Licurici de ianuarie - februarie 2009 (107)

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns anna-mama spune:

Buna,

Eu am copilutul bolnav, tot wkd-ul a fost cu febra, scaune diareice si o frumusete de eruptie dentara, are gigiile uflate de la maselute si canini si sus si jos! Nu a vrut sa manance si sa bea nimic, doar tzatzi. Traiasca tzatzi! Se si mira doctora azi ca nu e deloc deshidratat, dar e agatat de mine ca un nou nascut In plus este atat de agitat si marait in cat nu-i intru cu nimic in voie. Astazi nu a mai facut febra, in schimb mai toata ziua a dormit, ma gandesc ca probail se reface organismul. Voi credeti ca ar trebui sa ma ingrijoreze ca doarme asa mult?

Ledi, sunt cu gandul la tine, sa poti sa fii in continuare puternica si sanatoasa! Pup Davidutul mic, Dumnezeu sa-i fie alaturi!
Miere, sanatate multa lui Aidan!
Ira, sanatate multa micutei Eliza!

Va pup cu drag si sper ca toti puiutii si mamicile sunt sanatosi

de baietel nazdravan (09.02.2009)

e simplu, doar sa vrei!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aresa spune:

Anna ..pe noi ne-a ajutat crontanit de morcov..adica ii dadeam o bucata mare (cat sa n-o poata mesteca..) doar cat sa-si "racoreasca" gingiile si sa-si potoleasca durerile..si sanatate multa!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pyc spune:

Zic si eu ca si Dark : nu pot sa nu intervin:) Selene, indiferent de ce face Daria, nu trebuie lovita sub nicio forma, nici o palmuta peste pampers, nici o palmuta peste manute. Violenta de orice forme genereaza agrersivitate, violenta si are repercursiuni grave asupra psihicului copilului, ducand la o scadere a respectului de sine etc etc etc S-a discutat deja desprea asta, dar e bine de insistat de cateori vine vorba de asa ceva.

Eu as dori sa insist si asupra unui aspect mai neglizat, dar la fel de important.....violenta verbala sau micile fraze aruncate in vant, care pot face mult rau si noi adultii nici nu ne dam seama cat sunt de nocive.

Cuvinte care il culpabilizeaza si il ranesc: gen "de ce faci asta, vrei s-o superi pe mama?" sau "hai papa ca mama s-a chinuit sa-ti faca tie mancare" sau "ma imbolnavesti"" sau si mai grav ma omori cu prostiile tale" (aceste afirmatii il culpabilizeaza pe micut, sursa de angoasa pentru el, il responsabilizam de suferinta noastra, ceea ce e prea mult pentru ei, mai ales ca ei cred 100 % ce le spunem, de multe ori ad literam, nu inteleg sensul figurat al termenilor...ei chiar cred ca mama se va imbolnavi din cauza lor sau ca se chinuie pt ei sa le faca de mancare, iar daca printr-o coincidenta mama chiar se imbolnaveste, copilul pana la 3 ani va suferi enorm, fiind convins ca e din cauza lui, indiferent de ce ii vom spune ulterior)

Alt exemplu de evitat, caci este culpabilizant: se evita fraze de genul "esti sigur ca mai vrei o prajitura?" (cu aluzie ca prajitura ingrasa sau nu e sanatoasa)......se prefera sa li se explice gen ai mancat deja o masa indestulatoare, vei manca prajitura la masa urmatoare sau la gustare, trebuie sa-i ajutam sa lupte impotriva dorintei, fara a-i culpabiliza.

