre uleiurile esentiale (si nu numai) si proprietatile lor, cateva retete (ca si ingrediente, fara cantitati) de sapunuri de casa si alte cosmetice homemade. Daca te intereseaza da-mi un pm cu adresa de mail (eu mi-am cumparat cantarul dar trebuie sa ma decid asupra retetei/lor ca sa stiu ce ingrediente cumpar)
Cam atat despre noi.
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
lbelciug spune:
Gabriela, da, va fi un circuit in tarile din sudul Ro. Sunt asa entuziasmata, abia astept, vineri "decolam"!
Eu gatesc acasa la 2-3 zile caci pranzul la servici il preferam din cele gatite in-house. E mai safe si mai sigur.
b.nica, suna interesant Aquaparkul vostru! Nu ne arati si poze? Hehe, stiu si eu tartacutele alea, doar ca am vazut portocalii.
Tala, se poate sa ai dreptate. Sotul mereu ma apostrofeaza cand culeg gogosarii: "lasa-i draga sa se inroseasca!", eu nu si nu ca deja sunt mari si uite am nevoie la mancare. Adevarul e ca si semintele puse nu au provenit de la gogosari rosii 100%, ci doar partial-rosii, asta tin minte sigur.
Eu ma inscriu de pe acum la cateva sapunuri cu esenta de leventica! Contra cost, fireste!
Multumesc pt urari!
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
leeloo2004 spune:
Ieri dupa-amiaza mi-am facut curaj, vazand ca pamintul s-a mai zvintat putin, sa intru in gradina de legume si sa incerc sa fac ceva "lumina". Am reusit sa refac sustinerea la fasolea urcatoare - este f. inalta si vad ca inca mai creste si imi darimase unul din stilpii de sustinere. Sa vedem cit rezista sistemul pe care l-am pus acum... Am mai scos si din buruieni, am si prasit putin printre vinete - astazi, daca am timp, am sa incerc sa bag foarfeca electrica pentru nu am cum sa smulg atitea buruieni, unele din ele deja s-au intins foarte mult si efectiv nu am cum sa le mai smulg din pamint!
La fasolea pitica cred ca nu am sa mai culeg fasolea, am sa o las pentru seminte, sper ca nu e prea devreme pentru asta, nu?
Si trebuie sa tund din nou patrunjelul ca s-a indesit tare.
Vroiam sa va intreb de cimbru - eu am plantat doua "rase" de cimbru - una clasica (cea cu frunzulitze mici si dese, care nu creste inalt si acre a facut niste flori movulii) si alta care a crescut destul de inalt (si nu sub forma de tufa ca prima), are frunzele ceva mai rare si mai moi si inca nu mi-a inflorit - cred ca l-am gasit pe undeva ca cimbru de munte sau cam asa ceva - aveti idee asta cum se recolteaza - banuiesc ca tot frunzele, nu? Asta nu infloreste?
Poze
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Gabriela tu povestesti despre cimbrisorul salbatic (cel mititel cu floricele movulii) si cel clasic. La ambele se recolteaza frunzele si se pun la uscat in loc intunecos, uscat si ventilat.
Liviana care's tarile din sudul Ro? chiar asa multe s-au schimbat de cand nu ma mai uit la tv? (cred ca esti emotionata, si eu as fii...concediu placut). Iar cu sapunul. cu cea mai mare placere, la o adica il facem si personalizat (in functie de preferinte si problemele de ten - m-am documentat si abia astept sa ma pun pe treaba)
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
b.nica spune:
Gabriela al doilea cimbru cred ca este "cimbrisor" gogaleste si vezi.
Primul il tai cand se trec florile si-l usuci asa cu tulpina cu tot ca acelea din piata.
leeloo2004 spune:
Tala si b.nica - multumesc mult, cred ca aveti dreptate. Am googalit si parca ar semana, doar ca mie asta nu mi-a inflorit defel... Cimbrul clasic a avut flori, s-au si trecut, dar tufa e asa de frumoasa, ca nu m-am indurat sa o tai ca sa o pun la uscat...o mai las putin ...asa am facut si cu rozmarinul, dar pe asta cred ca o sa-l tund putin ca sa se mai indeseasca!
Liviana - tarile din S Rom? Adica unde ajungeti cel mai departe? Hai, detaliaza-ne putin!
Poze
John D. Rockefeller, Jr.