Tensiuni in lume (3)
Raspunsuri - Pagina 2
conchita spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Ingrid S Dar cand turcii s-au bagat in Irak, cum a fost? |
aaaa, creca esti off topic.
adelyna spune:
Scuze de off topic :Happy_in_TO,am fost colege de clasa cumva??Si eu tot in Medgidia am crescut pana am terminat liceul.![]()
Natalia Ioana (13-08-2002)si Noemi Antonia(31-03-2007)
Noemi 2 ani
speed spune:
| citat din mesajul lui inaioana Pai pana cand sa mai stam tuned, ca doamna Mairead Corrigan a plecat din Israel inca de ieri...Se mai duce odata? Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza. |
Mairead nu avea de gind sa ajunga in Israel...Mairead se indrepta spre Gaza (care nu face parte din Israel) la bordul unei nave ce transporta ajutoare umanitare... nava a fost capturata de israelieni,din nou in ape internationale, iar cei de la bord dusi cu forta in Israel, bagati la inchisoare si apoi deportati...
lilanda spune:
Na, ca vin si eu la spartul tirgului, insa toate linkurile alea despre cornul abundentei in Gaza nu sint doar cinice, ci sint pur si simplu grotesti ![]()
Sint studii facute de ONU, declaratii oficiale care confirma faptul ca blocada este inumana si inacceptabila, ca e electricitate pe-acolo si apa curenta ca prin 1900 toamna, ca populatia maninca pe rupte carbohidrati, in lipsa de cele proteine, ca, in fine, "palestinienii sint pusi la dieta" (citat din Ehud Olmert!!!).
Mie imi pare rau ca la cercul de lectura n-a putut iesi (fiindca nu-i tradusa) cartea lui Kanafani, "Barbati in soare", despre drama refugiatilor palestinieni. Autor care, by the way, de autor ce era, a fost omorit intr-un atentat cu bomba pus la cale de Mossad.
Ingrid S spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
aaaa, creca esti off topic. nimic |
Nu. Si vezi ca expansiunea teritoriala de care spui o indrepti gresit inspre Israel, ultimele informatii sunt ca dimpotriva a iesit din teritoriile ocupate in urma razboiului, remember? Altii se extind si fumigenele cu Gaza sunt rodul nebuniei lor, de ce hamasii dupa ce s-au retras evreii de acolo nu si-au vazut de treaba? Pai isi pierdeau rolul de vaduva indoliata, de aia. Asta stiu sa faca, sa asmuta lumea, sunt in lume atatea locuri in care oamenii mor literalamente de foame, fara ajutoare din stanga si dreapta, dar na, cum spunea ziaristul acela, citez aproximativ: "ma uitam siderat cum doamna in cauza zicea ca nu are nimic, ca sunt saraci, ca mor de foame..iar langa ea plin de mancare".
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
Happy_in_TO spune:
| Citat: | ||||
citat din mesajul lui Ingrid S
Nu. Si vezi ca expansiunea teritoriala de care spui o indrepti gresit inspre Israel, ultimele informatii sunt ca dimpotriva a iesit din teritoriile ocupate in urma razboiului, remember? Altii se extind si fumigenele cu Gaza sunt rodul nebuniei lor, de ce hamasii dupa ce s-au retras evreii de acolo nu si-au vazut de treaba? Pai isi pierdeau rolul de vaduva indoliata, de aia. Asta stiu sa faca, sa asmuta lumea, sunt in lume atatea locuri in care oamenii mor literalamente de foame, fara ajutoare din stanga si dreapta, dar na, cum spunea ziaristul acela, citez aproximativ: "ma uitam siderat cum doamna in cauza zicea ca nu are nimic, ca sunt saraci, ca mor de foame..iar langa ea plin de mancare". Ingrid S si Diana Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede. Vauvenargues |
Cum masori degradarea umana? Dupa mincare, dupa calitate, dupa cantitate...O faci comparat cu alte degradari? Ii gasesti scuze pentru ca este mai comod?