Atentie si la amenintari, care niciodata nu-l vor face pe copil sa fie mai bun si nu-l ajuta cu nimic, din contra ii afecteaza:

-gen "daca nu vii, mama pleaca fara tine" (ori nu ne crede daca e mai mare si atunci remarca nu isi are rostul, ba mai mult copilul stie ca mintim si o va lua ca pe o minciuna din partea noastra; ori ne crede daca e mai micut si atuci va avea efecte grave, agravand frica de abandon pe care o are orice copil, dureroasa si angoasanta)

De evitat de asemenea si clasicul "daca mai faci odata ai sa vezi ce-ti fac" (trebuie spus clar ce il asteapta, nu lasat in coada de peste, va mai face, doar ca sa vada ce-l asteapta!).....sau "am sa-i spun lui tata si vezi ce se supara sau ce-ti face" (nu-l transformam pe tata in bau-bau doar pt ca mama nu e in stare sa-si exercite autoritatea si sa se faca ascultata, iar daca a facut o prostioara demna de pedepsit, pedeapsa trebuie aplicata de parintele care constata, nu amanat si lasat totul pe umerii tatalui)

Atentie si la frazele care-i franeaza elanul, din dorinta de a-l proteja, gen "nu te duce pe tobogan, vei cadea!" ......mai bine sa se pozitiveze totul, cu cuvinte de incurajare "stiu ca nu te-ai mai dat singur, dar vin cu tine, stau langa tine si te voi ajuta, nu ai de ce sa-ti fie frica"

Evitati sa-i imuneti ceva fara nicio explicatie: gen acum mananci singur, trebuie sa mananci tot, trebuie sa mananci orice, fa asa, "e spre binele tau" sau "si eu faceam asta "......copilul e o persoana cu care se poate dialoga, deci merita explicatii, nu doar sa ii impunem ceva. Alt exemplu e cand le interzicem TV "nu ai voie la filmul asta si punct".....aceasta explicatie nu ajunge.....mai clar este sa-i spunem "stiu ca-ti doresti mult sa vezi acest film, dar il consider un film prea violent pentru varsta ta, sunt imagini care pot fi nepotrivite/socante, de aceea nu doaresc ca tu sa te uiti" In primul caz copilul are tot dreptul sa protesteze si sa fie nemultumit, caci nu i-ati dat nicio explicatie, in al doilea caz poate sa protesteze cat vrea, dar stie ca nu are dreptate si i-ati si explicat de ce.

Comparatiile sunt de asemenea f jignitoare si devalorizante, mai ales daca sunt spuse pe un ton jignitor sau in deradere: "sora ta era mai cuminte ca tine".

Daca se intampla sa-l jignim cu ceva sau ne aude injurand, ne prinde cu minciuna etc trebuie sa ne scuzam in fata copilului si sa-i explicam de ce am reactionat nepotrivit.

Selene, cu toate suntem stresate, asta e sigur, unele poate mai mult decat altele, dar sub nicio forma nu trebuie sa ne varsam frustrarile pe copii. Te supara farmiturile de paine de pe covor? Ai mai multe variante: cea ideala sa nu-i mai dai voie sa manance pe covor (copilul trebuie sa aiba bine delimitat spatiul de masa, de joaca si de somn.....nu mancam pe covor, nici in pat, nu ne jucam cu jucarii la masa!).......scoate naibii covorul, parchetul e mai usor de aspirat.....sau accepta farmiturile! Dari se joaca cu apa, e normal! De aia sunt biberoane sau cani pentru bebelui anti scurgere, adica poate sa le scuture cat vrea, nu iese apa din ele. Arunca farfuria pe jos cu mancare si te deranjeaza (ca si al meu arunca, dar nu ma deranjeaza:)......sunt farfurii cu ventuza de pus la scaunul de masa, pe care le dezlipeste mai greu. Se murdareste? Ia-i o pelerina din aia mare, lunga, anti murdarie si lasa-i sa se murdareasca pana nu mai poate! Scrie pe pereti cu carioca.......dar ce cauta ea cu carioca prin casa?? Ar fi si culmea sa nu scrie pe pereti! Delimiteaza-i spatiul de desen, adica pune-o de exemplu in scaunul de masa, acolo da-i cariocile si o foaie (lavabile, speciale pt copii si nu pixuri) si las-o sa scrie peste tot, scaunul se sterge, masuta se sterge, copilul se spala.....

