Unde gresesc?
Luca este un copil dorit, f iubit, sanatos, fff sociabil si ffff activ.
Face 3 ani in august.
Sta cu bunica de luni pana vineri intre 8.00 si 16.30.
Isi petrece ff mult timp afara, in parc, in colectivitate atat dimineatza cu bunica cat si dupa amiaza cu noi, zilnic, indiferent de vreme. Nu petrece ore in sir la TV.
Vorbeste foarte bine, este destul de ascultator(atat cat se poate pentru varsta lui) si foarte receptiv.
Loveste.
Loveste unii copii......zic pe unii, ptr ca nu pe toti.
Nu loveste tot timpul, si de obicei nu pe cei din anturajul sau.Pe noii venitii de cele mai multe ori.
Nu va imaginati ca loveste non stop cum iesim in parc ...numai si numai lovituri...dar uneori o face.
Se joaca ce se joaca cu copilul respectiv si loveste dintr-o data.
L-am observat...nu o face cu rautate.Nu o face agresiv...are o forma ciudata de "exprimare" ..lovitul lui il percep ca pe o cerere de atragere de atentie...nu stiu ce sa mai zic/cred/fac.
Zilnic ii explic ca nu este voie, ca nu este corect, ca nu asa trebuie sa ne manifestam.
L-am luat si de la locul de joaca imediat ce s-a produs un incident in ideea ca va intelege.Imi spune "Sunt cuminte, ma port cilivizat, gata".....uneori se tine de cuvant, uneori uita imediat.
Nu este batut, nu este criticat, nu este certat, nu i se vorbeste urat, in casa atmosfera este ok...mereu ii explicam cu calm orice..nu face alte crize de gen trantit pe jos in magazine, etc.
Uneori, in parc dau de parinti intelegatori...realizeaza ca asa ceva nu il invat eu, sa loveasca, dar...uneori.....iese un razboi..de genul jignit copil, facut "rau, needucat"..si sufar.Aseara am avut un incident de acest gen ..cu un baietel de 5-6 ani. Luca l-a impins, el a inceput s aplanga si mama baietelul a sarit...il invata pe baietel sa dea si el in Luca...mi-am cerut scuze, i-am zis ca nu asa il invat, ca are o perioada,etc...doamna respectiva a inceput cu jigniri de gen nu stii sa socilizezi, nu v-ati adaptat in societate, etc.....
L-am intrebta pe Luca , de ce a recurs la acest gest(erau si alti copii acolo, dar numai acest baietel il deranja),mi-a spus ca vrea sa il bata ca nu il lasa pe tobogan si ca este prietenul lui
Are zile cand este exemplar...are zi/zile cand este "in garda " non stop.
In parc, ziua, unde are prietenii lui mereu aceeasi nu face asa ceva(zice soacra).
Are doua verisoare...una clasa a doua, una de 4 ani...pe cea mica uneori o loveste si imediat o pupa si ii zice ca o iubeste (ciudat mod,nu?)
Unde gresesc?
este frustrant, si pun mereu in cealalta postura, de parinte cu copil lovit(inteleg, stiu ca au perioade, etape de crestere, etc) dar...und egresesc?
Alina ,mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007)
POZE http://picasaweb.google.com/lucagabriel07
www.picasaweb.google.com/comenzi.hainutze/
"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"
Raspunsuri
CorinaDani spune:
buna,
desi e mic, e suficient de mare sa-l poti "descoase", sa-l iei cu binisorul, pe departe asa, sa-l intrebi unde a vazut el un comportament asemanator, sau cine l-a invatat sa loveasca...stiu, nu l-ati invatat voi parintii, insa undeva, candva, el a vazut ceva si acum aplica.
buni cum este, rabdatoare, calma, in puteri ? ii face fata ? exista si un bunic (scuze, nu ai spus nimic despre asta) ? cat sunteti voi la serviciu, unde stau buni si luca ? acasa la voi sau la bunica ? crezi ca ar fi posibil ca micutul tau sa fi vazut ceva in familia bunicilor, in parc sau prin vecini ? poate se uita bunicii la vreun serial/emisiune cu scene de acest fel si el prinde din zbor, chiar daca aparent se joaca si nu e atent la TV ?
