'legea educatiei' reloaded-scoala de la 6 ani?
Nu stiu daca s-a mai deschis un alt topic(nu am vazut, din ce am apucat eu sa citesc)...dar am inteles ca sunt multe discutii in legatura cu noua lege a educatiei: invatamant obligatoriu de la 6 ani etc.
In conditiile in care vrem sa ne dam copiii de la 7 ani ce se intampla?..
Matei implineste 6 ani in vara anul viitor si nu vrem sa mearga la scoala la 6 ani si 2luni.
Probabil mai sunt mamici in situatia asta....voi cum o sa procedati?
Raspunsuri
kj74 spune:
in majoritatea tarilor europene scoala se incepe obligatoriu de la 6 ani care ar fii motivatia sa nu ....???
sorana spune:
Din ce am inteles eu din legeanoua (daca ma insel ma puteti contrazice) e usor pe dos - adica te obliga sa-ti dai copilul la 7 ani. La 6 ani incepe grupa pregatitoare (sau clasa 0) si abia la 7 ani cls I.
Diferenta fata d elegea actuala este ca nu mai fac pregatitoarea in gradinite ci in scoli.
Si ca nu poti sa-ti dai copilul de 6 ani la scoala ci esti obligat sa-l dai la pregatitoare (si nu-l poti da la 5 ani la pregatitoare).
Ce n-am inteles este daca pregatitoarea se face cu invatatori sau cu educatori.
Sorana si Monica (7 ani)
sorana spune:
Problema pe care o vad eu la chestia asta este ca nu sunt convinsa ca exista spatiu fizic (sali de clasa) in scoli. Practic se adauga generalei inca 2 ani (clasa 0 si clasa a IX-a) si la scoala fiica-mii se invata deja in 2 schimburi. Daca adauga inca 2 ani ce vor face? Vor invata in 3 schimburi??? Sau vor mari numarul de elevi intr-o clasa si vor micsora numarul de clase dintr-un an? Nici una din alternative nu mi se pare buna.
Oricum nu avem cum influenta chestia asta. Iar legea invatamantuluio pare sa se schimbe extrem de des asa ca eu una refuz sa-mi fac grijio sau iluzii pentru ce va fi la anul, ca e posibil sa se schimbe de 3 ori pana atunci.
Sorana si Monica (7 ani)
Lala_D spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui sorana Din ce am inteles eu din legea noua (daca ma insel ma puteti contrazice) e usor pe dos - adica te obliga sa-ti dai copilul la 7 ani. La 6 ani incepe grupa pregatitoare (sau clasa 0) si abia la 7 ani cls I. Diferenta fata d elegea actuala este ca nu mai fac pregatitoarea in gradinite ci in scoli. Si ca nu poti sa-ti dai copilul de 6 ani la scoala ci esti obligat sa-l dai la pregatitoare (si nu-l poti da la 5 ani la pregatitoare). Ce n-am inteles este daca pregatitoarea se face cu invatatori sau cu educatori. Sorana si Monica (7 ani) |
Nu. E vorba de modificarea adusa joi in comisia Senatului si care asteapta sa fie votata in plen saptamana viitoare. In comisie a fost deja adoptata.
Aceasta presupune asta :
Invatamantul obligatoriu va fi de 11 clase:
- patru ani învtamântul primar, cinci ani învatamântul gimnazial si doi ani învatamântul liceal, plus înca; un an pregatitor la gradinita, sau pâna la împlinirea vârstei de 18 ani, au decis joi senatorii din comisia de învatamânt la dezbaterea Legii educatiei.
Fata; de varianta Guvernului, senatorii au decis ca grupa pregatitoare, de un an, sa ramana la gradinita aici fiind înscrisi copiii cu vârsta de 5 ani.
Învatamântul primar, care va începe la 6 ani, va fi de patru ani. Gimnaziul va fi urmat de copiii cu vârste de la 10 la 15 ani si va fi de cinci ani, iar apoi vor mai fi obligatorii doi ani de învatamânt profesional sau doi ani de liceu. Senatorii au mai decis, la propunerea udemeristului Bokor Tiberiu, ca liceul sa aiba patru ani.
