intoxicatia acuta cu nitriti
Raspunsuri - Pagina 3
AndrewKruger spune:
Stimata doamna Cristina D.,
Spre surprinderea dumneavoastra va voi spune dar atat: vreau sa stiu cat mai multe despre apa, vreau sa culeg informatii cat mai exacte despre apa, vreau sa fiu cat mai sanatos iar daca se poate, sa transmit aceste informatii mai departe.
Lucrez la o firma care vinde fose septice iar in timpul liber fac reclame publicitare si vand produse bio. Deci, nu ati nimerit-o. Nu va condamn, poate asa se practica pe aceste forum-uri. Vanzatorii trebuie sa profite de orice oportunitati. Sa nu credeti ca nu am avut si eu aceasta ispita, sa fac o reclama indirecta sau mascata la produsele care le vand. Dar am reusit sa ma stapanesc, caci un astfel de forum il consider util pentru multe alte lucruri si nu pentru reclame.
Articolul cu "intoxicatia acuta cu nitriti" este un studiu al unui doctor, l-am gasit pe un site medical si l-am copiat, scuze, am crezut ca poate fi de folos cuiva.
Eu am un filtru de apa acasa, dar nu fac reclama firmei de la care l-am cumparat, ci sistemului in sine. Sunt multumit de el, mi-am cumparat de la aceasta firma si cartuse de schimb, nu-i mare filosofie. La sase luni le schimb, e o joaca de copii.
Totusi nu stiu ce v-a provocat asa o suparare sau asa o reactie, nu ma cunoasteti totusi si nu ar trebui sa trageti concluzii despre persoane pe care nu le cunoasteti. Daca nu va convine atitudinea mea, va rog sa o ignrati, sunt foarte pornit impotriva celor care ne mint ca apa de la robiet e apa potabila. Dar asta e problema mea. Dar daca ati sti in ce concentratii de clor facem noi dus sau ce apa folosim la prepararea hranei, nu ati ati mai avea ce sa spuneti. Spre exemplu, in Romania se respecta doar 12 parametri chimici ca o apa sa fie considerata potabila. In Europa 42 de parametri. Nu va spune nimic lucrul asta? Eu am si alte informatii despre apa, caci ma acup de sisteme de evacuare si epurare a apei. Asta mi-e meseria, vad fose septice. Si ma mai si informez.
Va doresc o seara frumoasa in continuare si, va rog, nu mai judecati lumea dupa aparente. S-ar putea sa gresiti.
Toate gandurile bune!
AndrewKruger spune:
Stimata doamna,
Institutul de sanatate publica preleveaza niste probe de apa si le analizeaza. Isi fac treaba, chiar cunoasc procedurile lor si modul in care lucreaza.
Exista totusi un circuit inchis in acest sistem al apei. In Iasi, spre exemplu, sunt doua surse de apa< Timisesti (apa de adancime) si Prut (apa de suprafata). Apa de Prut, cateodata depaseste cu mult concentratia de microorganisme si atunci se clorineaza in exces. Clorul are capacitatea de rimanenta pe tot parcursul conductelor de apa, pana la robinetul de la chiuveta. Este destul de toxic in concentratii mari. Vreau si eu sa vad pe cineva care sa-mi spuna ca apa de la robinet hiperclorinata e buna de baut.
In luna Ianuarie a acestui an, copii unui prieten de-al meu s-au imbolnavit de la apa de la robinet. E o familie cu putine posibilitati financiare si nu isi permite sa foloseasca apa plata in alimentatia copiilor. Stiind ca eu am un filtru de apa acasa, m-a rugat sa-i spun de unde l-am luat ca sa-si achizitioneze si el unul. Credeti-ma, stiind cat sunt de necajiti, am intervenit personal la firma de unde am luat eu filtrul sa-i dea unul cu un discount mare. Si am reusit.
Cine considera ca fac reclama la ceva, va rog sa se abtina. Fac reclama doar la niste informatii, ajut si eu pe unul si pe altul, incerc sa fiu de folos cat pot eu de bine. Cine nu are nevoie de acste informatii despre apa, va rog sa caute informatii care il intereseaza. Aici eu povestesc despre apa si de cat de improprie uzului in alimentatie este.
Atat.
O seara frumoasa va doresc!
Iasmin08 spune:
Eu personal am avut bafta de a face doi ani practica la RAJAC (pentru cine nu stie- regia autonoma de distributie a apei potabile in Iasi).
