alimentatie copil 6ani
Buna,in legatura cu meniul sanatos la copilasi eu am o mare problema,chiar foarte mare,Copilasul meu in varsta de 6ani si jumatate refuza mancarea gatita,(in general), nu mai stiu ce metode sa aplic pentru a l convinge sa consume si alte alimente in afara de cele ce le mananca de ani de zile fara nici un stres,La greutate, la inaltime,dezvoltare sta foarte bine (are 27kg,120cm) dar sincer ma cam face sa ma urc pe pereti cand vine vorba de mancat.Meniul lui este cam asta dimineata nelipsiti sunt fulgii de porumb de la nestle cu vitamine(nu sunt dulci)si lapte cald apoi ca gustare pe la 10 o banana,un corn,suc proaspat de portocale,la amiaza sau seara prefera cartofi prajiti cu 2felii branza topita deasupra, sau out fiert moale cu paine, ochi, omleta simpla sau cu wurstel,piure cu 2wurstel fierti,piure cartofi cu piept pui si morcov,pilaf,parjolute,snitele,file pangasius pane,2sw facute la sandwich maker cu branza topita sau supa cartofi,intre pranz si cina mananca in fiecare zi 1-2 iaurturi tip danonino sau nutriday natural din alea mici la 120gr,in timpul zilei bea apa,ceai sau lapte simplu sau cu nesquick.Sincer mi e si rusine ca are 6ani si jum si nu vrea sub nici o forma altceva o ciorba sau sarmalute sau orice alta mancare o consum eu, nu l scot din ale lui,de cate ori am incercat a refuzat,a vomat,m a respins...etc. Imi doresc sa i schimb alimentatia ,macar de acum inainte daca pana acum nu am reusit,repet este dezvoltat foarte bine,nu am probleme de nici un fel cu el dar cand vine vorba de mancare e razboi.
Raspunsuri
crissandrada spune:
Eu cred ca esti norocoasa. Se poate si mai rau, adica sa nu mance mai nimic cate o zi intreaga. Un astfel de copil am eu. Mananca doar cateva feluri de mancare si atat. Iar uneori nici macar pe acelea. Si nu e subnutrita si nici nu arata rau adica 1.30 cm si 25 kg la 7.9 ani. E adevarat ca manaca ciorba dar fara carne, nu ii plac tocanitele dar mananca sarmale, nu ii place decat un anumit fel de salam, nu mananca branza, cascaval foarte putin cand si cand, carne nu prea des si doar daca e crocanta, mananca iaurt si lapte cu cereale, peste file la cuptor doar, cartofi prajiti, fierti sau coptisau piure. Sigura mancare care ii place sunt pastele cu ulei de masline si cascaval si putin sos bineinteles fara carne daca se poate.
Bazar general DC
Criss de Alessia si Andrada
"Humor is mankind's greatest blessing" - Mark Twain (Umorul este cea mai mare binecuvantare a omenirii)
roxy spune:
eu am doar o mica recomandare, nu critica , nu-i da seara cartofi prajiti...pe langa faptul ca sunt greu de digerat, combinatia cartofi prajiti cu carne este criminala pentru stomacul unui adult dapoi a unui copil, cu atat mai mult seara.Este foarte greu de digerat de aceea esti satula foarte mult timp dupa ce ai mancat asta.Pe de o parte e bine ca e satul, dar pe de alta...
Seara sa fie lucruri usoare, gen iaurt, lactate, salate, din astea usoare, doarme si mai bine dupa, dimineata cele care dau energie, iar cerealele sunt indicate , ca tot zici ca-i plac, iar la amiaza legume, in diverse combinatii, cu carne, asta e combinatia buna, nu cu cartofi, (chiar daca si cartoful tot leguma e ), iar intre mese fructe.
Eu am mare probleme cu greutatea celui mare, in sensul ca e genu static, si nefacand miscare , spre deosebire de cel mic care e intr-o continua miscare, la cel mare se depune si aeru ce-l respira.De aceea stiu cat de greu e sa potolesti si foamea, ca ei sunt in crestere, dar sa nu ii lasi nici sa acumuleze greutate nedorita in plus.
