Puiuti de Randunici 2008!! (419)

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Nicoleta spune:

Alice, nu trebuia sa-l stergi.

----------------------------------------------------
Ai reusit? Continua! N-ai reusit? Continua!

Mergi la inceput

Kya, ma bucur ca este totul ok. Sper sa nu mai planga.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Kya spune:

Aaa, si inca ceva. Cred ca de la gradinita, a invatat sa muste!
Eram ieri la un loc de joaca, si a muscat-o de mana pe o fetita mai mare de i-a lasat amprenta pe piele E adevarat ca fusese provocata si atacata, deci doar s-a aparat... dar totusi...
Si cum inainte de gradinita nu stia sa muste, si acum stie, prin deductie logica zic ca de acolo a invatat. Bun asa... incep si obiceiurile urate!

Si daca tot suntem la capitolul asta, am o dilema. Va las tema de gandire, si astept raspunsurile voastre cu interes!
Ce ii spun copilului care loveste doar ca sa se apere? OK, nu sunt de acord cu violenta, dar in conditiile in care ieri i-a fost luata jucaria (de catre un copil mai mare), a fost imbrancita si impinsa la o parte... La inceput nu a reactionat, dar a tras linie in momentul in care cealalta a vrut sa o traga de par. Si a reactionat scurt, la obiect, fara prea multe comentarii. A muscat-o.
Eu eram la vreo 2 metri, nu mi s-a parut initial ca era cazul sa intervin, pentru ca imbrancelile le rezolva intre ei. Apoi muscatura a fost foarte rapida, pana sa fac eu 3 pasi, copila cealalta urla, si Sanziana era nedumerita.

Si acum ce-i spun? Nu e frumos sa lovesti, sa dai in altcineva. Si daca o incasezi, ce faci? Stai ca prostu si te uiti sau te aperi cumva? Renunti de fiecare data si pleci in alta parte, lasandu-l pe agresor sa jubileze ca te-a infrant? De fiecare data?

Cu toate ca e impulsiva si repezita, nu e un copil violent. Am stat si am studiat-o... Nu initiaza nici o "bataie", si daca este impinsa nu face nimic prima data... nici a doua oara... dar apoi a treia oara loveste si ea. Sau ma rog, vrea sa loveasca, pentru ca am fost mereu langa ea, sa o tin, si nu s-a intamplat nimic. Am aplanat conflictele,
Dar nu voi fi mereu acolo langa ea.

Care e calea cea mai buna de abordat? E diferit la baieti si la fete?

P.S. Am auzit in parc la niste baieti de vreo 5-6 ani care se jucau - "hai ca pe ea putem sa o batem, ca e fata..." Mi s-a urcat mercurul la cap cand am auzit...

Mami si Sanziana

God didn't bring me this far, to leave me here!

Mergi la inceput

Kya, eu am dileme la capitolul asta. Cred ca se rezolva o parte din probleme dupa ce apare vorbirea coerenta... Stiti ca la inceput Stefan a avut probleme, era respins, imbrancit... am primit un sfat bun de la o mamica din Germania, al carei baiat facea un fel de karate. I s-a spus acelui baiat ca trebuie sa il respinga verbal pe agresor: tare, fara teama! "Stop! Inceteaza! Lasa-ma-n pace!". Daca respectivul nu se potoleste, se informeaza adultul care-i supravegheaza. Mie mi s-a parut ok ideea, am incercat sa il invat (in germana) pe Stefan, nu a folosit mereu cuvintele astea... ideea era sa incerce el sa aplaneze conflictul, verbal, sa-l domine pe celalalt prin stapanire de sine, daca respectivul nu se linisteste, sa ceara ajutor. Acum foarte rar mai are parte de conflicte.

