cuvinte care pot naste monstrii

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Roxy multumesc pentru sfat.

Imi pare rau ca te-a frustrat afirmatia mea cu exagerarea. Nu ma refeream la suferintele tale din copilarie, in nici un caz. Ma refeream la ceea ce afirmai tu ca le-ar fi cauzat. Si ti-am sugerat ca ar fi alte cauze, dupa parerea mea.

Nu reusesc sa inteleg totusi de ce as avea eu un statut mai altfel pe forum?! Sunt un user ca si tine, nu sunt psiholog si tu nu esti clienta mea. Nu cred ca poti pretinde un tratament mai altfel nici macar psihologilor de pe forum (sunt destui). Pe DC suntem cu totii doar useri. Postezi un subiect si ne afli parerile. Daca vrei sa fii tratata ca o clienta mergi la un terapeut.
Numai bine

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

La subiectul asta, pana nu se inchide, eu dau dreptate ambelor Roxane . Sunt sigur copii pentru care cuvintele au un ecou adanc si-i marcheaza, cred ca atat natura lor, poate prea sensibila/imaginativa dar sigur si relatia cu parintii determina amploarea efectului.
Ati vazut si la subiectul cu desenatul "gormitii sunt urati" prin extensie pentru copil a insemnat "eu sunt urat". Roxi nu inchide subiectul, te rog

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

rrox3 sunt un user oarecare de pe DC , nu am pretentii sa fiu tratata altfel decat restul userilor.Eu am deschis un subiect in care mi-am exprimat o opinie si un mod in care vad eu lucrurile, pentru mine un cuvant de multe ori valoreaza mai mult, pentru ca in el se ascund multe nuante, inclusiv tonul cu care il spui, poate sunt eu altfel si am nevoie de un terapeut dar nu asta era ce ma interesa.Vroiam sa vad daca mai sunt si alte persoane pentru care un cuvant spus , chiar si aiurea poate capata conotatii nebanuite.De exemplu eu sunt o persoana care cauta sa vada ce se ascunde de fapt in spatele cuvintelor.Pentru ca poti sa-mi spui " vai ce interesant e ce spui "si de fapt tu sa gandesti "ma ce ma plictiseste asta".., dar asa cum spui poate am eu probleme de alta natura .
Subiectul poate ramane activ daca intereseaza pe cineva si daca se poate scoate ceva constructiv din el.

Mergi la inceput

Roxy, Rrox cred ca a vrut sa spuna ca doar cuvintele nu-s de ajuns pentru a crea probleme. Adica chiar daca rostirea lor de catre parinte a fost o greseala in sine, nu zic acum de tine cu puiul de ficus ci de alte cazuri, "esti rea" de pilda, oricum e nevoie si de alte relationari gresite ale parintilor cu puii lor pentru a sadi in sufletelul copiilor neliniste. Deci cuvintele sunt doar o parte a unui intreg, o parte foarte importanta.

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Citat:
citat din mesajul lui roxy
.............
Vroiam sa vad daca mai sunt si alte persoane pentru care un cuvant spus , chiar si aiurea poate capata conotatii nebanuite.De exemplu eu sunt o persoana care cauta sa vada ce se ascunde de fapt in spatele cuvintelor.Pentru ca poti sa-mi spui " vai ce interesant e ce spui "si de fapt tu sa gandesti "ma ce ma plictiseste asta"..
............

Despre asta sustin eu ca e vorba Roxy. Cuvantul in sine conteaza desigur, dar, mult mai mult decat strict intelesul cuvantului, conteaza limbajul nonverbal care-l acompaniaza. Si nu o data, ci in situatii care se repeta.
Ti-am scris ca exagerezi - in opinia mea - cu importanta cuvantului, fiindca nu vreau sa nelinistesti o gramada de mamici, sa inceapa acum sa se simta vinovate si sa se cenzureze in relatia cu proprii copii, din teama de a nu scapa vreun cuvant din-asta care sa nasca cine stie ce monstrii.
E nevoie de mai mult ca sa apara monstrii cu adevarat.
Uite, si in exemplu Olympiei, nu au fost doar cuvintele "gormitii sunt urati", a fost o intreaga actiune lipsita de toleranta si acceptare pe care copilul a resimtit-o. Si cand un copil ajunge sa se simta neacceptat asa cum este, nu se mai simte in sguranta. Acolo era vorba de neacceptare, nu de cuvantul "urat". Din fericire, in cazul respectiv, lucrurile au fost reglate foarte bine de mama, in cele din urma.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