Varianta propusa de Guvern si adoptata de Camera Deputatilor prevedea ca învatamântul era obligatoriu pentru 10 clase, cuprinzând ciclul primar si cel gimnazial, ambele de câte 5 ani, în contextul în care clasa pregatitoare era inclusa în învatamântul primar iar liceul era de trei ani.
Senatul este camera decizionala în cazul Legii educatiei, comisia de învatamânt având termen pâna vineri, 18 iunie, sa depuna raportul. Presedintele comisiei, va cere Biroului Permanent prelungirea cu o saptamana a termenului de elaborare a raportului.
Daca va fi votata in plen pozitiv atunci invatamantul primar devine obligatoriu de la 6 ani.
edit : scos diacritice
claujro spune:
Si acum copiii care au implinit 6 ani pot fi inscrisi in clasa I. Sau care implinesc 6 ani pana la sf anului calendaristic (cu acceptul parintilor si derogare de la medicul de falilie).
Faptul ca multi copii merg la 7 ani in clasa I tine de parinte nu de lege. Legea actuala, care este acum in vigoare, prevede inscrierea copilului de la 6 ani in cls I.
Copilul meu va merge la 6 ani si 9 luni.
Lala_D spune:
| citat din mesajul lui claujro Si acum copiii care au implinit 6 ani pot fi inscrisi in clasa I. Sau care implinesc 6 ani pana la sf anului calendaristic (cu acceptul parintilor si derogare de la medicul de falilie). Faptul ca multi copii merg la 7 ani in clasa I tine de parinte nu de lege. Legea actuala, care este acum in vigoare, prevede inscrierea copilului de la 6 ani in cls I. Copilul meu va merge la 6 ani si 9 luni. |
Corect.
Insa daca va fi adoptata varianta votata joi in comisie nu se va mai putea sa il ti acasa pana la 7-8 ani , ca acum, deoarece au prevazut punctual si varstele pentru fiecare categorie scolara.
irina.c. spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui Lala_D
Insa daca va fi adoptata varianta votata joi in comisie nu se va mai putea sa il ti acasa pana la 7-8 ani , ca acum, deoarece au prevazut punctual si varstele pentru fiecare categorie scolara. |
claujro spune:
Nu au voie sa nu ti-o primeasca. Si nu au voie sa aiba 55 la o educatoare. Probabil vroiau sa scape de tine....![]()
Daca se inscriu mai multi copii decat a anuntat initial gradinita, se fac mai multe grupe, vin educatoare noi trimise de inspectorat...nu e chiar asa cum ti s-a spus. Doar acolo unde exista grupe care stau pana seara, se pune problema patuturilor, daca nu au loc/spatiu/paturi chiar nu au ce face in privinta asta. Dar pt copiii care stau pana la ora 12-13 sunt obligati sa faca grupa pregatitoare.
Edit: o mica "intrebare" la inspectorul pt prescolar din sectorul unde se afla gradinita iti va face urgent loc liber. ![]()
corap spune:
grupa pregatitoare e obligatorie si sunt obligati sa o primeasca.
la gradinita "mea" au avut prioritate absoluta la inscriere - indiferent de unde locuiau s.a.m.d - toti cei ce se "calificau" ca varsta pt grupa pregatitoare au fost inscrisi pe motivul asta "grupa pregatitoare este obligatorie" (la noi s-a dat explicatie pt fiecare copil inscris sau neinscris - daca da - de ce, daca nu - de ce)
c & andrei-ardei
14.11.2005 & cireshik anais
07.05.07
FEBRUARIE thing-a-day
irina.c. spune:
| citat din mesajul lui claujro Nu au voie sa nu ti-o primeasca. Si nu au voie sa aiba 55 la o educatoare. Probabil vroiau sa scape de tine.... |
pai anul trecut au fost 2 educatoare, anul asta s-a redus un post si au comasat 2 grupe mari. La grupele mici sunt cate 45 in grupa, tot asa, cu o educatoare.La toate cele 3 gradinite din zona au grupe de 40 -45 de copii. La ce s-o mai duc, ca sa aiba de unde veni?ca in conditiile astea e clar ca nu poate avea loc nici un act educativ.De asta zic ca intai sa creeze conditi de aplicare a legilor, nu sa dea legi care nu pot fi respectate.............................................. mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , Otilia (9 oct. 09 )am blog