Cum ai nostri sunt mici, nu ii putem lasa sa reactioneze cum le vine la... gura/indemana. Pot avea loc accidente. Insa nu toti parintii isi educa asa copiii, unii chiar le spun sa fie agresivi, sa bata daca nu le convine ceva... aici ma blochez eu, nu fiindca nu stiu ce sa le spun alor mei (eu as vrea sa fie nonviolenti), ci de ce le spun altii copiilor lor... fiindca se contrazice cu ce cred eu ca este de bun simt. Si fiindca eu le spun alor mei sa nu sara la bataie, dar nu-mi convine nici sa fie batuti!! Nu stiu cat de eficient este sa le spui sa se apere... Cum sa se apere? Stefan face karate in ideea ca se va simti stapan pe "muschii lui" si nu va simti nevoia sa-si demonstreze asta batandu-i pe ceilalti (nici nu este el genul), ci incercand alte metode. Si va avea si tool-urile potrivite pentru aparare, in caz de ceva.

Am vazut multi copii frustrati fiindca sunt batuti acasa de fratii mai mari si, cum prind vreun pici, il bat numai fiindca... pot!

Se intelege ceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluca2107 spune:

Ralu ....grea tema ai deschis, eu inca ma lupt cu ea. Cred ca depinde foarte mult si de firea copilului, nu cred ca se poate generaliza cu sfaturile aici. Briana a fost de mica mai sensibila si prea buna la suflet si de cele mai multe ori era "incasatoarea" in conflicte. Cu siguranta nu initiaza niciodata conflicte fizice, poate doar certuri verbale, dar am sfatuit-o ca atata timp cat este bruscata fizic sa reactioneze, adica sa incerce sa ignore in prima faza si daca nu se poate sa riposteze. Ideea e ca prefer sa ma cheme doamna la scoala ca a intretinut o cearta, decat asistenta ca are capul spart. Totusi mentionez inca o data ca stiu ce copil am si sunt convinsa ca nu ar declansa niciodata o bataie.
Daca in schimb as sti ca am un copil agresiv, violent, cu siguranta sfatul ar fi altul. Sabin de exemplu are tendinta sa loveasca ca sa isi apere proprietatea si incerc sa ii explic ca nu e corect si daca nu vrea sa inteleaga atunci il iau si plec, adica prefer sa elimin sansele de continuare a conflictului, iar el sa o perceapa ca o pedeapsa ca am plecat de la copii daca ii loveste.
Revenind la Briana chiar am ceva probleme la scoala din clasa intai cu o fetita foarte agresiva care nu reuseste sa se adapteze si sa se faca placuta si prefere sa se remarce prin violenta sau glume proaste, mai ales fata de Briana. De fiecare data am sfatuit-o pe Briana sa o ignore, sa o lase in pace si am sperat ca vazand ca nu o baga nimeni in seama va renunta si chiar a mers o perioada. In ultimul timp insa, iar au inceput rautatile din parte ei, de genul imbranceli pe scara, cot in burta ca din greseala si mai ales chestii de genul : tu esti cea mai urata din clasa, esti cea mai proastea (culmea e ca Briana e prima din clasa) . Cu toate astea a mea fiind sensibila se oftica si intr-o zi n-a mai rabdat si a prins-o pe fata , un baietel a tinut-o si ea s-a prefacut ca o tunde (cu rigla) si toata ziua a ras de ea ca a tuns-o si e slutita. Nu va spun ca a doua zi a venit bunica fetei la scoala, pana sa ajunga taica-miu sa o ia, si a inghesuit-o pe fiica-mea la intimidare: daca te mai atingi de nepoata mea vin si te rad in cap, tu nu vezi ce i-ai facut???!!! Ca stia ea ca fata avea codita de 17 cm si acum are 16 si deci sigur a tuns-o Briana...cu rigla!!!!!!
Acum Briana ce sa mai inteleaga ca eu am incercat sa evit conflictele la scoala si nu am vrut sa merg ca o catza sa-mi suflec manecile si sa-mi pun mintea cu o "copchila" de 8 ani, in schimb bunica fetei a reactionat imediat, desi nu s-a intamplat nimic fata de ce a tras Briana in 2 ani.
Asa ca i-am zis : mami cum o prinzi ca te chinuie, o caftesti si sa ma cheme doamna la scoala