Asa ca sunt mai mult decat informata asupra apei de la robinet. Cantitatea de clor pe care o resimtiti mai acut in unele zile se datoreaza faptului ca se mareste concentratia de clor in zilele acelea. Daca laboratorul constata nereguli in probele verificate, va mari concentratia. Mai cu seama ca imediat langa statia de epurare pe conducte Clorul are o anumita concentratie, iar la capatul orasului opus alta (daca nu chiar lipseste).
Am avut deci sansa de a ma informa de la sursa. Apa e monitorizata atunci cand pleaca din statie, dar din pacate multe conducte sunt avariate, necorespunzatoare si apa ajunge la un nivel nu tocmai corespunzator la noi in case.
Eu nu spun ca articolul initial- cel cu nitriti e gresit. Nu neg problema chimicalelor, dar de-acum sa ma iau si de apele imbuteliate... e distanta cam mare...
Filtrele respective pe care credeti dumneavoastra ca sunt nu stiu ce mare lucru, sunt pentru un alt tip de apa, nu sunt facute pentru apa de la noi. Termenul de schimbare al filtrelor difera dupa calitatea apei. La 6 luni nu e suficient, daca vreti sa fim ''mai catolici decat papa''. A, da, si bacteriile isi vor gasi loc intotdeauna sa se inmulteasca atata vreme cat e vorba de apa si aer... (ca pe noi mai mult alea aerobe ne supara, nu anaerobele). Asa ca nu, filtrul nu e pe termen nelimitat, mai cu seama daca nu se schimba atunci cand ar trebui (nu cand zice teoretic ca ar trebui). Dar de unde veti sti cand anume trebuie??? Nu veti sti, veti presupune.
Eu personal de cand nu mai consum apa de la robinet nu mai am dureri de rinichi, au disparut total. A, da, consum apa imbuteliata, de vreo doi ani. Si nu, nu m-am imbolnavit, nu am facut calculi renali, in conditiile in care aveam deja litiaza renala pe langa alte belele. La mine rinichii sunt adevaratii senzori pentru apa. De aceea si cred ca apa imbuteliata este mai buna, pentru ca eu am senzorii cu mine.
Indiferent ce doriti sa transmiteti aici, nu ma intereseaza unde lucrati dumneavoastra, sa stiti ca nu toate informatiile pe care le aveti sunt corecte. Internetul asta e mare belea, se gasesc atatea ''studii'' de proasta calitate, sau ''studii'' manipulate sa iasa cam cum isi doresc unii sau altii...Un pic de discernamant n-ar strica.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
AndrewKruger spune:
Stimata doamna,
Va multumesc pentru raspuns. Sunteti o persoana informata si chiar in masura sa emiteti idei de valoare si sa le si sustineti. Tot respectul pentru acest lucru.
Problema cea mai grava a apei menajere de la robinet nu o constituie sursa (rauri, lacuri de acumulare, ape de adancime etc.) ci conductele. Vreau sa va povestesc o intamplare care m-a ingrozit. Am avut ocazia, din intamplare, sa vad cu se executa o serie de lucrari la o magistrala de apa rece, undeva in zona BJATM, din Iasi. O echipa de muncitori cauta o avarie la o conducta de apa si a facut o groapa deasupra acesteia sa o remedieze. In momentul in care s-a efectuat gaura, in jurul conductei era o acumulare IMENSA de hidrocarburi (motorine, uleiuri, nu stiu exact ce era), a fost o scurgere de pe undeva. In momentul acela s-a vazut si fisura tevii. Baietii veseli de la echipa de interventie au astupat temporar groapa, pana a doua zi. A doua zi, surpriza: pata de ulei disparuse, unde, va spun eu: a fost absorbita de conducta de apa!
Va rog sa-mi spuneti ca gresesc: in locul apei menajere de la robinet, folosesc apa mea filtrata de la filtrul de sub chiuveta de la bucatarie. Este aceeasi apa care a curs prin acea conducta, dar e filtrata, tratata si hiperfiltrata de nu a mai ramas nici o hidrocarbura in ea. Membrana de osmoza inversa filtreaza la 0.0001 microni. Carbunele activ granular si compact isi fac cu siguranta treaba, daca sunt inlocuiti la timp. Ati vazut cum arata un cartus de polipropilena de 5 microni dupa ce este inlocuit? Mi-ar face o deosebita placere sa va trimit o fotografie cu acet filtru. Am doua acasa, pe care le-am schimbat in decurs de un an. Mai am si un TDS-metru, cu care masor apa. Am analizat lucrurile si am decis ca mai devreme de sase luni nu are rost sa inlocuiesc cartusele, avand in vedere concentratiile chimice din apa menajera de la robinet. Nitratii sunt in valori admisibile (inainte de filtru), nitriti nu sunt, duritatea e destul de mare, mai sunt ceva substante chimice dar care sunt eliminate de filtrul meu. Acest filtru are un principiu de functionare destul de interesant si anume acela ca din 100 de litri de apa menajera, proiduce doar vreo 30 - 40 de litri de apa potabila. Are un coeficient de rejectie de 95 - 97%, ceea ce e multumitor pentru mine. Remineralizatorul il schimb si acesta la vreo 5 - 6 linu, este german, nu umblu cu chinezarii, am vazut si alte filtre, extrem de dubioase pe piata, facute prin Thailanda cred. Nu va spun de unde am filtrul, ca nu vreau sa fac reclama nimanui.
