Tensiuni in lume (2)
Raspunsuri - Pagina 4
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Legat de populatia evreiasca, migrarile si formarea statului Israel, vreau sa amintesc ca toate astea s-au intamplat in contextul politicii lumii, exclusiv. Imprastierea evreilor in Diaspora, dorita lor de a se reintoarce la Sion, formarea statului, au avut loc mai ales din cauze externe, atat de vitrege pentru evrei incat intrecea dorinta simpla care a dainuit dintotdeauna, a intoarcerii in tara lor de unde au fost alungati.
Miscarea Sionista , acea de inceput, era dorinta de a reveni la Ierusalim dar era o dorinta lasata in mainile lui Mesia. Asa credeau majoritatea evreilor expulzati din Ierusalim, ca Mesia va veni si le va da inapoi pamantul fagaduit. Aceast sionism a suferit modificari de-a lungul timpului si responsabilitatea a trecut din mainile unui Mesia ce va veni pe umerii evreilor insisi. Astfel s-a reevaluat ideea de ´´Sion´´, a luat nastere sionismul modern.
De-a lungul istoriei lor, prima oara cand populatia evreiasca a devenit o minoritate in Palestina a fost perioada conducerii bizantine.
Apoi au urmat in acea zona alti stapani: mahomedanii, cruciatii care i-au alungat pe stapanitorii arabi,apoi mamelucii care i-au invins pe cruciati(au pus mana pe Egipt si au tansformat Palestina in provicine egipteana), apoi au aparut otomanii care au anexat imperiului lor Egiptul si Palestina.
Un secol de stapanire turca a adus liniste in zona, ceea ce i-a determinat pe multi evrei sa revina in Palestina.S-au infiintati scoli, s-au scris carti, s-au intemeiat activitati comerciale, asta pana cand imperiul otoman, ´´ajutat´´ de coruptie, a intrat in declin.
Napoleon cucereste Ierusalimul,turcii recuceresc Palestina si pana in 1860, tara ´´laptelul si a mierii´´ a devenit un desert din care abia aveau cu ce se hrani 12.000 de evrei ramasi.
Abia in anii 20 ai secolului XX, atunci cand imperiul otoman a fost dezmembrat de Aliati dupa primul razboi mondial, au devenit si arabii agenti activi in istoria Palestinei.
Au existat 5 valuri de migrari evreiesti spre Palestina:
1880-1900, 1900-1914 cand au venit fermierii si muncitorii agricoli, 1918-1924 cand au sosit tinerii, economistii,industriasii, 1924-1939 cand au ajuns intelectualii.
Al cincelea val, dupa al doilea razboi mondial, aa dus in Palestina evrei din toate domeniile vietii.
In 1860, simplu concept mesianic de ´´intoarcere in Sion´´ s-a schimbat in concept politic ´´intoarcere in palestina´´. Aceasta schimbare a concis cu aparitia conceptelor anti-evreiesti si antisemite, si i-a facut pe intelectualii evrei sa creada ca evreii nu mai pot gasi existenta pasnica fugind dintr-o tara in alta si ca singura salvare era stabilirea in tara proprie.
Din 135 E.n., cand bar Kohba conducea armata israeliana in razvlatire impotriva Romei si pana la formarea statului Israel, evreii n-au mai avut o armata a lor, o organizare a lor.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/voljena/voljena.jpg)
voljena spune:
A la guerre comme a la guerre ...
Julie cand ascult cate un radio romanesc ma intreb ce mai faci...
![](images/user_man.png)
Guestus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui voljena A la guerre comme a la guerre ... Julie ![]() |
daca la guerre ca la guerre atunci sa nu te minunezi cind mai se darima un turn doua prin US.
Mona40 spune:
Bey, hai nu fiti rai ca nu sunt numai pietroaie pe pam fagaduintei..
Avem si floricele si iarba, ba chiar si copacei.
Intre noi fie vorba agric in zona e mult superioara tarii mama..
De cate ori vin in rom. ma crucesc cum stau pamanturile paraginite..
Stiti ca exista metoda de alimentare a plantelor cu picatura?
Zau ca e f eficienta.Chiar si in desert.
Din pacate de obicei imaginile care vin din zona in occident sunt legate de conflictul din zona.
Nu mai departe maica-mea a remarcat ca singurele imagini sunt din Gaza cu victime si distrugeri sau din zonele limitrofe Gazei in care civilii israelieni sunt capaciti cu cate o bomba in prag de seara in loc de desert.
Anyway zice ea, mama unde e tara aia atat de frumoasa pe care am vazut-o eu cand am fost ultima data?
Sa va specific, ca singurele imagini despre romania aici , sunt cele vestite cu copii strazii si cu topoare in cap intre frati care se cearta de la pamanturi?
Trebuie sa plec....mai revi cu mici detalii picante daca vreti...
Hai pup si Shabat Shalom.
PS Scuzati event greseli...nu am timp sa le verific.
Merci anticipat.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui Mona40 Bey, hai nu fiti rai ca nu sunt numai pietroaie pe pam fagaduintei.. Avem si floricele si iarba, ba chiar si copacei. ![]() Stiti ca exista metoda de alimentare a plantelor cu picatura? |
Stim.