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mstela spune:

Maria,sarumana,mi-am revenit fantastic...simteam ca nu-mi mai revin vreodata...si m-am tratat singura...ca daca nu am apucat sa ajung vineri la medic,sambata ar fi trebuit sa stau pe la cozi pe la urgenta..asa ca am bagat la greu ba tantum verde,ba bioparox,homeogene,dr mom,bucatele lamaie+miere...plus parasinus..numai ca daca am dat in febra cred ca ar fi trebuit ceva antibiotic...am gresit ca am stat asa,probabil...simteam si in ureche durere...si aveam o galma in gat!.. dar a trecut.
Kya,draga de tine,ce-o fi in sufletelul tau..si al Zanei..dar va trece ea perioada asta.

Ce m-a facut sa rad Olga cu colegul-Toma necredinciosul cu 31.06...pumnii mei stransi nu dau gres niciodata la aflat lunile cu 31,ca altfel le incurc...

M-ati zapacit cu cartea Alicei..m-ati facut curioasa rau si am citit si eu putin printre randuri..emotionanta intr-adevar...faza cu pancarda ee..

PS.Alice,am vazut si eu pitica scumpa..ce frumos se spala ea pe dinti si cum scuipa..
Tea inghite tot.Acum i-am luat pasta de la chicco cu gust de capsuni si chiar imi vine si mie sa o mananc..Cea de la Colgate nu a vrut-o deloc..i s-a parut cam mentolata cred.

mami de TEA

Nu exista vreun pictor care sa fi surprins cu adevarat sentimentele unei mame pentru copilul sau.

Mergi la inceput

Raluca, eu cred ca ignorarea agresorului ii produce acestuia numai frustrari, care se aduna, se aduna...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns raluca2107 spune:

Asa este Nico, dar am considerat ca e mai simplu sa o sfatuiesc sa o ignore decat sa intretina conflicte. Si plecand de la ideea ca fata spera sa se remarce prin intimidare, am zis ca daca va vedea ca nu reuseste, se va plictisi si va renunta. Initial am incercat sa o invat sa ii dea niste replici agresive, dar e destul de complicat pentru ca trebuie sa simti asa, ca sa reactionezi ca atare, mai ales pentru varsta lor. Briana e foarte blanda si sensibila si degeaba ii spuneam eu cum sa dea replici in anumite situatii, cand de fiecare data situatia era alta iar ea nu simte sa fie acida pentru ca nu poate. Ea e genul ala intoarce si celalalt obraz si cea mai usoara solutie a fost sa o sfatuiesc sa intoarca spatele.
Ideea e ca nu vreau sa fiu o mama de aia care se duce toata ziua la scoala sa ceara socoteala la copii si vreau sa o las sa se descurce singura pentru ca nu pot fi tot timpul langa ea sa o apar.

Mergi la inceput

Kya,ai pus f bine problema cu violenta/nonviolenta..M-ai pus pe ganduri si pe mine..eu cred ca as proceda asa:cat sunt mici si nu stiu sa vorbeasca,sa se apere spunand "lasa-ma-n pace",cum zice Nico,eu (adultul/educatoarea)trebuie sa fiu langa copil si sa aplanez conflictul,sa iau copilul din locul cu pricina,sa impac cumva ambele parti...nu cred ca as lasa copilul sa ajunga sa inteleaga cum e cu violenta,cu apararea,acum...Iar la gradi,AR TREBUI ca educatoarea sa procedeze asa sau sa foloseasca metode didactice eficace sa se evite violenta.Nu stiu,zic si eu acum...Cand va creste,deja intram in alta sfera..nici nu vreau sa ma gandesc de pe acum.

mami de TEA

Nu exista vreun pictor care sa fi surprins cu adevarat sentimentele unei mame pentru copilul sau.

Mergi la inceput

Mai bag un ochi sa o pup pe Zoze si sa ii urez sanatate, sa tina bine coditzata brunotzoasa.

mami de TEA

Mergi la inceput