HELP! pui de vrabiuta: orice sfat e binevenit!!!

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Alina, , o s-o intreb pe pisigri, sa vad ce zice si ea.
Pe site-ul al carui link l-am pus mai sus scria ca la 8 saptamani incepe naparlirea si la 20 de saptamani au penajul de adult. Daca fac un calcul, il am de aproape 5 saptamani, aveau cam 10 zile-2 saptamani puisorii (cred!) cand i-am gasit, cam iese calculul. Asta inseamna ca surioara lui nu e sigur surioara, e posibil sa fi avut inca puf de pui cand am vazut-o eu ultima data...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns d_madalina spune:

Buna,

Ce mai face puisorul? I-ai dat drumul?

Toate cele bune.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina023 spune:

Cl...ne dai vesti bune?

Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)

Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei
**************************

Siluan, randunel de pe DC, are nevoie de ajutorul nostru pentru a trai! Nu-l refuzati!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Buna si bine v-am regasit!

Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului, am fost plecata.
Madalina, am vazut intrebarea ta inainte de plecare, am vrut sa-ti raspund, dar nu am mai avut timp.

Am vesti si rele si bune. Puiul, din pacate, inca e la mine.
Pentru ca avea pieptul golas (o dunga, de parca ii daduse cineva cu aparatul de ras) si pentru ca penele din coada erau mai mult lipsa, am hotarat sa merg la veterinar. Mi-era frica sa nu fie vorba despre naparlirea frantuzeasca... Si pentru ca nu m-a multumit primul, am mers si la al doilea. Primul mi-a zis ca e lipsa de vitamine. I-am zis ca i-am dat, chiar cu 3 zile in plus decat scria in prospect. Veterinarul mi-a zis ca acum trebuie sa-i dau zilnic, pantru ca naparleste, ca cele din comert sunt prea slabe, ba mi-a mai si dat unele mai puternice de la cabinet. Dupa ce am iesit din cabinet, m-am dus imediat la alt cabinet. Acolo mi s-a spus acelasi lucru ca si la primul, plus ca puiul are micoza. Fara analize, fara nimic!!!! Mi-a dat asocilin si o solutie cu aloe vera sa-l ung de 2 ori pe zi, timp de 2 saptamani si mi-a zis sa ii dau vitamine in continuare. Ei, si aici am fost tampita cu T mare! Am facut ce mi s-a zis si foarte rau am facut! In prima zi in care am uns puiul, am zis ca moare si el, mor si eu! In fine, tampita de mine l-am uns de 2 ori pe zi (ce stresat era saracul de el!!!! si eu la fel!!! ), timp de o saptamana si i-am dat vitaminele alea puternice. Bietul puisor a chelit aproape complet. Pana si varful capului era chel, de ajunsesem sa-i spun "cheliuta". Mai avea niste resturi de pene pe aripi si putin puf pe capsor .

Dupa o saptamana in care am fost blonda de-a binelea (si in care nu mi-am ascultat instinctul, care imi spunea din a doua zi sa ma opresc), m-au gasit dracii, am spus stop, gata, ajunge! L-am luat pe "cheliuta" si am mers cu el la Facultatea de Medicina Veterinara. Am gasit pe net referinte despre doi profesori care se pricepeau la pasari. Unul era pomul laudat, parerile erau impartite si mi-a fost teama. De data aceasta m-am lasat ghidata de instinct si am fost la celalalt, dr. Cobzariu (il recomand cu caldura tuturor celor care au pasari! plus ca nici macar nu a vrut sa-mi ia banii pentru consultatie!). I-am povestit toata tarasenia si mi-a spus ca spera ca nu am uns puiul. I-am raspuns ca, din pacate, da. A fost indignat de cum se poate pune un diagnostic de micoza fara analize... Mi-a spus ca din cauza unsului ( de la uns era si glanda de la coada inflamata rau!) si din cauza hiperenergizarii (excesul de vitamine) a chelit asa puiul. Sa nu-i mai dau nimic, decat boabele cu vitamine de la vitakraft si hrana. Atat! Si ca pe la sfarsitul lunii august va avea penajul complet. Greseala a fost ca i-am dat vitamine cu cateva zile in plus, de aceea avea portiunea aia "rasa", iar daca ma opream... si nu ma duceam la veterinarii aceia... acum puiul era liber!