nu am crezut ca acest subiect va produce atat valva intre mame , sa le faca sa se intrebe daca sunt sau nu mame bune.Binenteles ca fiecare este in felul ei, eu nu am pus la indoiala calitatea mamelor de nicaieri, si nici nu vreau ca fiecare sa stea sa se gandeasca de doua ori cand zice ceva , cu toate ca uneori ar fi mai bine.Pentru ca sa nu mai fie nieni revoltat si sa nu mai deranjez pe nimeni inchideti va rog subiectul, nu mai scriu aici,multumesc.

Mergi la inceput

Topicul asta a inceput sa semene a "unde dai si unde crapa"
Roxy, Rrox si pentru mine cuvintele au un ecou special, nu stiu daca-i o sensibilitate anume sau un mecanism ciudat al memoriei auditive, dar le retin si le rasucesc pe toate fetele pana le storc de sensuri. Si n-am o amintire din copilarie de tipul "puiului de ficus" ca reper. Mint, am . E de fapt un cliseu verbal des auzit "nu merita , e pierdere de timp"... si habar n-aveti de cate ori am ocazia s-o rememorez! Imi revine in cap ca o voce din off, critica la ceea ce tocmai am inceput sa fac.
In privinta exemplului dat de mine mai inainte si sper sincer sa nu se supere Ana pentru asta, eu chiar am avut o problema fata de catalogarea "urat", cuvantul in sine nu trebuia folosit. Fata de un adult ar fi fost in cel mai bun caz o impolitete, fata de un copil mi s-a parut a fi mai mult si asa s-a si dovedit, o eticheta aiurea... la fel cu "esti rea" si stiti bine ca mai sunt multe vorbe poate negandite si scapate nefericit.

album
gradina

Mergi la inceput

Olympia multumesc .Asta a fost si intentia mea cand am deschis topicul sa vad daca sunt si alte persoane care pun atata accent pe cuvinte, persoane pentru care cuvintele pot capata nuante nebanuite de cel care le rosteste.Nu am vrut sa supar pe nimeni, doar am vrut sa vad daca sunt eu mai ciudata ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bobocel_07 spune:

Eu cand eram mai mica si eram la tara la bunici am avut un soc pe care mi la provocat varul meu cand a venit spre mine si a facut pe bau-bau strambandu-se si spunandu-mi ''te mananc''.Mi-a fost asa de frica incat de atunci nu am mai stat fara mama.Iar cand se intampla sa ma duca la bunici si mama sa nu fie acolo ma imbolnaveam, faceam diaree si vomitam.Iar cand o anunta bunica pe mama ca sunt bolnava si venea la mine nu mai aveam nimic.Si asta mi s-a intamplat pana pe la 7 ani.

alexia_07

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Este adevarat ca unele cuvinte/expresii pot avea un impact negativ asupra copiilor dar cred ca de vina este doar imaginatia lor prea bogata (si e normal sa fie bogata!). Roxy, la tine a fost "puiul de ficus", la mine "gardul viu" - tot o planta. M-a impresionat asocierea "gard = lucru, obiect" cu insusirea "viu = traieste, se misca, vine spre mine". Logic stiam ca nu se poate intampla, si totusi ma feream sa merg pe langa ele, iar cosmarul meu era ca m-ar putea impinge cineva intr-unul. Asa ca filmul Over the hedge (Ab durch die Hecke) ar fi fost horror pentru mine, nici acum n-as putea sa-l vad in 3D. Si nu-mi place nici acum gardul viu, mai ales cel taiat in diverse forme geometrice sau animale... de la distanta, da. Cred ca e o fobie, totusi.

Mergi la inceput