Despre autoritati si inundatii
Raspunsuri - Pagina 2
![](images/user_woman.png)
Llaura spune:
Exceptand afirmatia apropo de democratie , eu-s de acord cu capcaunul si pe bune daca nu ii dau dreptate femeii din filmuletul de la celalat subiect. Adica Baselu si Boc ce faceau ei acolo? campanie electorala ieftina? sa stea nene sa-si faca treaba in birou, sa reglementeze functionarea si produsele societatilor de asigurari, sa puna oameni pe programe UE care finanteaza diguri si chestii dar na, cineva trebuie sa faca proiecte, sa managerieze finantarea, sa faca constructia in sine, sa dea bani de la buget pt asta daca e nevoie dar inainte si nu dupa etc.
Ca normal ca nu e corect sa preia contribuabilul riscul si asta la infinit, de cati ani sunt inundatii in Romania in fiecare vara?!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Dau cel mai simplu exemplu, pe intelesul tuturor, despre mentalitatea proasta a multor romani.
Suntem in 2010. Criza, guvernanti incompetenti, corupti, etc. Fie. Se taie salariile. Nu este bine. E rau. Fie. Dar sa lasam deoparte politica, economia, drepturile. Sa ne concentram asupra unei comunitati. In comunitate exista o scoala. Scoala care aduna intr-o cladire modesta copiii comunitatii. Cum de mai suporta comunitatea (ca sa nu fiu si mai dur si sa spun: pamantul) cadre didactice care afirma ca isi vor face treaba mai putin odata cu reducerile salariale!!!!!!
Dincolo de orice nemultumire reala sau inchipuire, dincolo de orice problema bugetara sau familiala, dascalul este un om al comunitatii, modest ca si majoritatea membrilor comunitatii, care si-a luat angajamentul sa ii educe pe copii. Un adevarat dascal isi daruieste timpul si cunostintele neconditionat elevilor sai, asa cum un adevarat pompier isi risca viata pentru a salva un om din flacari.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren "Democratia este cel mai rau sistem politic posibil, cu exceptia tuturor celorlalte." (W. Churchill) |
Churchill nu a fost un intelept al omenirii.
![](icon_smile_wink.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
Poate ca nu, dar a fost cu certitudine unul din cei mai calificati sa vorbeasca despre democratie in general.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Llaura spune:
Citat: |
citat din mesajul lui capcaunul Cum de mai suporta comunitatea (ca sa nu fiu si mai dur si sa spun: pamantul) cadre didactice care afirma ca isi vor face treaba mai putin odata cu reducerile salariale!!!!!! |
Pai asa cum le-a suportat si anul trecut inainte de Craciun cand au pus lacatele pe scoli si da-i veselie si voie buna.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
beren spune:
In USA, majoritatea caselor sunt asigurate. Asigurarea nu este obligatorie (ca cea de masina), dar valoarea de piata a unei case neasigurate e considerabil mai mica decat a uneia similare, dar asigurata.
Exista mai multe tipuri de asigurari, dar cele mai importante sunt "home insurance" si "flood insurance". Daca, la o furtuna, cade un copac peste casa, reparatiile vor fi platite prin "home insurance". Daunele provocate de inundatie, insa, sunt acoperite de "flood insurance". Alta distractie, alti bani.
In unele zone de risc inalt (sud-estul Floridei, de exemplu), companiile de asigurari pentru "flood" au refuzat sa opereze timp de cativa ani (poate mai mult de un deceniu). Legislativul statului a fortat mana companiilor, prin diverse metode legale, pana cand au acceptat sa asigure si in acele zone. Asta e un exemplu pentru cum politicienii pot interveni in proces, in favoarea cetatenilor.
Pe de alta parte, costul asigurarii este evident mai mare in zonele de risc. Cu toate acestea, nimeni nu se asteapta ca "statul" (local sau federal) sa le reconstruiasca casa ori sa dea "ajutoare" in general, la o furtuna sau uragan. Cu unele exceptii notabile.
