Licurici de ianuarie-februarie 2009 (112)
Raspunsuri - Pagina 10
IRA_LIZA spune:
Miere, pai antibioticul (Ospen) l-am terminat inca de luni dimineatza!
Edit: eu zic k s-au exprimat in mod nefericit aia cu retardul in vorbire. Mai punem la socoteala si faptul k Aidan aude vorbindu-se limbi, asa-i? Asta, una.
Doi: mi-e din ce in ce mai clar k astia mici care incep in fortza cu miscarea isi dau drumul mai greu la vorbire si invers. Prin ianuarie Eliza m-a luat de mana din proprie initiativa si m-a dus la usa de la intrare, am mai povestit eu atunci, si a coborat scarile treapta cu treapta de parca ar fi coborat scari dintotdeauna. Mersul cu spatele, mersul pe varfuri, mersul in panta urcat/coborat sau pe diagonala le face inca din ianuarie-februarie; de rotit pana o ia ameteala, la fel, ne-am trezit k face chestia asta cam in preajma zilei mele, deci pe la finalul lui mai. Uite k nu m-a dus mintea sa o invatz pasul piticului, s-ar putea sa ii placa.
UIte k tot vb de jucarii mi-ati adus aminte sa-i caut pe net niste cuburi, e timpul! de puzzle mi-e cam frica din cauza pieselor - sau inteleg eu gresit? exista si puzzle pt 1,5 ani? adica puzzle cu piese ceva mai mari pe care sa nu le inghita? cu sortatorul nu are cine-stie ce rabdare, cu desenatul la fel, daca s-ar putea sa danseze toata ziua, sa se catzere, sa se uite pe pozele din carticelele cu animalute. Cert e si o eroare de-a mea pe aici, poate nu a ocup eu cum trebuie de ea.
(am uitat sa trec in lista de cuvinte unele onomatopee, stim cum fac unele animale "mma-maa" = mor-mor, ursul, "cl-cl-cl" = calul, si "maa" = pisica. Dealtfel, pe pisici le si striga "pss" f peltic si haios. mai putin haios sa le mangaie, k ajunge la coada pe care incearca sa o opreasca din balans. Dark, NU te vizitam cat e Eliza mica, nu se stie cu pisicile tale. :))
Ira, mamica Elizei![]()
pyc spune:
In Franta e modelul creat de Francoise Dolto...o celebra psihanalista a copilului...cam totul aici pleaca de la "invatamintele" ei. Eu incerc sa aplic "libertinajul" asta structurat cu Paul, sa-l autonomizez si sa-l responsabilizez fara a-l constrange, sa-i dezvolt increderea in el, sa-l incurajez sa ia decizii si sa-i dezvolt aptitudinile..... si sunt extrem de multumita de evolutia lui de pana acum.
Nu am posibilitatea aici unde locuiesc sa-l dau la o astfel de scoala, caci l-as da, macar pana pe la 10-12 anisori......daca as sta in Paris altfel ar sta lucrurile si am avea alte oportunitati. Plus francezii nu sunt neaparat foarte deschisi inspre asa ceva, ei sunt pe sistemul foarte clasic, extrem de clasic, chiar rigid de invatamant! Adica au in continuare echivalentul de treapta 1 de la noi, au bacul, au admitere la facultate, examene....Nu merge cu admitere la facultate "pe dosar" sau din astea.... Tot vor ei sa schimbe si sa adopte modelul tarilor nordice, dar pana vor reforma sistemul termina Paul scoala!
