Cum ne organizam cheltuielile acum!
Raspunsuri - Pagina 2
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Laura25 Eu am inteles din alt mesaj al lui blackgirl0 ca a costat-o 15000 un imprumut pt amenajarea cabinetului, nu spaga pt post. Inainte de a comenta poate ar fi bine sa intrebati ce inseamna "un loc de munca pentru care am datorii de 15.000 de euro" |
mi-am permis sa comentez pentru ca stiu ce inseamna sa te coste "locul de munca" (repetat in doua mesaje consecutive, in loc de "locul locului de munca" sau mai simplu, "cabinetul in care am postul"). si da, pe vremea mea atata "costa" un post. eu vorbesc de un post in spital, fiindca am o specializare la care nu te poti apuca sa amenajezi vreun cabinet, cu sau fara credit.
acu', ca sa fiu sincera, erau dolari, nu euro, dar era pe vremea cand diferenta intre dolar si euro era mica-mica de tot. iar noi ca rezidenti tocmai saltaseram de cateva luni de la imensul salariu de 50 de dolari la 100. eh, dublu, alta viata - ne mai permiteam si noi cate-un suc (nu zilnic, fireste)
![](icon_smile.gif)
unde se duceau banii aia? pai din cate stiu eu, grosul se ducea undeva la minister, spre cineva cu drept de decizie de a "scoate postul", si cam o treime spre seful comisiei care trebuia sa desemneze castigatorul postului respectiv.
aveam 3 colegi cu potenta financiara de a face rost de suma asta (deloc usor, cu eforturile familiei reunite, posibilitatile de creditare pe atunci fiind nule). partea frumoasa era ca eu, chiar daca m-as fi impiedicat pe strada de o sacosa cu mii de dolari, n-as fi rezolvat nimic, fiindca numai suma in sine nu era suficienta. pe langa asta, mai trebuia si cineva care sa te sustina, sa-i promita domnului director, pe langa suma, si intrarea in academie sau ceva asemanator.
astept si eu sa vina blackgirl0 sa ne lamureasca, daca doreste. la primul post am interpretat si eu ca fiind vorba despre un cabinet. al doilea m-a dus insa cu gandul la altceva. scuze pentru off topic.
![](images/user_woman.png)
iulia_b spune:
Sper sa fi inteles eu gresit...cineva se plange ca a cumparat un post (sau creat special) si nerecunoscatorii nu suporta transpostul, masa, cazarea, rata, excursiile, timpul cu copilul, etc.
Cat despre subiect, ficare cred ca incearca sa se restranga asa cum poate. dar ani de zile, romanii s-au aruncat in credite orbeste. In 2002 am cumparat apartament cu 14000$ (credit) pe care l-am vandut in 2008 cu 90 000 euro. Altii in 2002 si-au luat masini , tot cu 14000 $, care in 2008 valorau nici pe jumatate, si stau in chirie. Se plang ca nu sunt ajutati de stat sa-si ia casa. Pana la urma a fost o chestie de prioritate. Eu am mers cu autobuzul, si acum, in ultimii ani am luat Logan, stiu, masina de tarani. De ce romanii au investiti in SUV-uri? De ce la un venit mediu nu s-a mers pe o masina medie? De ce LCD-uri, plasme, haine de la Zara (cel putin), carucioare de 500 euro? Cand din vest veneau semnale ca treburile nu stau tocmai bine, romanul investea in plasme. Acum nu-si vine sa-si creada ochilor si s-a trezit ca nu sunt bani de rate...
edit ca uitasem de telefoane, ma uitam ca pana si maturatorii de la Salubris (comparatie ca si venit) aveau telefon mai scump ca al meu...
DanaAlex spune:
citat din mesajul lui b.nica Din mai toate carucioarele nu lipsea...hartia igienica! |
Acum stand sa judecam rational,hai sa vedem ce produse de stricta necesitate,vor fi cel mai mult afectate de cresterea TVA-ului. |
nu banuiai cand l-ai votat pe base...nu-i asa? (asta daca l-ai votat, ca gurile rele asa sustin
![](icon_smile_big.gif)
Dana, mama Tianei (23 august 2006) si a lui Tiberiu (7 iulie 2007)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/bird70/bird70.jpg)
bird70 spune:
citat din mesajul lui blackgirl0 Sotul nici nu concepe sa plece din Romania, stie limba franceza, dar se gandeste ca nu se va adapta. Si mi-a spus clar ca am de ales: profesia sau familia. |
Si tu nu poti sa-l convingi pe sotul tau ca tu vrei sa pleci din Romania 'pentru familie'?