Daca este vorba de o "stare de urgenta nationala", intra in functiune alte mecanisme, federale: garda nationala poate fi mobilizata pentru asistenta de urgenta (refugati, evacuari), corpul de ingineri militari poate interveni pentru reparatii/consolidari, medicii militari vor oferi asistenta medicala de urgenta. Iar guvernul federal poate oferi compensatii financiare ori adaposturi temporare (chiar si luni de zile), pe langa reduceri si privilegii celor care vor sa reconstruiasca.
Insa asemenea masuri sunt luate doar in situatiile cu adevarat de exceptie (uraganul Katrina), nu la orice inundatie sau uragan. In general, se considera ca este datoria cetateanului sa: isi cumpere/construiasca o casa numai acolo unde este rezonabil, sa isi asigure casa ("home" si "flood") si sa evacueze zona la timp in situatiile periculoase. Nu sa ramana inert, si sa astepte asistenta guvernului ca regula de baza.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
flory.27 spune:
Bine spus; ne meritam tara; asa suntem noi romanii; se va schimba vreodata ceva in tara noastra????? cand??? copiii nostri vor apuca????
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
turturica spune:
Parintii mei au fost inundati. Inainte de treaba cu inundatiile din Moldova, dar a fost o chestie mai restrinsa si ma indoiesc ca s-a mediatizat ceva. Oricum, nu asta conteaza. Cert e ca tocmai isi renovasera casa de la A la Z, cu pus parchet, zugravit, reinnoit fatada, etc, etc, munca costisitoare si de durata.
Si s-au trezit noaptea la 2 luati de ape, de-au fost nevoiti sa fie salvati cu barca. Pentru ca piriiasul de linga casa lor s-a umflat dupa ce s-a dat drumul la nu stiu ce baraj. N-au fost avertizati de nimeni, noroc ca au reusit sa iasa nevatamati din casa. Ca-n rest in casa e dezastru, au scos galeti de noroi, electrocasnicele s-au distrus, peretii la fel, parchetul s-a umflat, mobila e jale.
Si da, au asigurare, asta pentru ca noi copiii am insistat in fiecare an sa-si faca. Sincer, nu ne gindeam la inundatii, insa am considerat ca asa e responsabil sa faca. Deocamdata n-au primit nici un ban de la asigurare, au fost avertizati ca n-or sa primeasca prea repede, ca sint cica prea multe cazuri.
Daca e de vina cineva? In primul rind sint oamenii. An de an cind merg acasa ma ingrozesc cind vad cite gunoaie se arunca pe piriiasul care trece pe linga casa lor. Taica-meu se mai razboieste cu cite unul cind il vede aruncind gunoiul in vale, dar degeaba. Nimanui nu-i pasa, cita vreme nu-i la mine in curte nu mai e treaba mea. Mi se pare un contrast extraordinar fata de Elvetia, unde exista un respect as zice sacru fata de natura, fata de cei din jur.
Deci cred ca vina principala o da constiinta civica, complet inexistenta. Toata lumea se asteapta sa primeasca, nimeni n-ar face ceva benevol. Eu ma feresc sa dau vina pe politicieni, ei sint oglinda natiunii. Daca vrem sa schimbam ceva, atunci ar trebui sa incepem cu noi insine. Din pacate prea putini sint dispusi sa se uite in ograda proprie, e mai simplu sa dai vina pe altii, autoritati, vreme, Dumnezeu, etc, etc.
Mami de Mara (19.08.2008)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
inaioana spune:
Daca parintii tai au fost inundati din cauza ca s-a dat drumul aiurea la un baraj, atunci parerea mea este ca ar trebui sa ceara daune de la stat, trebuie sa fie vina autoritatilor.
De asemenea cred ca exista un termen fix in care trebuie sa primeasca banii pe asigurare. Eu asa ma gandesc.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Deus spune:
probabil ca vor impune o asigurare obligatrie gen RCA si pe care o sa o platim cu totii...si eu care stau in Cluj in zona care nici peste 500 de ani nu o sa fie inundata sau cutremure majore...dar o sa platim ca si RCA-ul in paralel cu alte asigurari
acuma pe bune, daca unul dintre voi , ar trebui de maine sa preia fraiele tarii, de unde ati incepe reforma? deja pare zona crepusculara, toate-s pe dos si toate-s defecte
devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/
Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)