Dati bacsis la All-inclusive ?
Am revenit recent din Turcia si vroiam sa va intreb ceva, ca sa stiu care sunt uzantele.
Am fost la All-Inclusive, anul asta langa Bodrum si anul trecut la Kusadasi si, desi nu am avut nimic de platit, am observat peste tot "TIP-BOX" - cutia pentru bacsisuri.
Anul trecut nu mi-a placut unde am fost, asa ca n-am lasat nimic.
Anul asta mi-a placut foarte mult, asa ca am pus cate ceva cand am plecat, dar n-am vazut pe nimeni niciodata sa puna ceva.
Asa ca va intreb pe voi: puneti ceva in cutiile alea ?
Boghi
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">... e mai simplu decat crezi ...
Raspunsuri
CorinaDani spune:
da, eu am pus, pentru ca am fost multumita de servicii si personal
normal ca se pun banuti, chiar este recomandat sa fii "atent" cu cei de la bar, te vor servi mai prompt si cu bauturi mai bune
nu ai vazut cand se pun bani in tip-box pentru ca probabil nu ai fost atenta, te-ai dus pentru odihna si relaxare, dar te asigur ca se pun. cat de multi bani se strang intr-o zi sau saptamana, greu de stiut sau de estimat .
dezavantajul lor este ca turistii din anumite tari sunt straini de acest concept, asadar nu dau "tip" pentru ca nu le sta in fire si li se pare corect sa primeasca ce au platit, fara a simti nevoia sa-i motiveze pe cei din personalul hotelului...
mai e un aspect : in general aceste hoteluri sunt AI sau UAI, deci nu prea ai ce sa iei cu bani (mancare, bautura) decat daca esti foarte pretentios sau nu-ti plac cele gratuite/locale. asadar, cei care lucreaza la bar sau la restaurant nu prea umbla cu cash, cel putin anul trecut, la batihan, aveau casiera la pool-bar, incasa pentru inghetata, comenzi de bauturi care nu erau incluse in AI sau feluri de mancare pe comanda, in timpul sau in afara orelor de servit masa.
pana si cuvantul "bacsis" e de provenienta turca (asa stiam), deci e un obicei impamantenit la ei...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
Burtocika spune:
Bine, bine, stiu ca e impamantenit si stiu ca "bacsis" provine de la turci.
Eu vroiam sa stiu daca dati ... Sa stii ca m-am uitat cu atentie, dar n-am vazut pe nimeni niciodata sa puna ceva in acele cutii ...
Eu am pus, dupa cum v-am spus, dar n-am observat nici o schimbare in atitudinea personalului. Cei de anul trecut au fost tot atat de puturosi ca si inainte, iar cei de anul asta au fost la fel de amabili ca si inainte de bacsis.
Boghi
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">... e mai simplu decat crezi ...
Bebe Beca spune:
Si noi dam bacsis, incepand de la receptie si terminand cu camerista. Noi am dat pornind de la gandul ca au salariile mici si ca asta ii ajuta sa isi rotunjeasca veniturile. Si in semn de multumire, pentru ca muncesc ca nebunii, de dimineata pana noaptea. Cel putin la hotelurile la care am fost noi.
Ioana, Rebeca (16.05.2004) si Sara (17.04.2009)
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca
irinai spune:
Eu le dau intotdeauna la cameriste. Iar la restaurant/bar le dau direct chelnerilor, pe care i-am vazut ca il depuneau ei in "TIP Box".