nu stiu, te intreb pentru ca pot fi n-spe mii de posibile cauze, tu esti cea mai in masura sa observi si sa intelegi care este sursa acestui comportament...e posibil sa fie doar o faza trecatoare, specifica varstei, insa poate fi si imitarea comportamentului vazut undeva...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Androix spune:
Nu este vina ta! Cam la fel am patit si eu cu Filip, in jurul aceleiasi varste, chiar mai mic putin de pe la doi ani. Eu am pus-o pe seama dificultatilor de comunicare la varsta aceea, nu vorbea inca bine, pana reusea sa spuna ce doreste copiii cu care se juca isi pierdeau interesul, isi gaseau altceva de facut asa ca asta era modul lui de a le atrage atentia imediat asupra a ceva. Sau pe seama posesivitatii foarte acute la varsta aceea. Jucariile lui erau numai ale lui iar ale celorlalti erau tot ale lui. Am rezolvat-o cu multa vorba buna, am avut si noi reprize de plecat din parc daca nu se poarta civilizat, dar in principiu cea mai buna metoda a fost vorba nesfarsita, explicatiile interminabile, calme dar ferme, despre cum trebuie sa socializeze si etc.
Ca sa ajungem azi in tabara opusa, ca o incaseaza el. Nu de la copii de 2-3 ani care nu se pot exprima ci de la colegi sau tovarasi de joaca de aceeasi varsta cu el, 4-5 ani. Si ca o incaseaza nu e cel mai nasol aspect dar nu reactioneaza nici intr-un fel, nu da inapoi si nici nu-mi spune mie sau educatoarei, nu plange, nu striga, nu fuge, sta si-o primeste.
O prietene psiholog mi-a spus ca luni in sir i-am tot repetat ca nu e corect si frumos si mai nu stiu cum sa loveasca, nu il invat sa loveasca inapoi asa cum alti parinti, chiar din anturajul nostru o fac, iar asta este rezultatul. El stie ca nu trebuie sa loveasca si n-o face nici ca sa se apere. Dar eu inebunesc ca nu vorbeste cu mine sau cu educatoarea. Adica l-as prefera paracios pana la urma decat batut ca un catel de pripas.
In continuare nu sunt de acord sa-l invat altceva, doar spun ca nu mai sunt asa sigura ca am facut bine intervenind si explicandu-i pana la epuizare ca nu trebuie sa loveasca orice ar fi. Poate doar trebuia sa-l indepartez si sa-i explic in cuvinte putine de ce plecam, nu stiu.
Chiar sunt curioasa ce se va raspunde la subiect.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Blogul grasei
www.bijuteriiandroix.page.tl" target="_blank">Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
lulu77 spune:
Corina, nu exista un bunic, bunica sta la noi...deci este in mediul ei.Bunica este in putere, calma, mult prea calma uneori, iubitoare, atenta..uneori prea atenta si prea permisiva as zice.Si ea ii face observatie daca loveste ,singura diferenta intre mine si ea..ea doar ii face observatie si atat, adik nu aplica regula "plekat de acolo".La tv nu s euita deloc cat este cu bunica, desene vede doar cand ajungem noi acasa, nu zilnic si atunci max 30minute, cele Disney.Are in gasca lui din parc un baietel mai mare cu vreo 2 ani ,acela la un moment data batea pe toti, acum cica s-a linistit....mereu imi zice Luca de el, ca loveste copii, ca tranteste jucariile, etc.Eu zic ca daca il deranjeaza acel baiat ,sa se retraga si sa se joace cu alti baietei, el nu...ca il bate
Androix, si eu am discutat pe tema asta cu o prietena f buna psiholog, il cunoaste pe Luca si mi-a zis fff clar sa nu mai stau atat de mult cu gura pe el, ca o va da in extrema cealalta si nu va fii bine, sa ii explic ,e adevarat dar nu tot timpul, voi creea cu timpul unele frustrari.
