Buna ziua, va rog sa-mi spuneti parerea dvs referitor la rezultatele de mai jos la dozarile hormonale:
ziua 14:
FSH : 8,12 mUI/ml (valori normale date de laborator - faza foliculara 3,5-12,5, faza ovulatorie 4,7-21,5)
Estradiol: 110,2 pg/ml (valori normale date de laborator - faza foliculara 12,5-166, faza ovulatorie 85,8-498)
ziua 21
LH: 4,34 mUI/ml valori normale date de laborator - faza luteala 0,7-9,9
Progesteron : 16,42 ng/ml, valori normale date de laborator - faza luteala 1,7-27
Prolactina: 637,9 microUI/ml, valori normale date de laborator - 72-511
PRL mare o am din 2001 (874 microUI/ml), dar am facut tratament cu bromcriptin, si scazuse la 110; am intrerupt tratamentul, si rezultatul este mai sus..
ce parere aveti?
multumesc foarte mult!
Draga Cali,
Dupa recomandarile Societatii Americane de Medicina Reproductiva (ASRM 2001), evaluarea hormonala pentru infertilitate se face in general in zilele 3, 10, 21 si, mai putin, in ziua 14. Progesteronul in ziua 21 este un semn de ovulatie in 80% din cazuri, iar prolactina a crescut pentru ca nu ai mai continuat tratamentul pana la obtinerea sarcinii ( cu doze mici de bromocriptina fie oral, fie vaginal).
Mult succes!
Dr. Romeo Stanescu
Dle dr, va multumesc ptr raspuns. Am facut dozarile in zilele 14 si 21, la recomandarea dr. Nu stiu de ce nu mi-a spus sa fac si dozarile din zilele de care spuenti dvs.. Ptr prolactina am inteles ca trebuie sa continui tratamentul, dar credeti ca restul hormonilor sunt in valori normale? s-a produs ovulatia? sau este cazul sa urmez un tratament de stimulare??
Draga Cali,
Atunci cand se utilizeaza o metoda de reproducere asistata-inseminare intrauterina, sau FIV/ET, este obligatoriu un tratament de stimulare ovariana (cu clomifen citrat sau cu gonadotropine injectabile : Puregon, Repronex, Gonal F, Bravelle, etc) pt obtinerea mai multor foliculi maturi, deci mai multe ovule.
Mult succes !
Dr. Romeo Stanescu