Pacat ca nu merge la cresa, acolo au un program clar si se pot exprima in voie. La cresa nu sunt firmituri pe jos, caci copii mananca intr-un spatiu dedicat mesei, nu scrie nimeni pe pereti, caci se deseneaza intr-un spatiu destinat desenatului si creativitatii.......Eu cand sunt acasa cu Paul ii fac un program cam ca si la bona, adica facem activitati in cadru organizat, desenam, modelam, ne jucam cu apa, citim, ne trantim pe jos pe perne.....nu prea are timp de facut "prostioare" si in mod cert nu ii las cariocile la indemana, nici ata sau alte obiecte care vor ajunge inevitabil in gura oricat i-as explica. E vorba aici si de responsabilitatea adultului. Daca el se ineaca cu o ata care era la indemana lui sau cu orice altceva.....e exclusiv vina mea, de aceea casa e securizata la maximum, sunt f atenta si cand mananc sa nu scap pe jos o aluna ca Doamne fereste, nu se stie niciodata unde ajunge aluna aia! La varsta asta pot sa-i zic de mii de ori ca nu e voie, nu intelege si e de datoria mea sa-l protejez indepartand pericolul.

Sper sa nu te superi pe mine:) Suntem aici pentru binele copiilor nostri si sa ne sprijinim una pe cealalta cu un sfat si cu o vorba buna!

Pupici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Vin si eu cu niste idei: daca copilul e pasionat de mazgalit peretii, pai ia puneti mamici/tatici mana pe niste coli de hartie alba si acoperiti peretii respectivi pana la nivelul copilului, cumparati culori "non-toxice" si lasati "artistul" sa se desfasoare pe peretii respectivi. Asta in caz ca stati in chirie, ca Selene, care e cu casa lui si nu vrea sa zugraveasca in viitorul apropiat poa' sa lase capodoperele direct pe tapet sau pe perete... pana vine vremea zugravitului.

Selene, NU ESTI DE VINA ca Daria strica, arunca, distruge, face. E NORMAL la varsta lor sa strice, sa arunce, sa distruga, sa faca, sa dreaga, sa moscoleasca. Asa fac toti! Mai, eu cred ca e in sangele nostru, al romanului... sa dam vina pe cineva. Cineva e de vina ca...Asta cel putin imi zice barbatu-meu...si am observat ca are dreptate. Ceva nu merge bine, am tentatia sa vad cine e vinovatul. S-a spart un pahar, s-a stricat o priza, nu am gasit ceva la pravalie, am avut un client nemultumit la servici (fostul! traiasca libertatea!!), plange bebe... pe bune, trebuia sa stabilesc cine a fost de vina si doar apoi ce e de facut. Daca eram EU de vina... guilt trip, ciuda, nervi "nu-s buna de nimic, sunt mototoala, nu-s in stare sa etc" Daca era vina altuia..."de ce a facut, vai de el, incapabilul etc" in loc sa pun intai problema cum rezolvam situatia (cumparam alt pahar, reparam priza, fac altceva de papa, dau telefon sa ajut clientul, luat copilul in brate etc). NU ESTI DE VINA DE NIMIC...ca nu ai de ce ssa te simti vinovata. Tu faci ce poti, Dariuta e un copil normal, vesel, care exploreaza si nu face nimic cu rautate (Aresa, si eu m-am dus cu buza vanata la lucru de vreo 2 ori ). Miere are dreptate. Copiii sunt buni, si ei invata de la noi TOT.

Uite, alta idee. La noi in familie sambata inainte de masa e perioada de leneveala a lui tati. Adica el doarme mult, apoi are timp de "el" iar eu ma ocup de bebe. Duminica eu dorm mult si apoi am program de relaxare (nu de curatenie, gatit etc) si tati lui Mister ii tine lui companie. Prinde tare bine. Sunt sigura ca Doru ar putea sa o ia pe Daria cateva ore in weekend sa te poti odihni si tu un pic. Asa de bine prinde!

