Varsaturi

Varsaturi | Autor: adelamaria

Link direct la acest mesaj

Stiu ca printre membrii DC exista si medici. La fel cum stiu si ma bazez si pe experienta voastra de parinti...Sunt foarte ingrijorata din cauza fetitei mele de 2 ani jumatate. Am avut mereu probleme cu mancarea, dar niciodata n-a varsat...Acum 2 sapatamani a avut un enterovirus cel mai probabil (asa zice dr.) cu lipsa apetit, diaree, febra si vreo 2 episoade de voma. Neplacut, dar nimic de speriat...Adica, stiam ce are si dupa 4 zile a fost mai bine.
Problema e ca pofta de mancare e in continuare spre zero, indiferent ce ofer. Tot de atunci mi se plange de dureri de burtica si a mai avut 2 episoade de voma. Unul satamana trecuta, altul aseara. Ambele dupa seri in care si-a manifestat dorinta de a manca. De fiecare data m-am bucurat ca a mancat (in jur de 7 jumate-8 seara), de fiecare data dupa 100 ml lapte (la 10, la culcare) - a vomat tot-tot...Nu inteleg pur si simplu! Ca si cum stomacul/organismul ei refuza tot ce trece peste un prag minumum-minimorum de alimentatie!
Nu e fortata sa manance, nu e presata, e libera sa aleaga, sa ceara, sa ia din frigider. Am zilnic mancare proaspata, gatita bine (zic eu)...Aproape zilnic incercam si cu gratar si cu peste si cu ceva facut instant pentru ea (nu cu toate in acelasi timp, desigur!)...
Ieri am mers la pediatra - fata e bine, sanatoasa, ba chiar a luat in greutate 600 gr in 2 luni in conditiile in care a fost bolnava 2 saptamani (raceala si enteroviroza de care ziceam)...Pediatra zice ca ia in greutate de la laptele hipercaloric pe care i-l dau.
Paraziti intestinali nu cred sa aiba - coproparazitologicul e negativ (2 probe pana acum , la Babes). Are screening facut pentru toate bolile digestive, alergii, intolerante...
Aveti idee ce se intampla? De ce o doare inca burta si de ce vomita dupa ce papa putin (doar putin) mai bine???...In rest e senina, vesela, doarme, rade, se joaca. A, se intampla sa aiba scaun la 2 - 3 zile uneori, sa fie mai constipata, dar apoi se regleaza. Nu stiu, eu nu mai am idei, solutii, nu mai stiu ce sa cred. Deja m-am obisnuit ca nu papa mult, dar de ce aceste noi simptome??

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

buna ade,

ai scapat din vedere un amanunt important : cat a fost bolnavioara, ce medicamente i-ai administrat fetitei tale ?

si unde anume indica fetita ta durerile de burtica ? sub stern, in jurul ombilicului, in zona ficatului sau in partea inferioara a abdomenului ?

crezi ca ar fi posibil ca in ambele situatii in care a vomat dupa ce a baut lapticul, sa fi baut cu pofta si sa i se fi "aplecat" ? ma gandesc, nu cumva laptele hipercaloric este totusi prea gras, ea poate a ramas cu o sensibilitate crescuta la bila/ficat, in urma problemelor de sanatate si/sau a tratamentelor si laptele ii solicita prea mult sistemul digestiv ? mai exact, ce marca de lapte ii dai si ce procent de grasime are acesta ?

coproparazitologicul da frecvent rezultate fals negative, daca parazitii respectivi sunt intr-o anumita faza de dezvoltare/reproducere si nu apar in scaun; cel mai bine este sa-i faci analize pentru antigen, metoda este mai precisa si se face pe o singura proba, nu este necesara repetarea analizei la un anumit interval de timp...

nu ar fi rau sa iei in calcul si vizita la un gastroenterolog pediatru, daca medicul pediatru nu te-a putut ajuta mai mult...

multa sanatate si sper sa afli care este sursa problemelor !

