Tensiuni in lume (3)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mona40 spune:

Beren,
Crede-ma pe cuvant ca ultima mea dorinta este sa insult ungurii.
Cei mai buni prieteni ai mei sunt de nationalitate maghiara...
Ba char am invatat putin limba...
Eu traiesc de atat de multi ani in strainataturi si intr-o zona atat de controversata incat eu una am ajuns la superintelepciunea ca e asa de putin important ce natie esti...
Cunosc, romani, tunisieni, unguri, marocani,rusi, egipteni, irakieni,britanici, americani...tot ce-ti trece prin cap ai in tara asta mititica.
Eu un lucru stiu....fiecare are limba lui, obiceiurile lui si mancarea lui
Nu e nimic rau in asta...
Inaioana...e bine ca ai ganduri bune...dar cred ca realizezi ca sunt utopice...
Si ai sa vezi comantariile celorlalti..
Natasa,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Beren, asta e o problema serioasa,corect. Dar totusi se poate face o cantarire beneficiu-risc si banuiesc ca se pot gasi solutii care sa faca discriminarea asta intre ei cat mai eficienta. Ca perfecta fireste ca nu se poate.
Sigur ca vor mai fi probabil cativa care se vor arunca in aer, zonele de refugiati vor fi bine securizate si...habar-n-am, cred ca totusi daca tragem linie in final vor fi mai putine victime dintre civili decat in felul in care s-a desfasurat conflictul in ultimii ani.

Sincera sa fiu, la ideea asta nu imi fac atat de multe griji in privinta celor de mai sus, cat in privinta reactiei statelor care incurajeaza Hamas, in cazul unei asemenea solutii si a unui conflict deschis intre Israel si Hamas. Pentru ca daca unul dintre ele, din cine stie ce motiv "oficial" intra in conflict de partea Hamas, atunci toata "solutia" se poate duce de rapa. Si asta chiar e un risc pe care nu stiu daca il poate estima sau minimiza cineva, oricat de bine intentionat si priceput ar fi. :(

Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns inaioana spune:

Ingrid, pai si cum sa dea jos Hamas daca au atata sustinere pe cat spui tu?
Stiu ca au si asemenea sustinere, dar tind sa cred ca nu e uriasa, cum spuneam si mai sus.Adica majoritatea femeilor, copiilor si batranilor cred totusi ca s-au saturat de razboi...si ar vrea sa traiasca in pace , nu sa se arunce in aer.

Mona, asa sunt eu utopica de fel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mona40 spune:

Inaioana,
Nu stiu daca stii, dar israelul a vrut sa fie gaza afiliata egiptului si acestia din urma au zis no thanks...
Dupa cum bine tinem multi dintre noi pe aici minte, regimurile totalitare, sau/si teroriste nu prea sunt cooperante...
Eu una nu cred ca amaratii din gaza sunt foarte bucurosi de ceea ce li se intampla cu hamasul...
aproape ca se semnase tratat de pace inainte sa fi intrat hamas pe felie..
Aveau si ei o speranta..
Si noi...
Dar s-a dus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ingrid S spune:

Citat:
citat din mesajul lui inaioana

Ingrid, pai si cum sa dea jos Hamas daca au atata sustinere pe cat spui tu?
Stiu ca au si asemenea sustinere, dar tind sa cred ca nu e uriasa, cum spuneam si mai sus.Adica majoritatea femeilor, copiilor si batranilor cred totusi ca s-au saturat de razboi...si ar vrea sa traiasca in pace , nu sa se arunce in aer.

Mona, asa sunt eu utopica de fel.

Nu ei, n-au cum. O alta putere, vezi cum a fost cu Irakul. Sincer, cateodata prefer interventia armata ca sa-i potoleasca pe teroristi, in detrimentul unei libertati prost-intelese (cazul palestinienilor).
De fapt, un simt asa, mai special, imi zice sa privesc la Erdogan si la garantul laicismului, armata, cum de ani de zile sunt ori bagati in puscarie, ori sub pamant. Tactica pumnului in gura functioneaza cel mai bine cu asemenea guverne. Ma si mir cum de Europa tace, ba chiar discutau primirea in UE a Turciei...

