Citim impreuna "Apararea invoca nebunia"

Citim impreuna "Apararea invoca nebunia" | Autor: Llaura

Link direct la acest mesaj

Lectura placuta!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Asta-i cartea ideala de imprumutat la/de la prieteni (deci nu de cumparat) , de citit in metrou sau in sala de asteptare la dentist

Eu o pot imprumuta cui doreste .

M-am apucat sa o citesc in concordanta cu titlul , deschizand-o fix la intamplare , ca urmare va povestesc pe sarite .
Nu-i tocmai de rasul lumii , mai degraba te face sa zambesti . Umorul provine din secvente tip parodie a unor clisee filmice (cu detectivi , cu mafie ), mini-scenarii ironice pornind de la norme culturale si sociale (de la religii la aventuri -filosofice sau intime-).
Stilul e sampanie cu biscuiti , adica spumos combinat cu constructii seci (redundante , cred eu) ; in stil Woody , spuma ar putea proveni si din sampon cu nisip , sau stiu si eu , apropo de nebunie , de la crema de ras (barba) pusa mot pe o prajitura ( cam in modul asta , absurd , evolueaza naratiunile ) .

Cateva mostre din produsul original :
-"In timp ce multi tineri americani sunt ademeniti de o cariera in lumea interlopa cu promisiunea unei vieti usoare , majoritatea infractorilor muncesc multe ore pe zi , adeseori in cladiri fara aer conditionat ."
-"Stii , Kaiser , am nevoie de o femeie care sa ma stimuleze intelectual . Si sunt dispus sa platesc pentru asta . Nu vreau implicare-vreau o experienta intelectuala rapida , si apoi vreau sa plece ."
-" Vocea de la celalalt capat al firului era a sergentului Reed de la Omucideri .
-Inca-l cauti pe Dumnezeu?
-Da.
-Fiinta Atotputernica? Unicul , Creatorul Universului ? Cauza Primordiala a Lucrurilor ?
-Da , el e .
-Tocmai a aparut la morga cineva care corespunde descrierii . Ar fi bine sa vii cat mai repede ."


Cam atat pt. moment , dar revin dupa ce o termin .

Daca nu o cititi , poate povestiti despre alte carti amuzante care v-au placut


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Ha ha, de citit in metrou. Faina gluma, dar cartea merita mai mult.

(eu am mai citit si la volan, asa ca cititul in metrou chiar insemna concentrare mare :)
(asta e o gluma, se intelege, sper! Big disclaimer: joke, not serious! OK, seriously joking.)

Unele din schite sunt doar vag amuzante, dar altele's funny de tot. "Funny" asa, pronuntat cu accent de Niuu Yook, ca asta e cheia in care trebuie interpretata cartea. Woody arata ca l-ar fi inlocuit cu succes pe Larry ca scenaristul lui Jerry. Kraaameer!

De exemplu, "Count Dracula", "The UFO Menace" si "The Kugelmass Episode" are not half bad, if you get my drift :)).

Tre' sa spun ca niu-yoo-chiezii pun mare pret pe ceea ce se cheama "dry humor". Cracked-up, dry humor.

Tocmai de aceea cele mai amuzante remarci sunt cele secundare, off-hand: "[...] that the world was coming to an end, and there was great disappointment when Monday came and everyone had to go back to work." Hi, hi, hi.

---

Acu'l iau pe Lodge cu mine la volan (joke, joke, va asigur ca am un record perfect de sofer :)), promite multe cu umorul lui (first-class) de limbaj (desi lectura va lua mai mult de 2 ore, I'll bet). Nu's chiar asa de incantat de plot, dar poate ca stie el ceva, ce-am sa incep sa descoper pe masura ce diferite parti inceteaza sa functioneze cu varsta :((...

Better yet, just shoot me.

P.S. Iar despre Kurt, unele carti mi-au placut, da' Breakfast numai de ras nu-i. Filmul o fo' chiar mai prost decat cartea, zau. A pus capac la ce mai ramasese din cariera lui Nick Nolte (not that that's bad, or anything :)).

Uitam: American Beauty e comparatia potrivita (tot 1999, but then so's The Matrix), dar filmul ala chiar a nimerit-o. O fi pen'ca Spacey e asa de bun ca actor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

beren, io am citit fo patrujde pagini din Deaf Sentence dar nu prea m-am ras. Ba chiar m-am enervat cand am descoperit ca pentru Lodge lingvistul e cel care face analiza de discurs.
Ma rog, dincolo de toate astea, eu in general ma prapadeam de ras la mistourile lui Lodge aruncate in nasul-pe-sus al academicilor. De data asta nu mi se pare la fel de amuzant si nu din pricina surzeniei personajului. Dupa cum spune chiar eroul in primele pagini, in timp ce orbirea e tragica, surzenia e inerent si inescapably comica.
Poate pana la sfarsit ma prind ce nu-i in regula.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Patrujdepagini? Ia sa trec eu de cateva ori pe rosu, poate ajung acolo.

Asa, de promis promitea, incepand cu titlul. (Mi-l si inchipui pe Lodge explicand traducatorului in mongola "deaf sentence, get it? deaf, ha ha" si neavand mai mult succes decat Caragiale tradus in mohicana).

