Uter fibromatos/chiuretaj biopsic
De cativa ani aman sa merg la un control ginecologic dar acum doua zile am reusit in sfarsit. Si iata ce am aflat: am uter fibromatos si un nodul la san pe care eu nu reusesc sa-l simt. M-a programat sa fac o echografie transvaginala si una mamara si mi-a vorbit de posibilitatea de a face si un chiuretaj biopsic.
Pentru mine toate astea sunt niste necunoscute si vreau sa aflu mai multe despre ce mi se intampla. Ce inseamna uter fibromatos si cum se trateaza? Cum se desfasoara un chiuretaj biopsic si cat e de invaziv? Se face cu internare? Doare? se face anestezie?
Despre nodulul la san, are legatura cu uterul fibromatos? Cum de nu-l simt desi stiu locul unde sa-l caut. Cred si sper ca e un nodul hormonal pt ca sunt exact inaintea ciclului si asa spunea si doctora ca probabil asa e...Daca mi-a recomandat echografie in loc de mamografie inseamna ca e mai putin grav? (nodulul) Incerc si eu sa ma agat de orice semn ca sa nu intru in panica.. deja ma bat niste ganduri morbide...
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
Raspunsuri
lemia50 spune:
Draga Dana,nu e cazul sa te sperii.Chiuretajul biopsic este ca orice chiuretaj,se face o internare in ambulatoriu,la ora prinzului pleci acasa.Ar fi bine ca medicul care te chiureteaza sa iti faca in acelasi timp si o histeroscopie(vede exact ce este in uter:polip,fibrom,endometru ingrosat) si poate da la analiza anatomopatologica din tot ce gaseste acolo.
Despre nodul: ecografia mamara nu este invaziva cum e tomografia,dar trebuie sa ajungi la un doctor foarte bun.Eu sint absolut convinsa ca este de natura hormonala si nu va da inapoi pina nu rezolvi problema ginecologica.Imi poti spune la ce doctor ai mers? Pot sa-ti povestesc foarte multe pe tema asta,nu din auzite ci din patite. Inca o data,nu te speria,dar du-te la doctor.Sa ne scrii.
rory76 spune:
Exact cu problema asta ma chinui si eu acum...ultimele doua luni au fost un cosmar! Am avut sangerari masive la ciclu, si numai sange rosu. Diagnosticul la fel ca la tine : uter fibromatos si la eco la san s-au vazut chisturi si noduli. Bine, eram si inainte de ciclu si se zice ca atunci sunt mai mari...Am inteles ca au legatura una cu alta- adica sanul cu uterul si e ceva hormonal.
Eu am ajuns la urgente, la o zana de doctorita, un OM adevarat, mi-a dat niste pilule trifazice, care mi-au oprit sangerarea aia care nu mai ceda nici cu hemostatice! Deocamdata mi-a zis sa continui vreo trei luni cu aceste pilule, sa vedem dupa aceea, fac un alt eco si vedem cum au mers. ideea e ca mie mi-a facut bine acest tratament, nici sanii nu ma mai dor, nu mai sunt umflati...sa vad cum va fi ciclul, chiar mi-e putin teama de momentul ala...
Eu am zis ca, daca trebuie, imi scot uterul, am si un istoric familial care nu ma incurajeaza- mama,bunica, sora, au toate fibrom si chiar nu vreau sa ma chinui pana la menopauza cu sangerarile astea.
Deci, mergi la un medic bun, si vezi ce parere are . Spune-ne si noua ce ai aflat.
Si stai linistita, suntem multe cu problema asta, nu esti singura!
"Trust no one!"
dana d spune:
Lemia am fost la clinica Hipocrat 2000 la d-na doctor Astanoaie Mariana. Am avut trimitere de la doctora de familie si cele mai bine recomandari despre doctorita.
