Despre autoritati si inundatii
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_man.png)
beren spune:
Comunismul nu poate fi o scuze chiar pentru orice: si cehilor le-a fost simpus comunismul, si ungurilor, dar nu au aceeasi mentalitate acum. Mai sunt si alti factori care contribuie la atitudinea de azi a unor romani.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/JuliaSM/JuliaSM.jpg)
JuliaSM spune:
Da,mai sunt si alti factori.Unul din ei ar fi urmele talpii rusesti care a apasat puternic pe greabanul moale ca plastilina al romanasului... neam mai betiv ca romanul nu-i decat rusul,cu-a lui vodka inghitita in cantitati industriale cu tot! (am copilarit aproape de Prut,des mi-a fost dat sa vad specimene rusesti "for real" ).
JuliaSM spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren Comunismul nu poate fi o scuze chiar pentru orice: si cehilor le-a fost simpus comunismul, si ungurilor, dar nu au aceeasi mentalitate acum. Mai sunt si alti factori care contribuie la atitudinea de azi a unor romani. |
Nu stiu daca scuza e cuvantul potrivit,ca eu nu ma scuz,nici nu-i disculp pe romani pentru felul in care sunt,din cauza comunismului.Mai degraba explicatie,decat scuza.
Apropo de unguri,ca tot ai spus fain chestia de mai sus...cum ziceam,la origine moldoveanca de dincoace de Prut,m-am ciocnit si-am dat cu capul de tot felul de prejudecati(mai mult sau mai putin intemeiate) cu privire la moldoveni.De cel putin 10 ani nu mai locuiesc in orasul natal,si urmaresc un crescendo al ...civilizatiei,pe drumul dinspre Moldova inspre oocident: in Ardeal e deja alt aer,oamenii-s mai asezati,mai organizati si curatei putin,iesind in Ungaria deja umbli si pe alte drumuri si miroase-a altceva inca din primele sate de la granita,ajungand in Austria vezi de ce a fost imperiu la vremea ei :)),si tot asa...
Mai in gluma,mai in serios,poate nu le-ar fi stricat romanilor sa fie cu totii sub dominatie habsburgica,decat sub cea sovietica!
![](icon_smile_big.gif)
![](images/user_woman.png)
loryi1974 spune:
http://www.gandul.info/news/rastu-nou-satul-cu-sute-de-case-construit-degeaba-pentru-sinistratii-din-dolj-6527377
Pe scurt,oamenii s-au intors tot in zona inundabila.
Printre cauzele principale,in afara de natura,mai sunt desigur la loc de frunte :taierea iresponsabila a padurilor care actionau ca un burete in calea viiturilor-ia intrebati un inginer silvic despre asta-vezi zona Trotusului,inexistenta investitiilor in amenajarea raurilor,acum cativa ani cand a fost inundat un judet din sud-Teleormanul mai precis-una dintre cauze a constituit-o furtul materialelor din reteaua de irigatii ,materiale care se regasesc in alei si diverse pe la casele oamenilor.Si,nu neaparat pe ultimul loc,mentalitatea adanc inradacinata ca statul trebuie sa faca totul.
Aceasta crestere a convingerii ca in comunism era mai bine este o lovitura administrata acelor oameni carora li s-au distrus vietile pe calea construirii celei mai drepte oranduiri.O,da,au fost astfel de oameni,dar societatea romaneasca postdecembrista le da /le-a dat pensii imense unor criminali precum Plesita si Enoiu.Romania nu vrea sa stie ca au fost si oameni verticali care nu si-au plecat capetele.Poate sunt vorbe mari,dar e cumplit sa crezi ca e a fost bine in comunism doar pentru ca frecai menta la serviciu.
JuliaSM spune:
Am tot citit o chestie destul de des,si anume...de ce oamenii din zone inundabile nu au facut singuri si pe cont propriu diguri,daca stiau ca revarsarea apelor peste gospodariile lor e un pericol iminent.Ei bine,intamplator socrul meu are ceva pamant langa un rau in judetul MM si,desi e proprietatea lui tot spatiu dintre sosea si raul cu pricina,Directia Judeteana a Apelor(sau cum s-o fi chemand,ca difera parca,de la zona la zona) detine legal(fara a avea acte,e implicita chestia,stipulata in vreo lege) fasia de mal(vreo 2 m,parca,de nu mai mult) aflata de o parte si de alta a oricarei ape curgatoare,asa incat in zona respectiva nu ai ce calca sau intreprinde nimic,chiar de esti proprietar).
