Citim impreuna: "Oryx & Crake" de Margaret Atwood
Alegerea acestei runde de lectura este www.oryxandcrake.co.uk/" target="_blank">Oryx and Crake de Margaret Atwood (in www.bookblog.ro/sf-fantasy-horror/oryx-si-crake/" target="_blank">romaneste la editura Leda).
Lectura placuta tuturor!
Raspunsuri
Llaura spune:
Ca sa fiu in tema cu tema, mi-am luat de la bibli cartea in format audio; ce n-am anticipat e ca e veche si are noua cd-uri n-am walkman or similar ok am ripuit noua cd-uri; cand sa le trec in iphone cucu, nu face decat sync si intentioneaza sa-mi stearga toata muzica (face sync cu calc de unde eu muzica am sters-o).
Concluziile acestei triste povesti sunt ca: unu I have too much faith in people si niciodata nu anticipez nimica, doi urasc softul proprietar, si trei, din cate se vede dupa vreo 15 min ascultate, cartea este misto (acu' nu stiu daca e din cauza cartii sau din cauza vocii celui care-o citeste; I'll let you know ).
Lectura placuta!
angelabv spune:
Bine v-am regasit !
Cu subiect si carte noua deja aleasa...Eu inca astept Andrei Codrescu cu Scrisori din New Orleans, iar Ragtime daca le ceream s-o aduca, poate aparea de Craciun!Asa ca dupa citeva runde pierdute, vreau sa citesc si eu cu voi Atwood.
Llaura, super idea...
beshter spune:
Io ma apropii de jumatate si incerc sa ma abtin de la spoilere dar nu stiu dac-o sa-mi iasa asa ca atentie:))
Nu ma pot hotari daca-mi place sau nu. O citesc cu sufletul la gura - e exact genul de carte care ma face sa uit laptele pe foc - si din punctul asta de vedere, seamana cu 'The Handmaid' Tale'. Dar. Spre deosebire de 'Povestea cameristei', care impresioneaza prin povestea in sine, violenta rece, lirismul inghetat si scriitura foarte detasata si 'onesta', aici nu ma impresioneaza (deocamdata) decat aglomerarea de clisee si locuri comune pe centimetru patrat.
Deocamdata, as plasa cartea mai catre capatul 'entertainment' - not that there's anything wrong with that, vorba lu' Seinfeld.
angelabv spune:
Deci...am gasit si cartea si varianta audio, asa ca o "ascult"...e interesanta, ma duce cu gindul la "The road"...
Llaura, am gasit prin librarie, varianta online, dupa ce o descarci ai 10 zile sa o citesti,cred ca e numai pentru Ontario, tu esti in Ontario ?
Va doresc o saptamina buna, Angela
Llaura spune:
Angela, eu sunt in Alberta. Au si aici sistemul de care spui tu cu zece zile dar nu au cartea asta, cred ca nu cumpara duplicate. Cea pe care am luat-o eu e mai veche pe CD-uri, clar dinainte de epoca mp3-playerelor.
Mie nu prea imi plac cartile astea pline de (cum zice Mihaela) locuri comune gen cip de identificare, clonare, fiinte integral transgenice, pastrarea unui copil pentru piese de schimb...imi par pe langa stiinta sau pur si simplu sper ca omenirea va fi mai inteleapta decat atat (sau poate is doar invidioasa ca n-o sa mai apuc si eu sa le vad ).
Imi plac cartile audio, dar pentru mine cartile audio au un downside...incerc sa limitez expunerea copilului la limba engleza ca sa-l fac sa vorbeasca romaneste, vorbim cu el numai romaneste, ii citesc Punguta cu doi bani si altele, nu ma uit la tv in prezenta lui. Cu ocazia cartii asteia audio am realizat ca nu prea imi iese, m-a mancat si am ascultat cu el, se intampla ceva cum a fost criza blocadei si n-am putut sa ma abtin si m-am uitat la stiri, uneori n-am timp si deci ascult stirile in masina cand sunt cu el, din astea. Cred ca deja e aburit
beshter spune:
Cum stati, dom'le, cu cititul?