Ingrid S si Diana

Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui lilanda

Si o credeam ca am fost clara cind vorbeam de solutiile de jos in sus; alea care sa vina de la ONG-uri (NGO-uri pe engleza), organizatii neguvernamentale, societate civila. Poate fi o solutie atunci cind la nivel politic si diplomatic totul gres.

Michael Fisher este un fizician celebru, cu o cariera de aproape 60 de ani, care a primit aproape toate distinctiile posibile. In anii '70 facea recomandari Senatului USA despre finantarea stiintelor exacte, e fellow al Royal Society in UK, al US National Academy of Sciences etc.

Are patru copii: doi sunt la randul lor fizicieni bine-cunoscuti (Matthew si Daniel), o fiica cu care colaboreaza la U. Maryland, si alt fiu care nu are cariera in stiinte. In schimb, acest fiu conduce un NGO in Africa de Vest, pentru beneficiul victimelor conflictelor etnice din regiune.

Asadar: cu un tata celebru, el insusi destul de influent, ce poate face un conducator de NGO in Africa (unde e muult mai usor pentru USA si Europa sa influenteze evenimentele, decat in Middle East)?

Aproape nimic. Tot ce reusesc sa faca, sporadic, este sa mai distribuie niste medicamente si mancare, sa duca doctori voluntari, sa aduca victime ale conflictului in USA (exista categorii speciale de emigrare). Nu pot influenta cu nimic evolutia politica, si asta nu de ieri-azi, ci de 10-15 ani. Asta-i situatia cu NGOs.

-------

Din pacate, singura solutie pe care o vad eu este ca populatia civila din Gaza sa respinga Hamas si sa sustina PLO in discutiile bilaterale de pace pentru formarea a doua state, iar Israel sa ajute pe toate caile in efortul asta. Cand se va intampla?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

Nici eu nu am zis ca disperarea justifica crime. Am spus ca inteleg numai cum gindesc arabii (si evreii). De fapt am prieteni de ambele nationalitati (in sua). Acestea sint fapte. prezentate in reviste pe care eu le citesc. Fireste disperarea este simtita de ambele parti: nimanui nu ii place sa isi cresca copiii in conditii de razboi. Insa e foarte adevarat ca pt orice evreu ucis, israelienii ucid mult mai multi arabi. E un fapt incontestabil, la fel ca si faptul ca israelul are o armata bine pusa la puct in timp ce palestinienii nu au. Si mi se pare bizar (mie ca parinte) ca israelienii au serviciul militar obligatoriu inclusiv pt fete. si mi se pare de neconceput ca sa se construiasca in west gaza in conditiile in care s-a convenit inghetarea constructiilor ca o premiza a dialogului pt pace. Culmea e ca replica oficiala dupa ce i-a criticat sua a fost nu ca isi vor respecta cuvintul dat - adica sa inghete constructiile - ci ca vor evita pe viitor sa contruiasca cind vin delgatii in vizita!!!
Hamas a fost votat de populatie. Asta ce inseamna, ca majoritatea e pt terorism? Nu cred. Daca va puneti o clipa in locul lor veti vedea de ce i-a votat populatia: pt ca sub ei au trait mai bine. Masses sint asses ca peste tot. Putini gindesc outside the box.
problema arabilor este ca sunt f. slabi si f. dezbinati si politic si ideologic si religios pe cnd evreii sint, au fost si vor fi intodeauna uniti. Si foarte educati si muncitori. Se vehicula pe undeva un email care punea problema de ce atitia evrei au luat premiul nobel sau s-au evidentiat in stiinte, cercetare, arte etc,, etc, in timp ce foarte putini musulmani se pot lauda cu asta. Si tot musulmanii si-au rapsuns (well, eu am aflat asta de la unii educati in sua) ca ei nu au acces la eductaie si nivel de trai ca evreii... Nu stiu care ar fi solutia insa decimarea si infometarea civililor categoric nu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

