Tensiuni in lume (3)
Raspunsuri - Pagina 3
![](images/user_man.png)
beren spune:
Nu e mare diferenta intre resursele din zona (incluzand Iordania, Liban). E o regiune saraca natural, de o asprime aparte. Din aceeasi "bolovani", unii reusesc sa faca o tara moderna (Israel), altii nu (indiferent de cati bani pompati prin petrol curg pe acolo, precum in Qatar).
Diferentele astea nu sunt cauze de conflict. E ca si cum ai spune ca Slovacia ar trebui sa bombardeze Cehia cu rachete pentru ca au nivelul de trai mai jos.
Si mie imi place "Imagine" al lui Lennon, ar fi frumos ca statele bogate sa dea din ce au si celor sarace, sa ne donam cunostintele si timpul altor oameni, dar asta se cheama simplu: utopie. Unii dintre noi o facem oricum, individual, insa e un castel de nisip - dispare la primul val.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ruxij spune:
Off-topic, pai ala nu era comunismul? Si n-a mers pt ca dc. oricum ti se da dc. esti sarac si tb sa dai alora saraci dc. ai mai mult nu prea mai ai motivatie sa muncesti? Ca foamea te impinge la munca.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
Beren, intre tarile din europa diferentele de nivel de trai sunt cu un ordin de marime mai mici decat intre israel si palestina.
Europa si-a gestionat mai bine ultimele conflicte deoarece compromisul a functionat de ambele parti. Vezi cazul Serbiei.
Banii proveniti din petrol stii si tu ca se duc in cea mai mare parte in buzunarele din us si ue. Colonialismul politic a fost inlocuit cu colonialismul economic, mai subtil. Iar cand potentatii locali refuza sa plateasca "taxa de protectie" s-a vazut ce se-ntampla: Irakul a fost retrocedat marilor companii.
Eu ti-am listat motivele cele mai simple si clare pentru care nu este pace. Israelul trebuie sa mai lucreze mult la capitolul diplomatie, tact, retrocedari, compensatii.
Palestinei ii reveneau 44% din teritoriul aflat sub mandat britanic. Autoritatea palestiniana nu a primit deocamdata decat circa 10% din acesta. Iar Netanyahu si Barak au pus punct dezghetului promovat de Itzak Rabin. Israelul este deocamdata pe post de stat ocupant. Si care incalca zeci si zeci de rezolutii ONU.
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui beren Guestus, vad ca nu ai inteles ca trebuie sa respecti regulile si sa nu scrii atacuri la persoana. Asa ca esti din nou on probation. Cand voi ridica filtrul de moderare, te invit sa deschizi subiect de scandal despre subsemnatul, la ZZ. Dar sa n-o faci la alte subiecte, ca am sa le dau split atunci. Daca ai sa continui asa, voi aplica alte masuri corective. Te rog sa ma iei in serios. |
de ce nu te ceri tu afara
![](icon_smile_big.gif)
ai taiat la greu...si apoi ai aruncat cu mizerii.
inaioana spune:
Am gasit pe un forum urmatorul text:
deci asta-i ultima moda: daca eshti pacifist, ecologist, greenpeace-ist, tre sa fii shi pro-palestina! criminalizarea continua a israelului e singura metoda de a fi de partea pacii! palestina e mereu victima, lipsita de culpa ca o virgina aruncata intr-o orgie cu droguri shi arme, saraca.
abandonarea gazei de catre armata israeliana? (gest total nepopular intre evrei, cu mare cost politic) e unu dintre cele mai unilaterale, mai imense gesturi de pace vazute de mine fodata. de atunci au cazut sute de rakete kasam peste israel, peste shcoli, spitale, mcdonald-uri...who cares? saraca palestina! crudul israel!
Si mi se pare interesant.
Pe langa faptul ca in mod evident nu sunt o persoana de stanga, am prostul obicei de a nu inghiti nemestecat ideologii la pachet.Prefer sa gandesc situatiile individual si facand asta am remarcat, surpiza, ca niciodata nu sunt doar albe sau doar negre."Ceea ce va doresc si dumneavoastra."
Prin urmare sunt in general in acord cu modul in care au prezentat atat Beren cat si Capcaunul situatia pe larg, de exemplu, (sigur, mai putin cu concluziile stangiste) dar strict in privinta problemei cu barcuta, trag cu totul alta concluzie decat Capcaunul. Si ma bucur ca e voie.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ingrid_sp_S/Ingrid_sp_S.jpg)
Ingrid S spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui Happy_in_TO
Cum masori degradarea umana? Dupa mincare, dupa calitate, dupa cantitate...O faci comparat cu alte degradari? Ii gasesti scuze pentru ca este mai comod? Sau te uiti la ea ca la ceva care nu ar trebui sa se intimple deloc? Mi se pare pur si simplu de prost gust si inuman sa spui: Nu stiu de ce se pling, in poze am vazut mormane de mincare si ei spun ca nu au nimic. :(( Edit: Off topic: Iarina, multumesc pentru ca mi-ai spus despre carte. Tocmai vorbeam cu maica-mea si i-am spus sa mi-o cumpere si sa mi-o trimita. De abia astept sa o citesc. Citeodata mi-e dor de orasul meu prafuit. Aldeyna, ne vorbim pe PM. live and let live ![]() |
Nu mi se pare de prost-gust deloc. Prostul-gust vine din partea celor care ne imbrobodesc pe aici si care, dupa ce le arati realitatea, tot pe tine te fac nesimtit, carevasazica de ce ai tupeul sa pui poze?
