Calendarul gradinarului vesel (14)
Raspunsuri - Pagina 17
leeloo2004 spune:
Liviana - nu cred ca au avut o pb cu aracii - a fost extrem de cald, si castravetii mei s-au manat - acum le-am smuls frunzele uscate si vad ca s-au mai invigorat.
Mathilda - tot terenul are 1100 mp, curtea in sine are 650 mp, dar intr-adevar, e o curte mare!
Teolinda - molidul ala e in "coma", nu s-a hotarit inca daca moare sau mai sta cu noi - am zis ca-l las pina la primavara sa vad ce hotareste sa faca... Salcia, din cite stiu, isis indeseste foarte mult coama, nu prea cred ca va creste mult in inaltime, chiar o intrebam pe Tala a ei cum e, ca are si ea una. O sa mai caut pe net si o sa ma mai documentez. In curte mai am si 3 salcii normale, bine, pui deocamdata. Una mi-a prins-o mama dintr-o crenguta de la Paste, si inca doua le-am salvat eu de la mama de la bloc - cineva furase ghiveciul si le aruncase in fata blocului - erau mici si amarite, dupa ce le-am plantat in gradina au inviat pur si simplu! Doar ca pe astea doua nu le-am despartit, le-am plantat cum erau ele in ghiveci - probabil cind o sa se mai dezvolte va trebui sa le despart...
Sa va zic ca azi am primit catalogul de toamna/primavara de la sieberz si ca deja mi-am facut o super-lista cu ce vreau sa comanda???? O sa dau faliment...
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
In sfarsit am reusit sa incarc pozele cu rocaria (desi nu sunt din cele mai reusite). Alice, dupa cum ai sa vezi nu e foarte vizibila (din cauza florilor mari din fata ei) si in plus mai avea si o palalaie de frumoasa noptii (pe care acum am scos-o dar mi-a fost mila de ea pana de curand) care cam strica peisajul. Ignorati lemnele care sa vad (care sprijina laterala dinspre alee si trebuiau retezate pana acum). Pe ele planuiesc sa pun un soi de iedera care sa le acopere.
Liviana, bine ai revenit din concediu, ma bucur ca a fost frumos. Hai sa-ti raspund punctual:
- ochiul boului cred ca prin seminte se inmulteste (eu din plic l-am obtinut dar prin rasad; ce am semanat direct n-a iesit nimic)
- multumesc pt aprecieri - tablourile pe care le-ai vazut tu sunt niste 'schite' miniaturale pt o prietena care s-a mutat la casa noua si are living-ul cu tema Africa, un dormitor stil japan...mi-a placut f tare sa le fac, acum lucrez la cele in dimensiune finala.
- n-am reusit sa ma apuc de sapun (inca nu m-am hotarat la reteta...parca sunt un copil in fata unui raft cu dulciuri)
- eu nu mai am limacsi si melci (nu stiu prin ce minune) insa au aparut alte ganganii zburatoare dar incercam sa convietuim ca deh, pamantul asta este si al lor (sper doar sa nu-mi manance rosiile)
Cat despre gradina mea.. se chinuie de la caldura in principiu. Am fost tare suparata pt ca iarba pare sa sufere si nu-mi dadeam seama de ce (prea multa apa sau prea putina????) si dupa ce am cugetat indelung am ajuns la concluzia ca am exagerat seara cand o udam si baltea si apoi am lasat-o neudata cateva zile (de ciuda cred). Acum am inceput s-o ud cate putin, am tuns-o si sper sa-si revina usurel (daca nu, treaba ei....o inlocuiesc cu cimbrisor la toamna).
Rosii nu sunt asa multe ca anul trecut (acum s-au imblonavit si de fainare) insa sunt super productive si gustoase (din 2 ladite stranse pana acum pt suc au rezultat peste 10l de suc de rosii). Am si cherry destule sa pun la congelator si am pus si 15 fire de rosii timpurii care cica in septembrie se si coc deja (vom vedea)
Vinetele cresc si nu ma bucur pt ca nu-mi pace sa le coc, sa le curat si nici sa le prea mananc (si acum am la congelator de anul trecut...). Gulii am gramezi (azi incerc o ciorba de gulii) si ardei tot productie serioasa. Am pus plante aromatice la uscat si am niste miresme pe terasa de la busuioc....
Cam atat (cred), iata si pozele:http://picasaweb.google.com/lacramioarab/GradinaInAugust2010#5504811912958516418
p.s.: bun venit MathildasiTheolinda
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
leeloo2004 spune:
Super rocaria, Tala!! Imi place mult cum se vede toata curtea in ansamblu, e foarte frumos!