Am gasit niste boabe (pliculete) cu vitamine pentru perusii care naparlesc. I-am mai bagat in alimentatie si morcov, mar, castravete. De castravete citisem pe site-urile columbofililor ca face minuni in perioada naparlirii (nimeni nu stie de ce), asa ca i-am bagat si eu puiului, mi-am zis ca n-are ce rau sa-i faca. A, si am uitat sa va spun ca i-am luat si nisip, ii pun separat sa ia cat ii trebuie, pentru digestie. Tot pentru digestie si calciu ii pun si iaurt. Dupa o saptamana in care i-am dat boabele si castravetele, puiul a reinceput sa se toaleteze, sa fie mai vioi si am vazut ca incep sa-i dea tuleiele, spre marea mea usurare. Seara il tineam insa cu geamul inchis, mi-era frica sa nu raceasca, asa gol cum era.

Partea prosta a fost ca a trebuit sa plec si in concediu (in afara tarii, nu aveam cum sa-l iau cu mine, din pacate). Am facut pungute cu mancarea lui, le-am lasat in frigider si in congelator si am chemat-o pe mama sa-i fac instructajul: hrana, curatenie si cand sa-i dea boabe si in ce cantitate. Cel mai teama imi era sa nu-i scape puiul din colivie cand ii facea curat!

Penele au inceput sa-i creasca. Tartita e, in sfarsit, si ea acoperita si nu mai e cheliuta. Are mici portiuni golase, insa coada e cam lipsa, din pacate. Mai avem de asteptat. Se vad cum cad penele care naparlesc normal (pare ciufulit ). Si a reinceput sa ciripeasca (insa nu mai ciripeste asa de tare ca atunci cand isi chema parintii). Noaptea doarme din nou cu geamul deschis, chiar pe pervaz. Partea buna e ca este pe calea cea buna.

Partea proasta e ca nu mai vin parintii. In perioada in care il ungeam, mai mult dormita. Plus ca ii mai dadeam si hrana pentru canari(contine mac!) si nu stiu practic din ce cauza era asa adormit . V-am zis ca am fost blonda rau !!!! Si am vazut ca a venit vrabioiul si l-a ciripit, iar puiul nu i-a raspuns, dormita. Asta e lucurul care m-a hotarat sa incetez cu tratamentul, sa nu-i mai dau seminte pentru canari si sa-l duc a doua zi la medicul de la facultate. De atunci n-au mai venit parintii. Este foarte posibil ca sa nu-i fi raspuns si din teama de a nu fi respins, simtea ca e ceva in neregula cu el (pasarile cauta sa-si ascunda problemele). In fine, sunt 3 saptamani de cand e singurel, bietul pui, si e numai vina mea ca acum nu zboara liber, ca nu a invatat sa zboare, sa-si caute hrana si sa-si faca cuib de la parintii lui...

Pentru ca nu mai vin parintii am inceput sa vanam muste si sa i le dam. Ii plac la nebunie! Barbata-miu i-a adus si niste cosasi din Gradina Botanica. I-a devorat si pe ei!
Si nu-mi place ca, practic, e precum un catelus, ii pun farfuriuta si vine la ea imediat, sa manance. Abia astept sa-l vad liber!

Mi-e groaza insa de lectiile de zbor. Probabil ca o sa-l las in balconul inchis 2-3 zile, ca sa invete sa zboare cat de cat. Apoi o sa-i las geamul deschis si colivia deschisa cu apa si mancare...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina023 spune:

Cl, ma bucur sa aud ca puiutul este bine acum. Imi pare rau de experienta negativa pe care ati avut-o cu medicii veterinari, insa din pacate in Bucuresti nu avem veterinari specializati pe pasari. O sa retin recomandarea profesorului de la facultate (am si eu un papagal..un agapornis zapacit!).
Nu te invinovati! Ai incercat sa faci ce credeai (si ti se spusese ) ca ii prinde bine. Sunt sigura ca micutul tau se va descurca in libertate! Imi place mult cum vorbesti despre el si cum l-ai ingrijit! Esti o persoana deosebita!
Daca plecam la anul peste mari si tari vrei un agapornis zapacit? Va fi nevoie sa-l dam inainte de plecare. Cred ca o sa sufar si dupa el la fel ca si dupa ai mei parinti.

Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)

Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei
**************************

Siluan, randunel de pe DC, are nevoie de ajutorul nostru pentru a trai! Nu-l refuzati!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Alina, , iti multumesc frumos. Sunt o persoana normala si atat .