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adelamaria spune:

Corina, multumesc de raspuns!
Pentru enteroviroza a luat nurofen si panadol (oral), vreo doua-trei zile de debridat, smecta, ceai de menta. Am incercat niste saruri de rehidratare, dar le-a refuzat constant.
Cand imi zice c-o doare burta, imi arata chiar burta, nu spre stern. Si am observat ca cedeaza pe moment cu Sab Simplex.
Laptele e Nutren Junior (la recomandarea medicului pediatru si a unui nutritionist) pe care il fac jumate-jumate cu Humana 3. Il accepta foarte bine, ii place. Uneori il bea mai lacom (probabil ca ii e si foame!) si o atentionez; atunci incetineste ritmul. Dar nu pot sa zic ca episoadele de voma se leaga de pofta cu care il bea...nu mi se pare...
Antigen nu cred ca i-am facut, dar coproparazitologic i-am tot repetat si nimic! La gastro am fost cand nu avea simptomele astea - e adevarat - si n-a avut recomandari. Si ecografie i-am facut la un moment dat si a iesit bine...Nu stiu ce sa mai cred...Febra nu face, dar burta o durea si azi-dimineata...Ieri cica a avut vreo 5 episoade din astea...Eu ii tot spun ca o doare pentru ca nu papa, dar aseara a mancat, s-a declansat durerea si apoi a vomat. La fel si la episodul anterior...Nu mai stiu incotro s-o iau, la ce medic s-o duc...

Mergi la inceput

hmm, o fi vorba despre tulburarea echilibrului florei intestinale, in urma enterovirozei ? sau o intoleranta temporara la lactoza ? cred ca tot un gastroenterolog te va putea lamuri sau ajuta...

ai putea incerca, macar pentru 2 zile, sa-i prepari laptele numai cu humana 3, fara sa-l mai amesteci cu nutren, sa vezi daca lucrurile se imbunatatesc...e clar ca se intampla ceva in procesul de asimilare a laptelui...iar lipsa poftei de mancare poate avea si un substrat psihologic sa zicem, refuza cumva sa pape, ca sa nu o doara burtica din nou...

acum te mai intreb ceva, in legatura cu constipatia : ii dai cereale in lapte ? nu ma refer la acele cereale fulgi/bobite/cerculete, ci la cerealele care se pot adauga in lapte sau se pot prepara direct cu apa (au si lapte in compozitie); atentie, si painea alba constipa, se recomanda painea tip graham sau cu seminte.

si fetita mea a trecut recent printr-o perioada de constipatie, facea la 3 zile, numai bobite tari, se chinuia foarte tare pana facea, desi nu modificasem absolut nimic in alimentatia ei. am rezolvat foarte bine cand i-am schimbat cerealele, i-am dat de la nestle cerealele speciale pentru combaterea constipatiei (parca se numesc burtica fericita sau cam asa ceva), apoi am continuat cu cerealele bio de la milupa, cele care contin mai multe tipuri de "graunte" (grau, ovaz, secara si nu mai stiu ce, cred ca sunt 7 cereale in lista ingredientelor).

si de atunci nu mai are probleme deloc, face in fiecare zi kk, nu mai este tare...mentionez ca in alimentatia ei sunt prezente fructele, legumele doar in mancarea gatita, singura chestie pe care o papa cruda este castravetele, dar nu-mi pierd speranta ca va incerca/accepta si alte legume crude, pana atunci le pun la ciorbita si la felul 2; mananca in fiecare zi iaurt natur (uneori cu bifidus, alteori cu omega 3), uneori si lapte batut, carnea nu lipseste din meniu (daca s-ar putea si i-as da voie, ar papa carnita la fiecare masa); as vrea sa bea mai multa apa decat o face acum, uneori se ia cu joaca si uita sa bea, alteori nu simte nevoia...