Daca te-a enervat, de ce nu-i dai the full Monty? Merita ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

Mie mi-a placut tare Breakfast of champions, poate pt ca traiesc in Midland City, sau ca am citit-o cu fresh eye (m-am tinut departe de Vonnegut pana acum, e autorul preferat al unui bun si drag prieten de-al meu dar pe care il cunosc bine) sau pentru ca la zece seara dupa o zi de alergat dupa copil nu am rabdare pentru stilul superior-alambicat al lui Woody Allen.
Asa o mare superidee centrala nu are doar ca suntem cu totii ca niste masini angajate in rutina si numai the unwavering beam of light ne salveaza (sa-i zic constiinta romaneste? merge awareness in engleza si nu e chiar tot aia). Asa cred si eu, esti mib si banal ok, dar asta nu inseamna ca nu poti sa faci ceva pentru cineva si in acelasi timp pentru tine insuti. E o dojana intelegatoare a modului in care traim.
Mi-a placut si mi s-a parut distractiv felul in care e scrisa, ca pentru cineva picat din Luna, cu enunturi naive u pic si desene si mai naive, dar care se iau de orice (sacrul imn american, numarul mare de blacks din puscarii, bomba, cultura si lipsa ei, reclamele fara continut, din astea).
Am mai citit totusi ceva, cartea despre Perelman. Care mi s-a parut bine scrisa, drept pt care am luat de la biblioteca o alta a aceleiasi autoare, viata ambelor ei bunici care bunici au fost bune prietene iar copiii lor s-au casatorit si au produs aceasta pe autoarea cartii. Este istoria unei familii (extinse) de evrei inainte si mult dupa WW II in Polonia si Rusia, dar desi imi place tare cartea nu o sa va plictisesc cu ea pt ca nu e fiction.
Promit sa ma apuc de Woodica asap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Llaura spune:

beren, imi cer scuze, era flecareala, nu am intentionat sa te ironizez sau critic in nici un fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monixy spune:

Episodul Kugelmass e bun (descrierea aventurii unui oarecare contemporan al nostru cu madame Bovary , prin mijlocirea unui magician dotat cu un dulap book-time-traveler), de aceeea a si fost ales in Dilemateca pt. prezentarea cartii .

Mie miaou mai placut si Domnul Mare si Tare (in cautarea lui Dumnezeu , caz pt. un detectiv particular tip Marlowe) , O amintire din anii '20 ( salata originala de intamplari inchipuite cu personalitati ale vremii) , Povesti fantastice si fiare mitologice (creationism zoologic suprarealist , bun de tinut copii treji la ora de culcare), Discursul meu catre absolventi (retorica tip baba si mitraliera-cu stegulet bang) , Amintiri : locuri si oameni (specificul local ridicat la puterea n-de la nebunie).

Ce sa zic , mi-a placut cartea , dar nu m-a-nnebunit .Cred ca are cel mai potrivit titlu pt. asemenea continut. Si cel mai mare merit este acela ca oriunde ai deschide-o dai peste cel putin o fraza de un comic absurd .

Comic asemanator ca absurd , dar mai negru , e de gasit in O perfecta zi perfecta - Martin Page (scenarii autodistructive in decorul social multinational mecanicizat).
Altceva usor si amuzant : Iubire, etc. si Trois , ale lui Julian Barnes , o femeie si doi barbati , angajati intr-un clasic triunghi oarecare de dragoste .
Poate ar fi fost mai buna pt. club cartea lui Ilf si lui Petrov , America cu un singur etaj .





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui beren

Patrujdepagini? Ia sa trec eu de cateva ori pe rosu, poate ajung acolo.

Asa, de promis promitea, incepand cu titlul. (Mi-l si inchipui pe Lodge explicand traducatorului in mongola "deaf sentence, get it? deaf, ha ha" si neavand mai mult succes decat Caragiale tradus in mohicana).

Daca te-a enervat, de ce nu-i dai the full Monty? Merita ...


Gata, l-am terminat si aoleu, ce m-a iritat!
In primul rand ca Lodge habar n-are ca gramatica 'transformationala' nu mai exista de pe la inceputul anilor '70 si ca modelul care a inlocuit-o se numeste gramatica 'generativa' si, in general, cam cu ce se mananca ea (he seems to believe ca Chomsky e cunoscut pentru 'propozitiile imposibile'). Eu is generativista dar stiu si ceva analiza de discurs si pragma-stilistica. 'Mnealui, care e mare profesor si mare scriitor si mare semiotician, de ce nu stie macar cum se numeste modelul de gramatica de care face misto?

In al doilea rand, cartea asta e funny asa cum sunt eu podul de la Cernavoda. Exista o singura scena la care am ras, aia de la nush ce conferinta, in care nevasta (fosta asistenta medicala) unui profesor il masoara pe conferentiar de parca e gata sa scoata termometrul si sa i-l infiga ...ma rog. Ce sa zic, parca imi amintesc ca radeam la cartile lu' nenea asta. E adevarat ca din cretacic pana acum au cam trecut niste ani.

In al treilea rand, ma scoate rau din pepeni tonul ala ex cathedra. Povesteste ce povesteste si deodata simte nevoia unui 'aside' cu cititorul, pe care in mod evident il crede cam necultivat, si strecoara repede niste notite de curs. Nasol de tot, if one asks me.

In al patrulea rand, nici macar mare scofala de poveste nu-i pe-acolo. Ca sa nu mai pomenesc de personaje, desprinse cu toatele din 'Fatal Attraction' si din campus novels anterioare ale lui Lodge.

In concluzie - cah.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Mihaelka, tu-ntrebai de Woody Allen online? :) Uite-aici www.woodyallen.art.pl/eng/kugelmass_episode.php" target="_blank">The Kugelmass Episode...si daca imi scotocesc bine arhiva, cred ca am pe undeva tot Side Effects (am inteles ca "Apararea invoca nebunia" e, de fapt, o culegere a tuturor volumelor de proza scurta, marca Woody Allen, nu?)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Multam, Lilanda! Asa o sa fiu si eu cat de cat in the know:)

Mergi la inceput