Asa ca ne descurcam cum putem acasa, stau pe net si citesc, cumpar carti... si vad ce pot aplica la mine in ograda....fara a da bani si fara a ne muta la Paris:)Fac cu el actrivitati structurate, avem evident si program de voie, e liber sa aleaga unele lucruri, conform varstei lui, intotdeauna ii propun 2 activitati.....il intreb daca vrea tricoul alb sau cel rosu, ii respect personalitatea si il invat sa-i respecte pe altii.....facem chestii foarte diferite, de la pictura, la mers cu poneiul, la piscina....vreau sa si incep asa zisul "eveil musical", trezire muzicala sau cum i-o fi zicand in romana, adica sa batem la tobe, chitara, trompeta, pian.... si ce-a mai fi..... Sedinta de "eveil musical" costa aici 50 de E.......asa ca ii fac eu acasa un eveil musical de nu se vede, gratis:) (dupa ce ma dotez cum trebuie, ca deocamdata avem doar xilofon si oale in care batem).
Mie ce-mi place e ca metoda functioneaza si de asta ma implic asa de tare....La o alta dimensiune si intr-o alta epoca, asa am fost si eu crescuta de ai mei...
Multi spun ca e o tampenie, eu cred in asa ceva:)
roxanaz spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui IRA_LIZA plus Bepanthene pt funduletz k e si oparita rau pe deasupra - de la ce, oare? |
de la dinti. eruptia masiva poate da aciditate in scaun. asa avea si Patrick. vaz ca Pupu il cam urmeaza.
Miere, aha, ce bine. sa va fie de bine somnul. iar tie spor la dat Raluca, imi pare rau de planurile voastre. refacere rapida Nadiei!
io la asta cu cuvintele nu ma mai bag, v-am mai zis ca-s obisnuita cu fostul Mutulica aka Patrick. care de la 3 ani fara 2 luni a inceput sa vorbeasca. cursiv, mult, in fraze, inclusiv noaptea
IRA_LIZA spune:
Aaa, am uitat sa va povestesc cevaaaa de m-a lasat paf.
Alaltaieri seara. Dupa baitza, rutina somnului include la final pupat tati & facut pa-pa cu manutza (cu fatza la tati, nu cu fundu! ei, aici a fost de lucrat o vreme
)
O pun eu pe canapea langa tati, tati o pupa, dupa care puiul mic al lu' mama ii pune mana pe obraz lu' taxu si ii impinge capul spre mine. Dupa ce tati pupa pe mami, bebe zambeste fericit si gangureste.
Kanietz! s-a lasat cu mami cu plansu-n bot! am si uitat in seara aia sa facem umbre chinezesti 1 minut in dormitor inainte sa o bag in patutz.
Ira, mamica Elizei
miereamara spune:
Ahh si va mai recomand o carte extraordinara, Protecting the gift, este exceptionala, mi-a trebuit mult curaj sa o incep pt ca se adreseaza unor situatii pe care mintea mea nu le poate concepe, dar..e nemaipomenita, ne invata cum sa ne tinem copii safe, cum sa evitam pericolele care vrand-nevrand in lumea asta nebuna sunt la tot pasul, ne invata cum sa instruim copiii ce sa faca in cazul in care se pierd, cum sa evaluam bonele, gradinitele si ceilalti oameni care vin in contact cu copiii nostri...
http://www.amazon.com/Protecting-Gift-Keeping-Children-Teenagers/dp/0440509009
Prefata:
"Be warned: In many ways this is a terrifying book. It deals with a subject--violence against children--that most of us never want to consider. But, as Gavin de Becker stresses, such situations, though rare, can occur, so all parents must deal with the facts in order to protect their children properly. De Becker's aim is to create awareness of potential dangers and provide parents with the knowledge necessary for prevention and control. As he emphatically states in Protecting the Gift, much of this knowledge is already hard-wired in the form of intuition: "This natural ability is deep, brilliant, powerful. Nature's greatest accomplishment, the human brain, is stunningly efficient when its host is at risk, but when one's child is at risk, it moves to a whole new level, one we can justifiably call miraculous." The trick, he stresses, is trusting and acting on intuition.