P.S: imi permit si sa masor degradarea.
Uite o poza graitoare:
http://atlasshrugs2000.typepad.com/photos/uncategorized/sudan_genocide_2.jpg
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
conchita spune:
citat din mesajul lui capcaunul Israelul, ca natiune mai educata, mai civilizata, trebuie sa faca mult mai multi pasi in directia reconcilierii. Din pacate, actiunea AGRESIVA asupra vasului, denota mai degraba irascibilitatea unei natiuni aflata vesnic pe picior de razboi cu toti vecinii, iar deznodamantul dramatic al acestei operatiuni nu face decat sa indeparteze ziua unei paci adevarate. |
denota evidenta, si anume ca un popor care se considera indreptatit sa stapaneasca niste teritorii promise de Dumnezeu in Biblie, nu va considera niciodata o alta autoritate pe pamant careia sa i se supuna si sa practice pacea in zona, pentru ca si-ar nega taman identitatea si misiunea profetica pe pamant. irascibilitatea e una, dar e si extrema confidenta ca pot face orice, vor fi iertati, aparati de big brothers din america si europa, egali responsabili si complici pentru situatia din zona cu impartirile lor arbitrare de teritorii dupa propriul interes politic si economic. pentru ca dramele nu-s doar la israelieni in curte, ci in intregul orient mijlociu ciopartit si carpit si, in consecinta, distrus, cu granite trase pe hartie de europeni. poate ar trebui sa i se reaminteasca israelului versetul cu cei din urma vor fi cei dintai si ca crima nu este legea lui dumnezeu si ca se plateste pentru asta, vezi cartea lui iov, dar si pataniile lui abel si cain. sau, ma rog, qabil and habil.
palestina nu e fecioara neprihanita, ci doar victima evidenta in situatia de-acum. pentru cineva care justifica atacul, atunci si ripostele ar trebui sa fie indreptatite.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ingrid_sp_S/Ingrid_sp_S.jpg)
Ingrid S spune:
citat din mesajul lui capcaunul Alte adevaruri simple: ogive nucleare: Israel DA, Palestina NU armata ultramoderna finantata de US: Israel DA, Palestina NU bani, foarte multi bani: Israel DA, Palestina NU rezulta educatie, sanatate, as. sociala: ISRAEL DA, Palestina NU acces la resursele de apa: Israel DA, Palestina NU terenuri fertile: Israel DA, Palestina NU administratia Ierusalimului: Israel 100%, Palestina 0 Asta-i cauza tuturor nenorocirilor. Pana nu se echilibreaza cat de cat balanta economico-sociala a regiunii intre cele doua natiuni, pacea nu va domni. Caci toate tensiunile si conflictele intre vecini pleaca de la resurse (teren, apa, etc) impartite inegal si preferential. Fanatismul, terorismul, militantismul nu vor putea fi oprite, oricata blocada militara ar face Israelul, decat dupa ce va creste nivelul de trai al palestinienilor. Ca tot s-a adus vorba de IRA. Problemele Irlandei de Nord s-au estompat pe masura ce nivelul de trai al irlandezilor s-a imbunatatit. Un terorist gaseste sprijin intr-o populatie saraca (si implicit needucata) si populatia saraca este pepiniera perfecta pentru terorism. Dar teroristii nu vor gasi sprijin si nici adepti intr-o populatie mai instarita si educata, izolandu-se de la sine. Nu le iau nicidecum apararea teroristilor islamisti. Este dezgustator si incalificabil ce fac ei (scuturi umane, atacul populatiei civile, etc), iar pentru crimele comise merita judecata cea mai aspra. Dar inteleg totusi de unde vine fanatismul lor: din neputinta unei natiuni de a dialoga corect cu o putere regionala, impusa din afara, care a desconsiderat zeci de ani popoarele vecine. Israelul, ca natiune mai educata, mai civilizata, trebuie sa faca mult mai multi pasi in directia reconcilierii. Din pacate, actiunea AGRESIVA asupra vasului, denota mai degraba irascibilitatea unei natiuni aflata vesnic pe picior de razboi cu toti vecinii, iar deznodamantul dramatic al acestei operatiuni nu face decat sa indeparteze ziua unei paci adevarate. |
Imi permit sa adaug cateva consideratii. Israelul s-a retras din fasia Gaza. Nu este oare o garantie, chiar si asa minuscula cum o vezi, pentru pace? I-a retrocedat peninsula Sinai Egiptului dupa un acord de pace, inaltimile Golan sunt pe stand-by tot pentru un acord intre Siria si Israel, deci se vrea ceva.
