Indemnizatia MAMELOR
Raspunsuri - Pagina 18
Teutz spune:
Tocmai au spus la stiri ca FMI a cerut Guvernului reducerea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Cica printre variante ar fi: reducerea perioadei de CIC la 1 an, cu indemnizatia de 85%, sau reducerea indemnizatiei la 600 de lei pe luna, iar CIC sa ramana 2 ani.
Sper sa le vina mintea la cap dobitocilor si sa nu adopte niciuna dintre cele doua variante.
Teutz, mami de
Alexia Iarina (10.12.2006) si
Maia Carina (19.08.2010)
carinablanca spune:
Buna,
AM vazut si eu stirea, dar mi se pare destul de ciudat ca o dau doar cei de la Pro Tv. SI pe de-asupra vorbesc si prosti ca au zis ca pimim 85%. Dar indemnizatia s-a diminuat cu 15% in iulie si deci primi 72% din venitul net al ultimelor 12 luni.
Sper sa fie doar stire enita sa creeze panica si sa nu fie reala nici una din variantele propuse.
Mami si Maria in asteptarea lui Mos Craciun

olim spune:
nu stiu de ce va mirati ca vor sa taie indemnizatia?
in Spania ai 16 saptamani platite cu salariul total si apoi nimic altceva, nu alocatie, nu nimic![]()
si in multe tari din EU e cam 20 de saptamani maternitatea, si cam atat.
e normal acum la bugetul pe care il au sa reduca si maternitatea din pacate
capcaunul spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Teutz Sper sa le vina mintea la cap dobitocilor si sa nu adopte niciuna dintre cele doua variante. |
Din partea patronilor, intreprinzatorilor si nu numai lucrurile se vad pe dos: dobitoci ar fi aceia care ar promite mentinerea ajutoarelor sociale in conditiile in care economia produce cu circa 25% mai putin decat in 2008.
amali spune:
[/quote]
Din partea patronilor, intreprinzatorilor si nu numai lucrurile se vad pe dos: dobitoci ar fi aceia care ar promite mentinerea ajutoarelor sociale in conditiile in care economia produce cu circa 25% mai putin decat in 2008.
[/quote]
Care ajutoare sociale? Nu cred ca despre asta vorbim...
unboticutz spune:
capcaune, este vorba de un concediu nu de ajutor social. asa zice OUG 148/2005.
revenind la ultimul zvon, ca altfel nu pot sa-i spun avand in vedere "acuratetea" exprimarii si faptul ca doar la protv a aparut, eu sper ca macar sa nu se aplice reducerea perioadei pentru persoanele aflate deja in cic, mai ales ca probabil se vor hotari pe ultima suta. altfel nu stiu cum voi intarca puiul brusc si cum voi gasi loc la cresa in preajma Craciunului 

edit: olim, asa e. sa moara si capra vecinului!
mami de strengarel dulce Rares Mihai
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Port in suflet povestea licuriciului Emma...
capcaunul spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui unboticutz [apcaune, este vorba de un concediu nu de ajutor social. asa zice OUG 148/2005. |
Este ajutor social. Mediajust, experta pe probleme juridice, te poate lamuri. OUG 148/2005 spune explicit concediu SI indemnizatie. Concediul este dreptul de a nu munci pe perioada celor doi ani de zile, cu pastrarea vechimii, a locului de munca, etc. Concediul de maternitate nu acopera drepturile banesti. Indemnizatia este un ajutor social. Care se acopera din bugetul de asigurari sociale din CAS-ul platit de toata lumea.
Nimeni nu contesta dreptul la indemnizatie. "Dobitocii" sunt doar nevoiti sa ajusteze cuantumul total al indemnizatiei la realitatile economice.
Mediajust spune:
Daca tot m-a "strigat" Capcaunul, s-o luminam.
Indemnizatia pentru cresterea copilului (concediul este altceva) nu este chiar un ajutor social (expresie care oripileaza beneficiarele - n-am inteles de ce) - ci este o PRESTATIE SOCIALA.
Prestatia sociala se defineste ca forma de sprijin financiar care raspunde unei game largi de nevoi sociale care acopera atat drepturi generale (de exemplu, alocatia de stat pentru copii), cat si nevoi pentru persoanele sau familiile aflate intr-o situatie de dificultate (de exemplu, saraci), vulnerabilitate (de exemplu persoane cu handicap) ori dependenta (de exemplu, indemnizatia CIC). Mai sunt si alte categorii de prestatii (facilitatile) - neinteresante in discutie.
Dar indemnizatia continua sa aiba un caracter clar social, nu este un venit din munca sau din alte surse (dividende, chirii, arenda, prime de asigurare etc), si nici rezultatul unei acumulari anterioare (cum este, de exemplu, pensia sau ajutorul de somaj - drepturi "preplatite" de care beneficiezi, conform contributivitatii si solidaritatii sociale, atunci cand iti vine randul).
Indemnizatia pentru cresterea copilului este sprijinul pe care statul il acorda mamelor pentru a sta acasa cu copilul. Nu exista o contributie platita in perioada activa in acest scop, conditia fiind doar un venit impozabil. Deci statul nu-ti da "inapoi" nimic (am tot auzit - "am contribuit, e dreptul meu". Nu, nu este nicio contributie pe baza careia sa se deschida acest drept - doar impozitul pe care il plateste toata lumea, de CIC beneficiind doar foarte putini.)
In concluzie da, este un sprijin (ca "ajutor" ne arunca in aceeasi oala cu pauperii) al statului. Exista definit un drept la aceasta indemnizatie (de fapt, la a-ti fi sprijinita familia), dar nu si la un anume cuantum al acesteia, nici la vreun tip de calcul.
Cam asta este teoria.
lucialu spune:
Mediajust, permite-mi te rog sa nu fim de acord.
Nu e vb de venituri impozabile, impozitul pe salar e una si contributiile la asigurari inclusiv somaj e alta.
Alocatiile si ce ai mai spus tu acolo sunt date tuturor neconditionat si cred ca in egala masura, ca nu-i sufi e alta ciorba.
Pt indemnizatie tre sa contribuim la asigurari timp de cel putin 12 luni neintrerupte. Drept pt care tot timpul a fost discutia asta si in functie de culoarea politica si "marinimia" guvernantilor s-a tot scaldat cicul intre suma fixa si 85% din venituri, numai intru in detalii, ca se stie.
Observ un curent care nu imi place. Principiul nerotroactivitatii interpretat doar de acum, de cand cu supercompetentul guvern cu n OUG-ri si asumari declarate neconstitutionale, iar acum CIC-ul din ceea ce a fost mereu incercat sa se schimbe denumirea...mde, cu o noua perceptie poate-poate reusesc sa schimbe si forma cum le pica lor taman bine pe timp de criza pt unii doar.
Alinuk, imi pare rau. Am citit rezolutia avocatei respective. Raman la parerea mea: pt cine se afla deja in CIC conform unei decizii i se incalaca in mod sigur niste drepturi. De aici, fiecare cum considera, dc vrea sa atace in instanta in nume propriu. Cred ca e singura cale.Oricum e o porcarie si pt actualele mame si pt cele care vor deveni mame.
nu stiu, dar parca se faceun lavaj cerebral in masa in materie juridica