Sau te uiti la ea ca la ceva care nu ar trebui sa se intimple deloc?
Mi se pare pur si simplu de prost gust si inuman sa spui: Nu stiu de ce se pling, in poze am vazut mormane de mincare si ei spun ca nu au nimic. :((
Edit: Off topic: Iarina, multumesc pentru ca mi-ai spus despre carte. Tocmai vorbeam cu maica-mea si i-am spus sa mi-o cumpere si sa mi-o trimita. De abia astept sa o citesc. Citeodata mi-e dor de orasul meu prafuit.
Aldeyna, ne vorbim pe PM.
Ramona J spune:
| citat din mesajul lui inaioana Here we go again. Ramona, nu a aplaudat nimeni pe aici din cate am citit eu, faptul ca acei oameni au fost impuscati. Este regretabil ca s-a intamplat asa ceva. Dar cand judecam o situatie, cu atat mai mult una sensibila, este util sa incercam sa punem lucrurile in contextul lor. Contextul lor este in primul rand ca nici unii si nici altii nu sunt niste ingerasi. Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si buburuza. |
Nu exista "context" care sa justifice incalcarea unor legi. In situatia asta n-a fost mare diferenta intre armata israeliana si piratii din Somalia.
Apoi daca sintem de acord ca nu-i acceptabil sa ucizi cu singe rece, ce mai tot combatem aici?
monabella spune:
Conditiile inumane din Gaza se stiu. S-a scris despre ele. A fost un articol in revista "Time", exista best sellerul "peace, not apertheid" a lui Jimmy Carter si nu in ultimul rind Llosa a scris in El Pais reluat de nu stiu ce publicatie romaneasca (ah, Money magazine).
Deci astea sunt lucruri stiute, nu inventate. Ce face Israelul cu acesti oameni e de condamnat. Cit despre turci si kurzi pt asta trebe topic separat, nu are nici in clin nici in mineca cu problema israel-palestina.
Nu toata populatia evreiasca e impotriva arabilor (oameni obisnuiti ca mine si tine sint in favoarea a 2 state) ci conducerea ultra ortodoxa. daca imi permiteti as specula ca nu exista nici o tara civilizata in care biserica sa se amestece in conducerea tarii. Israelul nu e o tara seculara si uite ce se intimpla. sa nu uitam ca ei sfideaza rezolutiile onu, au arme nucleare nedeclarate si ca putin timp in urma chiar cind a fost geaorge michel in vizita sa negocieze o posibila pace, israelul a continuat sa ridice constructii in teritoriile ocupate din gaza, desi o premiza convenita de ambele parti a fost stoparea, inghetarea constructiilor in teritoriile ocupate. Despre asta s-a scris in ziare. Si acum in legatura cu acest incident am citit in Financial Times azi ca Israelul va face o ancheta. Oh, asta e ca si cum ai pune lupul sa ancheteze cine a mincat oile. E tare, tare inuman si greu ce se intimpla acolo. Din pct meu de vedere e la fel cu aparthedul din Africa de sud. partea proasta este ca nu ii vad e israelieni cedind de buna voie teren arabilor (pt solutie dublu statala) cind de fapt si de drept ei pt. asta se bat (acapararea teritoriilor).