Io am terminat-o dar nu vreau sa zic nimic pana nu mai termina cineva, ca nu ma pot abtine de la spoilere.
iarina spune:
Io abia azi o s-o cumpar
Mihaelka, scrie te rog impresiile, daca tot ai terminat-o. Promit sa nu ma las influentata.
beshter spune:
Bine, you asked for it!
Cui nu vrea sa stie nimic pana la sfarsit - SPOILER!!!!
Disclaimer: Am fost foarte entertained de catre cartea asta.
Asa, acum pot sa spun. Din punctul meu de vedere, cartea asta e doar cu putin mai sus decat un manifest social panic anti-globalizare, anti-global warming, anti-tehnologizare, etc.
Firul narativ e subtirel si ezitant, Oryx nu are niciun loc in povestea asta, ezitari sunt si in constructia personajului Crake, povestea cu child pornography e ca nuca-n perete si folosita atat de evident pe post de tear-jerker, spre sfarsit Atwood se grabeste ingrozitor si da rasol fix unde nu era cazul (relatia Crake-Oryx si posibilele motivatii pentru gestul lui Crake).
Ce m-a enervat cel mai tare a fost tot technobabble-ul asta peste care dai la tot pasul (seamana de multe ori cu un film SF de cel mai prost gust); ca sa nu mai spun de numele raselor rezultate in urma incrucisarilor si ingineriilor genetice de tot soiul: snat (snake+rat), wolvog, pigoon (chiar, imi zice si mie cineva care citeste cartea in romaneste cum au fost traduse? A, si cum le zice la 'pleeblands'?)
In fine, singurul lucru care mi-a placut de-adevaratelea a fost ideea ca un om al cuvintelor nu are ce cauta in viitorul asta, care apartine alora cu cifrele. Evident ca Atwood il face tocmai pe acest inadequate om al cuvintelor sa devina Salvator (si tocmai 'evident' asta ma scoate din pepeni).
Daca asta ar fi fost prima carte a lui Atwood pe care-as fi citit-o cu greu m-as fi lasat convinsa sa citesc si alta. Noroc ca prima a fost 'Povestea cameristei'.
beren spune:
Vin si io acusi sa adaug la rechizitoriul lui Mihaelka :)).
(a mers mai incet c-am citit in paralel si Lunar Park, stranie experienta ...)
beren spune:
Daca tot a dat Mihaelka spoiler-ul, nu mai am nici eu remuscari :))
Cartea m-a dezamagit pe mai multe planuri, in mod diferit. Partea la care Atwood e buna in general (relatiile umane) e livrata cu picatura, intre episoade plictisitoare de SF (and worse follows). La urma urmei, cand tabloul e complet (fie ca e relatia fiu-mama, fie cu Oryx cea ireala), ramane bine executat, insa... banal. O intreaga carte pentru asta?
Partea distopica mi-a facut impresia unui scenariu de duzina de la Hollywood. Am incercat sa scap de senzatia unui amestec intre Aeon Flux si V for Vendetta, sperand ca mai e si altceva acolo. Ca sa fiu corect, partea asta e mai degraba ca o schita nereusita de Frank Herbert.
Ce mi se pare cel mai gresit din intregul program politic al cartii (o da, asta e evident) nu e neaparat punerea la zid a "modernismului", "supra-tehnologizarii" si tot restul care urmeaza de obicei, ci faptul ca Atwood isi depaseste cu mult competentele. Efortul de a achizitiona ceva lingo de biologie moleculara si biologie informatica este evident, dar si cu atat mai superficial. Asa cum ne-a invatat de mult maestrul Hitchcock, adevarata teroare nu sta in detalii, ci in lipsa lor.
Cat despre mesajul social ... pret de cateva capitole am sperat ca e o imitatie dupa Cortazar, si ca adevaratul subiect este oribilul turism sexual din Asia. Insa... nu, e intr-adevar ca nuca in perete. Condamnarea modului de viata occidental si a "relelor" datorate stiintei suna ca pe o pamflet pe care-l primesti la iesirea din metro de la cineva strigand "the end is near! repent, o ye of little faith!".
Ca detaliu anectodic, e amuzant ca Vlad Tepes va fi in viitor pe listele celor mai mari ucigasi din istorie, alaturi de Hitler si Stalin. We should be proud :))
P.S. Revin sa va plictisesc cu inca doua bucati, una despre Lunar Park si alta... despre tema originala :)).