Iar faptu ca nu consuma ciorbe eu nu sunt asa speriata...mai ales cum e la noi cu 2 feluri la amiaza plus desert...nu am mai gasit nicaieri asa ceva.E prea mult pentru un copil.Daca mananca legume crude sunt mai bune cu mult decat cele fierte .Iar sus de fructe e la fel de diuretic cum e si supa, si cu mai multe vitamine.Asa ca daca poti respecta in linii mari cele 3 aspecte, e ok.
roxy spune:
inca ceva...la noi supa e ca sa treci prin criza, adica umplii stomacul cu ceva , si daca mai e felu doi bine daca nu gata...dar prin fierbere se pierd multe din vitamine, stii asta...scuza-ma ca ma leg atat de supa , dar am fost atat de stresata cu supa asta in copilarie , cu mananca supa ca sa capeti ceva ce ..orice, ca acum fug de ea, cum fuge sotul meu de lapte , si cel mare dintre copii mei de frunzele de salata.Deci cu cat pui mai multa presiune sa manance ceva cu atat il faci sa o refuze si cand va fi mare nici nu o vei mai gasi prin frigider cand vei merge la el acasa in visita
Nu te superi ca am zis asa , nu?
CorinaDani spune:
parerea mea, fara suparare : par a fi cam multe produse nerecomandate in meniul zilnic al copiilor, in general, indiferent de varsta - destul de multa paine/zi si/sau cartofi (piure, cartofi prajiti), branza topita, wurstel (probabil un fel de crenvursti sau carnaciori) si foarte multe dintre alimente sunt prajite/pane (ochi, omleta, parjoale, snitele, peste pane); ar trebui sa le mai raresti...bine, imi dau seama ca ai scris in mare ce accepta sa manance si ca nu are toate aceste alimente intr-o zi...insa, daca as fi in locul tau, as elimina in primul rand branza topita, cartofii prajiti si mezelurile, prin rarirea lor in meniul saptamanal si inlocuirea lor treptata cu branza de vaca (telemea), cartofi facuti in tava la cuptor (nu prajiti), mezelurile pot fi cumva inlocuite cu feliute de friptura facuta la cuptor, painea sa nu fie alba ci integrala sau cu seminte, samd. stiu, teoria e minunata, dar practica ne omoara, toate mamicile isi doresc pentru puiutii lor o alimentatie cat mai variata si sanatoasa...
apropo, ceaiul il indulcesti ? ai verificat pe eticheta de la nesquik cate grame de zahar/glucide sunt la 100 grame de produs ? si danonino este destul de controversat, cred ca a fost si aici pe forum un subiect legat de acest iaurt...
e posibil ca aportul de zahar din alimentatie (inclusiv zaharul ascuns) sa fie putin prea mare pentru nevoile nutritionale corespunzatoare varstei. in afara de banane, mai accepta si alte fructe ?
iar faptul ca te refuza, apeland la varianta extrema (cea cu voma) cred ca tot de la insistentele tale ar putea sa fie, fratele meu facea la fel in copilarie cand era obligat/fortat sa manance ciorba impotriva vointei lui...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)
buli spune:
brinza topita - nu e sanatoasa
wurstel - nu e sanatos
nesquick - nu e sanatos - mai bine un lapte cu cacao si miere!
iaurturi cu fructe iar nu-s bune
daca omleta nu e prajita e ok,
cartofi prajiti, rar de tot.
imi dau seama ca lista scurta am facut-o si mai scurta, dar mai bine mai putine alimente si mai sanatos, decit multe chimicale.
cartofi prajiti cu brinza topita is bomba!
si eu zic ca-s cam multe pane-uri si prajeli in lista.
nu mai "incerca" - incercatul asta suna a fortat daca a vomat dupa.
masa tb sa fie o placere, nu o corvoada. vezi poate vrea legume crude. orice.
al meu are tot 6 ani si are 125 cm si 23-24 kg, e slim, dar inca e bine, a avut si 21 kg.
www.youtube.com/watch?v=YhWZ7bpfQag" target="_blank">@