Suntem in clasa a doua :2010-2011
Raspunsuri - Pagina 12
loryi1974 spune:
Cu rezerva ca literele diferite nu inseamna cifre diferite (cred ca este o greseala ca sunt litere diferite-in definitiv sunt 12 litere si max 11 numere de la 0-10 inclusiv limitele) ,fiica-mea a facut-o in felul urmator :
*zice ca jos ar trebui sa fie 6 6 ,apoi 8 8 si 10 ,10 la ultimul;
*a observat la primul cerc 3 -1 egal 2 de pe randul de jos,la al doilea cerc ,in sens invers ,6-2 egal 4 numarul din partea de jos.
In consecinta ,zice ea,si pare o solutie ,urmatorul cerc ar trebui completat ca primul ,adica 2 si 8 sus si 6 jos (ar veni 8-2 egal 6 in sensul de la primul cerc),al patrulea cerc ar fi 9 si 1 sus si 8 jos(9-1 egal 8 ,sensul operatiei fiind identic ca la al doilea cerc),iar ultimul reia regula din primul cerc 0 si 10 sus ,10 jos.
La prima vedere ,pare o solutie,dar trebuie sa o studiez si eu mai in detaliu.
Ce caiet de vacanta este?Noi avem Paralela 45 si una cu titlul "Descoperim matematica".
O sa dau problema mai departe ,e chiar simpatica
,de aceea intreb de numele culegerii,mai vrem probleme din astea.
sorana spune:
Lory raspunsul fetei tale mi se pare cel corect!
Bravo ei, fata desteapta.
Literele le-am pus eu ca nu stiam cum sa va desenez cercurile sa intelegeti ... de fapt in carte cercurile sunt goale.
Eu am gasit vreo 6 solutii dar nici una nu se incadra in "concentrul 0-10".
Caietul e ceva cu "Micul dexter" de la editura Delta Cart (sper ca nu-i reclama).
Sorana si Monica (7 ani)
sorana spune:
Am uitat sa zic de ce initial am respins in mintea mea o solutie ca cea a fetei tale. Pentru ca o data scazi stanga minus dreapta, o data dreapta minus stanga. Dar nu-i bai, poti pastra modelul, de fapt ....
Sorana si Monica (7 ani)
loryi1974 spune:
Cred ca e genul de problema care se preteaza la mai multe raspunsuri,dar trebuie sa le studiezi cu multa atentie.Trebuie sa mai fie si alte solutii.....
sorana spune:
Lory - oricum si in varianta data de fata sunt de fapt mai multe solutii. adica la cercul 3 ai jos 6, 6 iar sus poate fi 1, 7 sau 2,8 sau 3,9 sau 4,10.
Una peste alta problema mi se pare aiurea rau pentru ca exista foarte multe solutii, e drept ca nu se incadreaza in "concentrul 0-10".
Sorana si Monica (7 ani)
sorana spune:
Lory lasand la o parte ca de fapt sunt mai multe solutii mie tot mi se pare foarte inteligenta fata ta.
A "ochit" solutia ceea ce pur si simplu denota un iq mare.
Iar solutia ei este corecta sau este una dintre solutiile corecte, care de fapt mie imi scapase, ma pierdusem in amanunte (ca ar trebui pue o data la stanga, o data la dreapta - nah, amanunt).
Spune-i "merci" din partea mea pentru ajutor
si pupam fata cea desteapta.
Sorana si Monica (7 ani)
loryi1974 spune:
M-am uitat si eu mai atent pe problema si pe solutie,pare ok -pana la proba contrara
,fiica-mea stie sa impacheteze solutia in ambalaj si s-o livreze ,ma gandeam ca m-a imbrobodit![]()
Eiiii,Sorana,de unde animal din ala virtual?Na,c-am ajuns si la calculator,cica vrea sa ingrijeasca un astfel de animal.Am vazut ca fetita ta are,de unde l-ati luat?A mea ,deocamdata la calculator nu prea a avut acces,de fapt aproape deloc
,dar,a sosit momentul ,se pare.
Iasmin08 spune:
Sorana
saru-mana de PM. Multam fain. Gata am revenit la locusorul meu, la subiectul nostru
ca sunt fetita cuminte si ascultatoare.
Al meu mi-a facut amigdalita la Vatra Dornei cu febra doua zile de nu mi-a mai tihnit nimica....
Am urcat sus pe Rarau, ne-am plimbat prin munti, am baut apa rece de izvor si am papat zmeura...
Lectii yok in continuare, vad ca voi rezolvati probleme de matematica cu spor.
Eu nu pot sa il lamuresc un anumit gen de probleme: Gigel de 10 ani are astazi o surioara nou nascuta. Cati ani vor avea impreuna peste 6 ani?
Ca el aduna 10+6=16... Parca numai Gigel creste, surioara lui nu....
Deci noi cu din astea ne luptam. In plus de citit nu dorim, iar la scris cam uita, litera h mic... si H mare...
Astia suntem, cu astia defilam. N-am crezut ca pot uita literele de la mana pana la gura, dar se poate..![]()
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
loryi1974 spune:
Copilu patruleaza cu un arc si sageti la bunici in curte,apara cainii de rasa din curte de cei de pe strada
Si-a facut si un fel de tolba in care a bagat apa,fructe si,bineinteles,o carte .
Iasmin,incearca la citit cu benzi desenate sau carti care trateaza domenii de interes pentru el,nu pentru doamna.
La problema,nu stiu ce sa zic,poate impartirea pe bucati a problemei si apoi asamblarea ei.Pe mine fii-mea nu ma lasa sa o ajut,roade creioane si se incapataneaza pana ajunge la o solutie ,apoi vine la mine,dupa ce termina tot.
Intrebarea de azi suna astfel:mai exista Gazeta Matematica?