In final, doresc sa va transmit doar ca sunt multuimit de alegerea pe care am facut-o cu acel filtru. Apa plata de prin magazine e de obicei si apa de masa, mai sunt ceva companii care imbuteliaza apa de la robinet, o filtreaza si ii pun ceva conservanti si o vand la 3 lei bidonul de cinci litri. De ce sa cumpar asa ceva, pe mine ma costa de 100 de ori mai ieftin litrul de apa de la mine de acasa.
Va doresc sanatate! Toate gandurile bune!
Iasmin08 spune:
Domnul Andrew, nici nu e nevoie sa imi faceti fotografii cu cartusul, o sa va spun sa faceti un mic experiment: la robinet, puneti intr-o sita o fasie de vata curata si filtrati apa care curge prin ea, lasand usor sa se filtreze (trece mai greu prin vata). Dupa o zi in care faceti asta- la un robinet la care nu a fost montat filtrul- veti vedea cat de ''curata'' si ''alba'' este vata. E un experiement simplu si elocvent. (Ca sa nu mai zic in decurs de mai multe zile in ce hal devine.)
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori
ANISO spune:
Domnule Andrew,va multumesc pentru aceste informatii.Si noi cumparam apa plata desi s-ar zice ca in zona noastra apa e potabila,venind de la Bradisor.Are un gust ...numai dupa ce sta cateva minute in cana...care imi ridica multe semne de intrebare.Foarte interesant tot ce a-ti spus.Am pus subiectul la favorite sa il am mereu,o adevarata fantana de informatii.Nu vreau sa jignesc,dar personal nu am incredere in nici o institutie a statului,in cele particulare...nu mai vorbesc.Nu intereseaza decat cum sa se inbogateasca,nimeni nu are constiinta...Chiar ma gandeam ca apa plata e de fapt apa de robinet cu ceva chimicale...la noi...Daca m-ai doriti ,ne face placere sa ne impartasiti din cunostiintele dvs.,ne intereseaza subiecte ce vizeaza sanatatea noastra si a copiilor nostri.Va multumim ca total dezinteresat a-ti scris atat de mult ..Apropo de bauturi....,delicios,nu?
ANISO spune:
De fapt chiar si interesat sa fiti,adica sa doriti a face reclama la ceva,nu m-ar deranja.Nu inteleg de ce oamenii au oroare de a vedea diverse oferte.Doar nu-ti scoate nimeni banii din buzunar.Mie chiar imi place sa studiez tot felul de pliante si reclame.Nu iti place sau nu te intereseaza ...pleci.Numai bine.
Iasmin08 spune:
Aniso, daca ai fi fost sa vezi cam cum e treaba cu apa de la robinet, iti garantez ca nu mai beai veci de la robinet. In plus, ti-ai fi dat seama ca apa imbuteliata nu e apa de la robinet, mai ales dupa ce o lasi in cana. (cel putin in orasul domnului Andrew). Pentur ca sunt orase in care pot bea apa de la robinet fara probleme. De pilda eu am ramas masca sa vad cat de usor si cat de bine spala apa de robinet din Sibiu....
Da, unii dintre noi au fost informati, s-au informat, dar deciziile le luam fiecare in parte.
Alegem sa credem o persoana care s-a informat de la parti exclusiv interesate (ca de pilda firmele care vand filtre)? Este alegerea noastra. Dar acele informatii nu sunt intotdeauna pertinente, ci sunt fortate. Eu atata am spus, atentie de unde ne luam informatiile, caci toti au un beneficiu fie din a lauda ceva, fie din a arunca cu rosii in altceva.. marketing-ul bata-l vina.
Sanatate.
Iasmin, mama de strengar de 8 anisori