Primul an de scoala 2010-2011- clasa I
Raspunsuri - Pagina 13
Iasmin08 spune:
Sorana
vreu si eu hartie pentru scolarelul meu de clasa a doua, nu ma pasi te rog mult.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
Iasmin08 spune:
Si noua ni s-a spus ca e foarte important ca sa stie copilul s citeasca si sa scrie atunci cand intra in clasa I. Nu ca nu se fac literele, ci pentru ca timpul este folosit cu precadere pentru exercitii de clasa a doua in semestrul II cel putin, problemele la matematica se fac tot timpul inainte.
In semestrul II din clasa I se face trecerea peste ordin la adunari (si corespondentul la scaderi), mai cu seama peste suta. Asta pentru ca in semestrul I din clasa a doua sa se faca in continuare si sa se pistoneze peste trecerea peste ordin, iar in semestrul II din clasa a doua se trece deja la tabla inmultirii (desi conform programei se face tabla inmultirii abia in clasa a treia). Toate se fac in avans pentru ca in clasa a patra nu prea e timp de predat, materia de clasa a patra deja este facuta, iar copiii lucreaza intens culegerile si merg la concursuri. Mi s-a explicat ca in clasa a patra sunt atat de multe concursuri incat vor avea gen unul pe saptamana....
Overall: foarte multa presiune pe copii si foarte mult stress. Din aceasta cauza in continuare se sacrifica multe din orele de sport, poate chiar si de muzica si desen. (pe masura ce cresc aceste ore sunt sacrificate din ce in ce mai mult in favoarea orelor de matematica si romana)
Asta e cauza pentru care doamnele (unele) cauta sa aiba cat mai multi copii care deja stiu sa citeasca si sa socoteasca pana la 10 in momentul care intra in clasa I.
(Aici am zis din experienta mea- adica ceea ce mi s-a explicat, eu nu sunt cadru didactic)
Otiliav spune:
Ce ciudat mi se pare.
La sedinta cu parintii aici ni s-a spus ca prima cerinta este sa se schimbe singuri, sa manance singuri si sa se descurce la toaleta. Asta pentru ca ele nu ajuta copii la astfel de activitati si ba sunt in clase, ba afara in ploaie asa ca e musai sa se schimbe de cateva ori pe zi.
La capitolul cunostinte, e bine daca stiu sa-si scrie numele
Au avut o intalnire sa se cunoasca si i-a pus sa coloreze, sa deseneze, nici vorba de litere/cifre.
Ah, notiunea de silaba evident ca este deja SF
Mihaela, asa este, sunt similare. Tu ma intelegi de ce nu pot sa ii fac program de exercitii acasa. A facut ea cateva pagini de liniute dar nu stiu cat ii vor folosi ca exact ce spuneai si tu, aici nu se merge pe scrisul de mana. Ah, ca vreau eu acasa sa o invat in plus, traba mea dar nu e cazul sa stresez copilul.
La adunari se descurca binisor din fericire.
Eunice, eu nu vorbesc fluent norvegiana. In casa vorbim romana, la servici engleza si norvegiana am mai prins dar slabut.
Iasmin, dar voi sunteti de acord cu acele concursuri? De ce trebuie sa-i streseze pe toti ca sigur nivelul lor nu este acelasi pentru toti. Eu nu sunt multumita ca aici nu prea se face scoala dar nici asa ceva nu as accepta. Mi se pare ca abuzeaza psihic un copil de 7 ani.
Mami de Ana Maria(18.12.2004) si Elisa Andreea (09.12.2008) si 39+
Iulia Alexandra
Iasmin08 spune:
Otilia
, din cate am priceput, toate acele concursuri ii vor folosi la portofoliu (sau asa ceva?- un dosar cu realizarile personale). Am fost sfatuiti sa strangem absolut toate diplomele si sa le strangem la dosarul copilului- inclusiv cele de la concursurile sportive (gen karate, scrima etc). Acest portofoliu va conta (asa ni s-a spus) pe mai departe.
In plus, aceste concursuri ii pregatesc pentru examenul de final de la clasa a IVa. (la scoala lui fii-mio copiii- cei mai buni- sunt orientati catre licee dupa ce termina clasele primare). Acuma inca nu m-am decis daca va merge mai departe la clasa a V a la un liceu (foarte bune liceele aici in Iasi) ori la o scoala gimnaziala de cartier. Doamna invatatoare insa spune ca nici nu se pune problema, ca va merge la liceu. De aceea ii si pregateste asa intens.
Pe de alta parte insa eu nu pun asa mare accent pe asta. Dar ma intreb- cand va fi copilul mare, si va vrea sa mearga la nu stiu ce Liceu, nu imi va reprosa? Nici nu stiu unde e mai bine.
Ce nu imi pot da seama- este ca multi copii sunt usor de modelat, practic pot urma multe domenii. Dar ei nu isi pot da seama in varstele mici cam ce le-ar place sa faca in viata (sunt domenii unde e musai o pregatire intensa intr-o anumita directie). Asa e si puiul meu. Habar nu am ce inclinatii are (daca are vreuna) sau ce ii va place sa faca in final. Sunt tare debusolata, cam merg si eu cu curentul, dar asta e pentru ca nu stiu exact la ce sa ma astept.