Miere, sanatate multa la Aidan!
Anna, sanatate multa la Vladut!
Ira, Naty, Irina sper ca sunt bine copilasii. Adica... Naty, tu esti la Roma, da? (intrebare retorica la care nu astept raspuns ca nu esti pe forum )

Eseea, Porumbita, Cristi

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pyc spune:

Si apropo de teoriile mele anti olita:) , raportez primul caca la olita! Si nu oricum, dar efectiv s-a cerut! Adica a fost un caca constient la olita:)

De 2 saptamani Paul a inceput sa manifeste un interes brusc pt continutul scutecului, plange daca vede ca e caca inauntru, sa repete cuvantul caca obsesiv si sa vrea sa stea pe wc-u cu mine, imi arata cu satisfactie fiecare caca de caine de pe afara si spune "caca am-am". Ieri a inceput sa zica caca caca si nu l-am bagat in seama.......a inceput sa planga disperat, repetand caca caca si dandu-si jos pantalonii si uitandu-se in scutec.....nu am mai stiut cum sa-l linistesc, asa ca l-am pus pe olita prima oara, unde s-a calmat instant si f satisfact a facut caca! Am aruncat caca la wc si a fost atat de suparat ca nu s-a mai dezlipit de wc-u, tot se uita trist inauntru cum ca unde e caca lui:)

Eu pun precocitatea asta pe seama unuia dintre copilasii de la bona, care are 2 ani si ceva si de o luna e in training intensiv cu olita, caci merge la gradinita din septembrie. Paul cum copiaza tot ce face Julien, cere si el olita......

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Ooooff Pyc asa de bine le zici!!

Dark Bendis
& Hogmanay Baby (31.12.2008)

"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cami_antonia spune:

eu sunt suparata ca dupa o saptamana de antibiotic
antonia mea haraie
sau suiera
nu stiu exact
azi merg iar la medic
sa vedem daca nu e cumva bronsiolitaaaaaa
ma dispera
sincer
am fost cu ea pe afara ieri nu haraia
azi e cum era inainte de antibiotic
nu stiu ce sa mai zicccccccc

SELENE PUTEREEEEEEEE
ESTI MAMICA
NU MAI ESTI SINGURA
AI UN SCOP IN VIATA
SI CEL MAI IMPORTANT : BEBE
bebe nu e o papusa
sa o pui sa stea intr-un loc
ai inima atat de mare pt altii
ajutandu-i la bazar
si nu e loc si pt fiica ta?
nu pot sa cred
sunt milioane de fete
care se chinuie sa aibe un bebe
si in locul PLANSETELOR LOR DE DISPERARE CA NU APARE BEBE
AR DORI PLANSETE DE OBOSEALA DE ALE TALE CREDE-MA
AM FOST IN SITUATIA ASTA 5 ANI
nimic nu e mai greu
decat sa nu ai un bebe

LEDI MA GANDESC LA VOI
MULTA RABDAREEEEEEE
SI INGADUINTA FATA DE DAVIDDD

PUPICI TUTUROR

SPUNETI O RUGACIUNE PENTRU ALINA - operata pe creier SI ADRIAN - sa aibe putere sa o ingrijeasca
DOAMNE AJUTA!
DONEAZA 2 EURO LA SMS 879 PANA LA SFARSITUL ANULUI PENTRU ALINA DONESCU
povestea ei la www.alinadonescuumanitar.blogspot.com

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

miere, impulsul violent cred ca e in fiecare din noi, tocmai din cauza acelui subconstient in care am inregistrat in perioada cand eram noi copii. si eu am fost de cateva ori pe punctul de a lovi

important e sa ne oprim la timp, exact cum zici tu. si sa gasim alte metode sa ne descarcam furia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Acum am citit mai bine despre David si Ledi.
Boala celiaca? I-au facut din nou si testul pt fibroza?

Imi pare tare rau sa aud, Mamagiuliei daca mai ai noutati te rugam sa scrii si aici.

www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sdcristian spune:

am cateva intrebari pt cine a fost cu copilul la mare/piscina

- cum il bagati in apa? ca i-am luat vesta care se umfla, am facut proba in vana ieri si s-a lasat cu niste urlete de bine ca nu a venit politia
- la soare cum? umbrela da, da sta pe cearceaf? sau doar in bazinut ...
- program de soare
- cat de des il dau cu crema

pliz sfaturi

Mergi la inceput