Tuburi ureche/ Ear tubes/Otita recurenta

Tuburi ureche/ Ear tubes/Otita recurenta | Autor: miereamara

Link direct la acest mesaj

Sunt pe aici parinti cu copilasi care au ear tubes/au avut operatii de instalare a tuburilor in urechi in urma otitelor recurente?

Baietelul meu are 17 luni si din ianuarie pana acum a avut 6-7 otite, cu temperaturi foarte mari 40-41, stare generala destul de ok, in sensul ca nu se plangea de durere, de obicei descopeream otita in urma febrei mari si care tinea 2-3-4 zile, fara alte simptome.

Pediatrul lui mi-a dat trimitere la un specialist unde va face si un test de auz pt ca are ceva intarziere de limbaj si ii este teama ca auzul i-ar fi putut fi compromis in urma infectiilor repetate.
Ni s-a sugerat operatia asta de introducere a tuburilor. Se face sub anestezie generala, practic se face o mica incizie in timpan si se instaleaza tuburile astea care sunt tinute acolo intre 6 luni si cativa ani, pana cand se maturizeaza trompa lui Eustache si infectiile nu mai apar.

Daca aveti copilasi cu astfel de interventii, care au fost pro si cons in cazul vostru, cum ati facut decizia? Care este regimul de viata ulterior operatiei? V-a fost teama de anestezia generala?

www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

buna, vorbit asa la general, daca bebe nu are probleme la inima, si starea de sanatate e buna, fara raceli sau din astea, si fara alergii ,as fi de acord cu operatia.Nu cred ca e bine sa faca atatea otite intr-un interval atat de scurt de timp, si decat sa fie auzul afectat mai bine asa.Da intai vezi si daca nu are polipi , astea duc la otite , deci in caz ca este si asta intr-o interventie se rezolva amandoua.Eu l-am operat pe cel mare cand avea 5 ani si odata cu polipii, iau fost curatate si caile ce fac legatura cu urechea.Deci e bine sa stii asta daca tot il supui la o interventie si poate fi una din cauzele care provoaca otita.
Asta la rece vorbind, la sentiment stiu ca e foarte greu, eu am stat cu inima in gat pana la adus inapoi, nu mai spun lunile premergatoare operatiei, dar nu a fost greu deloc, si daca stii ca nu are ceva ce i-ar pune cu adevarat viata in pericol la o anestezie(oricum trebuie sa spui inainte ca te intreaba), atunci e bine sa nu amani.
Multa sanatate va doresc si sa luati decizia cea mai buna.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adinush spune:

La noi au inceput otitele la 1 an si 2 luni...pana la 1 an si jumatate am avut...cel putin 7 timpanotomii( la un moment dat le-am pierdut numarul), scos polipii plus o tona de antibiotic oral,antibiotic intravenos+ 2 ture de gentamicina. Practic din februarie pana in iunie nu a fost saptamana in care sa nu fim la spital..ba internate,ba la control,ba in ambulatoriu.
La un moment dat a fost diagnosticata cu mastoidita pt ca infectia,in ciuda tratamentului, inainta spre urechea interna dar nu am ajuns la operatie.
Asa ca la decizia doctorului care a urmarit-o sa-i puna tuburi de drenaj n-am obiectat deloc..deja eram atat de epuizata de vizitele la spital,temperatura de pana la 41,3, turele de antibiotic plus teama ca s-a putea ajunge la operatia de mastoidita care e mult mai complicata incat i-as fi facut orice numai sa se opreasca.
Cu anesteziile eram deja obisnuita, avusese atat de multe in ultimele luni.
Asta se intampla in iulie 2008. De la tuburi sau fericita coincidenta in iarna 2008-2009 a fost racita o singura data de antibiotic plus cateva marunte tratate cu homepate, desi era prima iarna la gradinita.
In august 2009 am reinnoit tuburile( ele sunt absorbabile si au o durata de viata intre 6 luni si 1 an, ale noastre au cazut in timpul unui control de rutina,au ramas pe vata de la betigas) si anul asta inca n-am ajuns la control.
In timpul asta i-a mai curs urechea de 2-3 ori dar s-a rezolvat mereu cu picaturi locale,febra n-a facut decat o data 39(ceea ce pt standardele noastre e putin)
La capitolul minusuri...in 2009 cand au schimbat tuburile dr a observat ca unul din timpane nu s-a inchis complet( in mod normal in cateva zile incizia aia prin care s-a introdus se inchide) si ii creaza o pierdere de auz dar f mica ( undeva sub 10%), nu are probleme de comunicare sau echilibru si mi-a zis ca in caz ca nu se inchide pe termen lung se poate face o operatie dar cand are copilul peste 4-5 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Multumesc pt raspuns.