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Corina, eu as incerca varianta propusa de tine, cu laptele, dar nu pricep in ruptul capului de ce nu are aceeasi reactie si la biberonul de dimineata si la cel de pranz (bea cam 180-200 ml la fiecare biberon).
Referitor la constipatie, se pare ca problemele noastre sunt asemanatoare, in conditiile in care nici eu n-am modificat nimic in alimentatia fetei. Noi nu ne putem lauda cu un meniu atat de diversificat, dar asta a fost dintotdeauna si n-am avut probleme. Cereale nu accepta in lapte decat o masura. O s-o scot si pe aia, sa vedem. Paine alba nu mananca, doar cate o feliuta de paine cu seminte.
Cu Nestle nu stiu ce sa zic, eu n-am incredere in ei; doar laptele asta l-am luat de la ei pentru ca in Romania nu am alta alternativa pentru grupa ei de varsta.
Singurul lucru care ma multumeste e ca fetita mea bea apa, chiar bea. Si apa si ceai. O sa ma interesez de un gastroenterolog...m-am si saturat de atatia doctori!

Mergi la inceput

ade, ai incercat humana milchzucker impotriva constipatiei ? multe mamici au fost multumite de rezultate, este lactoza naturala, nu da dependenta sau efecte secundare...

eu i-am dat fetitei mele lapte formula de la humana, milupa si in ultima perioada nestle junior 2+, le-a tolerat pe toate foarte bine, acum am intrat din nou pe milupa, ca am prins o promotie cu pret avantajos si mi-am facut stoc...

stii ce te-as mai intreba eu ? tu stai toata ziua cu fetita sau ai pe cineva care se ocupa de ea ? crezi ca ar fi posibil, in ipoteza in care sta cu altcineva cat tu esti la job, ca acea persoana sa nu fie atat de exigenta/ferma si sa mai inchida ochii atunci cand fetita ciuguleste "prostioare" intre mese (pufuleti, biscuiti, covrigei, etc.) sau papa/bea ceva dulce inainte de masa, si de aceea nu are pofta de mancare ? nu stiu, imi dau si eu cu presupusul, poate aici sa fie sursa problemelor legate de pofta de mancare...

ca asa, e foarte usor sa spuna un medic pediatru "anorexie nervoasa" si sa-ti dea cine stie ce medicament (gen Peritol), dar nu asa se rezolva lucrurile...exista o cauza, insa trebuie sa depui munca de detectiv ca s-o afli...

sa stii ca si prea multe lichide in exces taie pofta de mancare, in special daca bea o cantitate mai mare chiar inainte de masa...ceaiul este indulcit sau nu ?

a, si nu te-am intrebat ceva : cand papa lapticul, din ce il bea ? biberon sau canita ? sta culcata sau rezemata ? seara, se mai zbenguie dupa ce bea laptele sau adoarme ?
sau, daca vrei si nu te deranjeaza, ne poti scrie in mare care este programul fetitei tale (orele de masa, somn, iesit in parc, etc.), precum si ceea ce mananca/bea pe parcursul unei zile ? la 2 ani si jumatate, ce inaltime si greutate are fetita ta ?

ar mai fi un detaliu : cate zile i-ai administrat panadol si nurofen ? in anumite cazuri, preparatele pe baza de paracetamol administrate pe termen mediu si lung, pot afecta mucoasa gastrica si se pare ca afecteaza si ficatul...iarasi, mai este posibil ca, in urma varsaturilor, sa se fi produs iritatii/arsuri pe traseu, din cauza acidului din stomac...nu stiu, sunt atatea ipoteze...cred ca cel mai bine ar fi sa ceri recomandari pentru un alt pediatru sau un gastroenterolog, sa afli si o a doua opinie medicala...stiu si inteleg ca te-ai saturat de medici, dar poate ai norocul sa gasesti unul foarte bun, care sa gaseasca sursa problemelor si rezolvarea acestora...

