'legea educatiei' reloaded-scoala de la 6 ani?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns claujro spune:

Atata vreme cat au numar de copii peste limita admisa de lege cum au facut comasare si au dat educatoare afara? Sincer, ma indoiesc ca e adevarat.

Sunt sute de educatoare suplinitoare calificate sau nu, care asteapta un post.

Daca e o situatie reala, trebuie sesizata la inspectoratul scolar. Macar trimis un mail pe adresa inspectorului daca nu ai timp sa te duci pan acolo.

Mergi la inceput

O situatie concreta: la scoala unde lucrez, s-a preconizat prin ianuarie-februarie ca se vor face in toamna, doua clase I.

Avem la momentul asta cam 50 dosare depuse. Daca mai vin 10 elevi, in toamna, inspectoratul va fi anuntat ca la scoala x se vor infiinta 3 clase I cu un numar aproximativ de 20 elevi/clasa (in loc de 2 cat fusese anuntat inainte) si urmeaza sa vina pe acel post nou creat o invatatoare (trimisa de la inspectorat).

Edit: nicidecum nu se formeaza 2 clase cu 30 elevi. Pentru ca legea actuala si nici macar legea care e acum in dezbatere la Senat NU PERMITE. Asa e si la gradinita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

eu vad buna decizia cu gimnaziu de 5 ani...la 15 ani un copil este mai matur si poate aprecia care ar fi drumul lui in viata. Liceul 2 ani obligatoriu si daca vrei sa mergi mai departe mai inveti doi ani. Astfel la 17 ani decizi daca mai inveti pt facultate sau te califici pt o meserie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Clau, chiar n-am idee, dar s--au depus in jur de 400 de dosare, evident ca nu aveau unde sa primeasca atatia copii. Eu stau in sectorul 4 unde e penurie de gradinite, in nici un an n-am reusit s-o inscriu pe fiica-mea, m-au plimbat de colo- colo. Nici eu n-am insistat prea mult, ca nu i-ar fi folosit la nimic s-o dau in grupa cu 40 de copii. Anul trecut am avut-o la particular, dar e cam departe de noi si cu trei copii e complicat sa ma deplasez, mai ales iarna.
Daca grupa pregatitoare n-ar fi obligatorie nu m-as agita, ca oricum lucrez cu ea acasa.O sa ma duc iar in toamna sa vorbesc cu directoarea, si in caz ca e obligatorie si nu mi-o primeste voi apela la inspectorat.............................................. mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , Otilia (9 oct. 09 )am blog

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monip spune:

Deci pana la urma clasa pregatitoare este obligatorie de la 6 ani? Sau clasa I? Cine poate sa-mi dea si mie un sfat in problema mea: copilul e nascut in aprilie ,are acum 5 ani si 2 luni si a terminat grupa mijlocie; la toamna il dau la grupa mare sau la grupa pregatitoare avand in vedere ca va avea 5 ani jumatate iar in toamna lui 2011 6 ani jumatate? E obligatoriu sa mearga in clasa I la scoala,deci in acest an ar trebui obligatoriu la pregatitoare? E mare diferenta intre grupa mare si grupa pregatitoare,pentru ca in acest scenariu trebuie sa sara peste grupa mare.
Multumesc
Moni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grati.ela spune:

la Ozi educatoarea a lucrat dupa programa de grupa mare pt cei care nu mergeau la scoala si dupa programa de pregatitoare pt cei care terminau gradi...sunt diferente mici daca nu se face exces de zel si se incepe materia de clasa I cu copiii.

Mergi la inceput

Structura grupelor din invatamantul prescolar este urmatoarea:

- 3-4 ani grupa mica
- 4-5 ani grupa mijlocie
- 5-6 ani grupa mare-pregatitoare

Faptul ca unii fac grupa mare-pregatitoare de 2 ori (2 ani) este din cauza ca parintii amana sa-i inscrie la scoala.

"Reamintim faptul ca articolul 20, alineatele 2 si 3 din Legea nr. 268/13 iunie 2003 pentru modificarea si completarea Legii Învatamântului nr. 84/1995, prevede ca în clasa I se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani pâna la data începerii anului scolar, precum si cei care împlinesc respectiva vârsta pâna la sfârsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psiho-somatica este corespunzatoare. De asemenea, „la cererea scrisa a parintilor, tutorilor sau sustinatorilor legali, înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani pâna la data începerii anului scolar, va fi amânata cu un an".

Este din legea aflata in vigoare, luata de pe situl edu.ro.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

adica trebuie sa ma duc la scoala unde as vrea s-o inscriu si sa fac cerere de amanare?............................................. mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , Otilia (9 oct. 09 )am blog

Mergi la inceput

Nu. O faci prin cererea de reinscriere in gradinita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebestrumfitza spune:

Claujro, pe site-ul edu.ro, la legea aflata acum in dezbater/ in curs de aprobare se precizeaza: "-Învatamântul primar se organizeaza si functioneaza cu program de dimineata.
- În clasa pregatitoare, sunt înscrisi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani pâna la data
începerii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, tutorilor sau a sustinatorilor legali,
daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare, pot fi înscrisi în clasa pregatitoare si
copiii care împlinesc vârsta de 6 ani, pâna la sfârsitul anului calendaristic.
- Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului poate aproba organizarea de
cursuri de tip ,,A doua sansa”, în vederea promovarii învatamântului primar pentru persoanele
care, din diferite motive, nu au absolvit acest nivel de învatamânt pâna la 14 ani"

Deci clasa pregatitoare incepe de la 6 ani si clasa I de la 7 ani?...

Mergi la inceput