concediu de maternitate

concediu de maternitate | Autor: amalicax

Link direct la acest mesaj

as dori sa stiu daca cele 126 zile de concediu de maternitate se pot lua cum doreste pacienta conform legii 19/2000 Art. 119. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere.
(2) Concediile pentru sarcină și lăuzie se compensează între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare

sau cf. ordinuluui ministerului sanatatii nr. 942 din 27 decembrie 2001 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății și familiei și al ministrului muncii și solidarității sociale nr. 343/399/2001 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări socialepublicat în Monitorul Oficial nr. 113 din data: 02/12/2002, în care, la articolul I, sunt stipulate urmatoarele: 1. Alineatul 3 al literei c) "Concediul medical pentru maternitate" va avea următorul cuprins: "Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se eliberează de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia, de către medicul care a constatat nașterea sau de către medicul de familie care are în urmărire lehuza, pentru o perioada de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data nașterii copilului."

Am citit toate intrebarile de site, la o intrebare raspunsul era ca se elibereaza mai multe certificate medicale pentru perioade mai mari de 63 zile pt. postnatal, la alt mail raspunsul era ca nu se pot da mai mult de 63 zile pt. postnatal.
In cazul meu vreau sa-mi iau 20 zile prenatal (1-20 ianuarie) si restul de 106 zile postnatal.
Va rog lamuriti-ma si pe mine. Doctorita nu vrea sa-mi dea post natal mai mult de 63 zile, insemnand ca restul de zile sa le pierd. (in concediu de maternitate iau mai multi bani decat cu ordonanta lor - 23).
O alta intrebare este cand depun cererea pt. concediul de cresterea copilului, dupa cele 126 zile, sau 63 zile post natal, si ce acte trebuie depuse.
multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns liviu`s spune:

Este adevarat ca alin.(3) al literei c) din Ordinul ministrului sănătății și familiei și al ministrului muncii și solidarității sociale nr. 343/399/2001 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări sociale a fost modificat si are forma prezentata de tine, dar daca citesti si alineatul 4 al aceleiasi litere, vei vedea:
"Concediile medicale pentru sarcină și lehuzie se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, indiferent dacă copilul se naște viu sau mort, care se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amalicax spune:

Este adevarat ca alin.(3) al literei c) din Ordinul ministrului sănătății și familiei și al ministrului muncii și solidarității sociale nr. 343/399/2001 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind eliberarea certificatelor de concediu medical în baza cărora se acordă indemnizațiile de asigurări sociale a fost modificat si are forma prezentata de tine, dar daca citesti si alineatul 4 al aceleiasi litere, vei vedea:
"Concediile medicale pentru sarcină și lehuzie se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, indiferent dacă copilul se naște viu sau mort, care se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare."

Iti multumesc pt. raspuns, insa ordinul la care fac eu referire a aparut mai recent, publict in M.Of. din 12 feb. 2002 fata de ord. 343/399 publicat in 19 nov. 2001. Ordinul de care spun eu si anume 942 este in completare la 343/399 si spune clar la alineatul 3 al lit. c pemtru o perioada de 31 fata de ord. 343/399 unde scrie pentru perioade de 31 zile...
Daca paragraful care spune ca cele 126 de zile se compenseaza intre ele nu mai este stipulat in ord. 942, poate nu mai este valabil.
Eu trebuie sa-i dovedesc doctoritei ca imi poate acorda si 110 zile postnatal.
Tu spui ca poat sa-mi dea postnatal mai mare de 63 zile din cate inteleg eu.
Te rog uita-te pe cele de mai sus si spune-mi fara nici un dubiu cum este corect, si care este procedura(mai multe certificate dew 31 zile pana la incheierea duratei de post natal, de ex. pt. 100 zile - 4 certificate)
Merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lavv spune:

Buna!
Si eu sunt in situatia ta - am DPN 18 ian. 2004 si ma avantajeaza pre si post natalul , drept pt care aseara am fost la dr. de fam. si am intrebat clar...a raspuns tot clar : SE COMPENSEAZA. Deci eu iti sugerez sa schimbi dr. de familie, daca nu te incomodeaza prea mult (eu asa intentionam ca oricum n-am beneficiat de prea multe de pe urma ei) Deja gasisem o alta dispusa :-)
Asa ca... la chestiile astea sucite cu oameni suciti nu dai de capat.
Succes si te asteptam pe "Interzis barbatilor" la "Mamici de ian-feb 2004" :-)
Sanatate multa
Lavv (sapt 27-a)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu poate sa iti acorde concediu medical pentru o perioada ce depaseste 63 de zile de la momentul nasterii copilului asa cum precizeaza legea. Prin legea 19 si modificari se spune ca ar fi compensabil insa prin ordinul precizat de tine se restrictioneaza in mod inechivoc ca un medic nu poate elibera un concediu medical pentru o perioada care sa depaseasca 63 de zile fata de data nasterii.

