Accident - Pot avea acces la foaia de obsevartie?

Accident - Pot avea acces la foaia de obsevartie? | Autor: Tzuni

Link direct la acest mesaj

Pe scurt: accident cu atv-ul. Hemoragie interna, colon rupt, operatie, reaminare ATI. Spital de provincie (pe Valea Jiului, nu foarte dotat). Doctorii spun ca pacientul e de netransportat la Buc. In acelasi timp, nu ne dau f multe info despre starea bolnavului. Legal: avem voie sau nu sa vedem foaia de observatie si s-o citim? Macar asa sa vedem cum stau lucrurile...

Astept raspuns urgent. Multumesc frumos.
Ela

www.youtube.com/watch?v=xiIm0elzalI&feature=related" target="_blank">THAT's ME

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

ca orice lege este cam vaga dar uite ce am gasit

Legea drepturilor pacientului

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

CAP. 1
Dispozitii generale

ART. 1
In sensul prezentei legi:
a) prin pacient se intelege persoana sanatoasa sau bolnava care utilizeaza serviciile de sanatate;
b) prin discriminare se intelege distinctia care se face intre persoane aflate in situatii similare pe baza rasei, sexului, varstei, apartenentei etnice, originii nationale sau sociale, religiei, optiunilor politice sau antipatiei personale;
c) prin ingrijiri de sanatate se intelege serviciile medicale, serviciile comunitare si serviciile conexe actului medical;
d) prin interventie medicala se intelege orice examinare, tratament sau alt act medical in scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;
e) prin ingrijiri terminale se intelege ingrijirile acordate unui pacient cu mijloacele de tratament disponibile, atunci cand nu mai este posibila imbunatatirea prognozei fatale a starii de boala, precum si ingrijirile acordate in apropierea decesului.
ART. 2
Pacientii au dreptul la ingrijiri medicale de cea mai inalta calitate de care societatea dispune, in conformitate cu resursele umane, financiare si materiale.
ART. 3
Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoana umana, fara nici o discriminare.

CAP. 2
Dreptul pacientului la informatia medicala

ART. 4
Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum si la modul de a le utiliza.
ART. 5
(1) Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identitatii si statutului profesional al furnizorilor de servicii de sanatate.
(2) Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor si obiceiurilor pe care trebuie sa le respecte pe durata spitalizarii.
ART. 6
Pacientul are dreptul de a fi informat asupra starii sale de sanatate, a interventiilor medicale propuse, a riscurilor potentiale ale fiecarei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuarii tratamentului si nerespectarii recomandarilor medicale, precum si cu privire la date despre diagnostic si prognostic.
ART. 7
Pacientul are dreptul de a decide daca mai doreste sa fie informat in cazul in care informatiile prezentate de catre medic i-ar cauza suferinta.
ART. 8
Informatiile se aduc la cunostinta pacientului intr-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; in cazul in care pacientul nu cunoaste limba romana, informatiile i se aduc la cunostinta in limba materna ori in limba pe care o cunoaste sau, dupa caz, se va cauta o alta forma de comunicare.
ART. 9
Pacientul are dreptul de a cere in mod expres sa nu fie informat si de a alege o alta persoana care sa fie informata in locul sau.
ART. 10
Rudele si prietenii pacientului pot fi informati despre evolutia investigatiilor, diagnostic si tratament, cu acordul pacientului.
ART. 11
Pacientul are dreptul de a cere si de a obtine o alta opinie medicala.
ART. 12
Pacientul are dreptul sa solicite si sa primeasca, la externare, un rezumat scris al investigatiilor, diagnosticului, tratamentului si ingrijirilor acordate pe perioada spitalizarii.

etc
Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

aici este toata
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_drepturilor_pacientului.php

devii ceea ce practici
www.de-azi.ro
http://oscarfriends.wordpress.com/

Tot ce poti cumpara cu bani e ieftin! Erich Maria Remarque.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zmotocel spune:

ai dreptul sa ti se spuna stare pacientului (doar daca esti sotie,sot, mama, tata si daca pacientul este de acord), ce s-ar putea face in continuare si care ar putea fi evolutia etc.
cat despre foia de observatie teoretic pacientul poate avea acces la ea, dar nu si o terta persoana. oricum, chiar daca ai avea acces la ea nu prea te-ar ajuta daca nu esti medic.
in alta ordine de idei... daca spun ca nu poate fi transportat la bucuresti cel mai probabil asa este. spitalele din provincie sunt mai mult decat fericite cand pot trimite pacienti gravi la bucuresti. nu vad de ce acest spital ar fi o exceptie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns EllaX spune:

Pacientul si reprezentantul legal (imputernicit la notar) pot avea acces la foaia de observatie a pacientului.
Se mai poate face o cerere pentru copierea foii - cerere adresata directiunii spitalului respectiv; daca o aproba serviciul juridic al spitalului, foaia poate fi copiata - cand sunt necesare copii pentru asiguratori privati, spre exemplu.

Informatii (verbal, de la medic) despre evolutia pacientului pot primi pacientul si persoana desemnata de pacient - versiunea oficiala. Neoficial, in Ro se dau informatii familiei sau celui care vine de obicei la pacient si-i poarta de grija.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tzuni spune:

Multumesc frumos, fetelor! Doctorii sunt fff evazivi, par depasiti de situatie, nu raspund concret la intrebari... simt ca ne poarta cu vorba. As vrea si o alta opinie din Bucuresti, de-asta am nevoie de info din foaia de observatie.
Multumesc inca o data.
Ela

www.youtube.com/watch?v=xiIm0elzalI&feature=related" target="_blank">THAT's ME

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mirunajr spune:

daca va asumati sa-l transportati la Buc , in conditiile date, va trebui sa dati semnatura in acest sens. Cat priveste foia de observatie, in cazul in care il trimite la bucuresti, va fi trimisa si fisa.
Eu pot sa-ti spun ce am patit noi, in ianuarie anul acesta la spitalukl Bgdasar din Buc. Acolo e pus afis mare pe usa Prof. ca fisa nu se da decat cu cerere expresa de catre organele de judecat *in cazul unui proces( altfel nu!

Ar fi bine totusi sa insistati sa mearga la buc. La Bgdasar sint si medici fff buni! Din proprie experienta ti-o spun!


sanatate multa si succes1

Mergi la inceput