Mergi la inceput

Corina, nu ma deranjeaza ca ma intrebi - abia imi mai fac si eu ordine in ganduri.
S-o luam pe rand
Fata sta cu soacra, dar sunt convinsa ca nu-i da sa rontaie nimic. Am discutat si suntem pe aceeasi lungime de unda. Plus ca poate ea sa-i dea, ca fata nu mananca Mda, nici macar din astea...
Lactoza naturala n-am incercat pentru ca n-a fost cazul - se rezolva cu unul-doua ceaiuri de musetel, chiar daca nu in ziua respectiva.
Lichide eu zic ca bea moderat. Poate parea mai mult in comparatie cu alti copii care nu beau. Asta cu apa inainte de masa n-o cred, n-am crezut-o niciodata. Si eu beau f. multa apa si am auzit legenda asta din copilarie...nu mi s-a parut niciodata adevarata - parere personala. Ceaiul fetei nu e indulcit niciodata.
La2 ani jumatate Nana are 11.5 kg si 92 cm. Curba de crestere f. lenta, dar constanta.
Panadol si nurofen a luat destul de mult; intai a fost racita - vreo 4 - 5 zile la 8 ore. A urmat o pauza de vreo 2 zile si apoi cu enteroviroza - vreo 4 zile la 4, 6 si apoi 8 ore. Mult, dar n-am avut ce face.
Programul ei e absolut normal: trezire la 8.30, mic dejun (daca vrea) la 10.30. Afara pana la 13.00. Pranzul la 13.30 (daca si ce vrea). 200 ml lapte pe la 14.30. Somn de la 15.00-15.30 pana la 17.00 (cu variatii). Afara din nou pana la 19.15 cand ajung eu. Cina (paste, iaurt, supa, orice vrea, dar in ultima vreme nu vrea nimic). Baie la 21.15. Lapte la 22.00. Somn pana pe la 5.30-7.30 cand se trezeste si primeste lapte; apoi mai doarme cam o ora.
Nimic iesit din comun, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Ai mei se plang ambii (mai mari) de dureri de burtica, cand sunt usor constipati. Sau cand trebuie sa faca kk si nu-si dau seama (au tenesmele acelea care apar inainte de evacuarea scanului, iar copiii foarte mici nu interpreteaza"semnalele" corpului prea usor). Un alt motiv de- durere- ar fi foamea dureroasa. Pe care iar nu o intelege si nu-ti poate spune: mi-e foame, da-mi sa mananc. Eu ma gandesc ca astea-s motivele frecvente pentru care se plange de dureri de burtica. Cand se plange de burtica sugereaza-i sa stea pe olita, intreab-o daca vrea sa faca kk. Daca nu e asta, intreab-o daca nu vrea cumva sa manance (scuze de asocierea care poate parea ciudata, dar....).
Cu vomatul laptelui. Parerea mea e ca daca era ceva patologic nu se intampla o data la nu stiu cate zile. E posibil sa fi scos aerul cu laptele si mancarea inghitita. Si la noi s-a mai intamplat, cu ambii mai mari. Daca mancau seara si beau lapte la scurta vreme dupa mancare (laptele de somn), ma trezeam ca vomitau brusc tot.
Sanatate!

Mergi la inceput

A, uitasem: laptele il bea culcata, cu capul pe o perna obisnuita. Apoi facem nani, nu ne mai zbenguim :)

Mergi la inceput

Bee, exact astea sunt si ipotezele mele. Doar ca nu vrea sa faca kk la olita/WC. Si nici pampersi nu prea ma mai lasa sa-i pun. Iar cu foamea...ce sa mai zic? O intreb de ma doare gura, dar daca ma refuza....Mersi mult de raspuns!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui adelamaria

A, uitasem: laptele il bea culcata, cu capul pe o perna obisnuita. Apoi facem nani, nu ne mai zbenguim :)

Ade, mami de Ilana
http://www.ilanaandreea.blogspot.com/

Ade eu as schimba aici .
Laptele sa il bea stand in fundulet nu culcata, macar o perioada pana trec efectele negative ale enterovirozei. Pozitia culcat favorizeaza un reflux gastric.
In rest pup manechina si sa se termine o data aceste probleme.

Mergi la inceput