In this valuable, even necessary, book, he shatters many myths about the typical profiles of regular offenders and the prevalence of such problems as sexual abuse and kidnapping. He also deconstructs the wisdom of traditional maxims such as "Never talk to strangers" and "If you are ever lost, go to a policeman." Without offering a compendium of every conceivable danger, he identifies warning signals and real risks that are often easy to spot once you know what to look for. He offers practical advice on recognizing signs of sexual abuse, choosing a baby sitter or nanny, how to prepare kids for walking to school alone, and how to teach children about potential risks without making them afraid to venture out of the house. And he continually stresses that denial and ignoring intuition are the biggest mistakes that parents make in protecting their kids from those that mean them harm. Well written and infinitely informative, Protecting the Gift affords parents more confidence and less reason for unnecessary worry." --Shawn Carkonen --
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator
IRINA.C spune:
mama ce chestii interesante poovestiti

imi e ciuda ingrozitoare de lipsa de timp.azi am fct o criza de nervi nene ca nu se mai paote asa ...am plecat la 2 fara 10 din Gomoiu si la 3 trebuia sa fiu la CMU la consultatii.Am ajuns sa mananc pe al;ergate si pe nerasuflate si sa fiu din ce in ce mai imensa.Si Radu e tot intr o feerie nimic concret si din partea lui.Eu trag 3 joburi si el nu se consuma nene n-ai vzt asa ceva.....
In fine acum sunt la CMU kids intr=o pauza interpacientara :D tocmai am avut un nou nascut de aproape 4 sapt care nu creste varsa etc etc si coordonatoarea avea pretentia sa l rezolvam in privat.No way..copilului ii trebuie eliminat dg de stenoza hipertrofica de pilor si om mai vedea apoi.Privatul nu mi ofera mijloace nici la 10% din ce ai nevoie.CMU deschide si el spital de pedi in sept cu..4!!!!!!!!! paturi.Infim.Medlife cred ca are vreo 10 si e suprasolicitat.
Eu nu am ce sa zic despre ucicul.E ca si cand NU sunt cu el.De la 8 la 11 seara???nu vbeste nici el da ce sa ma mai mire?Taica-su degeaba vine la 6 , bunicu o tine si el cu ale lui...recunoaste f multe si de mers bibilica ii merge.Avem pb cu comportamentul: plange la orice refuz nu numai cu noi si cu copiii in parc , e agresiv, ii impinge.Dc cineva ii ia un obiect care ii place se pune pe urlat , isi baga mainile in gura sa si provoace varsatura si se intinde pe burta si ..urlaaaaaaaaaaaaa
Imi vine sa mi bag picioarele in ea situatie ...eu cred ca absenta mea il "ajuta" sa se manifeste asa fain.
Naty drga mea ma suni pe mobil.Poti sa vii dupa 9 .
Primul an cu Andrei
Poze Andrei
mami cea mai fericita de
Andreita
DarkBendis spune:
Multumesc, Miere, am trecut cartea pe wish list ca tot e ziua mea luna viitoare ![]()
Montessori... mi-ar place si mie pentru Mister, mai ales ca verisorii lui din Italia sunt cu totii Montessori kids 100% (de la varsta de 6 luni. Dar din pacate... pentru noi aici e prea scump...si nici locuri nu sunt. 

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008) 
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
pyc spune:
Mie imi e absolut groaza de perioada pubertatii, adolescentei. Sper sa am intelepciunea necesara si ca el sa fie pregatit sa faca alegerile bune, fara a se ajunge la extreme.... Este incredibil ce fac tinerii din ziua de azi si mai ales de la ce varste fragede! Parintii nu sunt pregatiti pentru asa ceva. Ma sperie reportajele despre copii de 10-14 ani si despre viata lor.....Sex, alcool, droguri sunt la ordinea zilei....si nu doar in mediile defavorizate...Evident ca parintii habar nu au despre ce se intampla.
Din pacate nu e vb doar de reportaje la tv, ci e realitatea.....pai ce vad eu in spital la mine ma ingrozesc, caci lucrez si cu tineri diabetici de 10-14 ani, asta e varsta care ma socheaza pe mine, caci parca dupa 15-16 ani e mai "normal" sa faca prostii de orice gen.