Cat de mari sunt tuburile? Le-ai vazut inainte?
Fetita ta mergea la cresa? La baietelul meu otitele au inceput in momentul in care l-am dus la cresa.

Cum a fost recuperarea? Ati putut merge la piscina/plaja, etc? Ai ferit copilul ca sa nu ii intre apa in urechi sau v-ati comportat normal?

Ai observat vreo problema de vorbire la fetita inainte de tuburi? sau vreo imbunatatire dupa aceea, in cazul in care aceasta a existat?

Scuze pt tonele de intrebari
Noi suntem cam 80% decisi sa facem operatia, dar vreau sa fiu informata inainte.

www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

Si noi eram gata, gata sa ajungem la tuburi. DAr pana la urma s-a dovedit ca e ok, nu a mai facut otite de frica tuburilor :). MA mir totusi ca ti le-au recomandat asa de tarziu. Mie dupa 3 otite repetate mi-au zis gata, stop. Daca mai face punem tuburi. In prelabil o cautasera de politi si alte astea. Ca norocul nu a mai facut, dar daca se mai intampla, i le puneam, clar. Vecina noastra are, si duce o viatza normala : piscina, si din astea. Are 2 ani si i le-a pus acum 5 luni.


Vicky si Printzesone


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Buna, baietelul meu are tuburi, acum o sa i le scoatem dupa un an jumate.

Operatia a fost super ok, in 4 ore am plecat acasa. In salon era un baiat care venea pt a cincea oara sa-si puna tuburi.

Exista tuburi simple care ies singure dupa cateva luni si exista si cele in forma de T care trebuie scoase printr-o interventie ce nu necesita anestezie.

Vladi inainte de tuburi auzea ca prin apa, insa la el nu s-a ameliorat prea mult vorbirea, abea acum isi da drumul mai bine. Mai era si problema ca a auzit rau si achizitionat rau multe cuvinte si cu greu a depasit aceasta dificultate.

El nu a suportat dopurile de protectie impotriva apei, asa ca la mare si piscina nu a intrat cu capul in apa. la baie suntem intotdeauna atenti sa nu ii intre apa in urechi, trebuie indoit lobul urechii in sus cand dam cu dusul si e ok.

A facut o singura otita de cand are tuburile, dar a fost f impresionanta pt ca i-a curs sange din ureche vreo 2 zile. In prima am fugit disperata la urgente, mi s-a facut rau langa el pt ca in masina ii curgea sangele pe umar ... m-au trimis acasa cu el si mi-au spus sa astept sa se opreasca sangerarea. Am aflat apoi ca se poate intampla chestia asta in caz de otita, ca e impresionant, dar ca nu e grav si nici mai dureros decat o otita normala.

Pt noi au fost mana cereasca aceste tuburi pt ca inainte de ele facea otita la fiecare 2 saptamani. Sunt dintr-un material foarte suplu si au cam 1.2 cm ( stiu pt ca l-a Vladi i-a iesit unul deja).

Curaj!





Sib http://aripicarecrescinnoi.blogspot.com/ ***** www.helpsonia.com/povestea-soniei" target="_blank">MULTUMIM PT CEEA CE ATI FACUT PT SONIA



Nasterea ariciului Vladimir ***** ***** Anna, o nastere cu viteza

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

Si noi am fost la un pas de a pune tubusoare. Am decis sa mai asteptam, si sa incercam intre timp ceva remedii homeopate (pt prevenire).