Consider ca prin alegerea hamas, organizatie terorista, palestina si palestinienii au facut o grava eroare, aratand lumii ca intentiile lor nu sunt pentru pace. Daca pe evrei ii muti pe o stanca, vor scoate apa de acolo. Palestina asteapta ajutoare, iar hamas se plimba cu banii in serviete:
http://www.nypost.com/p/news/international/item_MVZtka68ceCSpB7FQyIYYP;jsessionid=F67EBEE435A411957C6D2A75882BE2BC
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
denizel spune:
citat din mesajul lui lilanda Na, ca vin si eu la spartul tirgului, insa toate linkurile alea despre cornul abundentei in Gaza nu sint doar cinice, ci sint pur si simplu grotesti ![]() Sint studii facute de ONU, declaratii oficiale care confirma faptul ca blocada este inumana si inacceptabila, ca e electricitate pe-acolo si apa curenta ca prin 1900 toamna, ca populatia maninca pe rupte carbohidrati, in lipsa de cele proteine, ca, in fine, "palestinienii sint pusi la dieta" (citat din Ehud Olmert!!!). Mie imi pare rau ca la cercul de lectura n-a putut iesi (fiindca nu-i tradusa) cartea lui Kanafani, "Barbati in soare", despre drama refugiatilor palestinieni. Autor care, by the way, de autor ce era, a fost omorit intr-un atentat cu bomba pus la cale de Mossad. "I am a deeply superficial person" - Andy Warhol |
Lilanda, articolul pe care l-am pus in capitolul trecut e scris de Steffen Jensen, care am inteles ca e un jurnalist danez foarte respectat.
A fost corespondent in Orientul Mijlociu incepand cu 1982 si eu una nu am gasit motive pentru care ar dori sa deformeze atat de brutal realitatea.
Tu esti in Danemarca, stii probabil mult mai multe despre activitatea lui si esti mult mai in masura decat mine sa dai sau nu credit articolului respectiv.
Cred ca orice detaliu in plus despre Steffen Jensen ar fi binevenit.
Inca o data, blocada a fost impusa pentru ca palestinienii faceau prapad prin Israel (prapad neinsemnand dat foc la magazine si facut pipi pe monumente funerare evreiesti, ci ucis populatie pasnica), in loc sa-si vada de tara lor eliberata.
Daca s-ar ridica blocada, ar lua-o de la capat.
Pana una-alta, fanaticii striga pe strazile Europei ca vor sange si neveste de europeni pe care sa le mutileze.
Iar ne-fanaticii tac.
Asta nu-mi place deloc.
Si, ca sa raspund si Ineioana, parerea mea este ca acest conflict, dinspre partea musulmanilor, e strict de natura religioasa. Dinspre partea cealalta, nu.
"Marii" interpreti ai islamului sunt politicieni/activisti ai lumii occidentale.
Ei pretind ca stiu mai bine care-i treaba cu islamul si stiu diferentele dintre "islamul bun" si "islamul rau", fara ca macar sa stie sa citeasca macar un cuvant in araba.
Totul este invelit in pc language, desigur.
Se vorbeste despre islam in terminologie vestica, in tipare ca democratie si fundamentalism exprimate cu ajutorul conceptelor vestice.
Folosind cultura occidentala pentru a explica islamul e ca si cum ai vorbi despre gatit zacusca de ghebe in termeni de biliard...
N-au decat sa vorbeasca si sa interpreteze cat vor, pe mine nu ma intereseaza altceva decat sa pot calatori oriunde in lume fara sa-mi fie teama de cei care vor sa devina martiri, sa nu-mi fie nimic impus cu forta si, cel mai important, sa vad ca Europa civilizata a sec. 21 se revolta atunci cand pe strazile ei se striga "vrem sange".
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul"
![](icon_smile.gif)
denizel spune:
Asta-i cauza tuturor nenorocirilor. Pana nu se echilibreaza cat de cat balanta economico-sociala a regiunii intre cele doua natiuni, pacea nu va domni. Caci toate tensiunile si conflictele intre vecini pleaca de la resurse (teren, apa, etc) impartite inegal si preferential. |
Oare?!?
Ma intreb cat de dezechilibrata era aceasta balanta la cateva ore dupa proclamarea statului Israel, cand arabii au iesit in strada strigand "sa-i macelarim pe evrei".
E nevoie sa mai pun pentru a treia oara citatul, eventual descrieri ale primelor orori comise de arabi?
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul"
![](icon_smile.gif)