beren spune:
Niste adevaruri simple:
1) Israel este o tara membra ONU, care are relatii diplomatice cu 161 de tari si este recunoscuta de tari arabe precum Egipt, Iordania, Maroc;
2) Israel este recunoscuta si de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (PLO), al carei componenta executiva (Autoritatea Palestiniana, PA) conduce regiunea West Bank. Recunoasterea este mutuala;
3) Hamas este o organizatie terorista, in opinia Uniunii Europene, Canadei, Japoniei, USA si Israel-ului. Nu are nici o legitimitate recunoscuta oficial la nivelul ONU;
4) Situatia civililor necombatanti din Gaza este dezastruoasa, precum arata si grupari din Israel care au dat in judecata guvernul pentru tratamentul impus locuitorilor din Gaza. Blocada asupra civililor ar trebui sa inceteze;
5) Hamas nu este recunoscut de catre PLO, PA sau majoritatea palestinienilor (incluzand pe cei din West Bank). Hamas tine populatia civila din Gaza ostatica, pentru ca e singura lor ratiune de a exista. Blocada militara impotriva Hamas ar trebui sa continue;
6) Situatia similara din Irlanda de Nord nu s-a rezolvat decat atunci cand populatia catolica si organizatiile lor politice au denuntat componenta terorista din IRA, in colaborare cu trupele UK. Teroristi irlandezi s-au refugiat si in Libia, de unde au fost expulzati de Gaddaffi in incercarea de a-si imbunatati imaginea in vest. Dar justitia a fost servita, teroristii expulzati in UK pentru procesul legal;
7) Palestinienii au o organizatie oficiala care-i reprezinta, PLO. In urma acordului Israel-PLO, Israel-ul s-a retras unilateral din Gaza, in 2005. Hamas a luat puterea de la PLO cu forta, in 2007, deci nu are nici o legitimitate;
8) Singura solutie viabila este doua state independente, Israel si Palestina, precum in acordurile semnate in deceniul trecut. Dar extremistii din ambele tari se opun acestei solutii, cu o virulenta mai mare in teritoriile palestiniene.
Cel mai mare dusman al pacii este acea organizatie care nu ar mai avea nici o ratiune de existenta pe timp de pace, Hamas.
capcaunul spune:
Alte adevaruri simple:
ogive nucleare: Israel DA, Palestina NU
armata ultramoderna finantata de US: Israel DA, Palestina NU
bani, foarte multi bani: Israel DA, Palestina NU
rezulta educatie, sanatate, as. sociala: ISRAEL DA, Palestina NU
acces la resursele de apa: Israel DA, Palestina NU
terenuri fertile: Israel DA, Palestina NU
administratia Ierusalimului: Israel 100%, Palestina 0
Asta-i cauza tuturor nenorocirilor. Pana nu se echilibreaza cat de cat balanta economico-sociala a regiunii intre cele doua natiuni, pacea nu va domni. Caci toate tensiunile si conflictele intre vecini pleaca de la resurse (teren, apa, etc) impartite inegal si preferential.
Fanatismul, terorismul, militantismul nu vor putea fi oprite, oricata blocada militara ar face Israelul, decat dupa ce va creste nivelul de trai al palestinienilor.
Ca tot s-a adus vorba de IRA. Problemele Irlandei de Nord s-au estompat pe masura ce nivelul de trai al irlandezilor s-a imbunatatit. Un terorist gaseste sprijin intr-o populatie saraca (si implicit needucata) si populatia saraca este pepiniera perfecta pentru terorism. Dar teroristii nu vor gasi sprijin si nici adepti intr-o populatie mai instarita si educata, izolandu-se de la sine.
Nu le iau nicidecum apararea teroristilor islamisti. Este dezgustator si incalificabil ce fac ei (scuturi umane, atacul populatiei civile, etc), iar pentru crimele comise merita judecata cea mai aspra.
Dar inteleg totusi de unde vine fanatismul lor: din neputinta unei natiuni de a dialoga corect cu o putere regionala, impusa din afara, care a desconsiderat zeci de ani popoarele vecine.
Israelul, ca natiune mai educata, mai civilizata, trebuie sa faca mult mai multi pasi in directia reconcilierii.
Din pacate, actiunea AGRESIVA asupra vasului, denota mai degraba irascibilitatea unei natiuni aflata vesnic pe picior de razboi cu toti vecinii, iar deznodamantul dramatic al acestei operatiuni nu face decat sa indeparteze ziua unei paci adevarate.