Dar tu nu citesti cu atentie ce se scrie.Cine a pomenit numai de pietroaie?
conchita spune:
1,2...4...patru pagini?! sper ca am numarat bine. patru pagini de complet off topic, dupa noile standarde anuntate in capitolul trecut care au sters, cenzurat, moderat consideratii despre granita dintre egipt si gaza, printre altele, despre sursa conflictului in zona, citate din agentiile de presa care condamna atacul israelian. Hannen e anihilata complet, gata, a ramas enclava la "discutii". cineva trebuie ca roseste intens de rusine placere, precis, ca nu s-a reusit spargerea blocadei, in ciuda protestelor "din toti rarunchii", ca sa citez din on topicosi.
Mona, tara aia atat de frumoasa e chiar aia de la televizor, cu copii macelariti, subnutriti. e tara genocidului care ar trebui sa inceteze imediat.
![](images/user_man.png)
beren spune:
In aceste 4 pagini, toti participantii (cu o singura exceptie), au discutat despre:
- informatii detaliate (cu citate si link-uri) legate de asaltul IDF impotriva flotilei;
- opinii ale protestatarilor europeni participanti la actiune;
- moralitatea folosirii de scuturi umane impotriva armatei;
- situatia dificila a populatiei civile din Gaza, in contextul actiunii discutate;
- responsabilitatea partilor implicate pentru conflictul din Gaza in general;
- stiri proaspete despre legaturile celor de pe vasul turcesc cu retelele teroriste;
- interpretarea evenimentului discutat ca declaratie politica versus actiune umanitara.
Cu exceptia mentionata, nici un user nu a facut urmatoarele:
- nu au discutat 'la misto' (e.g. "scrieti cu totii off-topic", impotriva oricarei evidente);
- nu au incercat sa deturneze discutia spre scandal si conflict intre useri;
- nu au victimizat alt user, in incercarea de a polariza atitudinile membrilor DC.
Eu cred ca cei care au discutat pe 4 pagini, demonstrand perfect ce inseamna sa analizezi/comentezi un subiect care te intereseaza, nu vor da curs invitatiilor de a deturna discutia spre conflicte cu alti useri.
Amatorilor de asa ceva le amintesc ca pot deschide subiecte separate, preferabil la ZZ.
Edit:
Inca o data, conchita: te rog sa incetezi sa fii exceptia si sa respecti regulile de baza pe care le avem.
Mona40 spune:
citat din mesajul lui conchita Mona, tara aia atat de frumoasa e chiar aia de la televizor, cu copii macelariti, subnutriti. e tara genocidului care ar trebui sa inceteze imediat. |
Si tu crezi ca esti singura care ai dreptate? Indiferent ce ar spune oricine altcineva greseste?
Foarte on topic:
Aseara am iesit la malul marii.
Era plin de familii arabe care stateau la terase, femei copii barbati. Nu am avut senzatia ca sunt victimele genocidului, nu m-a deranjat sa-i vad si nici ei nu s-au simtit in nesiguranta cand erau evreii pe langa ei.
Tot on topic: Cand am venit aici in tara era in perioada entifadei.
Cu prostimea mee venita din romanica, mi-era frica sa urc in autobuz cand vedeam o fatza mai deosebita...pur si simpu coboram la urmatoarea statie.
Faza reala, am fosti intr-un supermarket la cump si peste juma de ora dupa ce am iesit eu a fost explodat de catre o femeie insarcinata...
Pe de alta parte razboiul de anul trecut din gaza a adus victime printre civilii de acolo si presa isr a sanctionat promt unele greseli facute de armata...dar asta sigur nu a ajuns pe la urechile voasre...si e normal sa fie asa.
Nu toti isr sunt deacord cu tratamentul abuziv uneori asupra populatie din gaza.
Sunt manifestatii de stanga , sunt manifestatii de dreapta.
In gaza nu am vazut nicioata manifestatii propace, antihamas.
Pe de alta parte nu poti sta cu manile in san cand luni si ani te tin hamasnici in rafale de rachete.
Aveti idee cum e sa inveti in scoli ani de zile in buncare?
Evident ca sunt multe de facut dar pur si simpu cu hamas nu se poate vorbi. ei nu vor dialog. Ei folosesc populatia civila pentru a manipula occidentul.
Si multe altele...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Adela99/Adela99.jpg)
Adela99 spune:
apropo de asaltul asupra vasului, unii soldati s-au comportat ca niste ucigasi nu ca niste soldati:
cei noua activistii au fost impuscati cu treizeci de gloante. cinci in cap! si de aproape.
Ibrahim Bilgen, 60 ani, impuscat de patru ori, in tampla, piept, sold si spate. Fulkan Dogan, 19 ani, impuscat de cinci ori, in fata, in cap din spate, in picior si in spate. cinci din cei ucisi au fost impuscati in cap din spate, sau in spate. executie curata!
unu' din soldati pe care ar face bine sa-l investigheze medical in loc sa-l laude, se lauda ca el a impuscat sase dintre ei. halal soldat! ei zic ca e erou. io zic ca e criminal.
ce se aude de Rachel Corrie?
Mona40 spune:
Rachel s-a conformat...cu pasnicie...
Iar soldatii, au datoria sa execute ordinul..ce voiai sa se comporte precum cocsinelii, sa le de-a un glont si jumatae?
In razboi, e ca in razboi.
Ce sinucigasii care sar in aer prin mol-uri, cu bombe confectionate din exploziv + suruburi si alte parti metalice schilodesc cu trandafiri...no baby...schilodesc din toata inima...