Cat despre papagal, iti multumesc frumos pentru creditul pe care mi-l acorzi. Am intrebat acasa si fi'miu vrea, barbata'miu nu. Pe mine ma mai trimite, cand si cand, firma in afara tarii si cand ma trimite, ma trimite pentru perioade destul de indelungate (luni bune), iar sotiorul meu mi-a spus ca ar fi prea mult pentru el: copil, caine si papagal . Imi pare rau...
Unde vreti sa plecati? Si de ce nu luati si papagalul cu voi? Nu cred ca sunt probleme nicaieri. Ar fi pacat sa-l lasati singurel, mai ales ca e obisnuit cu voi!

Puisorul meu e un vrabioi! A avut dreptate dr.-ul Cobzariu (mi-a spus cand am fost la el). Se vad pe piept ca incep sa apara pene colorate, deci va aparea cravatica. Si e mandrul posesor al unei cozi formate ... dintr-o singura pana!!!! Stiu, e micuta, e doar una, dar e un inceput bun. Insa micutul a inceput sa fie din ce in ce mai agitat, cand ii fac in colivie curatenie. Tot incearca sa evadeze, bietul de el. Ii tot promit ca dupa ce are coada si aripi ii dau drumul, sa fie cumintel si sa nu se raneasca. Pacat ca nu ma intelege .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alina023 spune:

Cl nu-i bai, nu-ti face griji! Gasesc eu cui sa-l dau..sper. Daca nu, il iau cu mine (desi nu vreau sa fac asta din considerente de ingradire a alegerilor posibile in ceea ce priveste locuinta acolo). Intrebai unde plecam...sper sa reusim sa plecam in Canada. :) Daca totul decurge conform planurilor noastre, ar trebui ca in vara-toamna anului urmator sa fim acolo. Doamne ajuta! :)

Vrabiutul tau nu mai are rabdare inchis si il inteleg. Dar este spre binele lui. Abia astept sa scrii ca l-ai eliberat.

Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)

Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei
**************************

Siluan, randunel de pe DC, are nevoie de ajutorul nostru pentru a trai! Nu-l refuzati!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns liliana29s spune:

Cl e frumoasa rau povestea ta , in copilarie am adunat si eu puisori cazuti dar nu au reusit niciodata . Spune ce-ti mai face micutul ? a inceput lectiile de zbor ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cl spune:

Salutare tuturor si bine v-am regasit!
Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului, am fost insa intr-o perioada mai aglomerata (zugravit + + altele...).

Alina, va doresc multa bafta cu Canada! Va tin pumnii!!! Cat despre papagalul tau, nu cred ca vei avea probleme cu locuinta. Cred ca daca aveai caine sau pisica era mai problematic. Nu-l lasa aici, ia-l mey si pe el!!!!

Liliana, , multumesc frumos!
Eu am reusit datorita, in mare parte, parintilor, care au fost niste parinti minunati (pe mine m-au impresionat mult de tot!)! . Am reusit sa trec de primele zile critice, dar nu stiu cum as fi reusit sa-i invat sa ciuguleasca singurei, sa bea apa, sa se toaleteze. Poate ca ar fi facut-o instinctiv, poate ca nu...

Acum, puisorul "meu" s-a facut o mandrete de vrabioi, cu o coada splendida si un penaj sclipitor . Cravatica este inca in patratele. Mai are cam 3 saptamani pana ce naparlirea va inceta si va avea penajul de adult complet.

Dimineata ma asteapta nerabdator sa-i dau apa si mancare (nici nu are rabdare sa plec de langa colivie si vine sa manance. Seara, cand il deranjez pe dumnealui sa-i fac ccc curatenie (scuzati cacofonia), isi da aripile in spate, isi intinde gatul si ciocul catre mine si ma cahaie: chchch... . E un scump si ma distreaza de mor!

