Termen eliberare carnet munca
Va rog sa ma ajutati cu o informatie : care este termenul legal in care angajatorul trebuie sa elibereze carnetul de munca + adeverinta ( sau alte acte doveditoare ) ,in cazul in care s-a intrerupt activitatea conf. art.65-alin.1 din Codul Muncii ?
Va multumesc.
Raspunsuri
mariana_flo spune:
30 zile calendaristice. Fa si o cerere in acest sens catre firma la care ai lucrat.
maraki spune:
Uite raspunsul dat de prietena mea care se ocupa cu cartile de munca:
" in lege nu scrie nimic de termen
dar normal in 3o de zile trebuie sa i le dea
altfel pierde o luna de somaj
de obicei daca nu ai pile la itm , ii da cartea tarziu de acolo
: mie mi s-a intamplat la o firma sa le iau dupa 5 luni "
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5
mariana_flo spune:
Intr-adevar, nu se elibereaza pe loc sau repede carnetul de munca la plecarea din unitate, insa dupa depunerea ultimul stat salarii (care implica lichidarea angajatului respectiv) un termen rezonabil poate fi de maxim 2 saptamani.
Ca si recomandare pt rezolvarea problemei:
- Intocmiti o adresa scrisa catre angajator in care sa mentionati situatia de mai sus -in 2 exemplare
- adresa sa fie depusa direct la sediul companiei, cu nr de inregistrare si cu stampila de intrare a companiei angajatoare pe al 2-lea exemplar, care va ramane la dvs.
De ce? intrucat de multe ori la Dept HR sunt multe probleme de rezolvat 'pe loc'-angajati cu adeverinte, CIM in-off si probabil probl dvs nu a fost considerata prioritara, dvs. nefiind de fata; asa se intampla in 2 din 3 cazuri similare .
Adresa depusa va poate ajuta mai mult decat o somatie sau notificare, pe scurt le reamintiti probl dvs de care probabil au uitat
Daca nu primiti raspuns la acea adresa puteti continua pe cale legala.
Temei legal pentru situatia dvs:
DECRETUL nr. 92 din 16 aprilie 1976 privind carnetul de munca
Art. 3 (2) Carnetul de munca se intocmeste in termen de cel mult 30 de zile de la incadrarea in munca.
Art. 6 (1) Modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, se inscriu in acesta in termen de 15 zile de la data producerii lor. (,,modificare care include si incetarea CIM,,)
Art. 8 (2) Impotriva masurii luate potrivit alin. (1), precum si in cazul neeliberarii carnetului la incetarea activitatii, titularul carnetului de munca se poate adresa cu plingere la judecatoria in a carei raza teritoriala isi are sediul unitatea care a luat masura respectiva, in termen de 30 de zile de la data comunicarii.
Art. 23 (1) ...constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1000 lei:
c) neinregistrarea in carnetul de munca, fara motive temeinice, in termenul prevazut de lege, a schimbarilor intervenite in situatia titularului carnetului, precum si neeliberarea carnetului la data incetarii raporturilor de munca
helen75 spune:
Multumesc fetelor .
Asta era si ideea- daca nu se incadreaza in cele 30 de zile , se pierde somajul. Am tot dat telefoane la firma si am vorbit cu d-na de la HR si mi-a spus mereu ca se va rezolva. Acum a cotit-o, ca inca nu s-au facut salariile pe iunie (ultima zi de munca fiind 3 iunie) si nu a depus statele la ITM. Pai nu e logic, adica nu trebuia sa faca un stat separat (lichidarea) doar pt.mine ? Asa am vazut ultima data ca s-a procedat acum 7-8 ani . Si daca nu reusesc sa-mi trimita actele la timp , eu fiind in alta localitate si firma in Bucuresti, pot sa-i dau in judecata? Adica, sincer, nu-mi convine sa pierd o luna , si mai ales -continuitatea.
Va multumesc inca o data.
maraki spune:
Daca primesc raspuns de la prietena mea, il postez imediat
Monica
http://www.community.webshots.com/user/maraki36
mami cu Angelo poniroulis ( 29 Dec. 2005 )
Foto Angelo
Angelo1
Angelo2
Angelo3
Angelo4
filmulete maraki5