concediul prenatal in situatia de deces copil
am si eu o intrebare. am nascut inainte de termen, la 25 saptamani. nu am apucat sa intru in prenatal inainte de nastere. dupa 18 zile, bebele a murit.am dreptul sa iau toate cele 126 de zile ( maternitate+lehuzie)?
multumesc
www.flickr.com/photos/carola456/
Raspunsuri
CorinaDani spune:
condoleante pentru ingerasul tau !
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
carola spune:
marius, da-mi si argumente eventual lege, ceva.
medicul de familie mi-a spus ca nu se acorda si a ramas sa se intereseze. mie mi se pare aberant. daca bebele traia aveam dreptul la cele 126 de zile. de ce sa nu am si daca nu mai este?
multumesc, Corina.
Ayla21 spune:
Carola, uite aici http://www.organizatiaemma.ro/resurse/legal
Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale prevede in art.98 alin.1 ca asiguratii sistemului public au dreptul, in afara de pensie, atat la concediu si indemnizatie pentru maternitate cat si la concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului; Dupa cum se observa sunt reglementate diferit cele doua tipuri de concedii: cel de maternitate care implica atat femeia gravida cat si pe cea care a nascut recent, pe de o parte si concediul pentru cresterea copilului pe de alta parte.
Mai mult decat atat legea prevede in art.118 ca "Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.", iar art.119 precizeaza in mod expres ca:
(1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina si lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiaza, la cerere, de concediu pentru sarcina, incepand cu luna a 6-a de sarcina.
(4) in cazul in care copilul se naste mort sau moare in perioada concediului de lauzie, indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata acestuia."
Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate dau un ORDIN comun in data de 27 ianuarie 2006 pentru aprobarea Normelor de Aplicare a Prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate care din nou statueaza, in art. 43 alin.5 dreptul mamelelor care au nascut un copil mort sau acesta moare in perioada concediului de lauzie sa beneficieze de indemnizatia de maternitate se acorda pe toata durata concediului de lauzie.
_
www.glitter-graphics.com/users/monika21m" target="_blank">Monica, mami de Claudiu si Luana - Sunt o mica printesa
Adun cioburi de fericire. Poate candva isi vor da mana.
carola spune:
mai am o nelamurire.
concediul de sarcina si lehuzie intra sub incidenta Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 430/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate? ma intereseaza daca este necesar sa se respecte intervalele orare in care esti nevoit sa te afli la adresa declarata.
multumesc,
p@ulici spune:
Carola din proprie experienta ai dreptul la exact 42 de zile. Aceeasi problema am avut-o si eu din pacate legislatia nu permite.
Gena MTHFR Mutatia A1298C Genotip HOMOZIGOT Tratament: Clexane 0.4, Utrogestan 2/zi, O fetita nascuta prematur si decedata la 12 zile, Supravegheata de dr. Heim Manuela Satu Mare
Avem un ingeras care ne vegheaza de sus... Este fetita noastra Gabriela Catalina 27.04-09.05.2010
Povestea ta printesa...povestea noastra O viata ... nascuta din doi
carola spune:
unde scrie?
eu m-am interesat la ITM si la casa de asigurari. mi-au spus ca se acorda toate 126 de zile.
carola spune:
sa inteleg ca nu cunoaste nimeni acest aspect referitor la concediul de sarcina si lauzie.
marius spune:
Cel privitor la intervalul orelor la care sa fi acasa? Daca da, nu am auzit de asa ceva pt concediul de maternitate.
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
carola spune:
da, despre intervalul orar vorbeam.
am intrebat lucrul acesta pentru ca m-au pus sa semnez o declaratie si o instiintare cum ca stau acasa in orele specificate. oricum mi se pare aberant, dar am semnat.