Si eu de ceva vreme (un an-doi) am ciclurile mai abundente si cu cheaguri si oarece mici dureri de mijloc si stari emotionale mai proaste. Pt mine asta nu era ceva normal pt ca de cand am ciclu nu am avut dureri si nici toane asa ca banuiam eu ca ceva se petrece.
Chiar si sanii ma dur putin inainte de ciclu si parca se umfla. Nodulul ala parca l-am simtit acum 2-3 zile intr-o dimineata cand eram culcata, acum sunt cam la sfarsitul ciclului si nu-l mai simt absolut deloc oricat il caut.
Rory alte investigatii n-ai facut? Ti-a dat tratament numai dupa consult simplu?
De fapt ce e uterul fibromatos? si care e diferenta dintre "fibromatos" si fibrom?
Lemia si sa stii ca "un chiuretaj oarecare" nu ma incalzeste deloc. Nu am facut niciodata un chiuretaj, ba chiar colul meu nu a fost niciodata deschis, am nascut doi copii prin cezariana. Chiar asa, credeti ca faptul ca uterul a fost taiat are vreo relevantza?
Deocamdata am de facut niste analize uzuale de sange, apoi plecam in concediu, si abia inaintea ciclului urmator trebuie sa fac echografia transvaginala (nici asa ceva n-am facut niciodata) si cea mamara.
Va multumesc pentru raspunsuri si incurajari si daca mai aveti ceva amanunte sa stiti ca vreau sa stiu totul despre ce se intampla cu mine si investigatiile necesare.
Fetele mele
rory76 spune:
Buna, danad!
Eu am facut eco transvaginala, asta nu doare deloc, e neplacut oarecum. Acolo, la eco a vazut ca am uterul fibromatos, explicatia pe care am primit-o si eu este ca uterul are endometrul mai grosut, din cauza estrogenilor care secreta mai mult decat trebuie??! Si ca asta inseamna ca sunt predispusa sa fac un fibrom si ca am sangerari mai abundente decat o femeie care are endometrul normal.Apoi am facut si un eco la san, desi mi s-a spus ca nu e foarte relevant, deoarece luasem duphaston, si eram si inainte de ciclu, dar mi l-am facut totusi ca sa fiu sigura ca nua am alte chestii si pe acolo. La san mi-a pus diagnosticul de mastoza fibrochistica, ceea ce e strans legata de conditia in care se afla uterul...eu iti spun ce mi-a spus si mie doctorita mea, acum nu stiu, eu am incredere totala in ea si merg pe mana ei. Nu am ce altceva sa fac deocamdata. Eu sunt o fire mai extrema asa si am in cap si posibilitatea sa fac o histerectomie, daca nici faza asta cu pilulele nu functioneaza. Pentru ca mama mea a ajuns la o anemie foarte grava, cauzata de acceasi problema cu ciclurile abundente si nu vreau sa ajung ca ea...
Ideea de baza e ca trebuie sa mergi la un medic care sa iti faca toate investigatiile posibile cap-coada si sa iti dea tratamentul potrivit. Depinde foarte mult si de varsta la care te afli, de istoricul medical si de ceea ce vor spune analizele in sine. la mine functioneaza pilulele, sa vad si eu cum va fi la ciclul asta, ca ar fi primul cu pilule...abia atept sa vad, desi mi-e frica de mor sa nu patesc ca data trecuta! dar toate pe lumea asta au rezolvare, cu atat mai mult acest gen de probleme. Nu trebuie sa disperam.
Chiuretajul biopsic era sa mi se faca si mie, dar nu a mai fost nevoie pentru ca se oprise sangerarea. Stiu ca nici un chiuretaj nu e floare la ureche, eu nu am facut nici unul, am doar un copil, dar din ce mi-au povestit si mie alte femei...e nashpa de tot, ca s anu zic altfel! Am inteles ca la asta biopsic doar preleveaza de pe peretii uterului niste mostre de tesut, dar...nu vreau sa te sperii.
Acum mergi in concediu si bucura-te de timpul liber, dupa aia mai vorbim...
