David - steluta mea de mare
Raspunsuri - Pagina 2
anna-mama spune:
Ledi, legat de exercitiile de respiratie sa-ti spun doua metode care la Vladut au functionat pt a exersa suflatul:
- ne-am jucat afara sa suflam in papadii sa zboare puful
- in casa il pun sa sufle intr-o morisca colorata de hartie ca sa se invarte
Poate va ajuta si pe voi
de baietel nazdravan (09.02.2009)
e simplu, doar sa vrei!
Leditia spune:
Ana,noi foloseam lumanarici sau brichete la TM,dar el trage aer,nu sufla.
Unul din jocuri,este un exercitiu de fapt este:
iei o poarta mica de plastic si o minge de ping-pong..o pui pe masa si copilul inspira adanc si sufla pt a baga mingea in poarta.Pe mine nu ma intereseaza s-o bage in poarta,dar pe el da si atunci se va chinui s-o faca.:)
Asa-si creste capacitatea pulmonara si ventileaza plamanii.
Sau pui bucati de servetele pe masa si le suflii cat mai departe.
sau pui un servetel pe fata,stand pe spate si-l suflii in sus..
sau tub din ala de facut baloane..nu stiu cum ii zice.
Sunt o gramada de joculete,eu mai scriu in ideea ca poate cineva care are un copil cu FC citeste pe aici.
Ideea este ca-ti trebuie multa rabdare,ca trebuie sa iei totul ca pe-o joaca si sa nu te apuci sa stresezi copilul o ora,ca e ora de fizio..se fac treptat sedinte pe durata intregii zile si totul trebuie sa para o joaca si neimpus.
Sunt iar exercitii pe minge din aia mare de cauciuc,pe saltea elastica...
La fel exercitii de respiratie cand iti controlezi respiratia si respiri toracal,abdominal sau in partea de sus a toracelui.Asta se face la copii mai mari.Eu am facut-o,nu mi-a iesit perfect,cumva trebuia sa inspiri si sa ti se ridice un umar,nu stiu sa explic exact,iar eu il ridicam constient..Si la fel,trebuia sa ma concentrez pe respiratie,sa-mi iasa respiratia toracala sau abdominala.
Aburirea oglinzii este iar un exercitiu sau de suflat in baloane.
Este bine cand copilul face exercitii pe minge de ex sau cand face drenajul postural sa i se faca tapotament sau vibratii toracice efectuate cu mana.Tapotamentul se face de jos in sus,pe ficare plamant in parte,atat pe spate,cat si in fata si pe parti.Mana se tine intr-un fel anume,deci nu se face oricum..Are un efect mai bun.
In fine,sunt multe de discutat pe aceasta tema,eu scriu in ideea ca cineva care are un copil cu CF si nu da importanta fizioterapiei care este extrem de importanta in aceasta boala sa vada ca se poate face si in joaca..
Tehnicile sunt multe,insa se aplica si in functie de varsta.De ex..David inca nu poate efectua drenajul autogen sau drenajul autogen modificat ca inca e mic,dar eu am priceput tehnica si-l voi invata mai tarziu.
La fel,sunt tehnici care trebuie sa le insusesti bine.Era una cu compresia toracala,pe care nu prea am reusit s-o fac,caci mie mi s-a parut k doare si-mi este teama sa i-o fac desi am tot facut-o la TM.
Plus ca David maraia,iar asta se face la sf expirului si eu nu-mi dadeam seama cand termina de expirat in maraiala lui.
Se folosesc multe dispozitive printre care si PEP Mask-ul care ajuta la eliminarea mucusului din plamani.
POZE CU NOI
de David Christian
Speranta si incredere pentru David
Bazar general
szivarvany spune:
cred ca mamicile pot invata multe citindu-te si-si pot ajuta puiii cu FC
Mai trebuie sa veniti la Timisoara, periodic ?
Cand te apuci de analizele aprofundate ?
Intre timp cautam "instrumente" de suflat zici ?
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
anna-mama spune:
Da, da , da!!! Si instrumentele de suflat sunt bune, eu iti zic ce a prins la Vladut ca sa incerci si tu cu David. Avea un ciocanel din acela de plastic si in capat, in coada era fluier, si ii placea tare mult sa sufle in el ca sa faca zgomot. Daca te intereseaza o astfel de jucarie(?) eu merg la magazin sa vad daca mai au si-ti trimit, ca Vladut a stricat-o pe a lui.
Si cu orice crezi ca putem sa te ajutam sa ne zici
de baietel nazdravan (09.02.2009)
e simplu, doar sa vrei!
ana l spune:
Leditia, scrie tot ce faci. Multe idei de aici le putem folosi si noi acasa cu copiii sanatosi. Chiar si suflatul e bun, mai tirizu ne va folosi la pronuntia lui tz.