Eu am fost motorul din spatele emigrarii noastre, daca era dupa sotul meu probabil mai pierdeam vremea pe acolo cativa ani pentru ca "nu e chiar asa rau". Si nu era asa rau pentru ca aveam apartament (de la parinti) fara rate, masina (tot de la parinti), mobila in casa, etc. Stiu ca majoritatea tinerilor trebuie sa lucreze foarte multi ani sa ajunga unde eram noi la 20 de ani. Dar am plecat pentru o viata mai buna, pentru un mediu relaxat, pentru a avea timp de calitate cu familia, pentru o educatie adevarata pentru copii, etc.
Daca pleci, mai ales in conditiile in care ai job si posibilitati de stabilire acolo, nu tu vei fi principalul beneficiar ci copilul tau. Copilul se va adapta cel mai usor si rapid, copilul va beneficia pe termen lung cel mai mult de mediu, educatia, perspectivele, siguranta si sanatatea de acolo. Noi astia mari, vom cara toata viata 'bagajul' anilor petrecuti in Romania.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
denizel spune:
citat din mesajul lui bird70 Dar am plecat pentru a avea timp de calitate cu familia... |
![](icon_smile_big.gif)
![](icon_smile_big.gif)
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul"
![](icon_smile.gif)
DanaAlex spune:
tot respectul pentru cei care au plecat/pleaca din romania...insa nu toti avem capacitatea de a lasa in urma familie, prieteni, peisaje, studii, etc si a emigra...parerea mea
si apoi ce s-ar intampla daca plecam toti??? ideea topicului este alta...
Dana, mama Tianei (23 august 2006) si a lui Tiberiu (7 iulie 2007)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/ellinia/ellinia.jpg)
ellinia spune:
Am auzit azi doi comercianti vorbind intre ei. Se intrebau daca si-au dus casele de marcat "la marit TVA-ul". Parca nu-mi vine sa cred ca pentru orice flecustetz vom plati mai mult, in timp ce veniturile noastre vor scadea. Am fost si eu azi intr-un supermarket. Erau niste cozi la case, ceva de speriat! Toata lumea cumpara ulei, zahar si orez. Am vazut si cativa cu apa minerala. Si asa banii astia nu aveau valoare pana acum, de acum inainte nici atat...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui ellinia Erau niste cozi la case, ceva de speriat! Toata lumea cumpara ulei, zahar si orez. |
Exact ca la inceputul anilor '90. Cand cursul dolarului crestea zilnic cu cateva procente iar pietarii mai scriau preturile la rosii sau cartofi si in dolari.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Happy_in_TO/Happy_in_TO.jpg)
Happy_in_TO spune:
Pe mine ma apuca disperarea numai cind citesc aici pe Forum despre situatia din Romania! Nu imi pot inchipui cum este sa traiesti asa zi de zi, in nesiguranta si neputinta.
Ieri, in timp ce mergeam spre casa ma gindeam asa, ce as face eu. Ce poti sa faci cind regulire jocului sint schimbate in defavoarea ta cind ti-e lumea mai draga? M-ar gitui neputinta de a face ceva si m-ar obosi goraznic jocul asta necinstit, in asemenea hal de as refuza sa il joc mai departe.
Vorbeam cu maica-mea ieri pe Messenger (ea este in Romania si zice mereu ca ii este bine, sa nu imi fac griji de ea) si mi-a spus de TVA'ul sta care se va aplica simultan cu redurerile pensiilor si salariilor. Sinucidere curata! Pai lumea nu va mai cumpara. Banii vor circula mai incet si Romania se va afunda in depresie.
I-am spus maica-mii ca si aici se vor re-aranja taxele de la 1 iulie. Va fi o taxa de 13% care se va numi HST.
Inainte erau taxe de 5% care se numea GST si 8% care se numea PST. Combinat erau tot 13%, ba acum citiva ani combinatia lor era de 15%.
Dar, sint produse care nu sint taxabile: mincarea necesara (dar nu cola, ciocolata, si alte produse care nu sint considerate necesare), articolele pentru copii vor fi taxte redus. Deci acolo, la strictul necesar de mincare nu te taxeaza, ceea ce conteaza pentru un pensionar care isi numara banutii...
Bun, deci se introduce taxa de HST de la 1 Iulie. Dar, ca ajutor pentru perioada de tranzitie, guvernul a trimis un cec pe data de 10 iunie in valoare de $330 pentru o familie care face sub $160,000.00 pe an si $100 pentru o persoana singura care face mai putin de $80,000.00 pe an. In Decembrie se vor primi alte cecuri de $335.00 si in Junie 2011 alt cec de $330.00.
http://www.cra-arc.gc.ca/bnfts/rltd_prgrms/sttb-eng.html
Nu este mult acel cec de ajutor, dar este ceva. Pentru ca, oricit ti se pare de amara pastila, vine cu mesajul ca este absolut necesara refacerii econimiei, dar si cu asigurarea ca uite dom'le guvernului ii pasa de noi.