Poze
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
teolinda spune:
Multumesc de primire fetelor.
Tala f. frumoasa gradina ta. Eu deja am renuntat la multe dintre florile pe care le-am vazut pe la voi. La "frumoasa noptii" am renuntat pt ca veneau niste fluturi imensi la ea seara... si ele se inmultesc f repede si pt ca le cad semintele ies singure anul viitor. Dalia si ochiul boului cer sa fie udate din belsug iar eu nu prea am timp de-asa ceva. Ochiul boului eu am avut tot timpul rasad de la o vecina... se iau seminetele de la ele ca si la carciumarese dupa ce le trece floarea. Ochiul boului chiar n-are sanse sa iasa din seminte scuturate.
La mine multe cresc de capul lor... regina noptii, craita, petunii, gura leului, floarea de piatra... chiar nu ma obosesc sa mai strang seminte de vreo 5 ani.
Toamna trecuta de exemplu pt ca eram n-am mai scos bulbii de gladiole... si dupa iarna care a fost m-am gandit ca nu vor mai rasari in veci (se stie ca trebuiesc scosi bulbii ca la dalie si la tuberoze) dar se pare ca zapada care a fost ca o patura peste pamant mai toata iarna , le-a tinut de cald si am fost f. incantata sa-i vad ca rasar si ca au inflorit. Intre timp am mai plantat alti bulbi...alte culori... dar in toamna asta nu ma risc si ii scot.
Asa cum am spus eu am cam renuntat sa "muncesc" sa pun seminte, sa transplantez rasaduri etc.. asa ca mi-am amenajat o gradina de trandafiri, presarata din loc in loc cu cate un fir.. doua... trei din florile care cresc de capul lor. Ce nu-mi place ... mai smulg. Pe langa gard am pus tufanele .
La anul viitor planuiesc sa imi amenajez un loc pt plante aromatice pt ca acum sunt puse cam haotic...
La gradina de legume am renuntat acum 3 ani dupa ce 2 ani la rand s-au manat culturile si m-am lasat pagubasa ca si-asa trebuia sa ma ocup singura de ea si nici timp nu prea aveam din cauza copilului. L-am lasat pe sotul meu sa-si faca damblaua cu gazonul... (nu va imaginati ca pe-ala il ingrijeste)...
Cam asta-i gradina mea... curand o sa va atasez si ceva poze... sa va faceti o idee.
Gabi - sper sa-si revina molidul tau insa dupa cum l-am vazut... m-am cam gandit ca-i compromis dar n-am avut curaj sa o spun. Eu am pus mai multi pui de molid acum un an si nu a ramas nici unul viu... au murit rand pe rand. Am mai pus si 2 pini ... unul dintre ei s-a prins si arata bine... e mic dar creste.
Liviana - la mine au rezistat maciuliile de craite iarna trecuta... care a fost destul de geroasa. Trandafirii au fost fff afectati , nici un an n-au fost atat de "degerati" iar vara aceasta a fost de pomina... f. multa mana ... asa ca arata dezastruos.
Va doresc o zi buna tuturor!
LILIANA COSMIN ANDREI (28.01.2010) si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)
www.dropshots.com/teonic" target="_blank">POZE
"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"
teolinda spune:
Gabi tu ai mai comandat produse de la Sieberz? Pe mine m-ar tenta niste bulbi de primavara (nu ca n-as avea deja destui... dar m-ar tenta alte soiuri) si un copacel ceva... pe care sa-l pun in locul iazului la care voi renunta. Aveam un iaz mic pe care l-am scos din uz pt ca apa fiind foarte calcaroasa imediat mi s-a stricat pompa care recircula apa. Am pus pesti in el si veneau cotofenele si mi-i furau. Nici nu prea stiu exact ce sa pun pt ca toata zona e cu trandafiri... dar parca as vrea sa sparg monotonia cumva...
teolinda spune:
A... ca mi-am adus aminte... am o tufa de rozmarin pantata din primavara in curte... Pana acum o saptamana era verde si frumoasa... acum s-a uscat. Intrebarea e.. s-a uscat ca a murit sau s-a uscat ca-i de recoltat? Eu credeam ca-l tai eu si-l pun la uscat... Stie cineva ceva?
lbelciug spune:
teolinda, rozamrinul nu trebuia sa se usuce. Eu am vazut de curand la cineva in curte si raspandea un miros f frumos. Am rupt cateva crengute ca sa le usuc frunzele si sa le folosesc la friptura.