Adica ma uit la fetele care spun: copilul meu are talent la ...x...y.... Eu nu pot sa spun asa ceva. Deci nu-mi ramane decat sa il pregatesc pentru..orice. Deocamdata in Romania scoala pune accent pe matematica si literatura romana- pe astea le tot pistoneaza (desi sunt slava Domnului destule lucruri care se pot face si fara matematica in extenso).
raisa5 spune:
Bafta multa. Cand copilul tau va merge la scoala nu vei mai fi asa de stresata, tot ce trebuie estew sa iei decizia la care scoala sa-l duci.
sorana spune:
Iasmin
In primul rand cred ca ar trebui sa ne mutam toate la subiectul "nostru" ca le-am zapacit de tot pe fetele care n-au inceput inca scoala.
In al doillea rand: si eu sunt cel putin la fel de debusolata ca si tine: Noi n-am mers la nici un concurs intr-a I-a (exceptie face concursul de dans sportiv) si mi-am facut la finalul anului o multime de reprosuri ca sunt o mama dusa cu capul care pericliteaza viitorul copilului ... ca noi n-avem nici o diploma de concurs din cls I si daca n-o sa avem la portofoliu si daca nu intra copilul la liceu bun si etc, etc
Apoi: fi-mea are oaresce talent la muzica. Asa si? Crezi ca o sa se faca Hannah Montana cand va fi mare? Din punctul meu de vedere sunt doar bani dati profului de chitara si nervi in trafic pana acolo si timp pierdut ... mai ales ca e puturoasa rau si nu repeta nimic niciodata si eu n-am nervi sa ma tin dupa ea sa repete si la chitara (imi ajunge cat trag de ea la mate si romana).
Una peste alta am constatat ca in medie se descurca ceva mai bine la romana fata de mate (poate pentru ca stia sa citeasca, poate inclinatie nativa sau poate nu pricepea prea bine mate de la doamna, nu stiu) ... in concluzie eu am tras cu ea acasa in special la mate. Adica la partea "slaba". La romana foarte rar am mai facut cate o dictare (inainte de vreun test) sau am mai explicat cate un cuvant ... La mate in schimb am facut aproape integral problemele din culegere (o alta culegere, nu cele pe care le avea de la scoala).
Si cu tot efortul pentru mate ... tot la romana au fost rezultatele mai bune.
Vedem intr-a 2-a cum va fi.
Foarte (dar foarte) putin am facut si noi trecere peste ordin. Doar la scoala, nu ca tema. Si nu in teste (adica n-a contat la nota).
Noua ne-a cerut invatatoarea acordul de a face ceva mai mult cu ei, precizand ca va fi mai usor ulterior, ca se descurca oricum foarte bine toti si deja se plictisesc, ma rog, toti parintii au zis "da".
Edit: Fi-mea are un animalut Webkinz. Pe siteul lor (american pentru copii americani!) sunt niste teste de mate ca sa castige animalutul tau bani ... sunt in engleza si contra-cronometru deci m-a chemat fi-mea sa o ajut. I-am zis ca ii traduc eu si ca sa faca ea exercitiile de mate si am bifat acolo "7 ani" desi ea are aproape 8 .... ei surpriza! Exercitiile erau de gen 8x(7-2+1)+(5-2)x6 =
De facut din cap in 30 de secunde!!!
Una peste alta cu tot ce zicem noi ca fac prea multe - mi-a fost clar ca de fapt fac mult prea putine!
Am editat ca nu-mi merge "spatiul" la tastatura si ma scoate din minti
Sorana si Monica (7 ani)
ingridnen spune:
mai fetelor, hai ca m-ati speriat.
Copiii nostri trebuie sa fie niste mici genii
cand intra la scoala...
Cred ca-i iau meditator din clasa I-a ca pe mine nu ma tin nervii
Ingrid si Cristi 7 ani
Lala_D spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui ingridnen mai fetelor, hai ca m-ati speriat. Copiii nostri trebuie sa fie niste mici genii Cred ca-i iau meditator din clasa I-a ca pe mine nu ma tin nervii ![]() Ingrid si Cristi 7 ani |
Nope. Ai nevoie de o invatatoare bine pregatita si dedicata muncii ei .
Al meu a intrat in clasa I fara sa stie sa scrie si fara sa stie sa citeasca . Mai avea si doar 6 ani si 3 luni, stangaci declarat. Facuse 3 ani de gradinita , unul fiind de pregatitoare.
Invatatoarea noastra a preferat sa nu stie copiii sa scrie/citeasca ( stiam asta , inscrierea la ea o facusem cu un an inainte aproape).
Si a lucrat EA cu ei.
Si inca bine de tot.
La noi nu a fost practica : "invatati voi in vacanta tabla inmultirii" sau altceva.
A facut in clasa . Acasa doar aprofundam si consolidam cunostinte.
La sfarsitul clasei a patra din 24 de copii am avut olimpici pe municipiu , ultima faza posibila la acest nivel, la romana :16 copii din care 5 cu premiul I, restul II si III, la matematica 12 copii premiati.
Asa ca se poate sa fie si mai nestiutor in la inceputul clasei I dar sa se descurce minunat pe urma
anemona spune:
Fetelor de copilasi de clasa a 2-a, nu ezitati sa intrati aici si sa ne impartasiti din experienta voastra! Foarte util si de interes pentru noi.
Reunosc ca eu va stiu pe toate, chiar daca mai mult din umbra v-am citit la subiectul de anul trecut cls 1, iar acum avem ocazia sa vorbim si despre copiii nostri.
Tocmai cand ma pregateam sa mai scot si eu de la naftalina niste mici teme pentru mandarina mea, ca de cand a luat vacanta a fost tot intr-o distractie si joaca, mi-a trantit o amigdalita cu 40.2 de mi-a trecut tot cheful. Asadar o las in pace cu ce stie si ce nu stie si om vedea in septembrie.