marutzu spune:
si eu dau dar direct lor. nu am pus in box desi aveau peste tot. in egipt e mai rau decat in turcia in privinta saraciei cameristul pt ca acolo numai barbatii muncesc in hoteluri avea 30 dolari salar pe luna eu dadeam cu placere cate 1 dolar dau 2 pe zi desi stateam la all inclusive si la bar dadeam...imi era mila ca reau saraci dar toti isi faceau treaba la fel de bn cred indif daca dadeai sau nu cel putin asa vreau sa cred! in partile celelalte gen thaylanda , filipine mi s a parut ca bacsisul este mai apreciat si kiar te serveau mult altfel mai ales daca veneai cateva zile la rand la aceeasi terasa
anca_27 spune:
Fetelor, sora mea lucreaza vara asta la un hotel de lux cu all-inclusive, in Grecia, si mi-a mai zis ce si cum... acea tip-box in care se strang zilnic pana la 100 de euro, la ei, de exemplu, e golita de barmanul-sef si nu le da nimic, desi ei fac munca grea - de asta s-ar putea sa para ca unii sunt morocanosi - lucreaza peste program tot timpul, 7 din 7, si salariul, desi promis intre 500 si 800, e clar 500, uneori si 480 pentru motive inventate.
Pe mine m-a socat ce-mi povesteste despre cum e tratat personalul, mai ales ca e hotel dintr-un lant baban...
Si e trist, stiu, dar si ea s-a resemnat pentru ca simte ca cineva isi bate joc de ei, nu mai pune suflet ca la inceput, si clientii au de suferit... Contractul e contract, da, si seful e sef.
Partea mai placuta, se bucura la cel mai mic bacsis, dat direct in mana. Atunci simte ca munca ei e apreciata totusi de cineva...
Desi pare ca o deplang, nu e asa, eu zic ca e o experienta din care invata ceva; doar va zic cum e all-inclusive-ul si restul vazut din punctul lor de vedere.
Mami de Sara (8 dec 2008)
============
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">Licurici
..........................................
Si pt mine, si pt tine, si pt el, si pt ea...
Candy spune:
Teoretic, sumele stranse din tips ar trebui sa se imparta intre angajati, dar ce se intampla in realitate cu ele, e greu de spus... Probabil difera si de la hotel la hotel (desi nu sunt doar in hoteluri - noi am intalnit tip-box chiar si in croaziere) si in functie de sef sau relatiile din colectiv.
In croaziere eu am pus intotdeauna cate ceva, daca mi-a placut, in rest, la hotel - in restaurant, bar etc am preferat sa dau direct, in special in Turcia si Egipt. In tarile europene mi-a fost cam... hmmm sa dau, sincera sa fiu, am lasat doar ptr cameriste pe pat.
God, if I can't have what I want, let me want what I have.
Burtocika spune:
Si cam cat dati ? Dati in fiecare zi, la fiecare terasa sau bar, la fiecare bautura comandata ?
Ok, stiu ca au salariul mic si sunt munciti, dar m-a surprins un pic ...
Boghi
www.goblenpartner.webs.com" target="_blank">mai lucreaza cineva goblen?
www.avonromania.webs.com" target="_blank">... e mai simplu decat crezi ...
Bluel spune:
Asa suntem obisnuiti noi, romanii, sa nu prea dam bacsis, cand mergem la AI sau UAI, consideram ca daca am platit destul excursia, ce rost are sa mai dam si extra? ca nu ne obliga nimeni...banii astia se impart, de obicei, intre cei de la personal/adica intre cei care trebuie sa te faca sa te simti bine, ca de aici mai castiga si ei cate ceva, ca salariul e destul de mic in general,...... culmea, ca in Turcia de unde vine si "bacsisul" nici eu n-am vazut prea multa lume punand ceva in cutiuta sau dand direct chelnerilor/cameristei, dar in lume, de ex. Punta Cana/Dominicana, unde am fost la inceputul lui iunie, era absolut normal si chiar imperios necesar sa lasi ceva ...nu mult, eu personal am dat cate 5 USD cameristei de 2 ori in 2 saptamani (am avazut americani dand doar 1 USD ) si de regula, daca mergeam la restaurant a-la-carte sau bar, lasam tot asa, la bufet nu prea ...nu era cutiuta la vedere