Tala, minunat de frumos se vede curtea de la etaj, dar si de aproape. Ce bine ca ai spatiu mult ca sa poti avea si gradina de legume si de flori. Neaparat sa pui si pozele cu tablourile la dimens mare.
Mie imi plac mult vinetele, exista si multe retete pt ele - si guliile sunt nemaipomenite in salata, rase cu otet. Referitor la rosii, cele care le pui in ladite sunt tot soi cherry? Cat le mai lasi acolo inainte de le face suc? Nu se strica? Sau le culegi cu crengute cu tot? Eu am inceput sa le pun in pungute si le bag la congelator dupa cules, chiar daca nu-s toate f rosii.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
teolinda spune:
Liviana merci mult... naiba stie ce i s-a intamplat ca m-am si uitat la pantele din jur daca au patit ceva... si sunt verzi si frumoase inclusiv lavanda. Acum il iau gata uscat si-l folosesc la mancare...
Probabil ca nici radacina nu mai e vie daca a patit chestia asta.
Mai am menta "After eight"... sa o usuc sau sa o pun verde la congelator?
Tala... ca am vazut ca ai busuioc de pus la mancare... il usuci pt iarna sau il pui verde la congelator? Pe mine ma bate gandul sa il pun la congelat ca da o aroma f buna rosiilor pt bruschete.
Si mai am un fel de menta... frunzulite mai mici si floricele mov , cand am cumparat-o eu am crezut ca-i maghiran da' mi-a taiat elanul o mamaie de pe-aici care a zis ca-i "izma broastei"... nu prea stiu ce sa fac cu ea...
leeloo2004 spune:
Teolinda, da eu am comandat la ei - cred ca apx 80% din plantele mele sunt comandate de la ei - inclusiv bulbi am comandat anul trecut si afara de un zmeur care nu mi s-a prins si de problemele pe care le-am avut cu pomii fructiferi (dar care banuiesc ca au fost exclusiv din vina mea!), toate plantele s-au prins si sunt sanatoase.
Acum, uitindu-ma pe catalog, mi-am facut o lista cu ce-mi doresc si am ajuns la o cifra astronomica...[rad tare]...sa vedem ce mai taiem de pe lista...
Si eu am o tufa (mica) de rozmarin, ii merge foarte bine - la un moment dat am tuns-o ca am avut nevoie de condiment si acum s-a mai indesit putin, deci cred ca e cazul sa o mai tund inca o data.
Ieri, in drumul spre casa, am luat doua ghivece cu crizanteme galbene (din alea de zici ca sunt un glob imens) - le-am pus pe terasa, la soare, abia astept sa infloreasca toti bobocii!! Iar azi mi-a adus un coleg 2 trandafiri cataratori - unul galben si unul mov, diseara trebuie sa-i plantez - cind ma intorc din concediu trebuie sa gasesc pe cineva sa-mi dea si niste gauri in gard ca sa prind spalierele pe care sa se catere trandafirii...
Edit - Teolinda, "izma broastei" e menta salbatica? Ca am si eu o tufa in curte si chiar ma intrebam daca e buna la ceva...am lasat-o ca e plina de flori si daca o atungi, ramii cu un placut miros de menta...
Poze
John D. Rockefeller, Jr.
teolinda spune:
Gabi eu zic sa nu plantezi acum trandafirii .. e f. cald. Banuiesc ca sunt intr-un ghiveci ceva... sau sunt tije pe care le prinzi cu borcanul? Eu am primit un trandafiras pitic cu floricele mici... il mai las in ghiveci si il mut in gradina abia la toamna.
"Izma broastei" o fi un soi de menta salbatica... eu stiu... am cumparat de la Hornbach. Eu mai stiu un soi de menta... care creste prin curtile oamenilor dar seamana cumva la frunza cu cea "After Eight" insa clar sunt soiuri diferite.
De mirosit frumos... toate miros... si diferit insa nici eu nu stiu daca-i buna la ceva "izma broastei". Poate stiu fetele.
Super ca ai avut randament cu plantele cumparate din catalog . Eu in general am cumparat bulbi de la supermarket, chiar si gladiolii i-am luat din Billa cu 5 lei 12 bulbi. Mi s-au parut mai rezonabile la pret.
Mai am niste plantute... gen iarba care merg bine pt rocarie.. unele fac niste flori mici mov insa doar primavara in rest au niste frunze micute verzi deschis; un soi are frunza argintie si face niste flori albe ca "floarea miresei" si alt soi este "ghetisoara" verde care face flori galbene mici ca niste stelute. Am vazut ca sunteti de prin Bucuresti... daca vreti va dau la toamna cand se mai racoreste.. poate ne intalnim undeva...