Concediu crestere copil SANATOS pana la 3 ani!

Concediu crestere copil SANATOS pana la 3 ani! | Autor: Steluta

Link direct la acest mesaj

Buna,

Momentan sunt in concediu de crestere a celui de-al doilea copil, care in septembrie va implini 2 ani. As dori sa imi confirme cineva, daca este posibil, sa intru in concediu FARA PLATA pentru cresterea copilului (care este sanatos) pana la varsta de 3 ani. Am aflat ca as putea beneficia de aceasta prelungire facand apel la art. 62 din CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2007-2010 incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, care prevede:

ART.62. - (1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.
(2) Pe perioada in care salariata se afla in concediul prevazut la alin. 1, nu i se va putea desface contractul de munca, iar in postul sau nu vor putea fi angajate alte persoane, decat cu contract de munca pe durata determinata.

Este corect sau mai sunt alte legi, care pot prevala acesteia si care i-ar permite angajatorului sa refuze?

Multumesc foarte mult.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

CCMN invocat nu mai este valabil. Nu exista nici un temei legal prin care un angajator sa fie obligat sa sa acorde concediu fara plata pentru o astfel de solicitare.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina22 spune:

Steluta-depune o cerere la angajator, in temeiul art.62 C.C.M.U.N. In situatia in care aveti incheiat un ccm la nivel de societate, faci cererea in temeiul articolul din contract care prevede concediul fara plata.
Numai bine!

C+C=Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Steluta spune:

Scuze ca insist, dar pana la urma nu am inteles raspunsurile, par a fi un pic in contradictoriu. La nivel national acel articol nu mai este valabil, dar ar putea exista posiblitatea sa fie in contractul colectiv de munca la nivel de institutie?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Eu din cate stiu - dar nu am verificat oficial - guvernul a renuntat ca si parte semnatara la CCMN pe considerente de criza. Desigur ar trebui verficat.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristina22 spune:

nu stiu sa existe un alt CCM la nivel national si nici ca acesta sa nu fie in vigoare.Cererea o poti face in temeiul art din contractul la nivel de societate pt acesta nu poate contine clauze care sa stabileasca drepturi inferioare celor stabilite de CCMN.

C+C=Andrei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Steluta spune:

Multumesc foarte mult. Incerc sa fac rost si de contractul colectiv de munca la nivel de institutie, pentru a verifica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna,

in institutia in care lucrez am o colega in aceasta situatie : a cerut acordarea unui concediu fara plata pentru 1 an, dupa ce copilasul ei a implinit 2 ani, apoi a mai cerut inca 90 de zile concediu fara plata.

am inteles ca, in conformitate cu legea, orice mamica are dreptul la concediu fara plata pentru 1 an de zile, apoi mai poate solicita inca 90 de zile CFP/an (pentru studii, situatii personale, situatii exceptionale) , in functie de prevederile CCM si aprobarile superiorului direct.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns khrisu spune:

Steluta, ai rezolvat ceva??
Ma intereseaza si pe mine problema asta, doar ca eu sunt functionar public. Cum se aplica CCMN la functionarii publici??

Mergi la inceput