beren, NGO poate fi o alternativa atunci cind asociatii civile, de amblele parti, se reunesc in proiecte comune. Chiar si mici; cum ar fi sprijinirea de initiative educative pentru copii sau tineri. O familie de evrei sa gazduiasca, de exemplu, o luna, doua, trei, un copil palestinian. Sau proiecte de sanatate, sau de gasire a unui loc de munca. Pasi mici, la inceput. Din ce povesteste Mona40, disponibilitate ar fi si din partea palestinienilor din Gaza, care nu-s tocma bucurosi de Hamas.

Vreau sa mai spun ca a gasi o solutie viabila unei asemenea probleme, cum e cea din Gaza, e un proces lung si complicat, in care partile implicate ar trebui, mai intii, sa cada de acord asupra a ceea ce vor: apoi sa vina cu idei, sa le adune, sa le critice, sa le desfiinteze pe cele neviabile, sa le imbunatateasca pe cele cu sanse de izbinda, sa le sorteze, sa le grupeze, sa dezvolte o viziune, un concept, o strategie...Ceea ce facem noi aici, e doar un exercitiu de gindire, asa, de la o distanta de mii de ani lumina!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Pierdeti din vedere in aspect foarte important si anume ca Hamas , fara sustinere externa (Iran) n-ar putea face nimic acolo.
Deci problema eu nu o vad intre Gaza(Hamas) si Israel ci intre anumite tari arabe(Iran, Siria) si Israel.

Palestinienii sunt folositi pe post de momeala, hamas e implantat acolo de sustinerea extremista a tarilor mai sus mentionate.

Sigur ca disparitia hamas ar imbunatati oarecum relatiile din zona, asta pana la aparitia altei extreme palestiniene.

Care e defapt motivul conflictului? Faptul ca Israel exista si arabilor nu le convine. cand puterile arabe vor accepta Israelul, pacea va fi acolo.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monabella spune:

LadyJ imi permit sa te contrazic putin. Nu asta e motivul conflictului faptul ca Israel exista. Afirmatia asta e bizara. Similar putem spune ca motivul conflictului e faptul ca arabii din gaza exista si Israelului nu-i convine, ceea ce e la fel de bizar. Ei tb sa faca pace si sa traiasca side by side.

Statul Israel a fost infiintat legal, e recunoscut, inclusiv de tari musulmane, fie ca acest fapt convine arabilor sau nu. E un fapt de necontestat. Luptele se duc pentru pamint pentru ca Israelul aveanseaza in teritoriul arab. Dupa cum s-a vazut chiar acum citeva luni, cind nu si-au respectat promisiunile asumate pt negocierile pt pace de a ingheta constructiile in west gaza chiar in timpul vizitei delegatiei americane. De altfel arabii ar vrea sa li se restituie paminturile pe care spun ei, au fost luate in mod abuziv. (sa se rafaca harta de la 67 daca nu ma insel). Asa am inteles eu, asa mi s-a spus mie, nu-mi sariti in cap, ca nu sint nici evreica nici musulmana. Un amic arab mi-a spus odata, ca daca li se restituie paminturile va fi pace in lume. Trebuie sa mentionez ca am avut colegi palestinieni si libanezi in facultate; am prieten casatorit cu o palestinianca, prietena libaneza, pakistaneza si prieteni buni, din copilarie, evrei care acum locuiesc in Tel AViv, plus amici buni evrei in sua, asa incit zic eu, am o perspectiva a ambelor parti, zic eu. Din cite mi s=a spus sint multi civili in Israel care vor pace. Dupa cum scria cineva in ziar, in Israel, fie ca sint evrei, fie ca sint arabi, toti sint Shaliti...
Toate razboaiele de-a lungul istoriei au fost pt pamint sau propovaduriea religiei X sau amindoua.

Mergi la inceput