Fata bonei, 13 ani, o copila adorabila, copilaroasa inca, invata bine, o ajuta pe maica-sa, politicoasa, mandria familiei......acces supravegheat la net, maxim o ora pe zi, calculatorul e in salon cu fata spre lume, nu are calculator, nici tv in camera ei.....bona ii cunoaste toate prietenele, vecinele etc Intru pe siteul FB al ei.....nimic ciudat, site normal de adolescenta......pana cand dau de niste poze puse de o prietena de-a ei......dezbracate fetele, in diverse ipostaze sexoase, poze cu baieti, simulari (sau pe bune??) de act sexual, comentarii deplasate, vorbeau de cum s-au imbatat ultima data.......Sunt intr-o dilema morala daca sa-i spun sau nu bonei.....nu e treaba mea pana la urma...si asta e realitatea zilelor noastre, ca ne vine sa credem, ca nu....si se intampla atat in Franta, cat si in SUA sau Romania (ca nu suntem deloc in urma din pc asta de vedere).
Baietelul fratelui meu, clasa 2, scoala foarte buna din Cluj......se fumeaza in spatele scolii (e vb de copii clasele 1-4)....o fetita de clasa 1 a fost pur si simplu tarata de alte fetite in spatele scolii si i s-au dat jos chiloteii, spre distractia tuturor....nimeni nu a fost socat, in afara de fetita respectiva, niciun copil nu a reactionat pe moment! Palmuiri si alte umilinte in vestiar inainte de ora de sport sunt la ordinea zilei.....De asta imi e mie frica, nu neaparat de pedofilul care il momeste pe strada.......
Traim intr-o altfel de lume decat cea in care am crescut noi si nu cred ca realizam cu adevarat ce se intampla in jurul nostru.
miereamara spune:
Si aici Montessori ii tare scump, cam 9000- 10.000 de doalri pe an daca nu si mai mult, dar grupele de copii sunt mici si se ocupa f bine de ei.
No, acum la gradi unde e Aidan platim in jur de 8000 si ceva pe an, asa ca mare diferenta nu ar fi, de fapt ar fi pt ca la grupa respectiva de varsta (doi ani jumate) se mai ieftineste nitel gradi.
Irina imi pare rau sa aud asa vesti despre Andrei.Cu siguranta faptul ca lipsesti atata de acasa ii modifica comportamentul. Am trecut si noi prin faza asta.
Acum el realizeaza ca este permanent acest program si se revolta. dupa aia va avea o faza in care se va resemna.
Si dupa ceea vor intra lucrurile in "normal", dar asteapta-te sa fie lipit de tine in weekenduri
. Aidan a avut o perioada de vreo 6 luni cand se trezea noaptea cu chef de joaca, ca sa recupereze lipsa mea din timpul zilei.
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator
mara95 spune:
flavi la 2 ani vorbea ceva oarecum neinteligibil, ii stiam doar noi sensurile. de la doi ani si jumatate a inceput propozitii corecte si fraze, f bine zise. de atunci nu mai tace.
aseara imi zice: mami, vezi, am stat la desene(tv) , am fost cuminte si nu am vorbit. pai, da, era culmea sa vorbeasca, pentru ca era singura in camera.
fetita de 2 ani, de-o- seama cu flavi, stia atunci, forma geometrice, de genul romb, trapez, toate culorile si nu mai stiu ce, ca dupa ce a plecat de la noi, si eu , tare pe flavi, sa o invat.le-a invatat fix cand a avut chef. asa ca i le spun, dar nu insist, dar stiu ca le stocheaza.acum are , nu numai un vocabular vast,dar si cu multe neologisme.la fel cunostinte.
Mara
, mami de Flavi (7 dec 2005)
si Andru (8 ian 2009) 
Bijuteriile mele handmade din sarma crosetata