Vacanta placuta!
"Trust no one!"
lemia50 spune:
Draga Dana,este adevarat ce spune Rory despre uterul fibromatos.Sa stii,insa ca ecografia transvaginala nu "vede" ce se poate vedea la o histeroscopie.Sa intrebi si pe doctorita. Despre chiuretaj,am zis asa pentru ca fiecare organism percepe altfel si durerea si orice senzatie.Sa stii ca se face anestezie locala sau se poate si sa te adoarma putin.Durerea de dupa este ca la un ciclu mai dureros putin.
Ideea era sa nu mai fii speriata.
Concediu placut.
dana d spune:
Bine v-am regasit!
Azi am facut echo transvaginal si am primit si rezultatele la analizele facute la prima consultatie gineco (papanicolau- bun si secretie- bun) Am facut si analize de sange si urina si mi-au iesit toate bune in afara de hemoglobina mai mica, fier tot asa si ceva cu tiroida dar nu prea clar, foarte putin iesit din interval, asa ca mi-a dat trimitele si la endocrinologie la Parhon.
La echografie s-a vazut uterul marit dar fara formatiuni fibromatoase (sau asa ceva), abia la un moment dat a zarit un nodul ceva pe peretele anterior, unde ma tot gandesc eu ca eu am niste cicatrice de la cezariana, dar a spus ca nu are nici o legatura cu cezarienele.
Ovarele sunt ok.
Cu toate astea tot n-am scapat de chiuretajul biopsic pe care am reusit sa-l aman pentru luna august... candva la o data....nici nu stiu daca sa ma mai duc...
Joi sunt programata la echografia la sani.
Am un sentiment asa cum ca as fi prinsa in cursa. Eu m-am dus doar la o consultatie si bulgarele a luat-o la vale marindu-se din ce e in ce mai mult si medicii, analizele si cabinetele parca se inmultesc si ma acapareaza mai mult decat eram eu pregatita sa accept in viata mea actuala. Incep sa ma intreb daca nu mai bine imi vedeam linistita de viata mea in continuare. Simpla consultatie de rutina s-a transformat in trimiteri la analize, revenire, alte trimiteri, ba chiar si analize mai complicate.
Iar cu tiroida...eu am avut dintotdeauna o usoara hipotiroidie dar nu m-a deranjat si nici nu am incercat sa fac ceva in privinta asta.
Asa ca ma duc la echo joi si apoi...tot imi vine sa o las balta.
Fetele mele
rory76 spune:
Buna Danad!
Imi dau seama cum te simti, eu sunt ipohondra in expansiune dar am si o chestie care ma face sa ma gandesc , ca , daca gandesc bine, va fi bine. Daca ma gandesc ca o sa imi fie rau, asa o sa imi fie! Am fost si eu la eco la sani-la control- mi-a spus ca mi-au scazut chisturile, ceea ce m-a bucurat enorm1 si doamna doctor mi-a zis sa vin la control mai rar, nu asa des, ca nici babele nu se controleaza asa des ca mine!
Eu am trecut pe anticonceptionale de o luna si asta ar fi a doua, ciclul a fost foarte ok, nici nu ma asteptam sa fie asa de bine. Acuma, nu stiu, cica pana pe la 40 de ani as putea sa iau anticonceptionale si dupa aceea nu ar mai fi cazul pentru ca incep sa sangerez mai putin, conform biologiei...nu stiu cum va fi. O sa discut mai in detaliu atunci cu doctorita mea.
Acum, in cazul tau, ce tratament ti s-a dat? Nu ti-au dat nimic pana cand faci chiuretajul ala? de ce vrea sa iti faca totusi chiuretaj? Doctorita mea mi-a spus ca ala se face doar in cazuri extreme, cand nimic altceva nu functioneaza! poate ar trebui sa mergi si la un alt medic...eu asa as face. Si cred ca trebuie sa iei ceva pentru hemoglobina mica, eu iau un preparat cu fier, ca altfel as lesina pe strada!