Mi-a fost teama sa-l las in balconul inchis, sa nu se loveasca de ferestre.
Ieri dupa-amiaza, vazand ca e frumos afara, m-am hotarat sa-i dau drumul. Sambata a fost urat si n-am avut curaj. I-am lasat o ferastruica deschisa si m-am retras in dosul usii, cu ochii pe el. Ei, si puiul meu nimic! Am pus afara, pe acoperisul vecin, firimituri de paine, ca sa vina alte vrabiute si sa fie tentat sa iasa. Eiiii, si au venit vrabiutele, au ciripit si puiul meu nimic, se uita doar. Apoi am pus painica in dreptul ferastruicii. Dumnealui se ducea, isi lua bucatica de paine, o manca, bea apa si nimic! Nici gand sa iasa! De vazut, a vazut ca era deschisa. Tot topaia pe langa si nu iesea. Ca era nehotarat sau nu, nu stiu. Al meu sotior era langa mine si ma batea la cap sa nu a vazut ca poate iesi, sa-i deschid si cealalta ferastruica, care dadea in balcon, ca poate iese asa. I-am spus ca a vazut ca poate iesi, dar cred ca-i este putina teama, ca sta de atatea saptamani inchis, sa-i dea putin timp sa se obisnuiasca. El nu, ca n-a vazut! Si ma pune nu stiu cine sa intru si sa incerc sa deschid si cealalta ferastruica (nefolosita, era cam intepenita). Puiul se sperie si tasneste pe ferastruica deschisa,ca o sageata!!!! Si dus a fost! A zburat frumos, avea forta. A vrut sa aterizeze pe un acoperis, peste doua case, dar a ezitat si s-a ridicat (nu stiu daca a atins cu un piciorus acoperisul) si a aterizat in curtea urmatoare. A zburat cam 50 de m, dar nu stiu cum a aterizat (nu aveam cum sa vad si nici nu m-am dus pe strada respectiva sa ma uit in curtea omului; acum regret ca nu m-am dus ). Sper sa nu-si fi rupt un picior si sa fie bine.

Am un sentiment ciudat... Parca l-as fi gonit. Mai bine nu mai intram in balcon si-l lasam sa iasa cand vroia el. Asa l-am cam fortat, saracutul.
Seara, cand am vazut ca ploua (sa nu radeti!), m-a busit plansul. Mi-era groaza ca era frig, el nu avea cuib, nu avea nimic! Sper sa se fi adapostit undeva bine, sa fi trecut cu bine peste noapte si astazi sa fi reusit sa-si fi gasit ceva de mancare. Sa se fi lipit si el de un stol de vrabiute, sa fi fost acceptat...

I-am facut curat in colivie si am lasat-o la locul ei, cu mancare si apa. Poate ca stie sa se intoarca si in caz de nevoie sa vina. As vrea sa mai vina in urmatoarele zile, cand si cand, sa fiu sigura ca este bine. Apoi sa vina tot mai rar si, dupa niste zile, chiar imi doresc, sa nu mai vina deloc (pentru ca atunci stiu sigur ca e in stare sa se descurce singurel). Insa daca s-a simtit alungat, sigur nu mai vine... Offf...

Nu stiu cand o sa am timp. O sa pun poze sa vedeti puisorii, sa-l vedeti apoi pe "cheliuta" cum arata si cum arata ininte de a-i da drumul. Momentul iesirii din colivie cred ca l-am ratat, cred ca se vede doar spatele meu, o sa ma uit la filmulet sa vad. O sa incerc sa pun niste franturi de filmulete cu ei cand erau hraniti de catre parinti. Imi pare rau ca nu i-am filmat cand ii hraneam eu, aveau niste guri imense!!! Cand o sa am timp sa prelucrez, o sa pun pe net si o sa va anunt.

Va multumesc frumos tuturor pentru sfaturi, sustinere sau citit, pentru faptul ca ati fost alaturi de mine .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cris_radu spune:

Sfaturi ingrijire pui de vrabiuta:

Si eu am gasit un pui de vrabiuta...am incercat sa am grija de el....i-am dat galbenus de ou si malai cu apa,,,dar dupa 3 zile a murit..au nevoie de proteine

animale..avea nevoie de muste sfarmate...Am aflat de la un vanzator de la pet shop ce sa-i dau:o lingurita de Gold Patee cu 2-3 bobite de biscuitei pentru pui de

pisica si asta cat mai des la o ora 2, maxim 3. Si o data pe zi in amestecul de mai sus sa se puna 1/4 de pastila sfarmata de calciu lactic. Cand am nevit acasa cu

sfaturile de mai sus, puiutul meu a murit si nu am apucat sa le pun in practica.Tot ce am scris mai sus costa putin si se merita pentru a salva un pui..sper sa va

fie de folos voua, tuturor celor care cauta disperati pe google sfaturi despre cum sa ingrijeasca puii de vrabiuta.

Mergi la inceput