Marius (www.desprecopii.com)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

Este mai bine sa tine evidenta ta ,medicul de familie,deci de la ea ceri prenatal si postnatal,care va fi de 126 de zile.
La maternitate elibereaza postnatal numai daca ceri ,aceasta poate sa fie maxim 63 de zile.
De ex: daca cineva are prenatal pe luna octombrie ,naste la 26 octombrie,de la maternitate automat se elibereaza din data internarii
postnatalul,atunci cele 5 zile se suprapun.Cine doreste si prenatal sa ceara de la med. de familie si postnatalul.Se poate ,stiu sigur.
Am avut caz la locul meu de munca.
ili

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by amalicax
Iti multumesc pt. raspuns, insa ordinul la care fac eu referire a aparut mai recent, publict in M.Of. din 12 feb. 2002 fata de ord. 343/399 publicat in 19 nov. 2001. Ordinul de care spun eu si anume 942 este in completare la 343/399 si spune clar la alineatul 3 al lit. c pemtru o perioada de 31 fata de ord. 343/399 unde scrie pentru perioade de 31 zile...
Daca paragraful care spune ca cele 126 de zile se compenseaza intre ele nu mai este stipulat in ord. 942, poate nu mai este valabil.
Eu trebuie sa-i dovedesc doctoritei ca imi poate acorda si 110 zile postnatal.
Tu spui ca poat sa-mi dea postnatal mai mare de 63 zile din cate inteleg eu.
Te rog uita-te pe cele de mai sus si spune-mi fara nici un dubiu cum este corect, si care este procedura(mai multe certificate dew 31 zile pana la incheierea duratei de post natal, de ex. pt. 100 zile - 4 certificate)
Merci

Faptul ca un act normativ modifica un alineat, nu inseamna ca abroba pe celelalte. Daca se dorea acest lucru, era mentionat in mod expres. Pentru detalii, iti recomand sa lecturezi Legea nr.24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative.

Litera c) a Ordinului 343/2001 are 5 alineate. Din cele 5 alineate, in anul 2002 a fost modificat un alineat, restul ramanand in vigoare. Prin urmare, starea activa actuala a literei c) cuprinde 4 alineate in forma initiala si 1 in forma modificata. Cand citesti lit.c), vei citi:

c) Concediul medical pentru maternitate

Certificatele de concediu medical pentru sarcină se eliberează pe perioade de cel mult 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile, de medicul de familie și/sau de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie care asistă gravida, cu anunțarea medicului de familie.

În cazul în care femeia gravidă se află în altă localitate prelungirea concediului medical până la 63 de zile se poate face și de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din localitatea respectivă.

Certificatul de concediu medical pentru lehuzie se eliberează de medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din unitatea sanitară în care a născut femeia, de către medicul care a constatat nașterea sau de către medicul de familie care are în urmărire lehuza, pentru o perioada de 31 de zile, dar nu mai mult de 63 de zile calculate de la data nașterii copilului. (text modificat prin Ordinul 942/2002)

Concediile medicale pentru sarcină și lehuzie se acordă pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, indiferent dacă copilul se naște viu sau mort, care se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare.

Femeile cu handicap asigurate beneficiază de concediu pentru sarcină începând cu luna a 6-a de sarcină, dacă prezintă certificatul de persoană cu handicap.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Girasol spune:

Voi spuneti niste lucruri foarte logice în legáturá cu niste legi foarte încâlcite si ambigue, dar tare mi-e teamá cá decizia finalá e în functie de cheful fiecáruia.
Cred cá va fi foarte greu pentru cei mai multi dintre noi sá schimbe párerea cuiva care nu e dispus sá se complice. De ce sá îi dea doctorita 106 zile si sá riste sá aibá la rândul ei probleme din partea altcuiva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ili spune:

Colega mea si nora mea a fost in situatia ca dupa nastere a mai luat 90 de zile de postnatal(in august 2003).Medicul de familie s-a interesat prin telefon de CNPAS,unde au spus ca poate sa elibereze postnatal pana la 126 de zile,deci prenatal+postnatal=126 de zile.Depinde de medicul de familie cat de cooperant este,noi avem noroc ,avem o doctorita tanara ,care s-a interesat .
ili

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Girasol

Voi spuneti niste lucruri foarte logice în legáturá cu niste legi foarte încâlcite si ambigue, dar tare mi-e teamá cá decizia finalá e în functie de cheful fiecáruia.
Cred cá va fi foarte greu pentru cei mai multi dintre noi sá schimbe párerea cuiva care nu e dispus sá se complice. De ce sá îi dea doctorita 106 zile si sá riste sá aibá la rândul ei probleme din partea altcuiva?

Nu risca nimic. Pur si simplu aplica legea, care este foarte clara. Medicul nu trebuie sa citeasca litera c) trunchiat, ci in integralitatea sa.

Mergi la inceput