Dar te rog explica pe intelesul neavizatelor ce inseamna fiecare procedeu in parte. Tamponarea si drenajul pe mine ma duc cu gindul numai la manevre spitalicesti.
Poti da si link catre diverse informatii si noutati, orice iti trece prin minte. Nu se stie cind va folosi cuiva acest subiect.
sanatate multa!
copiii mei minunati, Edy (5 noiembrie 2003) si Daria (2 decembrie 2008)
Leditia spune:
Ana,eu am scris cateva chestii pe care le-am invatat la TM.Nu am linkuri,daca aveam linkuri cu explicatii nu mai mergeam.
Tapotamentul la fel,nu-l pot explica in cuvinte caci palma trebuie tinuta intr-un anumit fel si trebuie sa vezi concret.
Da,aceste lucruri se pot folosii si la copii sanatosi cand sunt bolnavi de ex.Si chiar si in rest,numai ca unele chestii trebuie sa le vezi ca sa le intelegi si sa le faci supravegheata de un fizio-kinetoterapeut.
De ex nu recomand compresia,percutia si alte manevre asa fara sa le vezi la un cadru specializat.
Joculetele sunt una,tehnicile sunt alta treaba..le combini cumva.Deja cand creste mare joculetele ies din peisaj si sunt inlocuite cu exercitii de respiratie-drenajul autogen.
Un alt exercitiu este avionul,tii copil pe brate,dar inclinat cu capul mai jos..este o poz de drenaj postural pe burta.
Gata,s-a trezit in sfarsit si David..fug,mai scriu cand mai am timp.
pup.
POZE CU NOI
de David Christian
Bazar general
Leditia spune:
Zilele trecute nu mai stiam ce sa fac ca avea multe scaune moi si nu prea voia sa manance,mi-a si vomat..azi am dat in cealalta extrema,cand a urlat de dureri si a facut cu firicele de sange.Banuiesc o doza incorecta de kreon sau deloc..avand in vedere ca eu ieri am facut smotru prin casa si nu eu i-am dat medicamentele.
De doua zile tuseste productiv,azi nu a stat la exercitii,nu a avut chef si pace,nici pe minge,nici cu mine,nici nicicum.Si nici eu nu mai stiu cum s-o dau,ca nici urland nu e bine,nici sa-l stresez,nici sa-l las in pace nu pot...
Insa cum aerosolii ii fac dimineata,dupa noile intructiuni primite de la Tm,evident ca fizio trebuie sa faca tot atunci,tocmai ca pulmozyme-ul ii subtiaza mucusul ala,iar fizioterapia il ajuta sa se desprinda de pe peretii plamanilor si sa-l eliminam(cei mici il inghit,caci nu stiu sa scuipe)
off,greu,tare greu..
Nu mai vrea laptic,nu mai vrea sa doarma ca inainte singurel,stau cu el si ii cant pe canapea si cand vreau sa-l mut in patutul lui urla si asa o tinem mult si bine.Lapticul nu-l mai vrea in patutul lui..si nimeni nu poate sa-l adoarma sau sa-l faca sa bea lapticul inafara de mine si uite asa nu pot pleca nicaieri ca altfel copilul nu mananca si nu doarme.Doamne fereste sa plec undeva sau sa mi se intample ceva ca nush cum s-ar descurca pe aici cu el..
Colac peste pupaza,l-au muscat si tantarii,cred eu si are niste blande imense pe el,desi l-am dat cu crema anti-insecte..am si aparat in cam lui,dar din ala care nu e toxic pt copii si nu miroase..Si din cauza caldurii s-a umplut de bubite pe fata,de ma speriasem ca a facut vreo boala a copilariei..Si pe alea nush cu ce sa le ''rezolv''...
Cam astea sunt vestile,nu prea bune,dar altele nu am din pacate.
O zi frumoasa tuturor.
POZE CU NOI
de David Christian
Bazar general
Leditia spune:
David a slabit,a ajuns la 11,4kg.
Azi face prevenarul in sfarsit,ca l-am tot amanat,ba ca a fost bolnav,ba ca m-am operat eu,ba ca iar a fost bolnav,ba am plecat,iar boli si tot asa.Pana acum ar fi trebuit sa faca deja jumate de lista,ca pana la 2 ani sa aiba si rapelurile facute,dar...
Va pupam si va multumim ca sunteti alaturi de noi.
POZE CU NOI
de David Christian
Bazar general
szivarvany spune:
Multa sanatate lui David si multa pofta de papica ii dorim, sa recuperati la kg
Pumnii stransi sa faceti vaccinul fara probleme
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
ancadragoman spune:
Pai acum o sa faca doar o doza si este f bine.
anca de Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca
BAZAR UNIC!!!
858 SMS PENTRU COPII!