Noi am facut 5 episoade de otita, intre 18 luni si 3 ani si 8 luni. Doar doua ar fost recurente. cred ca daca incidenta otitelor ar fi fost mai mare, nu am fi ezitat sa recurgem la aceasta solutie.

Noi am facut operatie de polipi, nu am avut nici o problema cu anestezia totala.



Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Multumesc pentru raspunsuri.
Astept in continuare experiente, fie pozitive, fie negative..pana acum sunt numai aspecte favorabile, ceea ce imi confirma faptul ca este o decizie buna.

www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Denisam spune:

Miere-noi avem tubulete de 1 an,operatia dureaza 15 min, adormit va fi, tubuletele ies singure de acolo intre 12-18 luni, singurul incovenient este ca de acum incolo va treb sa ii pui dopulete de urechi,sunt unele moi de silicon -ori de cate ori intra in contact cu apa-de aceea noi de ex nu il putem duce la innot pe Alex-dar desi nu facuse otite prea multe, de cand are,nu avem probleme(noi i le-am pus din cauza ca cica auzul nu era 100% clar si de aici dificultatile de a vorbi-ma rog).
Bafta multa, va fi bine, dc as fi in cazul tau sigur i-as pune.
Recuperarea e f. usoara, doar in ziua resp e cam pleostit si ar dormi mai mult, in rest nimic.

Denisa cu Emma Andrea 4 ani si Mark Alex 2,5 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca74 spune:

Uf, eu spun sa nu te grabesti cu operatia asta.

Fetita mea a fost in aceeasi situatie ca si baietelul tau anul trecut. Ba mai mult, noi am operat-o si de adenoide in decembrie 2009 fiindca cum facea o infectie la urechi, cum adenoidele ei se mareau si nu respira cum trebuie.

Inainte de a lua hotararea daca sa-i punem sau nu tuburile respective in urechi, am fost la un medic audiolog care ne-a spus ce ti-am spus mai sus: sa nu te grabesti cu operatia asta.
In general, copiii mici fac des aceste otite, mai ales daca merg la gradinita devreme (a mea a mers de la 6 luni). However, in timp, sistemul lor imunitar se imbunatateste si nu se mai imbolnavesc atat de usor, hence, nu mai fac otite des.
Ne-a mai spus ca, odata ce se face incizia respectiva in timpan, tesutul nu va mai fi niciodata "ca nou" si riscurile sa aiba copilul probleme cu auzul later in life este mai ridicat decat daca nu se practica aceasta interventie. Statistic, se pare ca numarul adultilor care au avut aceasta interventie in copilarie si care poarta acum proteze auditive este majoritar.

Noi am operat-o pe Anna noastra numai de vegetatii adenoide. Am refuzat inserarea tuburilor in urechiuse.

Am mers apoi cu ea la un "ear, nose and throat" specialist si, dupa investigatiile necesare, ne-a spus ca fetita noastra are astm.
Am inceput din februarie 2010 tratamentul pentru astm - Singulair (nu pompa, nu nimic altceva).

5 luni mai tarziu, Anna noastra nu a mai facut nici o otita, nici o infectie, nimic. Si a mers la gradinita fulltime, nu a lipsit nici o zi.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Si baietelul meu a fost diagnosticat cu astm. A facut tratament, acum am oprit tratamentul pt ca la el astmul era declansat de un anumit polen al carui sezon a trecut. Nu mai tuseste deloc.

Adevarul ca intre otita asta si precedenta au fost 7 saptamani. Adica face din ce in ce mai rar, inainte facea cam la doua saptamani otita.

Cred ca depinde f mult si cum o sa iasa testul de auz. Daca auzul ii este deja afectat nu mai putem amana, pt ca el deja are ceva intarziere de limbaj (asa cred eu pt ca nu a fost evaluat de un specialist inca)

Am citit si eu de complicatia mentionata de tine Anca. si la noi otitele au inceput cand a fost dus la cresa, la 11 luni.

www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator

Mergi la inceput