Nu trebuie sa iti fie teama ca ar gasi nu stiu ce , eu am vazut ca, cu cat ii vizitezi mai des, cu atat iti gasesc mai multe!
Sanatate maxima iti doresc si sunt alaturi de tine cu toata inima!
Cand exact faci acel chiuretaj? ca sa ma gandesc la tine, sa iti transmit energie pozitiva...
"Trust no one!"
lemia50 spune:
Bine ai revenit,Dana d.Eu nu cred ca e cazul sa renunti la a mai merge la medic numai pentru ca nu iti face placere,dar dupa cum ai relatat rezultatele ecografiei poate ar trebui sa mergi cu aceste rezultate la alt medic sa-si dea o parere daca e cazul de chiuretaj.Nu trebuie sa te sperii ,dar eu am cunoscut o persoana care dintr-un control de rutina si-a descoperit cancer mamar (foarte incipient).In acelasi timp am cunoscut si doctori care fac chiuretaj biopsic numai ca sa iti ia banii,precum si doctor(in cazul meu) care ma chema din trei in trei luni pentru control si ecografie ,iar alt medi m-a programat pe loc pentru operatie.
dana d spune:
Mie mi-a explicat ca Chiuretajul biopsic e o analiza, nu un tratament. Doar vrea sa preleveze o bucatica de tesut din formatiunea aia pe care a vazut-o la echografie sa o analizeze sa stie exact ce tratament trebuie sa-mi dea. Si mi-a spus ca la uter fibromatos si sangerare mai abundenta la ciclu asta se recomanda in mod curent.
O prietena a mea avea un ciclu care nu se mai termina (sangerare) si asta i-a facut, acuma eu nu cred ca biopsic pt ca apoi i s-a oprit sangerarea iar biopsicul nu se vrea un tratament dar nici chiuretaj normal nu cred ca a fost pt ca a durat si a durut foarte putin- ea asa spune dar nu prea mai stie ce i-au facut. ideea e ca dupa un timp i-au dau un rezultat de analiza pe care scria chiuretaj biopsic... m-a cam bagat in ceatza pt ca zice ca nici anestezie nu i-a facut sau nu stie sigur.
Oricum, deocamdata nu am de ce sa caut a doua opinie ca totusi un chiuretaj biopsic nu e ceva asa grav si cu urmari.
Deocamdata Joi seara fac echografia la sani, apoi ma mai gandesc la endocrinologie, in ultima sapt din iulie plecam in Moldova la manastiri, apoi pe la inceputul lui aug (cam pe 6) trebuie sa-mi vina ciclul, deci dupa aia o mai caut pe doctora, spre jumatatea lui august.
Va amintesc eu cand sa-mi tineti pumnii
Deci uterul fibromatos se trateaza cu anticonceptionale?
Fetele mele
rory76 spune:
Acuma nu stiu daca putem generaliza- ca uterul fibromatos se trateaza cu AC, la mine asta functioneaza, deocamdata. stiu ca si mamei mele i s-a recomandat asta, dar acum 20 de ani va dati seama ce anticonceptionale erau pe piata...si ea are hipotiroidie, deci nu avea voie sa ia asa ceva, ca deja lua hormoni...deci fiecare caz e diferit. Eu am ales asta pentru ca altfel mi-as fi facut histerectomie. Si doctorita a zis sa vedem cum merge cu AC.
danad, iti doresc tot binele din lume si sunt alaturi de tine! E bine ca mergi la manastiri, ti se mai limpezeste mintea...cred ca n-am mai fost de cand aveam 16 ani...era tare bine acolo, n-as mai fi plecat!
PS: Sa te interesezi de prognoza meteo, ca a fost jale pe acolo ciu inundatiile! noi avem niste rude la Targu Neamt si ziceau ca i-a inundat!
"Trust no one!"