Daca il intreb de ce loveste, vesnica lui replica" ptr ca e prietenul meu,ptr ca imi place de el"
"Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!"
Cristina_C spune:
Lulu, stiu o fetita care, la aceeasi varsta, se comporta in parc exact ca Luca al tau, acum este la scoala si inca din gradinita a devenit cea mai prietenoasa fetita, mereu sare in ajutor si chiar ii protejeaza pe ceilalti. Mama ei, la fel, proceda ca tine, o lua de la locul de joaca si ii explica frumos. Mai mult de atat nu se putea face si, cum iti spuneam, cu timpul s-a rezolvat. Luca nu este inca la gradinita, dar presupun ca o s-o inceapa in curand si-o sa vezi ca acolo o sa invete sa se cotroleze pentru ca exista reguli ce trebuie respectate si, una din ele, poate cea mai importanta, este sa nu loveasca. Si educatoarea nu va vorbi doar cu el, ci cu toti copiii.
Pana atunci stai deoparte de mamele care ti-l jignesc si te jignesc si isi indeamna proprii copii sa sara si ei la bataie. Sigur ca este neplacut pentru o mama sa-si vada copilul lovit de al tau dar, atata timp cand te vad si pe tine ca iei atitudine, vorbesti cu copilul, iti ceri si scuze de la ele, le explici situatia, deci te implici, ar trebui sa fie civilizate. Deci parerea mea este sa inceapa din toamna gradinita, oricum are varsta de gradinita.
lulu77 spune:
Cristina, din toamna Luca va incepe gradinita sigur, deja este inscris, pregatit psihic zilnic.
makydenis spune:
Off topic: exista si cazuri de "conflicte cu parintii" in parc? Asta doar asa ca sa ma pregatesc psihic pt ca in curand vom merge in Ro. Si ca o mica remarca, aici niciodata dar niciodata nu ni s-a intamplat asa ceva si ar fi fost motive, in 4 ani. Evectiv parintii privesc lucrurile cu maturitate, considerandu-la copilarii. Bineinteles, luam atitudine, explicam, cerem scuze....
On topic: cred ca nu gresesti. Efectiv trebuie sa ai rabdare si sa accepti ca reactiile puiului tau nu le poti controla.
lulu77 spune:
makydenis, eu zic sa fii pregatita, daca dai peste mamica peste care am dat eu aseara, si in alte randuri.....vei avea parte de multe cuvinte "frumoase" gen " copil rau, needucat, lipsa de educatie, fara integrare in societate,etc".....ce bine ar fii ca in parcurile din RO sa fie multe mamici care citesc/activeaza pe DC
emilia.m spune:
Citat: |
citat din mesajul lui lulu77 Daca il intreb de ce loveste, vesnica lui replica" ptr ca e prietenul meu,ptr ca imi place de el" Alina ,mamica lui LUCA GABRIEL (20.08.2007) POZE http://picasaweb.google.com/lucagabriel07 www.picasaweb.google.com/comenzi.hainutze/ "Nu exista funie sau lant care sa lege mai strans si mai iute decat itele dragostei!" |
Foarte tare faza asta
Exact asta ceva apare in filmul "He's Just Not That Into You" chiar pe la inceput, in primele 5 minute si o poti vedea pe acest link de la secunda 10:
www.youtube.com/watch?v=U6-DyqwfvhU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=U6-DyqwfvhU
Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.
sorana spune:
Foarte probabil este doar o perioada care va trece.
Dar ar trebui sa ii spuneti de fiecare data sa nu mai faca, ca pe celalalt copil il doare si de fiecare data trebuie sa-si ceara scuze.
Explicati cu rabdare de fiecare data si asta e.
Eventual mergeti impreuna (copilul si adultul) sa va cereti scuze de la copilul lovit.
Sorana si Monica (7 ani)
lulu77 spune:
sorana, mereu l-am pus sa isi ceara scuze, si uneori.....isi cerea scuze fara sa se intample nimik, de la toata lumea, a fost un semnal de alarma ptr mine, si am lasat-o mai moale cu mersul de manutza si cerut scuze, am continuat doar cu explicatii, vorbit, etc.