Probabil va spune cineva ca oricum nu e nimeni nebun sa faca un dig in proxima vecinatate a unei ape curgatoare.E drept si asta.In acelasi timp,avand in vedere ca,indiferent de zona geografica,mai toate suprafetele sunt particulare,nu de stat,vreau sa-i vad si eu pe aceia(dintre tarani sau..oricine ar fi stapan pe pamantul resp) care accepta sa faca dig pe pamantul sau,limitand astfel suprafata arabila sau pasunea pe care in mod normal ar folosi-o pt animale,etc.Si nu doar ca ar face dig din banii proprii,insa...trebuie sa ne amintim ca suntem in tara in care nu pui piatra pe piatra fara autorizatie(care si ea costa,plus vreun studiu de fezabilitate pe care bineinteles ca-l face unul ce trebuie platit pt asta),ca altfel platesti amenzi de ametesti,deci deja se intra in stufarisul birocratic binecunoscut si de toti iubit.
La pensiile si veniturile pe care le au cei mai multi romani din zonele calamitate,nu stiu daca e drept sa spunem ca e vina lor ca nu s-au gospodarit sa-si faca singuri diguri,daca statul nu face nimic in directia asta.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Laura25/Laura25.jpg)
Laura25 spune:
Un articol bun, dupa parerea mea, care surprinde destul de mult din esenta lucrurilor:
http://www.revista22.ro/din-nou-sub-ape-yes-we-can-8541.html
Bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Asta clar este dusman al poporului. Sa i se puna dom'le impozit pe zid! |
Nu pot sa-i puna impozit...constructia e ilegala, n-are certificat de urbanism si autorizatie de constructie. Trebuie sa primeasca amenda si sa-si darame zidul, ori sa plateasca o firma aleasa prin licitatie de primarie ca sa faca acest lucru. Adica, sa se aplice legea!
De altfel, sunt convins ca n-are nici avizul de la Apele Romane...
Plus ca sfideaza bunul simt al vecinilor: aia nu mai au nimic, el are pana si iarba verde in curte. De altfel, sunt convins ca lucrarea a efectuat-o cu materiale de furat, de unde a avut el bani, cand toti sunt saraci pe-acolo?
Caz clasic de dusman al poporului.
RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lor
![](foto.gif)
![](foto.gif)
![](images/user_woman.png)
ioanadara spune:
Am vorbit zilele trecute cu niste prieteni ce au casa in Apuseni. Sus .Nu a fost luata niciodata de ape.Dar, pentru ca de cate ori mergeam la ei in vizita remarcam multe case construite efectiv in albii i-am intrebat ce cred despre inundatii.Ei fiind intelectuali ambii deci oameni de la care te astepti la vorbe gandite.Raspunsul: a fost viitura mare si nu s-a putut face nimic.
Bine le-am spus. dar daca nu ar fi fost efectiv baute padurile de catre unii ca vecinii vostri (chiar ei, vecinii, ne povesteau anii trecuti cum dadeau caruta de lemne pe palinca) sau altele matrasite de inconstientii cu diferite functii, daca oamenilor nu li s-ar fi dat autorizatie de constructie in zone periculoase nu ar fi fost altfel?
Raspunsul:" Nu. Aste-s bancuri de-ale voastre de la Bucuresti.Daca pamantul lui e acolo in rapa, apai sa nu vina nici un stat si sa spuna : nu construi. Nu are in alta parte .Ala e pamantul mostenit de el de casa si acolo isi face casa.Punct"
Bine le zic dar costul pe care il plateste statul in urma inundatiilor pentru aceste gospodarii este foarte mare in final.Detasare de personal pentru ajutor, locuinte de serviciu, etc.Astia-s bani din buzunarul vostru ce platiti impozite.Nu te intereseaza asta?" Raspuns :" NU . Nu poate statul sa-mi impuna la mine in ograda.Asta ma intereseaza. "
Dupa ore intregi de discutii sterile m-am convins ca nu se va schimba nimic in Romania mult timp pentru ca oamenii nu vor sa se schimbe ceva in primul rand.
Acelasi lucru pe care il constatasem si cand am vorbit cu lumea despre spaga, despre cainii comunitari , despre poluare, etc.
"Autoritatile" nu vor face niciodata indiferent de ce culoare sunt ceva ce este in total dezacord cu vointa populara in Romania.